Fevzi wrote:Fevzi wrote:Fevzi bey bu şekilde yapılınca ''pek iyi olmayacaktır'' derken nasıl bir sorun ile karşılaşabilirim sizce? Dengedemi sorun olur? Veya başka bir şeymi? Acemiliğimden soruyuyorum
Uçurtma ağır olacak ve gergin olmayacaktır. Tafeta ile en uygun delta türü uçurtmalar oluyor. Başlangıç için tafeta ile, online uçurtma yapımı bölümünde; (kumaş ile dikişsiz DC yapımı) var, onu yapmanı tavsiye ederim.
Ama sen yinede başlamışken tamamla , sonucu kendin görür ve tecrübe edinmiş olursun.
Uçurtmam bugün tamamlandı. Fevzi beyinde belirttiği gibi çok gergin olmadı. Bu olumsuz durumu gidermek için bir kaç yöntem kullandım umarım işe yarar.
Ve yapım aşamaları...
İlk önce malzemeler:
1)İstediğiniz renk tafetta. Temini ile detaylı bilgiyi malzemeler kısmında Tafetta başlığında açıkladım. Temin etmek isteyenler o yazımı okuyup fikir sahibi olabilirler.
2)Isınınca yapışan silikonlu tela.
3)Sağlam uçurtma ipi.
4)Kuyruk yapımı için malzeme. Ben kağıt ve market poşetlerini kullandım.
5)Ütü, makas.
Daha önce hazırlamış olduğum çitayı kumaşın üzerine koyup çizim sırasında çerçevenin kaygan kumaş üzerinde kaymaması için iplerinden kumaşa bantla yapıştırarak çerçeve etrafından kesim yapacağım yerleri belirledim. Kumaşın etrafında 1 cm kadar fazladan kat payı bıraktım.
çizim işlemi bittikten sonra makas ile çizgili yerlerden kesim işlemini yaptım ve telaları kenarlara yapıştırdım. Kesim işlemini sıcak havya ile yapmayı düşünüyordum, Halil beyin özelden gönderdiği bilgiler doğrultusunda havya işinden vazgeçip bu sıcak telaları kullandım ve çokta sağlıklı oldu gibi. Bu telayı kumaşın üzerine koyup ütü ie ütüleyince üzerindeki yapışkan eriyor ve kumaşa geçiyor ardından bantı kaldırıp kumaşı katlıyor ve tekrar iki taraftan kumaşı ütülüyoruz. Kumaşa zarar gelecek diye ilk başta endişe etmiştim. Ütüyü sıcak konuma alıp buharınıda sonuna kadar açar ve ütülemeye başlamadan önce 2-3 cm yukardan kumaşa birkaç kez buharlama yaparsanız sorun olmuyor.
Kenar kesim ve katlama işlemleri bitince ortaya uçurtmamızın şekli çıkıyor. Ama kumaşın yapısından ve belkide benimde çok acemiliğimden olsa gerek kumaş çok esnedi. Belki kumaşı keserken kenarda 1 cm kadar kat payı bırakmasam daha gergin ve güzel olacaktı.
Yine Halil beyin verdiği fikir ile çita kenarlarına anahtar halkası takıp kumaş gerginliğini sağladım. Kumaş ile çita üzerindeki ipleride sabitlemek için her çita ucunun iki tarafına birer adet ufak çırt diktim. Bu sayede kumaş gergin olmuştu. Ama orta kısımdan yine esneme yapma ihtimalini düşünüp çitalarıda birer adet cırt ile kumaşa tutturdum.
Artık gövdenin kaba işi bitmiş ve kuyruk ve denge iplerini yapmaya sıra gelmişti. O kısmıda bilindik yöntemlerle kolayca hallettim. Gövdenin orta kısmından çıkan denge ipini çitalara değilde tam orta noktada duran ve çitaları tutan civataya bağladım. Uçurtma kumaşının tam göbeğine ve bu ipin çıktığı yeri güçlendirmek adına bir kase boyutunda daire şeklinde destek kumaş kesip yine sıcak tela ile orta kısma yapıştırdım.
Bu işlemle uçurtmamın ana kısmındaki işlemler bitmişti. Sadece kuyruk kısmı kalmıştı. Kuyruk uzunluğunun uçurtmanın çevre uzunluğunun 3 katı olması gerektiğini duydum ve 9 metre civarında bir kuyruk yaptım. Kuyruğu yaparken market poşetleri kullandım. Poşetleri uzunlamasına kesip iki kat poşetin içine kırtasiyeden aldığım ucuz ve hafif renkli kağıtlardan birer şerit koydum. Bu kağıtların ismi galiba gramofon kağıdı.
Uzunca bir kuyruk yapınca ve uçurmak içinde 200 metrelik bir ip ayarladıktan sonra tüm işlemler bitmişti.
Açık haldeyken kolay kolay taşınamayacak durumda olan uçurtmam kısa sürede katlanıp aşağıdaki şeklini aldı.
Uçurtmayı en kısa zamanda denemeye sıra geldi. Umarım istediğim gibi uçar ve hem hevesim kursağımda kalmaz hemde ''Bununla ne uğraşıyorsun be kardeşim, çarşıda 3 liraya bir dünya uçurtma var'' diyenlere rezil olmam
Halil beye ve yorumda bulunan, fikir veren herkese yardımları, fikirleri için tekrar teşekkür ediyorum.
2. online uçurtma yapımı başlığımda görüşmek üzere...
(Kendimi olaya çok kaptırdım galiba

)