uçurtma ile balık tutmak için uçurtma tavsiyesi yardım...

Tek ipli uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
markymark

Re: uçurtma ile balık tutmak için uçurtma tavsiyesi yardım...

Post by markymark »

Altan wrote:Murat yazılarında ingilizce değil de Türkçe terimler kullanmanı rica ederim. Arama yapanların daha uygun sonuçlara ulaşması açısından çok önemli.

Nasıl bir balık için olta atıyorsun? Kurşunu bırakınca olta dibe çökmeye başlayacak ve 1 dakika bile sürmeden dibe batmış olacak. Oltayı geri çekerken büyük ihtimalle kurşun ya da iğne takılır ve misina kopar. Yani bu kadar uzağa ulaşınca geri gelirken mutlaka takılacak bir yer bulacaktır. Ben balıktan hiç anlamam tabi. Bize açıklarsan biz de bilgilenmiş oluruz. Bildiğim kadarıyla dipte bulunan balık mezgittir. Kefal de dibe yakın geziyor sanırım.

Benim yine yukarıda anlattığım şamandıralı sistemi kullanabilirsin. Bırakma sistemi ile oltanı yine dibe yollayacaksın. Böylece hem daha küçük bir uçurtma yeter, hem de dik ya da yatay uçması çok farketmez.

En son Türkmenistan'dayken sled uçurtmam denize uçtu, ucunda da emin abinin bir aksesuarı vardı. Aksesuar suyla dolunca uçurma uçmaya devam etti ve Hazar denizi açıklarına doğru gözden kaybolana kadar seyrettik.

Şu an profesyonel balıkçılıkta surf kamış denilen özel kamışlarla zaten 100-120 metre ileri atış yapıp balık avı gerçekleştiriliyor...
Sarım hızı kuvvetli bir makineyle iyice dibe batmadan kolaylıkla olta çekililebiliyor yani...
Dibe batma vs gibi problemlerden ziyade dediğim gibi alçak uçuş yapabilen(kurşunun çok yüksekten suya küt diye düşmemesi için) ve 100 gr kurşunu kaldırabilen bir uçurtma lazım...
Birde küçük bilgi: kefal yüzey balığıdır daha ziyade ;) Genelde kıbrıs sarması denilen düzenekle tutulur(Ukalalık olarak algılamayın sakın,yazın dediğiniz için yazdım)Avcı balıklar dipte olur daha ziyade...
Murat...
markymark

Re: kite fishing için uçurtma tavsiyesi yardım...

Post by markymark »

mustafa-topcu wrote:Pek anlayamadım resimi.
Deniz mavisi ile çizilen çizgi neyi anlatıyor?
Adındanda anlaşılacağı gibi denizi tabiki :)
Murat...
Spectre

Post by Spectre »

uçurtma ile balık tutmak için uçurtma tavsiyesi:
1 metreden daha küçük bir delta
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
yigitkahraman

Post by yigitkahraman »

Altan wrote:Bu boyda mutlaka dikey çıtalar olması gerekir. Çıta olunca sled fırtınada bile gayet güzel uçar.

Bu arada uçurtman da gayet güzelmiş.
Teşekkürler ve Kesinlikle haklısınız Altan bey, çok çalışmak geriyor çok.(Reklam gibi oldu.)
Yiğit KAHRAMAN

Söylediklerinizi duyurmak için hiç kimseyi kolundan tutmayın,
Dinlemeye istekli değillerse, onları tutacagınıza çenenizi tutun.

http://yigitkahraman.wordpress.com
lsari86

Post by lsari86 »

Herkese merhabalar,
Sonunda tezi verdim şimdi cevap bekliyorum.
tabi bu süre zarfında uçurtmalara kaldığım yerden devam.
su sıralar harıl harıl kutu(box)-fener - uçurtmalar ile ilgili guzel bir makale hazırlıyorum
3-4 gunden once bitecege benzemiyor ama bitince herkesin agzında lezzetli bri tad bırakacağına inanıyorum.( biraz fazla mı iddalı oldu ne?)
Neyse gelelim uçurtma ile balıkçılığa;
Sanırım konu daha oncede forumda tartışılmıştı.
Hal boyle olunca bende epey merak ettim ve dayanamayıp bu işi box(kutu) kite(ucurtma) ile nasıl yaparız diye) biraz daha araştırdım.
Ancak gordugum kadarı ile bu isi yurt dışında profesyonlece uygulayan balıkçı arkdaşlar gercekten buyuk avlar elde etmekde ve sıklıkla pocket sled kullanmaktalar.
Kendi kendime gaza gelip olur mu olmaz mı derken birazda onların yaptıkları avları gorunce "Ulengh millet pocket sled ile camgoz yakalayiii biz box kite ile marmara denizin de neden ZARGANAK yakalamayak" diyerekden başadım bu iş nasıl yaprım diye araştırmaya.
Biraz balıkçılık birazda yurt dışındakinsanların bu işi nasıl yaptıkları ile ilgili videoları izleyince konuyu çözdüm.
Öyleki uçurtma ile kıyıdan balık avı yapmak için kullanacağımız uçurtma;
+ çok haiff ruzgarda bie uçabilmeli,
+yukselmekten ziyade kıyıdan cok fazla açılabilmeli,
+belli bir irtifaya çıkabilmeli ve bu yukseklikte kalabilmeli
+kuyruk vs fazla bir teferruata ihtiyac duymamalı,
+çok kolay ve yuksek kapasitede kontrol edile bilmeli;
(iki ipli gibi)
şimdi bu kriterleri goz onun alınca bizim için en ideal uçurtmanın delta uçurtma oldugu anlaşılıyor.
bknz. http://www.ucurtmaplanlari.com/delta.htm
Forumda benden daha tecrubeli ve bilgili abilerim(özellikle 2 boyutlu delta ların uzmanı Emin Abi) varken saygısızlık yapmak istemem ama yukarıdaki sartları max olcude sağlayabilmek için yer ve deniz duzlemine max olcude parelel ucabilen bir uçurtmaya ihtiyacımız var.
E bunuda en iyi 2 boyutlu deltalar sağlıyor.
Keza pocket sled ve box kite ler yere parelel değil aksine dikleme uçan uçurtmalardır.
benim uzmanlık alanımbox (kutu ) uçurtmalar oldugu için ben box kite yere nasıl parelel ucurabilrim diye araştırdım ve balıkçılık bilgimden marmarada kıyı balıkçılığı için en ideal 250 gr kurşun kullanıldıgı bilgisi ile misinayı uçurtmanın tepe naoktasına yerleştitdigim fırdonduye entegre ettim boylece box kite2 boyutlu deltalar gibi yere parelel uçmaya başladı.
Öyleki ilk denemelerimi Karakoydeki Denizcilk İşletmelerinin oönündeki limandan yaptım.
Burada bir kaç denemede istavritden başka bişey yakalayamadım.
Yalnız ters giden nokta; ruzgardan misnadaki gerilimin balıklardan mı yoksa ruzgardan mı oldugunu kestiremedim.
O yuzden ilk başlarda uçurtmayı erken toparladım haliyle balıkolmadı.
Daha sonrada daha fazla bekleyip misinayıda biraz daha fazla saldım bu seferde epey istavrit tuttum ama uçurtmayı kıyıya cekerken hepsini denize geri serptim.
Kısaca benim yaptığım duzenekte ufak tefek eksiklikler oldu o yuzden tuttugum balıkar temiz temiz boğaz havası alıp denize geri donduler.
Sanırım bu iş buyuk balıklar için daha ideal aksi takdirde buyuk avlarda serpme olgusu oluşmuyor.
Bilmiyorum bunlar benim tecrubelerim.
Belki daha olumlu sonuclar elde eden arkdaslar olmuştur.
kolaylıklar "SARI"
http://www.leventsari.com
Paylaşmak, yaşamak ve umut etmek çok güzel...
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Tecrübe çok önemli. Güzel bir deneme yapmışsın.

Balık için uçurtmada göz önüne alınması gereken en önemli nokta uçurtmanın stabil olması ve suya düşme ihtimalinin az olması. Bir uçurtma suya düştüğünde kıyıya çekmesi çok uzun sürüyor.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Spectre

Post by Spectre »

UÇURTMALAR HAKKINDA GENEL BİLGİ
Bu bilgileri yazıyorum ki ileride anlatacaklarım açıklayıcı olsun.
A. Uçurtmanın uçuş açısı ve ipin açısı
Uçurtmanın uçuş açısı ve ipin açısı sabit değildir. Rüzgara göre ve uçurtmanın tipine göre az yada çok değişiklik gösterir. Bu 5 derece de olabilir 15 derecede. Ayrıca uçurtmanın uçuş açısı ipin açısını göstermez. Bu ipin uzunluğu, ağırlığı ve rüzgarın şiddetine göre değişir. İp uzadıkça doğal olarak ağırlığı da artar bir süre sonra uçurtmanın ipinin bollaştığı görürsünüz. Bir bombe oluşur. Elinizdeki kısım ile uçurtmanın ucundaki ip açısı tamamen farklı olur. Hatta bir süre sonra ip yere paralel gitemye başlar ve bir süre sonrada deymeye başlar. Yani açı eksi olur. Bu durumda birşey bırakmayı düşünüyorsanız 0 metreden de bırakabilirsiniz.

B. Uçurtma ne kadar ağırlık kaldırır
Bu da sabit değildir. Rüzgarın şiddetine göre değişir. Rüzgar mükemmelde olsa ki bu sanırım imkansız, uçururken kullandığınız ip ve uzunluğu da ağırlığı değiştireceğinden uçurtmanın kaldıracağı ağırlıkda ip saldıkça değişiklik gösterir.

Yani uçurtmada güne ve ana göre herşey değişir.

BALIKÇILIK İÇİN UÇURTMA
A. Hangi Uçurtma
Alçak uçan flowformlar güçlü bir rüzgarda yere 50 derecelik bir açı ile uçar. Biz buna kolay hesap yapmak için 45 diyelim. Yine ipin ağırlığını hesaba katmazsak (diğer bütün ağırlıklarıda), bu durumda uçurtma sizden yaklaşık 70 metre ileride ve 70 metre yukarıda olacaktır. 200 metre ileri göndermek istersek uçurtma da 200 metre yukarıda olacaktır. Bu durumda hangi uçurtmayı kullanırsanız kullanın bu aşağı yukarı aynı olacaktır. Bu yüzden balık için kullancağınız uçurtmanın aslında modeli çok da önemli değildir. Önemli olan uçurtmanın stabil, geniş bir rüzgar aralığında uçan ve mümkünse yapması basit ve ucuz olan bir uçurtma olmasıdır.
markymark wrote:klask altıgen modelin kuyruğu problem yaratacapından değişik fikirleri bekliyim en iyisi
Uçurtmanın kuyruklu yada kuyruksuz olmasının bu konuda bir önemi yoktur. Ancak kuyruklu uçurtma yapıp da zaman kaybetmeninde bir anlamı yok. Ama elinizde hazır bir uçurtma varsa bu da olabilir.

Ayrıca taşıyacağımız ağırlık fazla olmayacağı için uçurtmanın da çok büyük bir uçurtma olmasına gerek yok.

B. Uçurtma ne kadar ağırlık kaldırır, bunu nasıl bulurum
Öncelikle uçurmaya etki eden rüzgar kuvveti ikiye bölünür. Uçurtmanın havada duruş açısı bu iki kuvvetin güçlerini belirler. Biri kaldırma diğeride çekme kuvvetidir. Çok çeken bir uçurtma çok kaldıracak diye bir kural yoktur. Bir uçurtmanın ne kadar yük kaldırabileceği o anki rüzgara göre değişir. Bunu bilmeliyiz çünkü salacağımız ipşin ağırlığı ve takacağımız ekstra kurşun, ve diğer balık aparatları için bunu bilmeliyiz.
Yanınıza bir adet pet şişe alıp su ile doldurun (pet şişenin büyüklüğü uçurtmanın büyüklüğüne göre 0,5l yada 1,5l olabilir). Önce uçurtmaya 50metre kadar ip verin ki stabil bir rüzgar yakalayın. Uçurtmanın denize doğru uçacağını düşünürsek rüzzgarın karadan estiğini söyleyebilriiz. Bu şekilde kuvvetli ve stabil bir rüzgar yakalamış oluruz. Eğer uçurtma stabil uçmuyorsa ipi biraz daha salabilirsiniz. Bu bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterecektir. Saldığğınız ipin ucuna pet şişeyi bağlayın. Uçurtma bu ağırlığı kaldıramıyorsa pet şişeden biraz su boşaltın bunu uçurtma pet şişeyi kaldırabileceği ana kadar tekrarlayın. Bu uçurtmanızın o rüzgarda kaldırabileceği ağırlıktır. Uçurtma şişeyi kaldıramasa da çekecektir. Pet şişeyi çekmesi kaldırabileceği anlamına gelmez. o yüzden kaldırdığı ana dikkat edin.
Bu ağırlığı bulduktan sonra uçurtmaya bağlayacağınız balık ekipmanı ağırlığı ve tahmini salacağınız ipin ağırlığı kadar suyu da şişeden boşaltın, böylece toplam ağırlıkta uçurtmanın kaldırabileceği ağırlığı elde etmiş olursunuz. Tabi ki bir süre sonra ecrübe kazanınca bu iş çok kolaylaşacaktır.

C. Ekipmanı nasıl bağlamalıyım
Burada sizin nasıl bir ekipman kullandığınızı bilemiyorum. Nasıl bir bırakma mekanızması da yapacağınızı tabiki. Ama prosedür aynı olacaktır.

Uçurtmamızı 50metre kadar salıp, içi su dolu pet şişemizide bağladıktan sonra istediğimiz ağırlığı bağlayabiliriz.
Not: Pet şişe kullanmamızın bir avantajıda rüzgar azalıp uçurtma alçalırsa pet şişenin su üstünde kalarak uçurtmanın uçmasına devam etmesini sağlamasıdır.

Şimdi ipi salmaya başlayabiliriz. Uçurtma toplam kaldırabileceği ağırlığa yaklaştığı zaman elinizdeki ip yer ile az bir açı yapacaktır. Kurşunu bırakmak istediğinizde uçurtma istediğinizde yukarıda ise ipi hızlıca salarak aşağı inmesini sağlayabilirsiiz. İkinci denemede ise pet şişeye biraz daha su eklmenizi tavsiye ederim. Eğer pet şişe su üzerinde duruyorsa ipi biraz çekmeniz yeterli olacaktır. Bu durumda bir sonraki seferde pet şişeden biraz su boşaltabilirsiniz.

Kurşunu bıraktıktan sonra ise hem ip hafifleyecek hem de uçurtmayı geri çekeceğiniz için pet şişe ve uçurtma yükselecektir.

Son olarak dediğim gibi seçeceğiniz uçurtmanın stabil ve geniş bir rüzgar aralığında uçan bir uçurtma olmasına dikkat edin.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
markymark

Post by markymark »

Cevaplar için çok teşekkür ederim..
En kısa zamanda delta yapımına girişmeyi planlıyorum :)
Murat...
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Delta planını biraz sadeleştirdim.

http://www.ucurtmaplanlari.com/deltayeni.htm

Image
http://www.ucurtmaplanlari.com
markymark

Post by markymark »

Halit wrote:Delta planını biraz sadeleştirdim.

Image

çok teşekkürler..
Murat...
lsari86

Post by lsari86 »

Halit wrote:Delta planını biraz sadeleştirdim.

Image
Halit abi ellerine sağlık.
Abi sen deneyip emin olmadan iş yapmazsın ama ben yine aklıma takılmışken sorayım.
Senin bu plandaki deltanın aynısından Emin Abi de de turuncu bir delta vardı
(hatta Şile etkinliine getirmişti)
orada denemiştik bu delta yı kuyruksuz uçmuyordu.
Oyuzden Bu plandakine de kuyruk gerekmez mi?
kolaylıklar...
http://www.leventsari.com
Paylaşmak, yaşamak ve umut etmek çok güzel...
Spectre

Post by Spectre »

Bu standart delta. Kuyruksuz uçar. Çok düzgün uçar. Belki o uçurtma da bir problem vardır.

Delta ların en büyük problemi dalışa geçerse kurtarmasının çok zor oluşudur.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
Post Reply