İlk altıgen uçurtmam.

Beraber uçurtma yapıyoruz.
Post Reply
murat köse

İlk altıgen uçurtmam.

Post by murat köse »

İlk uçurtmam için girişimlere başladım. Niyetim ilk önce basit, ambalaj veya kap kağıdından bir malzeme ile uçurtma yapmaktı. Ama kadıköydeki gittiğim bir kırtasiye basit bir kap kağıdına 4,5 tl fiyat söyleyince ve bu kağıdında kısa zamanda yırtılabileceğini düşünüp forumdaki yazıları da okuyunca malzeme olarak tafettayı kullanmaya karar verdim. Uçurtmam en basit model olan altıgen model olacaktı ve ana malzememde tafetta. Gövdede kullanmak içinde 1 metrelik 3 adet ıhlamur çitası temin edip bu gün ilk girişimlere başladım ve gövdeyi yaptım.Bu başlık altında bu uçurtmamın yapılış aşamalarını sizlerle yaplaşıp doğrularımı, yanlışları sizlerden öğrenmek vede bu tarz basit bir şeyler yapmak isteyenlere bir referasn olması niyetindeyim. Uçurtma 1 metrelik çitalardan yapılacağı için taşıma sırasında kolaylık sağlaması açısından demonte bir yapıda olacak.

Gövdede kullandığım malzemer:
1- 1 metre boyunda 3 adet çıta. bendekilerin çapı 10mmx7mm (umarım kırılmaz)
2- 30mm uzunluğunda 3mm kalınlığında civata
3- Bu civataya uygun 2 adet somun ve 2 adet pul
4- Dyneema tarzı sağlam bir ip, ben kaya halattan Dyneema benzeri çok sağlam bir ürün alıp onu kullandım. Dyneemayı olta malzemesi satan yerlerden bulabilirsiniz.
5- Olta malzemeleri satan yerden temin edeceğimiz en küçük boy klips ve rapala halkası.

İlk önce çitalarımız üst üste koyup tam orta yerinden 3mm matkap ile deliyoruz. Bu deliğe civatamız gelecek ve 2 adet somun ile bunları sabitleyeceğiz. alta ve üstede birer tane pul koymakta fayda var. Ayrıca en üstte yer alan somunada bir kaç damla japon yapıştırıcı damlatıp uçuş sırasında bir tatsızlık olmasın diye işi sağlama aldım.
Image

Citaların orta kısmına civatamızı yerleştirdikten sonra kenar iplerini bağlamaya sıra geliyor. Ben çitaların kenarına iplerin kaymaması için ince kanal açtım.
Image
Normalde kenar ipleri tek bir ipten peşpeşe çitalara sarılıp sabit bir şekilde bağlanır. Ama uçurtma demonte hale geleceği için bu kısmda biraz değişiklik yaptım ve her ara ipi ayrı ayrı bağlayıp her ipin ucuna çok ufak bir kipls taktım. Bu klipslerin keçer kuvveti 8 kg civarında.
Image
Her çitaya bu işlemide uyguladıktan sonra bildiğimiz standart bir altıgen uçurtma şekli elde ettim. Uçurtmayı uçurmayacamız zamanlarda hem saklaması kolay olsun hemde taşıma sırasında kolaylık sağlaması için bu klipsleri yerlerinden çıkartıp çitaları aynı hizaya getirip kolaylıkla nakliye ve muhafaza edebiliriz. alttaki resimde klipslerin çıkartılıp çitaların toplanmış hali gözüküyor.
Image

Sıra geldi Tafetta ile uçurtmayı kaplamaya. BEni en çok düşündüren kısımlardan biride buydu. Forumda Altan beyin yaptığı bir uçurtmadan yola çıkarak dikişsiz olarak yapmaya karar verdim. Ama bu iş için lehim tabancası gerekli olduğundan yarın tabancayı alıp işleme devam edeceğim. Tekrar görüşmek üzere..
MURAT KÖSE - KADIKÖY - 1979
Altan
Site Admin

Re: İlk altıgen uçurtmam.

Post by Altan »

Murat bey, çok güzel bir giriş yaptınız.

Tafetaya sıcak kesim yapmak istiyorsanız tabanca şeklinde olan havyalardan almayın. Onlar çok ağır ve kalem havyalardan daha iyi değil. Üstelik kalem havyalar daha ucuz. Ben tabanca havya da almıştım sırf bu iş için. Hayal kırıklığı oldu. Kalem havya alırken sivri uçlularından alabilirsiniz.

Kağıt kullanmıyorsanız kumaş yeterince güçlü olduğu için iple çıtaları bağlamaya gerek kalmayabilir. Çıtaların uç kısımlarının denk geldiği yerlere çıtaların gireceği küçük cepler yapabilirsiniz. Hatta bu durumda çıtaları ortadan vida ile bağlamaya da gerek kalmayabilir. Bizim ekipten tafeta ile 3 çıtalı, altıgen yapan var mıydı acaba? Tafeta dokuma yönünün çarprazına doğru fazlaca esniyor. Acaba ip kullanmazsak çarprazdaki bölgeler geriye doğru çok mu esner?

Kumaşı şu anda nasıl kullanacağınızı merak ettim. İplerin üzerinden bantla kağıt kaplar gibi mi kaplayacaksınız? Çift tarfalı bant tafetayı hayli güçlü tutuyor. Bu durumda kumaşı çıkarıp katlanır halde bir uçurtma yapmak zor olacak. Tek taraflı bant kullanılsa her kullanımda eski bantları atıp yeniden bantlamak gibi bir şey de pratik olmaz.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
murat köse

Post by murat köse »

Çita uçlarının denk geldiği yerlere tekstilde kullanılan cırtlardan cep yapmak aklıma gelmişti ve tafetayı alırken 4 metreye yakında bu cırtlardan aldım. Bu şekilde yapınca çitalar arasında ip kullanmayacaktım. Ama ilk denemem olduğu için ip kullanmayınca sonuç hüsran olmasın diye ip kullanmaya karar verdim.
Kenarları katlama işi aklımda daha tam şekillenmedi. Bir kaç değişik fikir var ama hangisi daha sağlıklı olur bilemiyorum. İlk yöntem kenarları çift taraflı 5 cm genişliğinde kalın bant ile sağlamca yapıştırmak. ama bu işlemi yaparken ipin kolayca girebileceği 1-2 cm kat yeri bırakıp ipi o aradan geçirmek ve uçurtmayı toplayacağım zamanda tekrar ipi sökmek. Zaten iplerin uçlarına da klips yaptım. Klipsleri söküp ipleri çekip çıkarttığımda bant zarar görmeyecek ve her seferinde tekrar bantlamak zorunda kalmayacağım. Diğer bir fikir ise; ilk önce kumaşı sıcak havya ile keseceğim ve kesilen yerleri içe doğru 2-3 cm katlayıp yapıştıracağim. Bunun amacı kumaşda acılma olmamasını sağlama almak. Ardından her bir köşeye 4-5 yerden kısa kısa cırtlar yapıp kumaş üzerinde cırtlar ile kumaş ve çitayı birbirine çok kolay bir şekilde sabitleyeceğim. Bu iş daha sağlıklı, daha uzun ömürlü ve daha pratik olacak. Gerçi malzeme alırken aklımda her köşeye boydan boya cırt yapmak vardı ve bu nedenle fazlaca cırt aldım. Ama bu uygulamayı yaparken bir kaç handikap var gibi. birincisi cırtları kumaşa dikmek gerekecek becerebilecekmiyim??? ikincisi bu cırtlar çok uzun olmasa bile azda olsa gövde ağırlığını yükseltip olumsuz bir şekilde bana yansırmı???
Cırt dediğim malzemenin ne olduğunu umarım yazıyı okuyanlar anlamışlardır.

Altan bey bu arada havya konusundaki uyarınız iin ayrıca teşekkürler. Bu uyarı olmasaydı yarın Karaköyden bir tabanca havya alacaktım. İnce uclu kalem havya alayım.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Kenarları 12 mm. çift taraflı bantla kıvırmak yeter. Bu kıvırma için yetecektir. 5 cm. kıvırma çok fazla olur. Ayrıca kıvırdıktan sonra ipi aradan geçirmek çok zor. Erhan abi Kabataş Lisesindeki çalıştayda bir altıgen yapmıştı. 80 cm. lik çıta ile sabit bir altıgen yaptı. Kenarlarda ip vardı ve 12 mm. bantla yapıştırıldı.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
cekmece

Post by cekmece »

keşke ilk düşüncenizi uygulayasaymışsınız. bu şekilde kenar iplerinede gerek olmayabilir. ben şu şekilde olabileceğini düşündüm. çıtanın uçlarına girebilecek şekilde 6 tane küp şeklinde çırt yapılıp(bir ucu açık) bu cırtların karşılıklarını terefetaya dikmek. altıgen şeklinde bir terafeta kesmek altı kenarının da herbirinin uçlarına çitalardaki cırtların karşılıklarını dikmek. bilmiyorum ipsiz bu şekilde terefeta çok esner mi?

ustaların yorumlarını merak ediyorum

edit: yazınızı tam okudum zaten benim düşündüğümü daha önce düşünmüş ve yazmışsınız. ama benim merak ettiğim cırtları çitaya yapıştıracakmıydınız çünkü bu şekilde uçurtmayı portatif hale getiremezsiniz(çitaları üst üste toplıyamayacaksınız.)

her bir çitaya bir veya iki üç cırt gelecek şekilde ve bu cırtlar çitaya yapışmayacak yani bu cırtları çitadan ayrılabilir şekilde sokmalı çıkartmalı şekilde yapabilirseniz bence harika bir ucurtma olur. Bant ve ip kullanılmadığı için daha hafif ve daha dengeli bir uçurtma olacağına inanıyorum.

ben direk bu şekilde başlamanızı öneririm gerçi üstadlarında bir yorumlarına bakmak gerek
murat köse

Post by murat köse »

cekmece wrote: her bir çitaya bir veya iki üç cırt gelecek şekilde ve bu cırtlar çitaya yapışmayacak yani bu cırtları çitadan ayrılabilir şekilde sokmalı çıkartmalı şekilde yapabilirseniz bence harika bir ucurtma olur. Bant ve ip kullanılmadığı için daha hafif ve daha dengeli bir uçurtma olacağına inanıyorum.

ben direk bu şekilde başlamanızı öneririm gerçi üstadlarında bir yorumlarına bakmak gerek
Aslında en kolay ve hafif olan uçurtma bu şekilde olan bir sistemle olacak gibi. bunu yapmak benimde aklıma geldi. Tüm uçlara birer cep ve her uç ile göbek arasına ortaya kadar tekrar bir cırt ile destek. BU şekilde yapınca kenarları ip iledesteklemeye belki gerek kalır belkide kalmazdı. Ama işte işin acemisi olunca insan neyin nasıl sonuç vereceğini tahmin edemiyor ve işi biraz sağalama almak istiyor.

Altan beyin son yorumuda ipin kenar boşluğundan kolay bir şekilde sokulup çıkartılamayacağı yönünde.
En sağlıklı yöntem kenarlara birer cep yapıp uçları buralara sokmak. çitaları tekrar ortadan birer cırt ile desteklemek ve iplerede kısa kısa bir kaç cırt yapmak. Bu şekilde uçurtmayı söküp geri uçuşa hazır hale getirmekte kolay olacak ve yeterince yerinde destek olduğu içinde sorun çıkmayacak gibi. Ama tabi ustalarında fikirlerini almak gerek.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Cırt bantlarla kumaşı çıtaya yapıştırabilirsiniz. Tafeta esnese bile uçurtma rahatça uçacaktır.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Fevzi
Site Admin

Post by Fevzi »

1 metrelik 10x10 mm gibi çıtalarla ve tafeta ile bu uçurtma pek iyi olmayacaktır. Kumaş ripstop değilse tafeta ile küçük uçurtmalar pek verimli olmuyor.
----------------------------------
http://fevzikir.name.tr/
http://picasaweb.google.com.tr/fevzikir
https://picasaweb.google.com.tr/kiteactivities
murat köse

Post by murat köse »

Altan wrote:Cırt bantlarla kumaşı çıtaya yapıştırabilirsiniz. Tafeta esnese bile uçurtma rahatça uçacaktır.
Çitadaki ipleri cırt ile kumaşa sabitleme fikri en sağlıklısı olacak gibi.

Fevzi wrote:1 metrelik 10x10 mm gibi çıtalarla ve tafeta ile bu uçurtma pek iyi olmayacaktır. Kumaş ripstop değilse tafeta ile küçük uçurtmalar pek verimli olmuyor.
Fevzi bey bu şekilde yapılınca ''pek iyi olmayacaktır'' derken nasıl bir sorun ile karşılaşabilirim sizce? Dengedemi sorun olur? Veya başka bir şeymi? Acemiliğimden soruyuyorum :cry:
Fevzi
Site Admin

Post by Fevzi »

Fevzi wrote:Fevzi bey bu şekilde yapılınca ''pek iyi olmayacaktır'' derken nasıl bir sorun ile karşılaşabilirim sizce? Dengedemi sorun olur? Veya başka bir şeymi? Acemiliğimden soruyuyorum
Uçurtma ağır olacak ve gergin olmayacaktır. Tafeta ile en uygun delta türü uçurtmalar oluyor. Başlangıç için tafeta ile, online uçurtma yapımı bölümünde; (kumaş ile dikişsiz DC yapımı) var, onu yapmanı tavsiye ederim.

Ama sen yinede başlamışken tamamla , sonucu kendin görür ve tecrübe edinmiş olursun.
----------------------------------
http://fevzikir.name.tr/
http://picasaweb.google.com.tr/fevzikir
https://picasaweb.google.com.tr/kiteactivities
cekmece

Post by cekmece »

sonucu bende merak ediyorum açıkçası...belki gergin olmaması citalar arasında zamanla kumaş bolluğu oluşması uçurtmanın daha iyi uçmasına sebep olmaz mı? bende altıgen uçurtmalarla ilgili sail lerinin çok gergin olmaması gerektiğini okumuştum?
murat köse

Post by murat köse »

Fevzi wrote:
Fevzi wrote:Fevzi bey bu şekilde yapılınca ''pek iyi olmayacaktır'' derken nasıl bir sorun ile karşılaşabilirim sizce? Dengedemi sorun olur? Veya başka bir şeymi? Acemiliğimden soruyuyorum
Uçurtma ağır olacak ve gergin olmayacaktır. Tafeta ile en uygun delta türü uçurtmalar oluyor. Başlangıç için tafeta ile, online uçurtma yapımı bölümünde; (kumaş ile dikişsiz DC yapımı) var, onu yapmanı tavsiye ederim.

Ama sen yinede başlamışken tamamla , sonucu kendin görür ve tecrübe edinmiş olursun.
Uçurtmam bugün tamamlandı. Fevzi beyinde belirttiği gibi çok gergin olmadı. Bu olumsuz durumu gidermek için bir kaç yöntem kullandım umarım işe yarar.
Ve yapım aşamaları...

İlk önce malzemeler:
1)İstediğiniz renk tafetta. Temini ile detaylı bilgiyi malzemeler kısmında Tafetta başlığında açıkladım. Temin etmek isteyenler o yazımı okuyup fikir sahibi olabilirler.
2)Isınınca yapışan silikonlu tela.
3)Sağlam uçurtma ipi.
4)Kuyruk yapımı için malzeme. Ben kağıt ve market poşetlerini kullandım.
5)Ütü, makas.

Daha önce hazırlamış olduğum çitayı kumaşın üzerine koyup çizim sırasında çerçevenin kaygan kumaş üzerinde kaymaması için iplerinden kumaşa bantla yapıştırarak çerçeve etrafından kesim yapacağım yerleri belirledim. Kumaşın etrafında 1 cm kadar fazladan kat payı bıraktım.
Image

çizim işlemi bittikten sonra makas ile çizgili yerlerden kesim işlemini yaptım ve telaları kenarlara yapıştırdım. Kesim işlemini sıcak havya ile yapmayı düşünüyordum, Halil beyin özelden gönderdiği bilgiler doğrultusunda havya işinden vazgeçip bu sıcak telaları kullandım ve çokta sağlıklı oldu gibi. Bu telayı kumaşın üzerine koyup ütü ie ütüleyince üzerindeki yapışkan eriyor ve kumaşa geçiyor ardından bantı kaldırıp kumaşı katlıyor ve tekrar iki taraftan kumaşı ütülüyoruz. Kumaşa zarar gelecek diye ilk başta endişe etmiştim. Ütüyü sıcak konuma alıp buharınıda sonuna kadar açar ve ütülemeye başlamadan önce 2-3 cm yukardan kumaşa birkaç kez buharlama yaparsanız sorun olmuyor.
Image

Kenar kesim ve katlama işlemleri bitince ortaya uçurtmamızın şekli çıkıyor. Ama kumaşın yapısından ve belkide benimde çok acemiliğimden olsa gerek kumaş çok esnedi. Belki kumaşı keserken kenarda 1 cm kadar kat payı bırakmasam daha gergin ve güzel olacaktı.
Image

Yine Halil beyin verdiği fikir ile çita kenarlarına anahtar halkası takıp kumaş gerginliğini sağladım. Kumaş ile çita üzerindeki ipleride sabitlemek için her çita ucunun iki tarafına birer adet ufak çırt diktim. Bu sayede kumaş gergin olmuştu. Ama orta kısımdan yine esneme yapma ihtimalini düşünüp çitalarıda birer adet cırt ile kumaşa tutturdum.
Image

Artık gövdenin kaba işi bitmiş ve kuyruk ve denge iplerini yapmaya sıra gelmişti. O kısmıda bilindik yöntemlerle kolayca hallettim. Gövdenin orta kısmından çıkan denge ipini çitalara değilde tam orta noktada duran ve çitaları tutan civataya bağladım. Uçurtma kumaşının tam göbeğine ve bu ipin çıktığı yeri güçlendirmek adına bir kase boyutunda daire şeklinde destek kumaş kesip yine sıcak tela ile orta kısma yapıştırdım.
Bu işlemle uçurtmamın ana kısmındaki işlemler bitmişti. Sadece kuyruk kısmı kalmıştı. Kuyruk uzunluğunun uçurtmanın çevre uzunluğunun 3 katı olması gerektiğini duydum ve 9 metre civarında bir kuyruk yaptım. Kuyruğu yaparken market poşetleri kullandım. Poşetleri uzunlamasına kesip iki kat poşetin içine kırtasiyeden aldığım ucuz ve hafif renkli kağıtlardan birer şerit koydum. Bu kağıtların ismi galiba gramofon kağıdı.
Uzunca bir kuyruk yapınca ve uçurmak içinde 200 metrelik bir ip ayarladıktan sonra tüm işlemler bitmişti.
Açık haldeyken kolay kolay taşınamayacak durumda olan uçurtmam kısa sürede katlanıp aşağıdaki şeklini aldı.
Image

Uçurtmayı en kısa zamanda denemeye sıra geldi. Umarım istediğim gibi uçar ve hem hevesim kursağımda kalmaz hemde ''Bununla ne uğraşıyorsun be kardeşim, çarşıda 3 liraya bir dünya uçurtma var'' diyenlere rezil olmam :oops:
Halil beye ve yorumda bulunan, fikir veren herkese yardımları, fikirleri için tekrar teşekkür ediyorum.

2. online uçurtma yapımı başlığımda görüşmek üzere...
(Kendimi olaya çok kaptırdım galiba :lol: )
cekmece

Post by cekmece »

bende merak ettim bakalım sonuç ne olacak... bu şekilde denge ayarıda iyi olur gibime geliyor...
Altan
Site Admin

Post by Altan »

murat köse wrote:''Bununla ne uğraşıyorsun be kardeşim, çarşıda 3 liraya bir dünya uçurtma var'' diyenlere rezil olmam :oops:
Ellerinize sağlık. Tabii ki bu uğraş sonra yapacağınız daha ileri modeller için size çok tecrübe kazandıracak ve kendinize satılsa 3000 lira edecek bir uçurtma yapacaksınız. Diğerleri 3 liralık uçurtmalarını uçururken sizin uçurtmadan gözlerini alamayacaklar ve 3 liralık uçurtmalarının o sırada yere düşmüş olduğunu bile farketmeyecekler.
:mrgreen:
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Post Reply