Page 1 of 1

Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Sat Mar 15, 2014 8:00 pm
by EnesKayaEK
Merhaba

1) Uçurtma çekişi ve İp çekişi nedir?
İsimden anladığım kadarıyla Uçurtmanın rüzgara karşı gösterdiği direnç ile kazandığı çekme kuvveti. muhtemelen uçurtmanın alanına ağırlığına ipin uzunluğuna ve rüzgar şiddetine göre değişiyo ama Bildiğiniz bir hasabı var mı? yada tecrübeniz

2) Uçurtma için en uygun rüzgar durumu nedir?

Teşekkür ederim

Re: Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Sun Mar 16, 2014 9:04 pm
by Spectre
Merhaba,

uçurtmanın ne kadar çektiğini hesaplamak gerçekten çok zor. Çok gelişmiş hesaplama programları gerekecektir. Uçurtma yelken alanı, uçurtmanın tipi, rüzgarın şiddeti, uçurtmanın duruş açısı ve iki ipliler için uçuş hızı çekşi etkileyen faktörler.

Değişik uçurtma tipleri var. Aslında her uçurtma için bu farklı. Çünkü 0 rüzgarda uçan uçurtma da var, en az 10km/h isteyen uçurtmada. Ama genl olarak birşey söylemek gerekir ise saaate 5-15km arası olan rügarlar için ideal diyebiliriz. Rüzgar şiddetinden çok önemli olan rüzgarın ne kadar düzenli estiği. Deam lı yön değiştiren yada bir gelip bir giden rüzgarlar istediğimiz şiddettede olsa açıkçası çok tat vermez.

Re: Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Sun Mar 16, 2014 10:47 pm
by Altan
Uçurtma ağır olursa daha çok rüzgar ister.
Uçurtma büyük olursa (ama ağır olmaz ise) geniş yelken alanı sayesinde az rüzgarda da rahat havalanır.
Çok farklı uçurtma tipleri var. Kimi az rüzgar ile uçabilirken, kimi fazla rüzgar istiyor. Bu nedenle pek çok üyemizde her rüzgar tipine uygun uçurtmalar var. Uçuşa gidildiğinde hava şartına göre uçurtma açılıyor.
10-20 km. hızla esen rüzgarlar keyifli oluyor. Fazla rüzgarı da sevmiyoruz. Uçurtmalar kırılıyor, kopup gidiyor, ipler ellerimzi kesebiliyor.

Re: Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Mon Mar 17, 2014 11:28 am
by EnesKayaEK
Spectre ve Altan cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Rüzgar hakkındaki bilgi ve tahminleri de meteorolojiden alıyoruz değil mi? yoksa sizlerin kullanadığı başka bir platform var mı?

Re: Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Mon Mar 17, 2014 12:37 pm
by Altan
Evet meteoroloji hayatımızın ayrılmaz bir parçası.
http://www.accuweather.com/tr/tr/istanb ... ast/318251

http://www.mgm.gov.tr/tahmin/il-ve-ilce ... EKMECE#sfB

Ben kendi bölgem için bu iki linki birden kullanıyorum. Zaman zaman biri, zaman zaman diğeri daha doğru sonuçlar veriyor. Sanırım farklı tahmin metodları kullanıyorlar. Bu nedenle tek bir yerden rapor almakla yetinemiyorum.

Re: Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Mon Mar 17, 2014 2:56 pm
by Spectre
Aslında metereolohiden alından bilgiler aşağı yukarı bir fikir veriyor. Özellikle büyük şehirlere baktığımızda heryerde farklı rüzgar olabiliyor. Genelde deniz kıyıısı gibi yerlerde bu veriler daha sağlıklı oluyor. Ancak boğaz gibi yerlerde boğazdan dolayı bir yönde daha fazla rüzgar olabiliyor. Ama karasal bölgelerde arazi yapısına rüzgar olan yerlerde oluyor olmayanda. Bazen bir tepede eserken diğerinde hiç olmuyor.

Re: Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Fri Apr 04, 2014 11:57 am
by SERGUL
Merhaba ben martı uçurtma kulübüne yeni üye oldum sadece uçurtma meraklısıyım amatörüm gemi uçurtması yapmak istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim. Ne malzemeler lazım ve yapılış planını yazarsanız memnun olurum herkese şimdiden teşekkürler.

Re: Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Fri Apr 04, 2014 2:33 pm
by Spectre
Birkaç değişik gemi temalı uçurtma var. Acaba yapmayı düşündüğünüz uçurtma aşağıdaki link de var mı?

http://www.kiteplans.org/kites/boat/

Re: Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Fri Apr 04, 2014 5:58 pm
by Altan
Gemi uçurtmalar çok rüzgar istiyor. Benim gördüklerimin hiç biri doğru dürüst uçmadı. Ben hazır bir tane almıştım. Uçuramadık. Çöp oldu gitti.
Gösterişli ve ilginç görünümüne karşılık iyi sonuç alınamıyor. Heves kırmış olmak istemem, ama boşa uğraşmaktan iyidir.

Re: Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Fri Apr 11, 2014 1:03 pm
by SERGUL
Teşekkür ederim yardımlarınız için. Malzeme temin edebileceğim yer biliyorsanız bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim.

Re: Uçurtma ile ilgili birkaç soru

Posted: Tue Apr 15, 2014 4:04 pm
by Spectre
Hangi gemi ıçurtmadan yapacaksınız? Bunu sır gibi saklıyorsunuz sanırım.