Dil kullanımına özen gösterelim.

Post Reply
User avatar
Altan
Site Admin
Posts: 3734
Joined: Tue Sep 14, 2004 9:17 pm
Location: İstanbul / Küçükçekmece
Contact:

Dil kullanımına özen gösterelim.

Post by Altan »

Büyük harf ile başlamak, cümle sonunda nokta koymak, soru sonuna soru işareti koymak ve benzeri noktalama işaretlerine uymak, İngilizce bozması kelimeler kullanmamak, İngilizce harfler kullanmamak, Türkçe'yi deforme etmemek, anlaşılır ve sade yazmak konusunda üyelerimizin desteğine ihtiyacımız var.

Forumlar sohbet yazılımları gibi düşünülmemelidir. Forumlar bir kütüphanedir. Bilgi aktarım ve deneyim paylaşım ortamıdır. Yazılanlar kalıcıdır. Her bir yazılan bilgi sadece soruyu soran kişi için değil, daha sonra buradan yararlanacak binlerce kişi içindir. Cevaplar da buna göre yazılır. Tabi elden geldiğince. Sorular da çok kıymetlidir. Çünkü önemli bilgilerin ortaya çıkmasını sağlayan unsurdur. Forumlarda laf olsun diye yazmamak, söylenecek bir şey, bir katkı, bir soru, bir deneyim, bir yardım, bir istek var ise yazı yazmak forumu geliştirir. Laf olsun, torba dolsun diye yazılanlar forumu çöplüğe çevirir. Daha sonra bilgiye ulaşmak isteyecek insanları gereksiz çöp yazışmalarla boğuşmak zorunda bırakır. Forumlara bir kitap yazıyormuş gibi özenli yazmak en doğru ve en yararlı iş olur. Forumlarda bozuk yazışmalar forum seviyesini düşürür. Başka forumlarda bozuk yazışmaların konuyu kötü noktalara taşıdığına çoğu kez şahit oldum. Karşılık saygıyı eritiyor, anlamsız tartışma ve çatışmalar oluşuyor.

Forumlarda bilgi sahibi, deneyimli ustalar birikimlerini aktarıp insanlara yardımcı olurlar ve bunun için kıymetli zamanlarını harcarlar. Karşılığında bu bilgiden faydalanılmış olmasından mutluluk duyar. Eğer anlatılanlar dikkate alınmıyor ise hevesler kırılır, ustalar küstürülür ve böyle ortamlara yazmaya gerek görmezler. Forumlarda en sevilenler en kıymetli bilgilerini paylaşanlardır. Dikkatli ve özenli yazanlardır. Yazılanları iyi değerlendirenler, gelişim gösterenlerdir.

Yazışma ortamında ses tonu ve mimikler olmadığı için yanlış anlaşılmalar olması ihtimali yüksektir. Bu nedenle her zaman dikkatli yazmak, dikkatli okumak gerekir.

Sempati göstermek için "güsel, yaw, vb." kelimeler kullanımı iyi niyet içermekteyse de yazılı dile hiç uygun değildir.

Yazışma sayısını arttırmak için her önüne gelen konuya bir şeyler yazmak hoş karşılanmaz.

Devam edecek...
(Bu yazı zaman içinde geliştirilecektir.)
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
User avatar
Halit
Site Admin
Posts: 3767
Joined: Fri Sep 17, 2004 9:29 pm
Location: Bahçeşehir/İstanbul
Contact:

Post by Halit »

Altan

Yazdıklarına katılmamak mümkün değil. Ben yazılan bir çok mailde düzeltme yapmak zorunda da kalıyorum ve düzeltiyorum. Ayrıca bu şekilde yazanlara e-mail gönderip uyarıyorum.

Geçenlerde ''Güvercinler '' ile ilgili bir forumu gezerken olayın vehametini daha da iyi anladım. Gönderilen mesajlar ''akşam yemeğinde ne var''a kadar uzamış.

Biraz özen göstererek forumu bu durumlara düşürmemek mümkün.
http://www.ucurtmaplanlari.com
Post Reply