Page 1 of 1
Sleeving
Posted: Tue May 10, 2005 5:40 pm
by etobur
sleeving ile ilgili yardıma ihtiyacım var, dakron ile denediğimde hiçbir işe yaramadı, dakronu içerden kesmiş sonra kendisini kesmiş ip. Halit bey sleeving için özel ipler olduğunu söyledi ama o ipide yurt dışından getirtmeyip muadilini bulmak lazım. Statik dağcı iplerinin dışındaki kaplama olabilir mi? Sleeving ile ilgili bir topic açıp herkes bildiğini yazarsa, hele bir de resimli olursa sevinirim.
Ben sleeving icin once buradan ozel denen iplerden aldim. Daha sonra NPW'yi yapmak icin dakron aldim. Aralarinda pek bir fark goremedim. NPWnin ucus iplerini dakron ile sleeve ettim ve daha bir sorun yasamadim. Pek anlamadim aslinda ipin nasil sleeving'ini kestigini ve daha sonra kendisini kestigini. Dugum yerinde mi olmus bu? Bir de sleeve ettigin ip ve sleeving icin kullandigin dakron'un guclerini soyler misin? Bir de ben genelde spectra'nin cevresinde cok bol durmayacak bir sleeve tercih ediyorum. Mesela 300lbs iplerin ucuna 200lbs dakron, 200lbs spectra'nin ucuna da 100 lbs dakron sleeving koydum. Bir ara resimleyip koyarim buraya resimleri..
Toros
Posted: Tue May 10, 2005 7:17 pm
by Melih
0.7 mm lik dyneema(80kg) için 1.3 mm (1.6 da olabilir) 120 kg dakron kullandım. sanırım sorun dakronun bol gelmesinde. dyneemayı kendisi ile sleeve etmeyi deniyeceğim, kendi içinden geçirerek.
dakron termal dayanımı düşük bir malzeme, sanırım polyamid gibi termoset plastikten ve oldukça sağlam bir halatlar bu iş için daha iyi olabilir.
Birde dağcı halatlarında kullanılan polyamid kaplamalar var. bu kaplamalar düğüm yeteneği çok yüksek ve kesinlikle kaymayan kaplamalar. Spectra statik dağcı yardımcı ipleri var 1.5 mm civarında , spectra özü 0.7 mm civarında gerisi kaplama, sanırım bu daha uygun olacak, yakın zamanda deneyip haber veririm.
ferruhun ipler konusunda foruma koyduğu ingilizce reportajdan öğrendiğim kadarı ile %40 civarı güç kaybı zaten normalmiş sleeving de. Ben düğümün ip kadar sağlam olacağını sanıyordum, belkide dakronla becerdim de haberim yok, tam anlamadım. 80 kiloluk ip, sleevingden sonra 40-50 kg gibi koptu, reportaja göre bu normalmiş zaten.
Posted: Tue May 10, 2005 10:38 pm
by etobur
Roportajdaki sayilara gore 80 kg'lik ipin 52 kg civarinda kopmasi lazim sleeving ile.. Sizin sayilar cok yanlis gozukmuyor. Belki daha dar bir sleeving ile daha az hareket edebilir ve biraz daha dayanikli olabilir. Ama bence zaten dugumun sleeving'le bile ipten daha gucsuz olmasi iyi birsey. Sigorta gorevi goruyor. 100 kg'lik bir ip sleeving'siz dugumde 40, sleevingli dugumde 65-70 kg civarinda kopuyor. Eger dugum iple ayni gucte olsaydi, 100 kg'lik bir kuvvet uygulandiginda ip ortasindan da kopabilirdi. Bu daha cok ip sarfina yol aciyor. Onun yerine biraz daha dusuk bir kuvvet uygulandiginda dugumden kopuyor ve en fazla 25-30 cm kisaliyor ipten. Bu sebepten sleeving seviyorum ben, ve ipten biraz gucsuz olmasi isime geliyor. Ayrica yapmasi da zevklice bence.
Toros
Posted: Wed May 11, 2005 10:59 am
by Melih
Hımm doğru diyorsun, hiç böyle düşünmemiştim, 30 santim ip kaybetme, 15 metre kaybetmekten çok daha iyi
öte yandan 2 iplilerde güç az hız yüksek olduğundan, ipin inceliği çok önemli, sleeving de %100 ü yakalamak %40 daha ince ip kullanabilmek demek olur.
Bunun için, paraşütlerde ve kite surf iplerinde kullanılan teknik ile sleeve etmek işe yararmı sizce? Yöntem şöyle;
ipin dışına örneğin dakron bir kaplama geçiriyorsunuz, daha sonra u şeklinde kıvırıyor, düğüm atmak yerine bu iki ipi, ince sicim ile birbirine zigzag biçimde dikiyorsunuz. zigzag yaparken dikiş ipi, dıştaki kaplamayı ve ana ipi delip içinden geçtiği için, ve yüzlerce farklı noktada ipe temas ettiği için düğüm gibi bir sıkma kuvveti falan oluşturmuyor, muhtemelen %100 gibi bir orana ulaşılabiliyordur, çünkü kitesurf ipleri hep ortadan kopuyorlar, bende kopmuşu mevcut

(tabi orta daha fazla aşındığından oluyor)
tabi kitesurf ipleri 2mm civarında kalınlığa sahip, paraşüt ipleri de 1 mm civarında, sizin 0.3 mm ipler için zigzag biraz zor olabilir ama başarılı olursa da tadıdan yenmez. Zigzag makinam olmadığı için deniyemiyorum, alalade bir ip ile deneyip buraya sonucu yazarsanız sevinirim.
Posted: Wed May 11, 2005 5:20 pm
by etobur
Aslinda hic ipim yok elimde.. Bol bol dakron var ama hic spectra/dyneema gibisi yok. Ilginc olabilirmis gibi geliyor. Hem de daha temiz olur ve iplerin dugumlere dolanmasini engellermis gibi geliyor. Herhangi bir kopma olursa iplerimde mutlaka denerim. Sunu merak ediyorum dikisli yontemde: Spectra/dyneema bile biraz olsun esniyor ve uzuyor sanki ucuruldukca. Bundan sonra ayari dertli olmaz mi? Ya da bazi ipler onceden esnetilmis geliyor, belki onlardan mi kullanmali, ya da kendimiz mi esnetip yapmali? Peki ya kitesurf/parasut iplerinde esnemek ve sonradan uzunluk degistirmek gibi bir sorun olmuyor mu?
Toros
Posted: Wed May 11, 2005 5:37 pm
by Spectre
Melih, bu söylediğin dikme yöntemini Prism Denge de kullanıyor. Ama o iplerde 1.5mm kalınlığında falan.
Ben amerikadan getirtiğim Sleeving iplerini kullanıyorum bugüne kadarda sleeving hiç problem yaşamadım.
Sonuçta Dakron da bu iş için uygun değil. Dacron havada başka bir iple sürtündüğünde genelde kesiliyor. Hatta naylon ipler bile kesebiliyor.
Etobur haklısın ipler bir miktar uzuyor, bunun için her seferinde iplerin uzunluğunu kontrol etmeni öneririm. Eğer uzunlukları farklı ise eşitlemen gerekebilir. YAda straplerinin ucuna farklı mesafelerde düğüm atılmış denge ipi takabilirsin. Böylece iplerin uzunluğu ile oynamadan ipleri aynı uzunluğa getirmiş olursun.
http://www.aerialis.no/community/module ... ticleid=87
Posted: Wed May 11, 2005 8:23 pm
by Melih
Kite surfte kullanılan bar da veya NPW de kullanılan handle larda ki kalın halat üzerinde 50cm mesafede 10cm aralıklar ile 5-6 düğüm mevcut. iplerde farklı uzama olursa bu düğümler ile iplerinizin larkhead düğümü attığınız yerini değiştirebiliyorsunuz.
NPW de sorun yok çünkü genel olarak sağ ve sola eşit müktarda uçuruluyor ancak kite surf yaparken insanın genel eğilimi board ile sağa soğru gitmek şeklinde, tabi bu adamlar sağa gidiyor demek değil, sadece board'ı ayağınıza bağlayıp uçurtmayı önünüze aldığınızda üçürtma sağa 90 derece gibi bir açı ile tutuluyor ki sağ omuz hizasında yol alabilesiniz, bu genel eğilim yüzünden sağdaki power ve brake ler zamanla uzuyor, ancak daha fena bir durum var uçurtmanın sağ kanadı da uzuyor uzun kullanımda

yani bir süre sonra atmaktan başka şansınız kalmıyor
bahzettiğim zigzag dikişli yöntem, dediğim gibi kalın iplerde ideal. benim kitesurf iplerimde, dışına geçirilmiş dakrondan 40 cm lik bir parça ile beraber zigzag yapılmış. bunda brde hoş bir numara yapıyorlar, sleeve için geçirilen dakronu farklı renklerde yapıp böylece iplerin karışmasını (sağ-sol) önlüyorlar.
Ferruh,halit ve ziya bey gibi dikiş üstatları bence 0.5mm lik ipi, dakron kılıf ile beraber rahatca dikebilir

ben gazı vereyim yapan çıkarsa buradan paylaşır.
buyrun bunlar kitesurf dekiler

Posted: Thu May 12, 2005 9:59 am
by Spectre
Zaten sleevingler 2 set halinde satılıyordu. Yani bir paketten 1 kırmızı 1 de siyah çıkıyordu O yüzden bendeki bütün ipler böyle.
Ayrıca Sleeving sizde düğüm atılabilen Laser Pro Sport iplerinde setlerinde de zaten 2 renk var.