Rhombus Boa'mla Uçuş Tecrübelerim

Kumandalı uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
drkkbn

Rhombus Boa'mla Uçuş Tecrübelerim

Post by drkkbn »

Bugün arakadaşımla beraber Melih Bey'in tavsiye ettiği yere (Küçükyalı Balıkçılar Kooperatifi yanı) gittik. İlk başlarda rüzgar her yönden bir gidip bir gelirken; ben Boa'mı kurana kadar, rüzgar istikrarlı bir şekilde, karadan denize doğru esen bir hal aldı. Arkadaşıma güvenlik önlemlerini altını çize çize anlattıktan sonra ilk kalkış denememi yaptım. Zaman zaman uçurtma yeri öpse de veya ağaçlarla kucaklaşsa da çok iyi zaman geçirdik. Hatta bir kaç daire bile çizebildim. Ama hala rüzgar penceresini iyi kullanamıyorum malesef; uçurtmayı nereye yönlendirirsem yönlendiriyim uçurtmayı ben istediğim zaman değil kendi istediği zaman indirebiliyorum. Ayrıca iplerin eşit uzunlukta olmadığı kanısındayım (uçurtma ile beraber gelen ipleri kullanıyorum) Sıkılmadan, boyunlarımız ağrıyana, yüzümüz güneşten kuruyana kadar saatlerce bir indirip (düşürüp de denebilir :) ) bir kaldırarak uçurtmamızı uçurduk. Rüzgarın hafiflemesi ve yine sık sık yön değiştirmesi ile beraber Boa'yı toplayıp beni bu hobiye sokan tek ipliyi çıkardık ve bir süre de onu uçurduk. Çok güzel bir gün geçirdik; hava bugünkü gibi olursa yarın da tekrarlamayı düşünüyoruz.

Bu arada beni en çok rahatsız eden konulardan biri etrafta gezen insanların uçurma alanın ortasında durup bön bön uçurtmaya bakmaları ve uyarılarımızı kulak ardı ediyor olmalarıydı ki hafta içi ve erken bir saat olması nedeni ile de çok insan yoktu. Kalabalık bir haftasonunu düşünmek bile istemiyorum.

Not: Bugüne ait 8-9 adet video var ancak videolar kalitesiz (cep telefonu ile çekildi) ve çekim de pek iyi değil. Videolara buradan ulaşabilirsiniz.

Image
Last edited by drkkbn on Mon Apr 30, 2012 1:22 pm, edited 4 times in total.
drkkbn

Rüzgar Penceresi

Post by drkkbn »

Bahsettiğim rüzgar penceresi (the wind window), rüzgarı tam arkanıza aldığınızda uçurtmanın rüzgarı alış şeklidir diyebilirim sanırım. Aşağıdaki şekilde de görebileceğiniz gibi bir "power zone" var, bu uçurtmanın rüzgarı en verimli şekilde aldığı yani yelkenin en çok rüzgarı yakaladığı alandır dolayısıyla uçurtma en güçlü çekme kuvvetini burada oluşturarak en yüksek hıza ulaşabilir. "Power Zone"ın dışına çıkıldığı zaman rüzgar yelkeni yalayarak geçer ve daha düşük çekme kuvveti ile daha düşük hız oluşturur. Bunu bir parça kağıda tam karşıdan üflemekle belli bir açıdan üflemek arasındaki farka benzetebilirsiniz. Rüzgar penceresinin kenarları uçurtmayı yavaşça indirmek ve bazı numaralar yapmak için kullanılıyor.

Image
Doruk Kuban
drkkbn

İkinci Uçuş

Post by drkkbn »

Bugün de dünkü kadroya ilavaten iki arkadaşım ile beraber dün gittiğimiz yere gittik. Rüzgar dünkü kadar güzel olmasa da yine bol bol uçurma fırsatımız oldu. Daha önceden de şüphelendiğim üzere bugün iplerden birinin diğerinden 10 cm kadar uzun olduğunu farkettim. Rüzgar penceresine alışmam sonucu güzel inişler yapma fırsatım oldu. Rüzgarın hafiflediği zamanlarda ise uçurtmayı düşük rüzgara göre kontrol etmek konusunda bayaa tecrübe kazandım. Bu arada bu konunun başlığı "Rhombus Boa'mla İlk Uçuşum" olarak geçiyor ama onun "Rhombus Boa'mla İlk Kayda Değer Uçuşum" olması gerekiyordu; heyecandan yanlış yazmışım özürdilerim. Uçuş tecrübelerimi her seferinde yeni bir konu açmak yerine buraya yazmaya karar verdiğim için de başlığı şimdi "Rhombus Boa'mla uçuş Tecrübelerim" olarak değiştirdim. Resim olarak elimde malesef Boa'mın resimleri yok onun yerine bugün yine uçurma fırsatı bulduğumuz tek iplimin fotoğrafını ekliyorum. Videolar burada.

Image
Last edited by drkkbn on Tue Sep 18, 2007 7:51 pm, edited 2 times in total.
Doruk Kuban
Trick Serkan

Post by Trick Serkan »

Boa nız hayırlı olsun . Kırımsız uçuşlar diliyorum .
Rüzgarı Bol Adam .
Güvenli Uç Güvende Ol ( Fly Safe Be Safe )
Gökyüzünde Herkesin Eşit Hakkı Vardır .
Erdem

BENDE ALDIM

Post by Erdem »

selam artık bende bir boa sahibiyim ( FERRUH BEYE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM İLGİSİNDEN VE SABRINDAN DOLAYI ) ama henüz uçurma fırsatı bulamadım daha doğrusu uçurmaya deneme fırsatı bulamadım :D ama ilk fırsatta deneyeceğim ve nasıl kırdığımı anlatacağım :D inşallah kırmam
hakettiğin gibi yaşa
drkkbn

Post by drkkbn »

Erdem Bey, Boa'nız hayırlı olsun kırımsız ve güzel uçuşlar dilerim. Boa'yı ben şu ana kadar kırmayı başaramadım gerçi öyle bir amacım da yok zaten ama ciddi süratlerde burun üstü betona çakmama rağmen sadece burun kısmındaki koruyucu biraz zedelendi. Sanırsam çıtaları cam elyafından olduğu için kırılmaktan çok esnemeye yatkınlar. Beni endişelendiren iki şey var biri kanat çıtalarından birini kırmam zira ister istemez kanat uçları üstüne düştüğü zaman çıtalar bayaa esniyor; bir diğeri de çıtaların taşıma sırasında yelkene zarar vermeleri; bunu önlemek için de her çıta için kağıt ve bant kullanarak bir kapak yaptım. Tekrardan güzel ve kırımsız uçuşlar; deneyimlerinizi heyecanla bekliyorum...
Doruk Kuban
Erdem

videolar

Post by Erdem »

tekrar merhaba videolardan seyredebildiğim karadarıyla bunlar ilk uçuşlarınız değil. boa ile ilgili olarak bana ilk uçuşlardan edindiğiniz tavsiyeleri dinlemek isterim şimdiden teşekkür ederim
hakettiğin gibi yaşa
drkkbn

Post by drkkbn »

17 Eylül'de çekilmiş olanlar ilk uçuşlarım sayılır; ancak daha eskiye ait videolar malesef yok. Tavsiye olaraksa aklıma gelenleri yazıyorum:

- Yanınızda yardımcı olacak biri olsun iplerin dolanması uçurtmanın düşmesi gibi durumlarda arkadaşınız yardım ederse zamanınızı çok daha verimli kullanabilirsiniz

- İlk başlarda amacınız sadece uçurtmayı havada tutmak olsun, numara yapmayı uçurtmaya iyice hakim olduktan sonra deneyin, uçurtmaya hafif komutlar verip ne yaptığını görün

- Güvenlik önlemlerini sıkı sıkıya takip edin (uçurtmanın erişebileceği alanlarda insan, ağaç direk vb. olmasın)

- Reflekslerinizle değil düşünerek hareket edin (uçurtma yere doğru gitmeye veya düşmeye başlarsa ipleri asla çekmeyin, tam tersine uçurtmaya doğru koşup düşüşü olabildiğince yumuşatmaya çalışın)

- Eğer isteyerek veya istemeyerek ipler dolanırsa (üst üste binerse) uçurtmayı öyle kaldırmayın, ipleri düzeltip öyle havalandırın

- Uçurtmayı kurarken uçurtmanın ve denge iplerinin simetrik olmasına dikkat edin

- Zamanla uçurtmayı hissetmeye başlayacaksınız, sizin verdiğiniz komuta onun nasıl ve ne kadar hızlı tepki verdiğini, nereye gitmek istediğini, ne yapmak istediğini anlayacaksınız.

- Eğer ipiniz ağaca dolanır veya takılırsa paniklemeyin, nasıl kurtarabileceğinizi düşünün, iplerde olabildiğince az sürtünme oluşmasını sağlayarak kurtarmaya çalışın, eğer kurtalamıyorsa son çare olarak uçurtmadan tutamaçlara giden ipleri yavaş yavaş çekin bunun garantisi olmasa da bazı durumlarda işe yarayabilir.

- İpleri uçurtmaya bağlamakla ile ilgili olarak ise tutumaçlardaki ipleri düğüm öne gelicek şekilde çevirin (benim tutamaçlarda düğüm tutamacın içinde kalıyordu) normal ipin ucundaki halkanın içinden baş ve işaret parmağınızı geçirerek açın, sonra ipin incelen ucuna doğru parmaklarınız dışarıda kalacak şekilde çevirin ve birleştirin, sonra yukarıdan iki halkayı birleştirip parmaklarınız çekin oluşan halkanın içinden diğer ipin (denge iplerinin veya tutumaçtaki ipin) ucunu geçirerek, yapmış olduğunuz düğümü iyice sıkın. Anlatım biraz karmaşık gelmiş olabilir diye videosunu ekliyorum: larks_head_knot.avi

- İpleri toplarken mutlaka geldiği gibi sarın yani çapraz olarak.

Benim yazdıklarımı da kapsıyan aşağıdaki konuyu mutlaka okuyun orada benim şimdi aklıma gelmeyen daha bir çok noktaya değinilmiş.

http://www.ucurtmakulubu.com/forum/viewtopic.php?t=607
Doruk Kuban
Trick Serkan

Post by Trick Serkan »

Bende de kısa bir tavsiye . Çok güçlü rüzgarlarda uçurmayın çünkü daha yeni olduğunuz için kontrolleri tam anlamadan yere çakabilir ve daha ilk günden kırabilirsiniz. Orta şiddetde rüzgar ı bekleyin . Uçurtmsyı kurup hazırladıktan sonra kalkışa hazırken hep hazırlıklı olun ve arkanızda önünüzde ne var hep onlara dikkat edin . Uçurtmayı kaldırırken arkanızda bir taş olur ve sizde onu görmeyip geri giderken yere düşmeniz muhtmel . Ayrıca uçarken hiç bir zaman kollarınız çok açmayın . Kollar hep aynı hizada kalsın . Kollarınızı açtığınız takdirde uçurtma farklı hareketler yapmaya başlayabilir. Ayrıca hiç bir durumda heyacanlanıp acele etmeyin .
Rüzgarı Bol Adam .
Güvenli Uç Güvende Ol ( Fly Safe Be Safe )
Gökyüzünde Herkesin Eşit Hakkı Vardır .
Erdem

ilk tecrübe

Post by Erdem »

herkeze selam dün akşam balkonda bir işim vardı saat 22 sıralarıydı ve hava rüzgarlıydı birden aklıma şeytanlık geldi gündüz bile uçuş tecrübem yokken akşam uçurmaya karar verdim boa mı topladım takımları ve düştüm yollara demetevlerde oturuyorum ve evime yakın bir yerde kum futbol sahası var oraya gittim eşimin kuzenlerinide kandırdım benimle gelmeleri için herneyse uçurtmayı hep beraber kurduk ve uçuşa hazırladık başladık rüzgarı beklemeye , ilk bir iki denemede sonuç aynı çakıldım ama sonradan anladım ki çakılmamın nedeni rüzgarın bitmesiymiş ,daha sonra rüzgar gayet iyi esmeye başladı ve birden evet uçurtmam göğe doğru yükselmeye başladı yaklaşık 2-3- dakika havada dans ettikten sonra sebebini anlayamadığım bir şeyden kendini yerde buldu kuzenler de denemek istedi onlarada verdim onlarda gayet güzel uçtular ama tabii sonuç yumuşak inişleri beceremedik ve eve dönme kararı aldık uçurtmayı toplarken birde ne göreyim uçurtmamın üst çıtası yok ....... inanırmısınız uçurtmayı uçurduğumuz yerde yaklaşık 1 saat aradık ama bulamadık, topladık eve eve dönmek zorunda kaldık şimdi 1 çıta eksiğim var eşim ben ararım gündüz dedi ama bulabileceğini sanmıyorum ....İşte buda benim ilk tecrüben . Eğer çıta bulup uçurabilirsem olanları yazarım :oops:
hakettiğin gibi yaşa
drkkbn

Geçmiş Olsun

Post by drkkbn »

Çok geçmiş olsun, keşke gece uçurmadan önce gündüz tecrübe etseydiniz. Aslına bakacak olursanız gece uçurmak ile güvenliğinizi bayaa riske sokmuşsunuz, daha uçurtmanın komutlara ne tepki vereceğini bilmeden ve uçurtmanın durumu hakkında size bir bilgi verecek herhangi bir ışık olmadan gece uçurmayı denemek bence cesaret ister. Kaybetmiş olduğunuz çıtanın uzunluk ve çap bilgilerini fırsat bulduğumda buraya yazarım, siz de yedeğini sipariş edebilir veya yaptırabilirsiniz.
Doruk Kuban
Spectre

Post by Spectre »

Erdem bir ara uğra hallederiz. BEnce en güzelini yapmışsın. Artık sende Özkan gibi 5-6 çıta kırar bir o kadarda kaybedersin.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
drkkbn

Post by drkkbn »

Bahsettiğiniz üst çıtanın uzunluğu 47 cm, dış çapı 5 mm ve iç çapı 2.4 mm
Doruk Kuban
drkkbn

Post by drkkbn »

Bugün babamla beraber Yeşilköy Sahili, fener önünde Boa'mı uçurma şansı bulduk. Rüzgar çok düzenli olmasa da zaman zaman ciddi süratlere erişiyordu; rüzgarın hafif olduğu zamanlarda bir kaç axel denesem de alakasız hareketler ortaya çıktı ve sonu yerde oldu. Babamın uçurma denemesi burun üstü bir şekilde yerde bitince; omurga çıtası burunu deldi. Sanırsam önceki yazımda bahsettiğim Boa'nın sağlamlığı buraya kadarmış. Buna benzer bir durumu hatırladığım kadarı ile forumda bir yerlerde okumuştum; ancak şu an o yazıyı bulamıyorum. Şimdilik yarını çıkarması umidi ile geçici bir çözüm üretmeye çalışıyorum.
Doruk Kuban
Erdem

GEÇMİŞ OLSUN

Post by Erdem »

geçmiş olsun umarım çok hasar yoktur ve çaresini bulabilirsin
hakettiğin gibi yaşa
Post Reply