kuyruk

Tek ipli uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Harikasın Melih. Söyleyecek laf bulamıyorum. Bence Martı Yönetim kurulu seni Kulüp AR-GE Departmanının başına getirmeli. :) Bu kadar çok şey bildiğin için teşekkür etmek geliyor içimden. Hatta ettim bile. :D Teşekkürler.
DC lerin neden kımıldamadan mükemmel denge ile havada durduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Hatta aynı V form uçaklarda da var galiba.
Melih

Post by Melih »

aynen öyle, V şeklinde uçları yukarı doğru olan uçaklar, akrobatik yetenekleri düşük ama dengeli uçaklardır, daha güvenliler yani. Düz kanatlı olanlar ise akrobasi ve savaş gibi dengesiz olması gerekenler. Bu uçaklarda kumandayı bıraktığınızda uçak kendini toplamaz ama dihedrali olanlar toplar.
ahmetbayar

Re: kuyruk

Post by ahmetbayar »

Bu konu 2006 senesinde benim tarafımdan açılmış. Çok da güzel şeyler söylenmiş. Fakat o zaman öğrenemediğim bir konu bugün hala beklemede kalmış. Eğer bilgisi olan varsa paylaşmasını rica ediyorum

Soru şu : Tüp kuyruğun faydaları nelerdir.

Yani oval şeklinden dolayı havayı içinde hapsediyor ve uçurtmayı aşağı doğru çekiyor. Uzun düz kuyruk yapmaya gerek kalmıyor. Az kumaşla çok iş yapılmış oluyor.

Bu bilgiler doğru mudur? Doğru ise bunun bir matematiği var mıdır? Yani ne kadarlık uzunluktaki düz kuruğun görevini daha küçük bir tüp kuyruk yapabilir? Bir pyro için olduka uzun bir kuyruk gerekiyor. Onun yerine daha kısa tüp kuyruk yapsak aynı işi görür mü?
Uçurtmanın mevsimi yoktur.
Rüzgarın estiği her zaman, uçurtma zamanıdır.
Halit
Site Admin

Post by Halit »

ahmetbayar wrote:Bu konu 2006 senesinde benim tarafımdan açılmış. Çok da güzel şeyler söylenmiş. Fakat o zaman öğrenemediğim bir konu bugün hala beklemede kalmış. Eğer bilgisi olan varsa paylaşmasını rica ediyorum

Soru şu : Tüp kuyruğun faydaları nelerdir.

Yani oval şeklinden dolayı havayı içinde hapsediyor ve uçurtmayı aşağı doğru çekiyor. Uzun düz kuyruk yapmaya gerek kalmıyor. Az kumaşla çok iş yapılmış oluyor.

Bu bilgiler doğru mudur? Doğru ise bunun bir matematiği var mıdır? Yani ne kadarlık uzunluktaki düz kuruğun görevini daha küçük bir tüp kuyruk yapabilir? Bir pyro için olduka uzun bir kuyruk gerekiyor. Onun yerine daha kısa tüp kuyruk yapsak aynı işi görür mü?
Tüp kuyruklar silindir şeklinde olduğu ve üzerinde rüzgarı tutan herhengi bir girinti çıkıntı olmadığı için kuyruk olarak performansları düşüktür. Örneğin bir altıgeni 3-5 metre klasik örgü kuyruk ile uçururkrn aynı uzunlukta bir tüp kuyruk yeterli gelmez.
Kuyruk ihtiyacı uçurtmanın tipine ve büyüklüğüne göre, rüzgar şiddetine göre değişir.

Pyro derken Delta uçurtmayı kastediyorsanız Deltalar zaten kuyruksuz da uçabileceği için çok uzun bir tüp kuyruğa ihtiyacınız olmaz. Tüp kuyruk sadece aksesuar görevi yapar. Ama amaç daha uzun kuyruk takmak ise örneğin 1 metre yüksekliğinde bir Deltaya 15-20 metre uzunluğunda tüp kuyruk takabilirsiniz. Rahatlıkla kaldırır.

Tüp kuyruğu yapacağınız malzemenin ağırlığı da önemli. Çok ağır tafeta vb kumaşlar ile yapılan tüp kuyruklar ağır olabiliyor. Aynı şekilde tüpün çapı da bir kriter. Çapı büyük yaptıkça malzeme sebebiyle ağırlaşıyor.

Hangi tip ve büyüklükte uçurtma için düşündüğünüzü yazarsanız belki fikir yürütebiliriz.

:?:
http://www.ucurtmaplanlari.com
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Merak ettiğim şey bu :

Image

Uploaded with ImageShack.us

Resim biraz ufak olmuş. Üzerine tıklayıp büyük gödrebilirsiniz.

Klasik altıker bir uçurtmaya orijinal püskül kuyruk yerine daha küçük ve kısa tüp kuyruk bağlanması halinde aynı performansı verir mi? Ben klasik altıker resmi koydum ama bu bir EDDY de olabilir.
Spectre

Post by Spectre »

Ahmet bey, sanırım siz külah/konik kuyruktan bahsediyorsunuz. Tüp kuyruk ile ikisi arasında çok fark var.

Delta, sled gibi uçurtmalarda külah kuyruk çok işe yarıyor. Bu uçurtmalar normalde kuyruksuz da uçtuğu için ekstra bir denge sağlıyor. Arkaya doğru daraldığı için uçurtmanın arkasını aşağı çekiyor. Özellikle biraz mesafe bırakırsanız çok işlevsel bir kuyruk. Ama Altıgen ve diğer düz uçurtmalar da klasik kuyruk daha uygun. Ayrıca görüntü açısından da daha güzel.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Ferruh wrote:sanırım siz külah/konik kuyruktan bahsediyorsunuz.
Evet kesinlikle doğru. Külah kuyruktan bahsediyorum. Hala tam manasıyla uçurtmacı olamadığım için isimlerini bilemiyorum. :mrgreen:

Sanırım verilen cevaplar yeterli oldu. Bir altıkenarda veya eddy uçurtmada konik kuyruk işe yapamaz.

Forumumuzun ansiklopedik bir değeri var. Bu yüzden söylenmedik bir şey kalmaması adına kuyruğun ağırlık-uzunluk ilişkisi hakkında da konuşmak gerektiğini düşünüyorum.
Bir defasında bir altıkenar uçurtmada 1.5 m. lik 4 adet şerit kuyruk kullandım fakat uçmadı. Daha sonra 2 parçayı söküp diğer ikisinin altına ekledim. Bu sefer uçtu.
Yani kuyruğun ağırlığını hiç değiştirmeden sadece boyunu uzatmak uçurtmanın uçmasına yeterli oldu.
Fakat bazen kuyruğu istediğiniz kadar uzatın eğer yeterli ağırlığa sahip değilse kesinlikle uçmuyor.
Demekki kuyruğun ağırlığı ve uzunluğu konusu birbiriyle bağlantılı. Teki yeterisiz olursa uçurtma uçmuyor.
Uçurtmanın çeşidi, yüzeysel alanı ve ağırlığı, kuyruğun uzunluğu, kuyruğun ağırlığı, rüzgar hızı gibi bir çok değişkenler var. O yüzden bunu 2x2=4 gibi bir kolay bir formüle bağlamak sanırım benim boyumu aşar.
O yüzden deneme yanılma ile "en uygun uzunluk ve ağırlıktaki" kuyruğu tesbit etmek daha kolay olur.
Tabi bunlar altıkenar ve eddy gibi düz uçurtmalar için geçerli.

Konik veya tüp kuyruklar hakkında pek bilgim yok. Fakat bunlar hakkında uçurtmanın gerçek ustalarınca yukarda söylenenler sanırım yeterli oldu.

Teşekkürler...
Post Reply