Uzaktan Kumandalı Uçak

Uçurtmalar ile ilgili genel bilgiler.
basari

Uzaktan Kumandalı Uçak

Post by basari »

Ben uzaktan kumandalı uçak arıyorum. Malesef bursada bulamadım satılmıyomuş, acaba İstanbulda uzaktan kumandalı uçak satılan bir yer varmıdır varsa nerdedir. Bu uçakların fiyatı ne kadardır uzaktan kumandalı uçan uçak arıyorum hani kumandayla kilometrelerce uzağa uçuyo işte onu ve ayrıca planörlerinde nerde ve kaça satıldığını öğrenmek istiyorum. Bilen varmıdır :)
Last edited by basari on Thu Aug 25, 2005 1:57 am, edited 1 time in total.
Uçurtma Meraklısı
led

slm

Post by led »

http://php.hobbyrc.com/forum/forumdisplay.php?f=73 buraya bir bakın... sanırım size Kartal daha fazla yardımcı olabilir
Eray Kara
Altan
Site Admin

Post by Altan »

www.modelci.net adresine gözat. Forumları incele. MM400 projesini uygulayabilirsin.

Model uçak kolay bir iş değildir. Ucuz da değildir.

http://www.modelucak.com
http://www.hobici.com/

İlk başlangıcı üstten kanatlı, eğitim uçakları ile yapmak gerekir.

Daha basit modeller için 2 kanallı uçaklara bakılabilir. Çin malı ve ucuzdurlar. 100 milyon civarına bulunabilir. 15 dakika içinde paramparça olur.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
basari

Post by basari »

yardımlarınız için saolun arkadaşlar bir inceliyelim bakalım :)
Uçurtma Meraklısı
Kartal

Post by Kartal »

@basari

www.mustanghobbies.com

Murat Esibatır sahibi (adaşım yani). Ankara'dan Murat vasıtası ile arıyorum dersen sana daha fazla yardımcı olabilir.

Model uçak konusunda önce bir simulatör'de eğitim almanızı öneririm. Model arabalarda bu kadar tecrübeli ve şampiyona düzeyinde yarışıyor olmama rağmen hala 3 boyutta model kullanmaya cesaret edemiyorum. Bunun 1. nedeni de yapılacak en ufak bir hata da sabah pırıl pırıl gittiğiniz modelinizin akşam eve dönerken bütün parçalarını düştüğü yerde bırakma riskidir. Sonuçda hiç deucuz şeyler değil.

Onun için bence önce bilgisayarda simülatör eğitimi alın. Sonra Altanîn dediği gibi öncelikle trainer modellerden başlamanız gerekli. Bu modellerin havada tutunma katsayısı fazla olduğundan havada sizi çok zorlamayacaktır. Geçen hafta ben biraz denedim. Yani denedim derken bir arkadaşımın kaldırdığı uçağın kontrolünü trainer cord yardımıyla diğer kumandadan kontrol ettim. Kesinlikle bu modellerle başlanmalı.

Özetle Murat Esibatır ile görüşürseniz detaylı bilgiyi verecek ve size hem yol gösterecek hemde en doğru modeli önerecektir.

Diğer önemli bir konu ise kumanda konusudur.

Eğer bu hobbyi gerçekten ciddi ve önemseyerek yapmak istiyorsanız kesinlikle profesyonel bir kumanda almanız gerekecek ki bunların fiyatlarıda 500-1500 dolar aralığında gezer.

Son olarak da ekipmanınız (şarj aletleriniz, tamir takımları v.s.)profesyonel olmalı ki bu aletler uçak dışında diğer uzaktan kumandalı bütün modellerde kullanacağınız temel araçlardır.

Size bir örnek vereyim, benim pil şarj aletim bir çok uzaktan kumandalı elektrikli arabadan daha pahalı ki elektrikli arabam da çok ciddi ve sıkı bir yarış arabasıdır. (Üzerinde 7 turn motor var.)

Eğer kumanda edinirseniz (ki bu kumandalar en az 4 kanallı olur yani 4 servoya kontrol eder) bende uçak ve helikopter için sim. programı olacaktı. Bulur size gönderirim.

ALtan'ın ve Led'in aşağıda linkini verdiği siteler hepsi model arabalardan arkadaşlarım. Hepsi de her konuda yardımcı olurlar.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

@led, senin şu kumanda işini konuştum. Arkadaş Şu anda İtalya - Sicilya'da 1/8 On Road dünya şampiyonasına katılmaya gitti. 12-13 Eylül gibi dönecek ve o işi halledeceğiz.

Sevgiler
Murat K. ÇETİN

"Gökyüzü Özgürlüktür"
led

SLM

Post by led »

@Kartal
tamam...teşekkürler
Eray Kara
Melih

Post by Melih »

6-14 yaşlarım arası yaklaşık 50 tane lastik motorlu bir o kadarda maket yaptıktan sonra 5 yıl kadar önce tekrar model uçak işine döndüm, bu sefer kumandalı.

Benim tavsiyem çok fazla bulaşmamak, özellikle uçak işi, çok zaman + çok para gerektiriyor. 1 saniyelik dalgınlık ettiniz diye 300-500$ zarara girmek sizi fazla üzmeyecek kadar kazanıyorsanız sorun yok gerçekten güzel bir hobi ama hepsi bu.

Bu işin çok ucuzu ve çok pahalısı var, arada duracağınız yeri bilmek de çok önemli. Örneğin benim http://www.netdergi.com/rcmodel/ adresli sayfamda yaptığım 3 adet model varki bunlar için ne para harcamanız gerekiyor, ne de düştüğünde zarar gören elektronikleriniz oluyor.

5 yıl önce 140€ verip aldığım kumanda setini tek parçasını bile kaybetmeden yaklaşık 20 kadar uçak ile 3.000 kadar yere çakılmaya ramen kullanıyorum. Uçakların en pahalısı 10, en ucuzu 1 YTL ye mal oluyor. :)

Bence sayfamı bir ziyaret edip okuyun, delta kanat planörler oldukça keyifli şeyler.
http://www.netdergi.com/rcmodel/

Diğer alternatifler de corex(coreflute veya oluklu plastik levha diye bilinir) yani resim dosyalarının yapıldığı oluklu mukavva ve pvc su borularından motorlu uçaklar yapmak. sağlam bir benzin motoru ve kumanda setin oldukdan sonra yaklaşık 10 milyonluk malzeme ile 3-5 saatte yaptığın bir uçak ile, kafa üstü çarpıp motoru tamamen parçalamadıktan sonra deli gibi uçman mümkün. Okadar sağlam oluyorlar ki, havada köpek dövüşü yapıp birbirlerini çarparak düşürmek gibi yarışlarda kullanılıyorlar. Görsel olarak harika değiller ama bence çok güzel bir tür.

Bu türlere SPAD yani Sİmle Plastic Airplane Design deniyor
Google da SPAD model plans yazıp bir sürü şey bulabilirsin
örnek http://www.jr44.com/rc/F22_Final/spad_f22_final.htm
basari

Post by basari »

Ya demek uçaklar düşünce o uçaklar bir daha kullanılamıyo demek. bunu bilmiyodum ve bu kadar pahalı olduklarını, yalnız bunlarda motoru vs yi koruma yokmu yani çok sert düşsede bozulmayan cinsleri yokmu bunların, bide bunların eğitimimi var hıı baya zor işler bunlar. Zaten ben uçağı alsam bile ilk işim onu düşürmek olur :lol: Melih arkadaş senin dediğin gibi beleşe bir önce yapıcaz :lol: sonra gerekirse diğer modellere geçeriz :wink:
Uçurtma Meraklısı
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Uyarı: Delta kanatlar biraz akrobatik davranırlar. Yeni başlayanlar için uygun değildir. www.modelci.net sitesindeki mavi mantar 400 modeli en uygun yeni başlayan modeli olur.

Bu işin en temel seviye başlangıç maliyeti 200$'ı bulur. Daha ucuzu serbest uçuş yani kumanda olmadan uçuştur.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

Yok düşünce bir daha kullanılamıyor demek yanlış olur. Bu biraz nereye ve nasıl düştüğünüz ile ilgili :)

mesela, nispeten düşük hız ve açı ile suya çakılırsanız uçağın kanatları kırılır ama tamir edilebilecek kadar. Motor sapa sağlam kalır. Ama uzaktan kumanda setiniz tarih olur.

Çimen zemine kafa üstü çarparsanız, motor tarih olur, uçak tarih olur ama kumanda ve servolar genelde kurtarılabilir(köpük veya süngere sarmak şartı ile)

Yani ortalama çimen bir zeminde ilk kıracağınız şey kanatlar, sonra gövde, burun üstü düşüşlerde motor şaftı şeklinde olur.

3 ay boyunca uğraşıp, nefis el işciliği verdiğiniz bir uçak ile uçmayı öğrenmek yapılacak son şey. Öncelikle fazla üzülmeyeceğiniz ve pahalı olmayan birşeyler ile öğrenip sonra o güzel şeyleri yapmak en iyisi.

Ama bana kalırsa, uçmayı uçurtmalara bırakıp, kumandalı araba veya tekne ile ilgilenmek en iyisi, istanbulda, asfalt ta, deniz de bolca var. Araba biraz daha masraflı çünkü çarpışma ve kırılma riski var, ama kumandalı tkne, hem çok ucuza mal oluyor, hem de gidip bir gemiye toslamadıkca başına kötü birşey gelmiyor.
basari

Post by basari »

Melih wrote:6-14 yaşlarım arası yaklaşık 50 tane lastik motorlu bir o kadarda maket yaptıktan sonra 5 yıl kadar önce tekrar model uçak işine döndüm, bu sefer kumandalı.

Benim tavsiyem çok fazla bulaşmamak, özellikle uçak işi, çok zaman + çok para gerektiriyor. 1 saniyelik dalgınlık ettiniz diye 300-500$ zarara girmek sizi fazla üzmeyecek kadar kazanıyorsanız sorun yok gerçekten güzel bir hobi ama hepsi bu.

Bu işin çok ucuzu ve çok pahalısı var, arada duracağınız yeri bilmek de çok önemli. Örneğin benim http://www.netdergi.com/rcmodel/ adresli sayfamda yaptığım 3 adet model varki bunlar için ne para harcamanız gerekiyor, ne de düştüğünde zarar gören elektronikleriniz oluyor.

5 yıl önce 140€ verip aldığım kumanda setini tek parçasını bile kaybetmeden yaklaşık 20 kadar uçak ile 3.000 kadar yere çakılmaya ramen kullanıyorum. Uçakların en pahalısı 10, en ucuzu 1 YTL ye mal oluyor. :)

Bence sayfamı bir ziyaret edip okuyun, delta kanat planörler oldukça keyifli şeyler.

Diğer alternatifler de corex(coreflute veya oluklu plastik levha diye bilinir) yani resim dosyalarının yapıldığı oluklu mukavva ve pvc su borularından motorlu uçaklar yapmak. sağlam bir benzin motoru ve kumanda setin oldukdan sonra yaklaşık 10 milyonluk malzeme ile 3-5 saatte yaptığın bir uçak ile, kafa üstü çarpıp motoru tamamen parçalamadıktan sonra deli gibi uçman mümkün. Okadar sağlam oluyorlar ki, havada köpek dövüşü yapıp birbirlerini çarparak düşürmek gibi yarışlarda kullanılıyorlar. Görsel olarak harika değiller ama bence çok güzel bir tür.

Arkadaş bazı sorularım olacak sana e mailim bsr77@hotmail.com adresine bekliyorum hotmailden konuşalım :)
Uçurtma Meraklısı
basari

Post by basari »

Melih wrote:6-14 yaşlarım arası yaklaşık 50 tane lastik motorlu bir o kadarda maket yaptıktan sonra 5 yıl kadar önce tekrar model uçak işine döndüm, bu sefer kumandalı.

Melih arkadaş sormak istediğim şu o dediğin sitede yani netdergi.com sitesindeki ucuz uçak yapımını ben pek anlayamadım. Anlayamadığım kısmı şu tamam bant vs gibi ucuz malzemeleri buluruz, fakat Elevon mixerli radyo seti ve 2 adet standart servo yu nerden bulurum Bursada bunun fiyatı nedir bunsuz uçamazmı yani :)
Uçurtma Meraklısı
Kartal

Post by Kartal »

Basarı,

Bu İstediklerini Bursa'da Wing Hobbies de bulabilirsin.

Eten Kanatlar Tel : 0-224-271 31 50

Sevgiler
Murat K. ÇETİN

"Gökyüzü Özgürlüktür"
Melih

Post by Melih »

Orada yazıyor olmalı, benim önerim Graupner x-412 alman kendine. Mustang hobbies getiriyor bu kumanda setini. 7 kanal alıcı ve 6 kanal mixerli vericiden oluşuyor. Uuzn süre hemen hemen her türlü uçak için yeterli olackatır senin için. benim tavsiyem 7 kanal yerine 6 kanal micro alıcı alman. sette 7 kanal diyor ama, "şunu 6 kanal mikro ile değiştirsek" dersen hayır demiyorlar.

Fiyatına göre alabileceği en iyi kumanda seti X-412 bence

www.mustanghobbies.com adresinden iletişim kurabilirsin satıcı firma ile.
basari

Post by basari »

Bide ben planör düşünüyom dağya yakın yerde oturuyoz. Planörle atlayıp uçabilirim dağdan :lol: hem daha ekonomik olur motorsuz tabi arıyorum :lol: planörü en ucuza nerden temin ederiz :)
Uçurtma Meraklısı
Post Reply