İp Cinsleri ve Farkları.

Uçurtma yapımında kullanılabilecek her türlü malzeme hakkında bilgi. Malzeme bulunacak yerler.
User avatar
Melih
Posts: 1104
Joined: Tue Mar 08, 2005 5:41 pm
Location: Kozyatağı, İstanbul
Contact:

İp Cinsleri ve Farkları.

Post by Melih »

Arkadaşlar "Spectra" (ki asıl adı "Dyneema" elyafı olup spectra kevlar gibi bir marka) için kitebuilder i beklemenize gerek yok. Serçin beyin bulduğu Karaköy de vapur iskelesinin tam karşısındaki balık malzemesi dükkanına gidip "iyi günler dyneema ip alacağım" derseniz 23 milyona 100 metre boyunda, 0.7 mm ve 80 kiloluk olanını alıp çıkabilirsiniz. 500 metrelik makarası da 100 milyon. 0.3 mm den 0.7 mm ye kadar her çapta mevcut, tek sorun rengi beyaz değil yeşil. nede olsa kılıç balığı malzemesi aslında :)

Bir de orda vinç makara var, bildiğimiz olta makarasının aksine her turda çok daha az dönmesini sağlayan bir dişli sistemi var ve dikey değil yatay makaralı, kılıç balığı avında kullanılan bu makara türü ile çok büyük güçler ile ip sarmak mümkün fiyatı da 100 milyon. makara başına yaklaşık 500-1000 metre dyneema alabiliyor, çok fena bişey. bide elektriklisi bulunsa Türkiyede, tembellere gün doğar uçurtma ipi sarmada. :)

bilginize
User avatar
erol
Posts: 669
Joined: Tue Sep 14, 2004 2:45 pm
Location: istanbul/Acıbadem
Contact:

Post by erol »

Kusura bakmayin, kosusturmalarim sebebiyle ancak cevap yazabiliyorum.

Bu yesil dyneema'lar ile olabiliyorsa (ki havada görünürmü bu ip?) o zaman ondan alalım, kite builder'dan bir önceki siparisimizde spectra'nin 80'ligi icin yok demislerdi, demekki ellerinde 150'likte yok...

Altan'la bir gidip bakalim, en olmadi hazir ip satin alacagiz demektir.
Erol Dinneden
http://www.adammarka.com.tr
User avatar
Spectre
Posts: 1339
Joined: Sun Oct 03, 2004 11:57 am
Location: Bahçelievler, Ankara
Contact:

Post by Spectre »

Melih, benim bildiğim Spectra ile Dyneema fiebrleri farklı. Zaten eline aldığında bunu farkedebilirsin. Spectra 1000 ve 2000, Dyneema da sanırm 65 ve 75 di. Laser Pro lar Spectra 1000, Berry Blue ipler ise Spectra 2000 kullanıyor. Spectra 2000 daha pahalı ama aynı kalınlıktakı Spectra 1000 den 20% daha sağlam.

Avrupada satılan Dyneema nın içinde sanırım bir sırada dacron var yada kendi özellipinden dolayı düğüm atılabiliyor, Spectra da ise düğüm atıldığı zaman kopuyor.

He iki ipin üstündede iplerin birbir üzerinde kaymasına olanak sağlayan bir kaplama var. Bu Balık için satılan ipler de var mıdır bilmiyorum. İpler devamlı bir biri üzerinde doğlandığı için bu kaplama önemli.

Uçurtma iplerinin kalınlığını bilmediğim için 0.7mm için bir yorum yapamıyacağım. (175kg Dyneema 1,35mm)

Onun dışında iplerin fiyatı gayet iyi. Bir alıp denemek lazım. Alıp kullanan arkadaşlar bizi de bilgilendirirse iyi olur.
Last edited by Spectre on Thu Oct 25, 2007 8:58 am, edited 1 time in total.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
User avatar
Melih
Posts: 1104
Joined: Tue Mar 08, 2005 5:41 pm
Location: Kozyatağı, İstanbul
Contact:

Post by Melih »

ben aldım gayet hoş ipler. spectra marka ismi, dolayısı ile spectra fiberi denilen şey, spectra markası ile üretilen dyneema elyafından yapılma ip.
dakron il ekarıştırıyor olabilirmisin bilmiyorum , çünkü o kaygan yüzey ve düğüm kopma direncinin düşük olması dyneemanın doğal özelliği aslında bir kaplama falan yok. belki az miktar parafin daha iyi olur ancak 05 mm civarında balık iplerinde zaten o parafin kullanılıyor. 0.7 mm ise tamamen parafinsiz, kadife gibi, sürtünme dayanımı muhteşem zaten. dyneema ve aramid dünyadaki en sağlam elyaflar. biri spectra diğer kevlar markası ile satılıyor ama markaların sebebi dupont un reklamı iyi yapıyor olması kimyasalda bir fark yok.

dacron ipler çok esnek ve 1.3 mm sini bilmiyorum ama 2 mm si 120 kilo dayanıyor. düğüm attığımda ise şok oldum çünkü yaklaşık 50 kiloluk şok da kopuyor. bence berbat bir elyaf türü işime yaradığını söyleyemeyeceğim.

0.7mm dyneema 80 kilo çekiyor. aramid(kevlar) gibi hiç ama hiç esnemiyor, makasımı körelttiği için çok da dirençli olduğunu varsayıyorum.
iki ipli pek uçurmadığım için yaptığım ip setini denemedim, iki iplilere alışık biri deneyip yorum yaparsa sanırım çok daha iyi olur.
User avatar
Spectre
Posts: 1339
Joined: Sun Oct 03, 2004 11:57 am
Location: Bahçelievler, Ankara
Contact:

Post by Spectre »

Valla senin bu yazdıkların üzerine iyice araştırdım. Heryerde Spectra nın fi
ber olduğu yazıyor. Allied Signal Corporation tarafından geliştirilmiş.

Dyneema da DSM(sanırım Hollanda firması) tarafından üretilmiş bir fiber.

Eğer Spectra bir marka olsaydı neden Berry blue line sattığı ip için Spectra 2000 fiderinden yapılıyor yada Laser Firması Spectra 100 fiberi kullanıyoruz desin.

İp kopmaya gelince, erime noktaları yüksek olan fiberler - Spectra/Dyneema - kırılgan oluyorlar. Ancak Laser Pro Sport line da ip de iki çeşit fiber kullanılıyor. Dacron+Spectra böyle ce düğüm atıldığında dirençde daha az kayıp oluyor. Bu yüzden bu seri ip düğüm atılmış olarak satılıyor. Ben 8 set aldım hepsi öyleydi. Laser Pro nun sadece spectra fiberi kullanılanlarda ise direk düğüm atılmıyor. Sleeving denilen - kırılgan ipin başka bir ipin içinden geçirilmesi - bir yöntemle füğüm atılıyor. Bu iplerdende bir sürü aldım. Ayrıca bir sürü de Sleeving yaptım.

Avrupadan aldığım bütün Dyneema iplerde ise düğüm atılmış olarak geldi. Ancak bu ipler de Laser Pro Sport larda oduğu gibi 2 çeşit ip rengi var. Laser Pro sportlarda Bir renk spectra fiberi diğer renk ise Dacron fiberi. Ama Avrupda satılan ipleri açıkçası çok araştırmadım.

Zaten dediğin gibi balık oltasında kullanılan iple uçurtma ipi aynı olsaydı kimse uçurtma ipi almazdı. Çünkü arada çok fiyat farkı var. Bir önceki mesajımda yazdığım gibi 175kg lık ipin kalınlığı 1,35 mm senin 2mm olan ve 120 kg taşıyor dediğinden hem çok daha ince hemde çok daha sağlam.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
User avatar
Melih
Posts: 1104
Joined: Tue Mar 08, 2005 5:41 pm
Location: Kozyatağı, İstanbul
Contact:

Post by Melih »

Tekrar selamlar,

Pek anlatamadım sanırım, kompozit dacron+dyneema konusunda sorun yok aynı fikirdeyiz, tabiki biri esnek biri sert her kompozit gibi çok daha dayanıklı olacaklardır. 120 kilo çekiyor dediğim dakronu, kitestudio.com dan aldım yani bildiğim en iyi ip satcısı uçurtma sitesinden. daha iyisini nereden bulurum bilmiyorum.

Aldığın iplerde spectra 2000 denmesi meselesini, defalarca farklı yerlerde anlattığımı sanıyorum. Boss firması ürettiği hoperlörlere kevlar diye yazar. bu materyalin adı kevlar demek değil elyafın kimyasal adı "aramid" dupondun tescilli ve marka olan aramidinin adı kevlar. Aynı şey teflon için de geçerli, teflon tava,teflon bant herkez bir teflondur gidiyor ama palzeme "poli propi..." gibi bir plastik aslında teflon bir marka, malzeme markası.

spectra ip markası değil, malzeme markası, elyafın adı dyneema. Herkes spectra diyor yapacak bişey yok, aramide de herkes kevlar diyor çünkü, marka tescili ile patenti alan firma, bir süre sonra patenti kaybettiği için, özellikle kimya firmalarının kullandığı numara marka ismini alıp, böylece patent süresi sonunda bile satış gücünü en üstte tutmak.

balık iplerini ucuz sanmanı anlamadım, kadıköyde 100 metre ve 0.3 mm si 80$. İnternettede 0.8 için 50-90$ isteniyor. Yani herkes gibi onlarda pahalıya satıyorlar. Ancak ingilterede üretici firma ile yazıştığımda bana 5km si için 200$-300$ fiyat çekmişlerdi. Karaköyde bulduğumuz yer mucize gibi, adam çok düşük kar ile satıyor.

yani anlayacağın teknik malzeme diye soyuluyoruz o kadar. en pahalı Elyafın kilosu taş çatlasın 30 milyon, bundan yapılan ipin de kilosu 90 milyonu geçmez aslında. Örnek vereyim, 2.5mm 3 çekirdekli örme yelken ipinin metresi 500 bin liraya satılıyor, ancak adama metre değil kilo sorarsan kilosu 9 milyon civarında. yani 20 metre yelken ipine ihtiyacı olan enayi yelkenci 10 milyon verirken ben 300 metre ip alıyorum aynı paraya.

başka bir örnek, modelciler için 20 metre kevlar ipi (0.1mm 50-100 densite) 20Euro ya satıyorlar. Ben kanada da üretici firmadan (hemde kevlar marka malzeme ile üretim yapıyor) 6km ve 600 densite ip için sadece 80$ verdim, kargo dahil. ip için 61 dolar gibi bişey ödedim :) milletin 20 euro verdiği makaraları 0.1 dolara satıyor çünkü aslında o ipler askeri çadır ve gemi egzost izolasyonu dikiminde kullanılan 20 metrelik hazır mekikler ve kimse 0.1 dolardan fazla vermez o sektörde. E-bay.com da arayıp bulabilirsiniz.


Piyasa böyle, 0.1 dolar etmeyen karbon çubukları bize uçurtma çıtası diye 3-5 dolara okuttuklarını asla unutmayalım derim. bence iyisimi bu ipleri alın ve deneyin. tabi beyaz değil diye hoş görünmeyebilir ama yeşil renk sonradan yapılan bir boya eğer gerekiyor ise, sizin için ipteki boya kimyasalının çözücüsünü araştırırım, muhtemelen araba boyalarında kullanılan tolüen tineridir, biraz pahalı ama çok iyi bir çözücü, ipler bembeyaz olur batırınca :)

sleeving ile ilgili yardıma ihtiyacım var, dakron ile denediğimde hiçbir işe yaramadı, dakronu içerden kesmiş sonra kendisini kesmiş ip. Halit bey sleeving için özel ipler olduğunu söyledi ama o ipide yurt dışından getirtmeyip muadilini bulmak lazım. Statik dağcı iplerinin dışındaki kaplama olabilir mi? Sleeving ile ilgili bir topic açıp herkes bildiğini yazarsa, hele bir de resimli olursa sevinirim.
Last edited by Melih on Tue May 10, 2005 11:42 am, edited 1 time in total.
User avatar
Spectre
Posts: 1339
Joined: Sun Oct 03, 2004 11:57 am
Location: Bahçelievler, Ankara
Contact:

Post by Spectre »

İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
User avatar
Melih
Posts: 1104
Joined: Tue Mar 08, 2005 5:41 pm
Location: Kozyatağı, İstanbul
Contact:

Post by Melih »

@ferruh hah abi işte bende tam bunu diyorum yahu, bak gönderdiğin linkteki laf şöyle başlıyor ya;
"Spectra® fiber is made from ultra-high molecular weight polyethylene that is used in a patented gel-spinning process"

işte specta malzeme değil marka dediğim şey bu, spectra lafından sonra daire içindeki R harfi yani. Registered Mark. yani. Malzeme "ultra-high molecular weight polyethylene" yani yüksek yoğunluklu polyethylene, ki buna da dyneema diyorlar, tabi bu adamlar diyemiyor çünkü dupond firması da sitesinde Kevlar® için "Aramid" demiyor, yüksek yoğunluklu termoset ..... dan yapılmıştır" diyor, ne diyeyim ticaret işte :)

bak bu da dyneema hakkında, tanıdık gelecek,
http://www.defense-update.com/products/d/Dyneema.htm
Last edited by Melih on Tue May 10, 2005 11:55 am, edited 1 time in total.
User avatar
Spectre
Posts: 1339
Joined: Sun Oct 03, 2004 11:57 am
Location: Bahçelievler, Ankara
Contact:

Post by Spectre »

O zaman Dyneema da bir marka
onda da aynı şey yazıyor

"Dyneema is a superstrong polyethylene fiber produced using a patented gel spinning process"

http://www.dsm.com/en_US/html/hpf/products.htm
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
User avatar
Melih
Posts: 1104
Joined: Tue Mar 08, 2005 5:41 pm
Location: Kozyatağı, İstanbul
Contact:

Post by Melih »

kesinlikle olabilir, yukarıda linkini verdim.

tek fark spectra ilgili hep R ve TM harfleri var(trade mark) , dyneema lafını birçok firma kullanıyor ve tm ve R yok. aramid kevlar meselesi de böyle zaten.
Last edited by Melih on Tue May 10, 2005 12:22 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Spectre
Posts: 1339
Joined: Sun Oct 03, 2004 11:57 am
Location: Bahçelievler, Ankara
Contact:

Post by Spectre »

Aslında ben R den çok
"Dyneema is a superstrong *****polyethylene fiber*****" lafından bahsetmiştim.
bu adrese bakarsan daha iyi anlarsın.

http://www.fibersource.com/fiber.html
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
User avatar
Melih
Posts: 1104
Joined: Tue Mar 08, 2005 5:41 pm
Location: Kozyatağı, İstanbul
Contact:

Post by Melih »

evet evet anladım onu canım :)
ikiside yüksek yoğunluklu polietilen. ya zaten dünyada kevlardan daha sağlam (%40) bir tek elyaf var, dyneema da desen spectrada desen, hedee de desen başka bişeyden bahsediyor olamazsın. ileride örümcek ipeği çıkana kadar istediğimizi diyelim aynı ipten bahsediyor olacağız.
User avatar
Spectre
Posts: 1339
Joined: Sun Oct 03, 2004 11:57 am
Location: Bahçelievler, Ankara
Contact:

Post by Spectre »

Tamam da sen en başta Dyneema fiber Spectra değil dedin. Ayrı kefeye koydun da ondan. Problem burdan çıktı. Ya ikisinede marka diyecektin yada benim dediğim gibi ikisinede Fiber. Hatta Dacron da fiber değil bu durumda. Oda polyester den yapılmış. Yani uçurtma kumaşlarında kullanılan fiber ile aynı hammadde. Yani ha polyester uçurtma kumaşı ha uçurtma ipi.

Bence malzemeleri ayırabilmek için Ticari isimlerini yani Spectra Fiber, Dyneema Fiber gibi kullanmamız lazım. Çünkü Process ler ve sonuçta elde edilen malzemelerde farklı. Hatta dikkatli incelersen uçurtma için kullanılan Spectra nın sadece Spectra 1000 ve 2000 olduğunu görürsün. Sonuçta Kullanılan Elyaf Olefin olabilir ama elde edilen malzemeler çok farklı. En basitinden Spectra 2000 nin Spectra 1000 den %20 daha sağlam olduğunu biliyorum. Aynı şey Dyneema için de geçerli. Bir sürü Dyneema var. Acaba balı kipinde hangisi kullanılmış?

Aşşağıdaki adreste detaylı bir şekilde hanigi ürünün hangi firma tarqafından üretildiğ var.
http://www.fibersource.com/f-tutor/q-guide.htm
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
User avatar
Melih
Posts: 1104
Joined: Tue Mar 08, 2005 5:41 pm
Location: Kozyatağı, İstanbul
Contact:

Post by Melih »

yok yahu ayrı kefeye koymadım yanlış anlamışın, aynı şey biri elyafın markası yani ticari adı biri elyafın adı dedim, aynı elyaftan bahsediyoruz dedim, sende, "olurmu öyle şey hiç" diye kızdın bana :) zaten spectraya o kadar para vermeyin karaköyden dyneema diye alın dedim konu oradan çıkyı ya.

hala tam anlatamadım sanırım spectra ve dyneema aynı şey ama bunları polyetilen diye tanımlayamazsın. polyetilen, bir bağ türü, moleküler bağ, high density polyester le tamamen farklı özelliklere sahip. Dacron bir fiber türü. Polyester türevi ama polyester diyemezsin ona artık. Teknik polyester ile hiçbir ortak özelliği yok.

şöyle diyeyim, ben melihim, sen ferruh eğer uçurtma öğretmek için bir insna gerekirse ikimiz de aynı işe yararız, isimlerimizin bir önemi yok. ama ikimizde memeliyiz diye, "memeliler uçurtma öğretebilir" diyemeyiz. Burada memeli polyetilen , feruh ile melih dyneema ile spectra oluyor. Aradaki fark kişilik farkı kadar az. e bizim işimiz için önemsiz.

Uçurtma için spectra kullanılmasına gelince spectranın A ve B diye iki türü var, uçurtmacılara satarken 1000 - 2000 diye çeviriyorlar sanırım. çünkü B suda yüzüyor, A suda batıyor bildiği kadarı ile, tabi dayanıklılıkları da farklı oluyor.

Sonuç olarak konunun çıkış noktasına dönersek, karaköyde 23 milyona alabileceğiniz ip işinizi görecektir, zaten senkronize takımı için geç kalmadan ucuz malzeme bulabilmeleri için öneriydi benimki, bir anda spectra dacron farkı na döndü ortalık :) yok işte aynı şeyler, birileri 30 metrelik ip setini 40€ ya satıp bizi kazıklıyor o kadar.

bu arada tam adını da verdiğin adresten öğrenmiş oldum demek artık OLEFIN desek çok daha doğru olacakmış. Tyvec in bile aynı malzeme olduğunu öğrendim ya artık ne diyeyim :) çok teşekkürler.

Verdiğin adresteki diğer marka isimleri ile de aratmak lazım demek ki. muhtemelen çamaşır ipi fiyatına bile bulabiliyoruzdur firmalardan birinden. Çok örneği var bu işlerin. Örneğin yamaç paraşütü yaklaşık 60 metrekare kumaştan yapılıyor, dikiş kayıpları ile 80 metrekare kumaş. 12-20 gramlık süper kumaşlardan yapılıyorlar, En ucuz paraşüt 400$ civarında. adamların kullandıkları ipi ve kumaşı biz alsak, dikişi ve vergileri saymasak bile aynı uçurtma 2-3 bin dolara patlar.

Seri üretim malzemeleri ile, muadilleri bularak çok daha rahat ederiz umuyorum.

iyi rüzgarlar.
User avatar
Spectre
Posts: 1339
Joined: Sun Oct 03, 2004 11:57 am
Location: Bahçelievler, Ankara
Contact:

Post by Spectre »

Malzeme fiyatları birazda ne kadar aldığınla alakalı birşey. Skyshark firmasının çıkardığı p200-p400 serisi çıtalar piyasada 6$ civarında satılıyor. Oysa aynı çıtalardan 5000 tane alısanız firma tanesini 1$ a veriyor. Tabi gümrük vesaire ödemeniz gerekiyor. Eğer gidip bir top kumaş alısanız - sanırım 300ft - kumaşın metresini de 1$ dan alabilirsin.

Türkiye de bu tip şeyler daha ucuz ama bulmak pek mümkün değil.
Elinizden geldiğince yurt dışında indirime girmiş ürünleri bulup almaya çalışabilirsiniz. Bir ara kitestudio 1. kalite kumaşı 3$ dan satıyordu. Arada nakliye olmasa gerçekten çok ucuz bir fiyat dı.

Gönderdiğim Spectra sayfayı incelediysen, Spectra 1000 ve Spectra 2000 diye fiber çeşitlerini görürsün. Yani A ve B diye ayrılmıyor. Aynı şekilde Dyneema'nın özelkliklerine de bakarsan SK25/SK60/SK65/SK75/SK76 vs. diye ayrıldığını görürsün. Detaylı okursan kullanım alanlarını da belirtmişler. Ayrıca uçurtma iplerinde kaplama olduğunu biliyorum çünkü zamanında bu konuda bir kitap okumuştum. Aynı şey uçurtma kumaşı içinde geçerli. Biz yelken kumaşı kullanıyoruz ama aslında uçurtma için üretilmiş üğzeri özel kaplamalı kumaşlar da var. Tabii ki fiyatı biraz daha pahalı.


Memeli olayına gelince memli olayına gelinceye kadar insanları birçok gruba ayırabilirsin. Diyelim ki dediğin gibi olsun. Haklısın, her memeli uçurtma yapamaz , zaten her Spectra yada Dyneema dan da uçurtma ipi olmaz. Yolladığım linkleri okursan Dyneema SK76 ve Dyneema UD nin balistic korumada kullanıldığını uçurtma iplerinin de SK65 ve Sk75 den yapıldığını görürsün.

Açıkçası ben balık ipinden pek ümitli değilim. Bunu sebebide mutlaka bugüne kadar mutlaka birilerini bunu denemiş olması ve daha önceden belirttiğim gibi uçurtma iplerinin üzerinde bir kaplama olduğu (en azından Spectra lar için). Tabi birde ip kalınlığı var. İp kalınlığının uçurtmanın uçuz hızında çok önemli bir etkisi var ve performansı çok farkettiriyor. Özellikle Güç uçurtmalarında bu çok önemli. Sen uçaklarla uğraştığın için benden daha iyi biliyorsun. Uçurtma ne kadar hızlı uçarsa o kadar fazla çeker.

Olefin aldım diyince kimse ne aldığını bilemiyecek çünkü iplerin fiyatları Spectra, Dyneema olmasına göre değişiyor. Sitelerdeki verilerden, Dyneemanın Spectra dan 50% daha sağlam bir ip olduğu ortaya çıkıyor Tabii hangi Dyneemanın olduğunu bilmiyorum. Çünkü SK75 de SK60 dan 25% daha sağlam.

Valla bu vesileyle epey birşeyler öğrendik. Umarım diğer arkadaşlarda bu yazıları dikkatle okuyorlardır.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
Post Reply