Uçurtma sadece bir spor değil ama sanatsal yönü de olan bir hobi. Bir uçurtmayı tasarlamak,…
Uçurtma Festivali Nasıl Düzenlenir?
Uçurtma Festivali Nasıl Organize Edilir.
Bu yazının amacı size bir uçurtma festivalinin nasıl organize edileceğini hakkında ihtiyacınız olan bilgileri vermektir. İyi bir uçurtma festivali organizasyon için gereken bir çok temel bu yazıda bulabilirsiniz.
Kendinize önce şu 2 soruyu sorup cevabını bulmalısınız.
- Bu festival ile kimleri etkilemek istiyoruz ?
- Niçin ?
Cevaplarınız çevrenizdeki insanlarla bir faaliyet yapmak , etrafınızdaki çocukları gençleri biraz harekete geçirmek veya işyerinizdeki çalışanlarla veya okulunuzdaki tüm öğrencilerle bir etkinlik gerçekleştirmek vb olabilir. Sorulara vereceğiniz cevaplar sizi daha net hedeflere götürecektir.
Organizasyondaki en önemli unsur planlamadır. Böyle bir planı yapmak için başlangıç noktanız yapılması gereken işlerin sıralandığı bir listedir. Aşağıdaki listelenmiş işler genel olarak bir uçurtma festivalinde karşınıza çıkabilecek olaylardır. Listedeki tüm işler sizin durumunuz için geçerli olmayabilir.
Festivalden Önce
- Festival tarihini ve yerini belirle ve gerekli izinleri al .!
- Sponsor veya size yardımcı olacak kuruluşları ( Belediye , izciler , dernekler , spor kulüpleri vb ) araştırmaya başla !
- Festivalde uçurtma ile birlikte neler olacağı ile ilgili fikir geliştir..
- Festivali duyurmak için yerel gazete , radyo , anons sistemleri vb imkanları araştır.
- Eğer gerekli görüyorsan festival alanına giriş çıkıştaki trafiği düzenlemek için trafik polislerinden , yangın çıkma olasılığı olan bir yer ise itfaiyeden yardım iste.
- Festival alanı yakınlarında tuvalet , elektrik imkanlarını araştır.
- Festival süresince müzik yayını yapmak istersen ,ses sistemlerini verebilecek kişileri düşün.
- Giriş , açılış konuşması vb planlıyor isen sana bu konuda kimin destek verebileceğini düşün.
- Güneş , rüzgar insanları bazen fenalaştırabilir. Böyle bir durum için bir ilk yardım çantası ve çevreden bir sağlıkçı ayarlamaya çalış.
- Festivalde düzenleyeceğin küçük yarışmalar için jüri üyelerini belirle.
- Yarışmaların kazananlarına verilecek hediyeler konusunda sponsorlarınla konuş.
- Festival organizasyon ekibine , görevli olduklarını gösterir bir yaka kartı veya sırt yazısı vb ayarla.
- Festival alanına sık sık giderek rüzgar durumunu da göz önüne alıp yerleşimin nasıl olacağı , arabaların nereye park edeceği , müzik ekipmanlarının nerede olacağı vb ile ilgili bir proje hazırla.
- Festivalinizi duyurmak için en az 2 hafta önceden yerel radyo ve basına haber ver. Afiş bastırıp şehrinizin uygun yerlerine asabilirsin. Bu afişte festivalin yerini , tarihini , saatini , nasıl gidilip gelinebileceğini , bilgi için telefon numarasını vb belirt.
Festival Süresince
- Festivale gelenlere tuvalet , su gibi ihtiyaçlarının düşünülmüş olduğunu duyur.
- Yarışma kayıt masasının yerini ve kayıt saatini duyur.
- Jüri üyelerinin ortalıkta olmasına dikkat et.
- Etrafın temiz tutulması ile ilgili anonslar yap – yaptır.
- Festival alanına hakim olabilmek için gelenlerin rasgele yerlere değil belirlediğin uygun yerlere yerleşmesini sağla. Sponsor firmaların standlarının nerede olacağı , müzik ekipmanlarının nerede olacağı vb alan yerleşimini tasarladığına uygun şekilde yerleşmelidir.
Festivalden Sonra
- Festival alanının temiz terkedilmiş olduğunu kontrol et. Çöplerin toplanmasından sorumlu ekibin işlerini bitirip gittiğinden emin ol .
- Etrafta masa sandalye, hoparlör vb kalıp kalmadığını kontrol et.
- Ekibe ve sponsorlara son kez teşekkür etmeyi unutma.
Festival Alanının Seçilmesi
Festival alanı seçimi çok önemlidir. Yüksek gerilim hatlarından , ana yollardan , yüksek binalardan , hava alanından uzakta , ağaçsız , düz açık alanlar uygundur. Ulaşımı , park alanları , girişi çıkışı rahat yerler seçmeye dikkat etmelisiniz. Mümkün ise festival alanında rüzgar durumunu (türbülans vb ) kontrol etmek için bir uçurtma ile gidip test yap. Uçurtma uçurulamayacak bir alanda kesinlikle festival organize etmemelisin .
Festival Tarihi Seçimi
Festival tarihi seçimi en az 3-4 ay önceden yapmalısın. Festival için ilkbahar veya sonbahar ayları daha uygundur. Örneğin okulların tatil olacağı hafta sonu veya açıldığı hafta sonu uygun bir tarih olabilir. Tarihinizin herhangi başka bir festival , kutlama vb ile çakışmaması konusunda dikkatli olmalısın. Seçtiğiniz tarihteki hava durumu ile ilgili bilgileri geçmiş yıllara dönük olarak meteorolojiden alabilirsiniz. Bu bilgiler size olasý hava durumu ile ilgili fikir verebilir.
Sponsorlar Bulmak
Bir uçurtma festivali her ne kadar çok pahalı bir etkinlik olmasa da bir takım giderleriniz olacaktır. Sponsor demek sadece para desteği veren demek değildir. İş – emek , malzeme olarak , festivali duyurmak , hediyelerini ürünleri ile renklendirmek vb şekillerde de sponsorluklar araştırılmalıdır. Aslında sponsorlara hiç bir zaman para yardımı talep ederek gitmeyin. Yarışma sonunda verilecek bir ödülü temin etmelerini veya festival düzenlemek için hazırladığınız listenizdeki ihtiyaçlarınızdan hangisini temin edebileceklerini sorun. Listenizdeki ihtiyaçlar gerçekçi , karşılanabilir nitelikte ve çok iyi tarif edilmiş olsun. (mesela 100 adet , A4 boyutunda , örneği hazırlanmış afiş basımı , festivalde dağıtılmak üzere üzerinde sponsor logosu bulunan 100 adet uçurtma …) Sponsor adayınızın çok üzerine gidip hemen karar vermeye zorlamayın. Adınızın , telefonunuzun yazılı olduğu bir kağıdı ve ihtiyaç listenizi bırakıp düşünmesine izin verin.
Muhtemel sponsorlar :
- Büyük alışveriş merkezleri (marketler vb)
- Bankalar
- Lokal radyolar
- Yiyecek , içecek firmaları
- İnşaat şirketleri
- Şehrinizdeki büyük , ünlü firmalar…
Sponsorlarınızla görüşmeye en büyüklerinden başlayın. İhtiyaçlarınızı sayı olarak ne kadar az sponsor ile çözerseniz , sponsorunuzu da o kadar çok öne çıkartmış olursunuz. Bu da size bir sonraki organizasyonunuzda kapıların daha kolay açılmasını sağlar.
Yarışma
Aslında illa bir yarışma yapmak zorunda değilsiniz. Ancak biraz eğlenmek için küçük çapta bir uçurtma yarışması düzenleyebilir ve kazananlara sponsorlarınız aracılığıyla küçük hediyeler ( kitap , saat , bisiklet vb ) hediyeler verebilirsiniz. Katılımcıların düzenleyeceğiniz yarışma hakkında bilgi sahibi olması için afişinizde yarışma koşulları hakkında bilgi olmasında fayda vardır.
Muhtemel yarışma konuları :
- En Büyük Uçurtma ,
- En küçük Uçurtma
- En Orijinal Desenli Uçurtma
- En Yükseğe Çıkan Uçurtma
- En Yaşlı Uçurtmacı
- Yardım almadan kendi başına uçurabilen En Küçük Uçurtmacı
- Uçurtma uçuran en kalabalık aile vb..
Ülkemizde en yaygın yarışma en yükseğe çıkan uçurtma yarışmasıdır. Burada önemli bir unsur yarışan uçurtmaların satın alınmış hazır uçurtma olmamasıdır. Yarışma festivalin belli bir saatinde yarışmacıların kayıt masasına gelip isimlerini yazdırıp bir dosya kağıdına büyükçe yazılmış sırt numaralarını alması ile başlar . Sonra festivalin önemli katılımcılarından ( mesela sponsorlarınız , belediye başkanınız vb) 3 – 4 kişilik bir jüri uçurtmacıların arasında dolaşarak seçimi yaparlar. Seçim ve ödül töreni abartılmamalı , rekabete sokup gerginlik yaratılmamalı , saatlerce bekletip insanları hayal kırıklığına sürüklememelidir. Ödül sayısını mümkün olduğunca fazla tutmak , daha çok sayıda ancak gerçekten hak eden insanları mutlu etmek hedef alınmalıdır.
Ülkemizde her yıl hemen hemen her ilde bir uçurtma festivali düzenleniyor. Siz de yaşadığınız şehirde , mahallede , okuduğunuz okulda kolayca böyle bir organizasyon yapabilirsiniz..
Bu yazıya ilave etmek istedikleriniz , edindiğiniz tecrübeler , karşılaştığınız problemler var ise lütfen mail atın. Bu yazıyı sizlerle birlikte geliştirebilir ve herkesin kullanabileceği bir hale getirebiliriz.
Bu bilgiler ülkemizde uçurtma kültürüne destek vermek amacı ile Martı Uçurtma Kulübü tarafından hazırlanmıştır. Yazının hazırlanmasında , Amerikan Uçurtma Federasyonu’ (AKA ) nun hazırlamış olduğu Uçurtma Festivali El Kitabı’ndan faydalanılmıştır.
Herkese İyi Rüzgarlar
Lütfen deneyimlerinizi bizimle paylaşın.
Uçurtma Kulübümüze katılın.
This Post Has 0 Comments