Tekrar selamlar,
Pek anlatamadım sanırım, kompozit dacron+dyneema konusunda sorun yok aynı fikirdeyiz, tabiki biri esnek biri sert her kompozit gibi çok daha dayanıklı olacaklardır. 120 kilo çekiyor dediğim dakronu, kitestudio.com dan aldım yani bildiğim en iyi ip satcısı uçurtma sitesinden. daha iyisini nereden bulurum bilmiyorum.
Aldığın iplerde spectra 2000 denmesi meselesini, defalarca farklı yerlerde anlattığımı sanıyorum. Boss firması ürettiği hoperlörlere kevlar diye yazar. bu materyalin adı kevlar demek değil elyafın kimyasal adı "aramid" dupondun tescilli ve marka olan aramidinin adı kevlar. Aynı şey teflon için de geçerli, teflon tava,teflon bant herkez bir teflondur gidiyor ama palzeme "poli propi..." gibi bir plastik aslında teflon bir marka, malzeme markası.
spectra ip markası değil, malzeme markası, elyafın adı dyneema. Herkes spectra diyor yapacak bişey yok, aramide de herkes kevlar diyor çünkü, marka tescili ile patenti alan firma, bir süre sonra patenti kaybettiği için, özellikle kimya firmalarının kullandığı numara marka ismini alıp, böylece patent süresi sonunda bile satış gücünü en üstte tutmak.
balık iplerini ucuz sanmanı anlamadım, kadıköyde 100 metre ve 0.3 mm si 80$. İnternettede 0.8 için 50-90$ isteniyor. Yani herkes gibi onlarda pahalıya satıyorlar. Ancak ingilterede üretici firma ile yazıştığımda bana 5km si için 200$-300$ fiyat çekmişlerdi. Karaköyde bulduğumuz yer mucize gibi, adam çok düşük kar ile satıyor.
yani anlayacağın teknik malzeme diye soyuluyoruz o kadar. en pahalı Elyafın kilosu taş çatlasın 30 milyon, bundan yapılan ipin de kilosu 90 milyonu geçmez aslında. Örnek vereyim, 2.5mm 3 çekirdekli örme yelken ipinin metresi 500 bin liraya satılıyor, ancak adama metre değil kilo sorarsan kilosu 9 milyon civarında. yani 20 metre yelken ipine ihtiyacı olan enayi yelkenci 10 milyon verirken ben 300 metre ip alıyorum aynı paraya.
başka bir örnek, modelciler için 20 metre kevlar ipi (0.1mm 50-100 densite) 20Euro ya satıyorlar. Ben kanada da üretici firmadan (hemde kevlar marka malzeme ile üretim yapıyor) 6km ve 600 densite ip için sadece 80$ verdim, kargo dahil. ip için 61 dolar gibi bişey ödedim

milletin 20 euro verdiği makaraları 0.1 dolara satıyor çünkü aslında o ipler askeri çadır ve gemi egzost izolasyonu dikiminde kullanılan 20 metrelik hazır mekikler ve kimse 0.1 dolardan fazla vermez o sektörde. E-bay.com da arayıp bulabilirsiniz.
Piyasa böyle, 0.1 dolar etmeyen karbon çubukları bize uçurtma çıtası diye 3-5 dolara okuttuklarını asla unutmayalım derim. bence iyisimi bu ipleri alın ve deneyin. tabi beyaz değil diye hoş görünmeyebilir ama yeşil renk sonradan yapılan bir boya eğer gerekiyor ise, sizin için ipteki boya kimyasalının çözücüsünü araştırırım, muhtemelen araba boyalarında kullanılan tolüen tineridir, biraz pahalı ama çok iyi bir çözücü, ipler bembeyaz olur batırınca
sleeving ile ilgili yardıma ihtiyacım var, dakron ile denediğimde hiçbir işe yaramadı, dakronu içerden kesmiş sonra kendisini kesmiş ip. Halit bey sleeving için özel ipler olduğunu söyledi ama o ipide yurt dışından getirtmeyip muadilini bulmak lazım. Statik dağcı iplerinin dışındaki kaplama olabilir mi? Sleeving ile ilgili bir topic açıp herkes bildiğini yazarsa, hele bir de resimli olursa sevinirim.