RUN 5.5

Kumandalı uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
M. Rafet ÖZALP

RUN 5.5

Post by M. Rafet ÖZALP »

Bugün evimin baş köşesinde yer alan misafirlerimden bahsetmekistiyorum.
Image
En solda delta modeli Korsan Breezy. Ortada Rohombusun İki ipli modellerinden Trick 270x85 boyutlarında. Sağda ise RUN 5.5
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

RUN 5.5 modeli 4 ipli uçurtmamın boyutları 475x140 Cm.
RUN 5.5 bana harika uçuşlar sergileyecek, zevkli anlar yaşatacak, buna inanıyorum.
Image
Uçuş resimlerini sizlerle paylaşacağımdan emin olabilirsiniz. Resimleri ve gelişmeleri anında takip için http://mrafetozalp.herkez.com/8011.htm bu linki tıklatmanız yeterlidir.
RUN 5.5 ile uçuş yapmak için çok yakında Samsun'a gitmeyide planlıyorum.
Trick Serkan

Post by Trick Serkan »

Hocam run için hayırlı olsun demek isterim . Galiba Rhombus un büyük modeli bu . Ben go ile uçmuştum onun çekişini hatırlıyorum ve bu ondan daha büyük demek ki bu daha eğlenceli . :lol: Resimleri sabırsızlıkla bekliyoruz hocam . Aman dikkat diyelim kendinizi koruma altına almadan uçmayın belli ki bu büyük kuşun çekişi fazla olacak . Ayrıca meska uçurtmanın sitesinde dikkat ederseniz bu foillerin nerede kullanılacaklarının resimleri vardır . Karada kullanırken kask takılıdır figürün üzerine . Bence bu büyük foillere her kullanan takmalı . Güvenli her şeyden önce gelir .

Tekrar hayırlı olsun hocam . Resimleri ve takiben kullanım hakkındaki bilgileride bekliyoruz .
Rüzgarı Bol Adam .
Güvenli Uç Güvende Ol ( Fly Safe Be Safe )
Gökyüzünde Herkesin Eşit Hakkı Vardır .
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

270 Cm lik iki ipli Trick'in denemesini bugün yaptım.
Image
Videosu için aşağıdaki linki tıklatmanız yeterlidir.
http://www.resimgalerisi.net/rafet/konu.php?kid=216
Trick Serkan

Post by Trick Serkan »

Hocam resim çok güzel .Ayrıca mistik trick ustası havası katmış :lol: . Tekrar hayırlı olsun .
Rüzgarı Bol Adam .
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

Şimdi gelelim yeni 4 ipli modellerden RUN 5.5 in görüntülerine. İlk denemeyi bugün gerçekleştirdim. Çok büyük keyif aldım. Çok güçlü çekişe sahip olduğunu gördüm.
Image
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

@Trick Serkan; Uçuşu görüntüleyen öğrencim Bora Sığındere'ye senin vesilenle bir de buradan teşekkür ederim. Harika bir görüntü yakalamış.
Kendisi benim asistanım gibidir. Modellerimin tümünü onunla uçururum.
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

Tekrar RUN 5.5 'e dönmek istiyorum.
Bu model bana yamaç paraşütünü aratmayacak gibi. Ayrıca şunuda söylemek isterim. Yamaç paraşütü pilot eğitiminde edindiğim bilgileri ve kazandığım tecrübeleri bu modelde uygulama imkanı buldum.
Uçuş sonrası paraşütümüzü de bu şekilde toplar ve taşırdık.
Image
Trick Serkan

Post by Trick Serkan »

Aynı zamanda uçurtmanın büyüklüğü hakkındada bilgi vermesi güzel bir şey . Tebrikler güzel fotoğraf .
Rüzgarı Bol Adam .
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

Bu uçurtmanın video görüntülerini zip dosyası olarak kaydettim. İzlemek için aşağıdaki linki tıklatmanız yeterlidir.
http://www.resimgalerisi.net/rafet/konu.php?kid=220
@Trick Serkan; Teşekkür ederim. Bu model GO! 2.4 ten daha güçlü çekişe sahip bir model. Öylede olması gerekir çünkü ölçümleri ondan daha büyük.
Bu modeli uçururken Yamaç Paraşütünde olduğu gibi mutlaka emniyet tedbirleri alınmalıdır. Bunlar ne olmalı;
1. Önce ipler yere serilmeli ve uçurtmaya bağlamak için hazır hale getirilmeli.
2. Uçurtmayı uçuşa hazırlarken mutlaka yardımcı pilot arakadaşlara hazır beklemelidir. Bu arkadaşlardan bir tanesi uçurtmanın arkasında ve tam ortasında durmalı, iki arkadaş ise sağ ve sol uçlarda durmalı. Uçurtmanın sel ağızlarını engellemeli uçuşa mani olmalı.
3. Uçuş iplerinden ikisi kalın diğer ikisi ise ona göre daha incedir. Kalın ipler kumanda, inceler ise fren ipileri olarak kullanılmalı. Çünkü bu uçurtmanın çekiş gücü çok fazladır.
4. Biz artık bu uçurtmayı uçuracak arkadaş pilot demek durumundayız. Pilotlar kasksız uçuşa geçmemelidir. Ayaklarında boğazlı bot olması koşu durumunda bilek burkulmasını engeller.
5. Uçuş hazırlığı ve uçuş öncesi pilot ile uçurtma arasında kesinlikle kimse bulunmamalıdır.
6. Uçuşlar düz, geniş ve engelsiz alanlarda yapılmalıdır.
Burada gördüğünüz alan Moymul Çayırına rakip olacak nitelikte gördüğüm Kütahya merkezde bir ovadır.
Trick Serkan

Post by Trick Serkan »

Evet hocam güvenlik hakkında çok doğru söylemişsiniz . Umarım genç arkadaşlar bu yazınızı göz ardı etmezler . Peki hocam run ile ilgili bir kaç soru daha sorabilirmiyim ?

1 ) Çekiş gücü hakkında daha fazla bilgi vermenizin imkanı varmı ?

2 ) Foil kullanan veya kullanacak olan arkadaşlar için , paketten çıkarış , kurulum ve toplama gibi detayları verebilirmisiniz ? . ( bende vermek isterdim ama foil deneyimim olmadığı için böyle bir şeyi sizden rica ettim hocam . Eğer başkaları da varsa bu konuda bilgi vermek isteyen seve seve cevapları bekliyoruz. )
Rüzgarı Bol Adam .
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

@Trick Serkan; Çekiş gücü için ilk etapta şunu söylemem mümkün. Ben 76 Kg ağırlığındayım. Bir ara ayaklarımı yerden kesti. Manevralar sırasında çok hızlı bir şekilde ileri çekti. Koşarak karşılık verdim. Fren sistemi sayesinde sürüklenmeyi engelledim.
Kurulum ve katlanması için video kaydı yapsam harika olacak galiba. Özetle bir kaç şey söylemek gerekirse;
Uçurtmayı uçuşa hazırlarken sırt üstü ve selağzı rüzgarın estiği yöne doğru yere serilmeli. Selağzından kastım uçurtmanın tünel ağzıdır.
Uçurtmamızı fren sistemiyle yere indirmeli sel ağzını yere vurmamaya dikkat edilmeli. Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi iplerini toplayıp sırtlanmalı. Çalı çırpı ve diken gibi delici maddelerin olmadığı düz bir alanda yere serilmeli. Çünkü o maddeler uçurtmamızı deler.
Sağ ve sol uçlar ortada buluşturulup tekrar tekrar ikiye katlanır. Bu arada ipler tam ortada ve ucu kuyruk kısmına gelecek şekilde bırakılır. Kuyruk kısmından itibaren sel ağzı yönüne doğru tünellerdeki hava çıkarılır.
Bundan sonra ise kuyruk kısmından sel ağzına doğru parça parça katlanır ve çantasına yerleştirilir.
Katlama sırasında uçurtmada yeşil veya kuru bitki, börtü böcek vb cisimlerden temizlenme işlemi yapılmalıdır.
Resimli veya video görüntülü olarak bu işlemi anlatmayı denemek güzel olacak. En kısa zamanda gerçekleştirmek üzere.
Trick Serkan

Post by Trick Serkan »

Bilgi için teşekkürler hocam . Videoları bekliyoruz . Ayaklarınızın yerden kesilmesi bunun için iyi bir örnek . Yani verebileceği hasar belki bir yerinizi sakatlamanıza bile imkan verebilir . O yüzden bu iş başlayacak olanların dikkatini bu konular üzerine çekmek istiyorum.Ama yeni arkadaşlara şunuda söylemek lazım : başlarken bu spora en büyükle başlamıyorsunuz . En küçüğünü almak lazım sonra kontrolleri çözdüğümüz vakit daha üst modellere geçiş yapmak en doğrusu . Bir daha belirtmek isterim ki koruma hep ön plandadır . Yani bu bölümü okuyan ve bu sporu yapan herkes için en önemli şeydir .

@Rafet hocam

Hocam youtube da bu sporla ilgili çok değişik şeyler var . Bir tanesinde dünya şampiyonası yapmışlar en yükseğe atlama diye bir kategori bile var içinde . Çok fazla video olduğu için link veremedim .

İyi seyirler , İyi uçuşlar .
Rüzgarı Bol Adam .
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

@Trick Serkan; Her şey için tşk. Bazı hazırlıklarım var. Verdiğiniz ortamda araştırmalarım devam ediyor.
Bugün Üniversiteden davet aldım. Orada delta, trick ve parafoil gösterileri yaptım. Büyük ilgi gördüm. Belli olmaz ama Güzel Sanatlardan bir teklif gelebilir. Çünkü bazı konuları sormaları dikkatimi çekti.
Evet, önerilerinde haklısın. Benim 4 ipliye geçiş aşamam http://www.resimgalerisi.net/rafet/konu.php?kid=216 bu linkte görülebilir.
Trick Serkan

Post by Trick Serkan »

Süper hocam valla . Yani bir manada uçurtma bursu bile olabilir. :lol: . Biligiler için çok teşekkürler . Eminiki yararlanan olacaktır resimlerden ve tecrübelerinizden .
Rüzgarı Bol Adam .
Post Reply