Festivaller ve Kulübümüzün ahvali.

Uçurtma Festival duyuruları, festival fotoğrafları ve yorumları.
Post Reply
Altan
Site Admin

Festivaller ve Kulübümüzün ahvali.

Post by Altan »

http://martiuk.org/forum/viewtopic.php?t=143
Aşağıdaki yazışmalar Halit beyin yazısından ayrılarak bu başlığa alınmıştır.

Biz uyuyoruz karşılaştırması doğru değil. Aramızda çok temel farklar var.
Biz ticari bir girişim değiliz. Tamamen amatör heyecanlarla bu işleri yapıyoruz. Hepimizin hobisi bu. Asıl işlerimiz ve günlük yaşamımızdan vakit kaldıkça uçurtma yapıp, keyfini çıkartıyoruz.

Eğer bu dernek ve şahısın yaptığı gibi şeyler yapmak istiyorsak öncelikle kurumsallaşmamız gerek. Yani hukuksal varlığı olan dernek ya da kulübe dönüşmemiz gerekiyor.

Dernek varlığını sürdürmek ve misyonunu yerine getirebilmek için gelire ihtiyaç duyar. Bu durumda hedef ve amaçlarda ticari eksene paralel değişiklik yapmak ve o yolda yürümek gerekir.

Ben dürüst ve ölçülü ticari girişimi olan bir dernek fikrine karşı değilim. Çünkü hep özendiğimiz yurtdışındakine benzer faaliyetleri ve festivalleri düzenlemek, gelişebilmek için finansman gerek. Açıkçası aktif olarak yazışan üye sayımız 20, aktif etkinliğe katılan üye sayımızda 10 civarında dolaşıyor. Bu kadar az üye ile aidat geliri düşünülemez.

Balacan uçurtma da (ki ticari bir kuruluş olarak doğru bir strateji) festivallerle içiçe, düzenlemeye doğrudan katkıda bulunuyor. Pazarın sıkıntılı olduğu bir ülkede uçurtma satışından para kazanmak pek mümkün değil. Açıkçası Balacan da kendince en ekonomik ve pratik stratejiyi uygulamış. Ülkemizde pek çok uçurtma firmasının olmasını ve hatta model geliştirebilmelerini çok isterdim.

Hafta sonlarında uçurtmalarımızı gören hevesleniyor ve hemen uçurtma edinmek istiyor. Biz ise onları geri çeviriyoruz. Web sitemize yönlendiriyoruz. Sanıyoruz ki onlar da buradan bakıp uçurtma yapacak. Oysa yapmak ayrı, uçurtmak (pilotluk) ayrı bir hobi. Uçurtma yapmayan katılımcılarımıza kapıyı açmamız gerek. Burada bana göre ticari bir potansiyel var. Çok küçük bir potansiyel. Derneğe gelir getirecek yüksek bir olanak haline gelmesi için de sorunlarımız var. Ucuz, fabrikasyon, plastik uçurtmalar yapılmalı. Pazar genişletilmeli, internetten satış yapılmalı, festivallere katılıp tezgah açılmalı. Bu da üretim ve satış ile ilgilenen birileri ve masraflar anlamına geliyor. Diğer taraftan çok kısıtlı olan Yeşilyurt alanımızın da yetmeyeceği açık. Şu an kendi aramızda bile iplerimiz birbirine dolanıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu farkettiğimiz üzere Yeşilköy sahili boyunca yüzlerce uçurtma havada idi. Demek biraz ileride birileri uçurtma satmaya başlamış. Pazarı ve talebi biz oluşturduk. Ticari faydası başkaları tarafından değerlendiriliyor.

Buyrun fikirlerinizi sunun ve tartışmaya devam edelim.
Last edited by Altan on Wed Jun 08, 2005 3:29 pm, edited 3 times in total.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Kartal

Post by Kartal »

Ahhh ahhhhhh Altan Bey,

Yazdıklarınız çerçevesinde resmi bir derneğin yönetim kurulu üyesi olarak ne kadar haklı söylüyorsunuz.

Biz bu sene Dernek olarak 2005 Türkiye şampiyonası düzenliyoruz. Geçen sene sponsor olan firma açıkça söz vermesine rağmen bu sene bizi söylemeye dilim varmıyor ama affınıza sığınarak kullanıyorum bu kelimeyi SATTI.

Düşünebiliyormusunuz aşağı yukarı 7-8 milyar TL'lik (tahminimiz) bir organizasyon ile başbaşa kaldık.

1. Geri dönemiyoruz çünkü camianın dernekten beklentileri var.
2. 23 üyemiz var (aşağı yukarı 500-1000 arasında bu hobbyi yapan var) ve dernekte faal olarak çalışan ben dahil 5 kişi.
3. Yarış katılım ücretlerini artıramıyorsunuz çünkü ana prensip olarak bu bir hobby ve insanları ne kadar yüksek ücretli katılımlara zorlayaiblirsiniz.

gibi sayfalara sığdırılabilecek onlarla madde yazmak mümkün.

ANcak biz şunu fark ettik. İnsamımızdan mıdır nedir birileri işin ucundan tutmayınca ve genellikle de cebinden de biraz para harcamayınca camia olarak adlandırabileceğimiz toplulukları yönlendiremiyor.

Burada temel engelleyici unsur her bir katılımcının söylediği yanlış bile olsa kendi içerisinde doğru olduğudur. MODEL derneği olarak örneklersek 23 tane doğruyu aynı doğruda aynı doğru bir araya getirmek.........

Birde Altan beyin bahsettiği işin ticari boyutu var tabi. Çok kısa olarak bu konuda şunları söylemek istiyorum.

Faal olarak 2000 yılından beri hobby ile uğraşıyorum ve genellikle gördüğüm, gönüllü birilerinin işi sürüklediği topluluklar yarattığı ve ticari kazancı da başkalarının elde ettiğidir.

Bence bizim açımızdan bakıldığında bu doğru çünkü bu iş bizler için bir HOBBY.......

Şimdilik bu kadar

Sevgilerimle

Murat k. ÇETİN
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Murat bey, hobi diye bahsettiğiniz hangi hobi. Anladığım kadarı ile model uçak hobisi. Derneğiniz hangisi. Burada bahsetmedinizde sakınca yok. Birbirimize destek olmamız iyi olur.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Kartal

Post by Kartal »

Altan Bey,

Hayır hayır model uçak değil, uzaktan kumandalı model araba
http://www.model.org.tr
Melih

Post by Melih »

Bu dernek meselesi için yorumum "aman uzak duralım" şeklinde. dernek kurmak yönetim kadrosu gerektirir yönetim zaman gerektirir diye gidiyor bu işler. Gelir düzeyi düşük bir ülkeyiz ve hobileri olan insanlar olmamıza rağmen örneğin ben çok da para harcayabilecek durumda değilim. Bu sebepten bizim ükemizde öyle festival vs yapmamız söz konusu olmaz bence, olursa da kartal'ın söylediği gibi olur, herşey cepten çıkar işin keyfi kaçar.

Halit beyin bahsettiği derneğin sahibi ile ben dana önceden tanışıyorum, sahibi diyeceğim çünkü dernek tek kişiden oluşuyor aslında ve dernek değil aslında ticari bir firma, yani kendisi bir esnaf ve belediyelerin dilindne iyi anlıyor olacak ki sonderece seri şekilde bu festivalleri de satıyor. Bizim bunu yapmamız bence mümkün değil. evet eğleniyoruz falan ama hobilerindne zevk alan insanlar olarak "başkan bizim aidatlar ile ne yaptın" diye ne ben sormak isterim ne de başkan(kim olackasa, sanırım halit bey olmaz zamanı yok) böyle birşeyi cevaplamak falan ister. Dernek işi zor ve de her daim kırılanı üzüleni olan bir iş, gelin biz keyfimize bakalım, potansiyel sınırlı zaten balacan uçurtma iyi organize olsa yeter.

Bence, bizim etkinliklere gelsinler, "satılık mı" diye soranlara satsınlar, tezgah açsınlar, karşılığında da bizim uçuş alanımıza girmeden uçurtma uçurmaları konusunda bilgilendirsinler insanları. Hem para kazanırlar, hem biz hiçbirşey kaybetmeyiz, hem de insanların gönlü olur, uçurtmalar uçar

@altan Bu başlık altında tartışmak doğru değil bence o yüzden admin olarak ricam başlığı uygun bir şekilde değiştirmen. :wink:
Kartal

Post by Kartal »

@Melih
tarışmanın yeri değişsin görüşlerin doğrultusunda eklentilerim olacak

Sevgiler

Murat K. ÇETİN
Sercin

Post by Sercin »

Bende bu konuda "N'olursunuz bu işi ticarileştirmeyelim" demek istiyorum. Neden?...

Çünkü ;
Daha önce bir kaç kez model uçak hobisiyle uğraşma isteğim olmasına rağmen hem yeterli miktarda parayı ayıramamadan hemde bu konuda konuştuğum insanların hep buradan şunu al, şuradan bunu al gibi ticari yaklaşımlarıyla bu hobiden soğudum. Oysa Yeşilyurt'ta uçurtma uçuran bir grup güzel insan, bizi çiçekçi naylonundan yapılmış absürt uçurtmamızla bile kabullenmesi şahane birşeydi. Demem o ki, uçurtma hobisi modelcilerin şu anki durumuna dönmesin. Sanıyorum onların yeterince hobidaşları var ve daha fazlasını istemiyorlar...

Bizler ise hep daha fazla arkadaş/hobidaş istedik. Mümkün olduğunca fazla kişiyi bu işe katmak istedik. Uçurtma konusunda daha fazla sohbet istedik. Bence bu işin yolu düğünle dernekle ve ticari faaliyetle olmamalı. Bilakis biz uçurtma uçururken gelen insanlar bizim sadece ücretsiz bilgi verebileceğimizi bilmeliler. Bilmiyorum herkes öylemidir ama; ne bana bir şey satılmmaya çalışılmasından, nede ben birilerine birşey satmaya çalışmaktan zevk almıyorum. Hem ticari bir amaç olunca içimize katabileceğimiz gerçek uçurtmacıları bulamıyacağımız kanaatindeyim. O şekilde ancak günübirlik uçurtmacılarla beraber olabiliriz.

Bu fikrimi Halit Bey'e espiri olarak söylemiştim. Ancak şimdi bir kez daha söylemek istiyorum. Aktivitelerde açacağımız;"Uçurtmalarımız satılık değildir, hepsi el-emeği göz nuru ile yapılmıştır." şeklinde bir pankart yapsak mı? Hem birde bu konuya uygun slogan buldum... "Uçurtma satın alınmaz, yapılır..." :D :D :D

Sevgiler saygılar

Serçin....
abdullah

Post by abdullah »

http://www.hukukcu.com/bilimsel/genelkanunlar/2908.html

burada dernekler hukuku ve kanunu var bakabilirsiniz dernek kurmak sanıldığı kadar kolay birşey değil , kaldıki amatör bir ruhla yaptığımız bu güzel hobimizi aynı çizgide devam edilmesinden yanayım yalnız gittiğimiz yerlerde fazla uçurtması olan veya satmak isteyen arkadaşlar da bundan faydalanablir diyede düşünüyorum bu gayet doğal bir şey ki , şahsen eğer ben yapabilirsem niyetim var kolay yapılması basit uçurtmalar yapıp satmak en azından oraya gelen meraklıları bir nebzede olsa boş çevirmemek adına ...saygılar hepinize
uçurtmayı vurmasınlar
Kartal

Post by Kartal »

@ Melih

Bence, bizim etkinliklere gelsinler, "satılık mı" diye soranlara satsınlar, tezgah açsınlar, karşılığında da bizim uçuş alanımıza girmeden uçurtma uçurmaları konusunda bilgilendirsinler insanları. Hem para kazanırlar, hem biz hiçbirşey kaybetmeyiz, hem de insanların gönlü olur, uçurtmalar uçar

@idle

Bence bu işin yolu düğünle dernekle ve ticari faaliyetle olmamalı. Bilakis biz uçurtma uçururken gelen insanlar bizim sadece ücretsiz bilgi verebileceğimizi bilmeliler. Bilmiyorum herkes öylemidir ama; ne bana bir şey satılmmaya çalışılmasından, nede ben birilerine birşey satmaya çalışmaktan zevk almıyorum. Hem ticari bir amaç olunca içimize katabileceğimiz gerçek uçurtmacıları bulamıyacağımız kanaatindeyim. O şekilde ancak günübirlik uçurtmacılarla beraber olabiliriz.

Bu fikrimi Halit Bey'e espiri olarak söylemiştim. Ancak şimdi bir kez daha söylemek istiyorum. Aktivitelerde açacağımız;"Uçurtmalarımız satılık değildir, hepsi el-emeği göz nuru ile yapılmıştır." şeklinde bir pankart yapsak mı? Hem birde bu konuya uygun slogan buldum... "Uçurtma satın alınmaz, yapılır..."

@ abdullah

burada dernekler hukuku ve kanunu var bakabilirsiniz dernek kurmak sanıldığı kadar kolay birşey değil , kaldıki amatör bir ruhla yaptığımız bu güzel hobimizi aynı çizgide devam edilmesinden yanayım yalnız gittiğimiz yerlerde fazla uçurtması olan veya satmak isteyen arkadaşlar da bundan faydalanablir diyede düşünüyorum bu gayet doğal bir şey ki , şahsen eğer ben yapabilirsem niyetim var kolay yapılması basit uçurtmalar yapıp satmak en azından oraya gelen meraklıları bir nebzede olsa boş çevirmemek adına ...saygılar hepinize

Ne güzel söylemişsiniz, ne hoş söylemişsiniz......

Bizim Model Araba Derneği'nin tarihçesini anlatmak istemediğimden ilk dernek oluşumunda bilmemneyi eksik yapmanın cezasını asliye hukuk mahkemelerinde yargılanan bir kardeşiniz olarak söylüyorum ki Dernek çatısı altında bu sitedeki havayı yakalamak baya zor olacak gibi geliyor bana.

idle o kadar doğru söylüyorku yazısının içerisinde; benim ve birkaç arkadaşımın ana uğraş alanımız olan hobby camiasında yaşadğımız temel soruna parmak basmış. Yani işin ticari kaygısı. Gerçi bu kaygıyı ve sıkıntılarımızı belli ölçüde hafifletebilmek için "derneğin yönetim kurulunda ticari hüviyete sahip modelciler bulunamaz" şeklinde yazılı olmayan bir kural getirdik ama bu temelde insan haklarına aykırı.

Neyse bu benim ve bizim derneğin özel sıkıntıları burda yeri yok....

Ben sade bir üye olarak şunu söylemek istiyorum. Çok kısa bir süre önce katıldığım bu topluluğun herzaman bu kısa sürede aldığım pozitif elektiriği dağıtmasını istiyorum.

Satmak isteyen arkadaşlar satsın, yapmak isteyen arkadaşlar da yapsın ama hiçbir zaman paylaşma ruhu ve keyif alma kaybolmasın.

Tek başına uçurmanın vermeyeceği keyifle sitedeki resimlerden izleyebildiğim kadarı ile hep beraber uçurmanın hazzını kıyas etmek mümkün mü?

Nolur grubumuz bu işi HOBBY olduğu için yapsın.....

Teşekkürler

Murat K. ÇETİN
Melih

Post by Melih »

Başlığın açılış amacı sanırım, "millet festival yapıyor biz uyuyormuyuz?" veya "bu uluslararası festival lafları fasafiso, adamlar daha bizi çağırmaktan bile aciz" gibi birşey.

Web sayfamızı daha güncel tutmamız faydalı olur sanırım. forum güzel hoş ancak, burada sürekli "fotoları şuraya koydum" derken, ana sayfada "2003 Frejus Uluslararası Uçurtma Festivali - Fransa" başlığı yeni gelenleri karşılarsa bu iş zor. Ben ilk girdiğimde pek bir hareket bulamayınca Halit bey'e email atarak birşeyler sormuş bu sırada yeşilköyde toplandığınızı öğrenmiştim.

Altan ve osman grafiker diye biliyorum, benim ev arkadaşım da grafiker ve ikimizde ayrıca yazılımcıyız ve iddia ederim en iyi 20 içerisinde yer alıyoruz bu konuda. Özetle elimizde ciddi potansiyel mevcut.

Diyorum ki, forumda tartışmalar muhabbetler dönsün ama fotolar nerede?, nereye yükleyeceğim? erhan bey nasıl geçti haftasonu demeyi bırakıp, bunu sitede görebilelim, herkes görsün. Eğer görsel tasarım konusunda Altan birşeyler çıkarırsa benim kodlamam da eğer 1 gün zaman ayırabilirsem yaklaşık 3 saat ile 1 gün civarında sürer. yaklaşık 2 saat civarında http://www.dijitalistanbul.com u yapmştım eğer, bizim kulübe de böyle üyelik, fotoğraf albümü ve yazılar yazılabilen, etkinlikler duyurulabilen birşey yapmak istersek bu siteyi örnek olarak kullanabiliriz , işimiz çok daha kolay olur.

Server da kaç MB yerimiz var bilmiyorum ancak benim 8GB yerim ve 80Gb Bandwithim olan bir serverim var, emrinize amadedir.

Biraz çalışır ve aslında nekadar aktif olduğumuzu gösterirsek, çok daha fazla rabet göreceğimiz kesin :) sitemiz de renklenir. Şu anki siteyi ferruh veya halit bey yapmış sanırım, biz gençlerin :) işi devralıp biraz sürat vermemize ne dersiniz?

hem hepimize de kolaylık olur.
Halit
Site Admin

Post by Halit »

@Altan
Aslında biz uyuyor muyuz diye sorarken espri yapmıştım. Naci Bey'in sitesindeki festival listesine baktığım zaman aslında hemen hemen hepsinin orada yazıldığı gibi olmadığını hemen anlamak mümkün. Doğrusu kendisi de uçurtma ile öyle veya böyle uğraşan biri çok fazla irdelemek istemiyorum ama siteye baktığımda gördüğüm tek şey ardındaki ticari kaygı. Aslında hiç bir derinliği olmayan bir dernek ve bir sürü şişirme yazı.

Ferruh ve ben bu derneği kurarken bunları tartıştığımızı hatırlıyorum. Sonunda vardığımız nokta kulübün hiç bir şekilde düzenli bir ticari yönünün olmaması idi. Arada bizden yardım isteyen kuruluşlar oldu ve bazılarında yardımlarımız için bize maddi destekte bulundular. Etkinliklere uçurtma satmayı bulaştırırsak tadı kaçacaktır. Satın almak isteyenleri satın alabilecekleri noktalara yönlendirmek bence yeterli. Ben şahsen kendim için ayırabildiğim bir kaç saat içinde kulübe maddi kazanç sağlayayım diye insanları memnun etmek çabasına girmeyi tercih etmem. Kulübe para kazandırmanın bir çok başka yolu var bunları tartışabiliriz.

Yurtdışındaki kulüplerin de bildiğim kadarıyla hiç bir ticari yönü yok.

Kulübün uluslararası festival düzenlemek konusunda ana sponsor olmak gibi bir durumu zaten olamaz çünkü bu türde organizasyonlar oldukça büyük bütçeler ile yapılır. Kulüp olsa olsa bir ana sponsora bilgi vb konularda destek olabilir.

@Melih ,

Kulübün ana sayfası ile ilgili görüşlerine tamamen katılıyorum. Daha dün aynı konu ile ilgili Ferruh'a bir mail attım. Ancak Ferruh bu aralar çok yoğun ve vakit bulamıyor . Vakti daha uygun ve bu işten anlayan arkadaşların bu işe acilen el atmasını rica ediyorum.

@Apo

Etkinliklerde yaptığınız uçurtmaları satmanız iyi fikir. Bazı arkadaşlarımız bunu ara sıra yapıyor.
http://www.ucurtmaplanlari.com
Melih

Post by Melih »

Evet arkadaşlar bu durumda hepimiz aynı fikirdeyiz, derneğimiz açıldığı hızla kapanarak bir kulüp olarak kalmayı seçiyoruz :lol: :lol: :lol:

Bu arada web sayfamız da tartışmaya açılmış oldu. eğer altan "ben tasarımı yaparım" derse, biz mailleşmeye başlar ve kısa zamanda birşeyler çıkartırız diye umuyorum. Şöyle havalı cillop gibi bir sitemiz olsun, planları bir araya toplayalım ustalar planları net şekilde açıklasın. Fotolarımızı koyalım. Diğer kulüplere bakıyorum, uçurtma deyince sitelerin hepsi çok basit, bir tane web tasarımcısı da uçurtma yapmaya kalkmamış sanırım :shock:

hadi hayırlısı, testleri benim server üzerinde yapar bitiririz, herkes onayladıktan sonrada , şu andaki servera transfer ederiz artık
Post Reply