yeniyim ve yardım bekliyorum

Beraber uçurtma yapıyoruz.
arda_ozgen

yeniyim ve yardım bekliyorum

Post by arda_ozgen »

merhabalar ben arda 25 yaşındayım ve kocaeli de yaşıyorum

uçurtmaya yeni merak sardım ve bende bir tane yapmak için biraz araştırdım bana hitap eden uçurtmanın hızlı ve yüksek menavra yapabilen bir tür olması gerektiğini düşünüyorum bunun için aşağıdaki çizimi yaptım merak ettiğim sizce bu uçurtma uçarmı eksik yada yanlış bir yanı varmı ve bunu yapmak için hangi malzemeleri kullanmalıyım ve bu malzemeler nerelerden sağlanır beni aydınlatırsanız sevinirim

Image
drkkbn

Post by drkkbn »

Arda merhaba, anladığım kadarı ile iki ipli bir uçurtma düşünüyorsun. Benim şahsi görüşüm (ve yaptığım şey) önce yüksek hızlara çıkmayan ve manevra kabileyeti nispeten düşük olan hazır bir uçurtma alarak uçurtmanın yapısına alışmak ve nasıl kontrol edileceğini öğrenmek oldu hala da onu kullanıyorum. Yüksek hızlara çıkabilen ve yüksek manevra kabileyeti olan bir uçurtmanın kontrolünün de zor olacağını unutma, bu da hem etraftaki insanlar için risk teşkil eder, hem de yaşayacağın düşüş vb durumlarda uçurtmanın zarar görme riskini arttırır. Bunu ehliyetini daha yeni almış birinin bir Ferrari'ye binmesine benzetebilirsin.
Doruk Kuban
arda_ozgen

aslında bence de öyle

Post by arda_ozgen »

bende öyle düşünüyorum ama kendi yaptığım bişeyleri kullanmayı hep sevdim insanlara zarar vermiyeceğim çok geniş alanlarda uçurcam örneğin bizim okul yayla gibi rakım da oldukça yüksek yani güvenlik sağlam uçurtmanın kırılması da çok problem değil zorlanma kısmında kesinlikle katılıyorum oldukça zor olacak ama yinede denemek istiyorum ve sabırsızlanıyorum finallerden önce havalandırmak istiyorum

bu arada haklısın çift ipli uçurtma
drkkbn

Post by drkkbn »

O zaman sana uçurtma yapma konusunda tecrübeli olanların yardım etmesi daha doğru olur; ama hiç tecrüben olmadığını düşününce bayaa zorlanacağın kesin hatta bence sen bahara doğru uçurmayı hedefle malzeme sorunu da yaşayacaksın çünkü çıtalar için karbon veya fiberglas kullanabilirsin ama yelken için ripstop denen kumaştan lazım ayrıca dikişi de bayaa iyi becermen lazım ayrıca kendin yapamayacağın parçaları da sipariş etmen gerekecek. Denge iplerini nasıl bağlayacağını denge noktalarını nasıl bulacağını öğrenmen gerek. Yani anlayacağın bayaa yolun var ama tabii sonunda elinde kendi yapmış olduğun bir şey olacak ve onu uçurmanın eşsiz duygusunu yaşayacaksın.
Doruk Kuban
arda_ozgen

aceleciyim aslında çünkü çok heycanlıyım çocukken pek şansım

Post by arda_ozgen »

bu de3diklerine de katılıyorum amacım zaten bilen birilerinin beni yönlendirmesi malzemeler istanbulda bulunur sanırım kolayca bu işi yapmak için deli gibi hevesliyim ama illaki bilen birilerinin desteği lazım ve forumda okuduğum kadarıyla kulüpte bu iş oldukça iyi bir şekilde yapılıyor bende yeni bir üye olarak destek bekliyorum

zorluk kısmıda önemli ama zor olmazsa ne kadar zevkli olabilir ki ¿¿¿
arda_ozgen

sizce bu şablondan da uçurtma olur mu

Post by arda_ozgen »

bu bir b2 bomber uçağının dış hatları gecenin bu saatinde aklıma geldi acaba bu şablondan uçurtma yapılabilirmi yukarıdaki sorularım geçerli bir bilenin yardımına ihtiyacım var

Image
Spectre

Post by Spectre »

Merhaba, kumandalı uçurtma dizaynı yapmak sandığın kadar kolay değil. Çünkü uçurtmalar 3 boyutlu. Geriye doğru derinlikleri var. Bu derinlik dizaynı uçurtmanın trickleri nasıl yapacağında ve denge li uçup uçmamasında çok önemli.

Aşağıdaki resimde göreceğin gibi önden soldaki (yeşil) gibi görünen bir uçurtmanın kumaş kesimi sağdaki (kahverengi) gibi olacaktır.

Image

Internette bu tip uçurtmaların planları mevcut. Basit, hızlı uçan ve çok çeken birşey yapmak istersen speedwing türü bir uçurtma yapabilirsin. Ama bu uçurtma trick dediğimiz hareketleri yapmaz.

B2 şeklinde uçurtma var diye biliyorum. Ama dediğim gibi eğer kumandalı yampayı düşünüyorsan 3 boyutlu çizip kumaş kesimini çıkarman gerekir. Ya da kağıttan keserek deneme yanılma yolu ile yapabilrsin belki.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
Halit
Site Admin

Post by Halit »

@Arda

Ferruh'un da dediği gibi uçurtma yapmak çok kolay değil.

1 -Malzeme İstanbul'da dahi bulamazsın
2 -Malzemeyi bulsan bile , hiç uçurtma dikmemiş biri olduğunu ( bu arada dikiş dikmesini bilmen ve bir dikiş makinen olması gerekiyor.)düşünürsek 2 ipliler gibi zor yapıda uçurtmaları yapabilmen kolay değil.

Tavsiyem
- Bulabildiğin ve bütçene en uygun olan iki ipli uçurtmayı satın al ve incele. Bu konuda Ahmet Bayar yardımcı olabilir.
-Nasıl uçuracağınla ilgili bir çok kaynak var. Onları seyret ,oku , incele ve uçurup uçuramayacağına bak.
- Bu işleri böyle aceleye getirme. Heyecanla araştırman çok iyi ancak doğru tercihler yapmazsan en başında başarısız olup bıkman kaçınılmaz.

Bizler elimizden geldiğince destek olmaktan zevk duyarız. İzmit çok yakın. Belki bir hafta sonu bize katılırsın.
http://www.ucurtmaplanlari.com
arda_ozgen

haklısınız ama...

Post by arda_ozgen »

haklısınız aslında ama heyecan yaptım ve cidden uçurtma yapıp uçurtmaya karşı büyük bir istek duyuyorum hazır alıp uçurmayı denemek daha mantıklı gibi bence de ama yine de bunu imal edip uçurmak daha heyecan verici bir hayal bence yardımcı olursanız çok sevinirim dikiş konusu aslında kolay makine de var annem de:) ama sizinde dediğiniz gibi şu üç boyut ve tabiki zorluk kısmı ve en büyük etken daha önce hiç yapmamış olmam sorunlarını aşıp bir an önce uçurmak istiyorum şu anda b2 uçağı şekline fena halde takmış durumdayım o mpdelide boyutlandırıp çizdim tabi 2 boyutlu olarak bu konuda nerden nasıl başlasam yardımcı olursanız çok sevinirim adım adım gidip zorlansamda bunu yapmak istiyorum
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Sevgili Arda ,

Hiç bir şey imkansız değil.

Yurtdışından malzeme sipariş edebilirsin veya alternatif malzemeler üretip ( Rafet Bey sanırım defter kaplarından da 2 ipli yapmıştı. Tahta çıtalar , konektör olarak akvaryum hortumları vb - bu konuda forumunda bir çok konu var )
İnternette bir çok plandan birini seçip yapmaya başlayabilirsin.
Yani ihtiyacın olan her şey var. Bundan sonrası sana kalmış. Daha farklı nasıl yardım edebiliriz bilmiyorum. Soruların var ise tek tek yaz cevaplamaya çalışalım.

Sonuç olarak şu ana kadar hiç iki ipli uçurmadığın için yaptığın uçurtma sana olağanüstü güzel ve eğlenceli gelebilir. Ama doğrusu bu değil. Onlarca uçurtma yapmış bizler bile 2 ipli uçurtma yapmayı tercih etmiyoruz. Çünkü performansı orjinali gibi olmuyor. Ama senin henüz bir performans kriterin olmadığı için yap ve dene.

Meraklı insanlar bu foruma geldiklerinde kendilerini birden bunca bilginin içinde bulunca senin gibi heyecanlanıyorlar. Tavsiyem önce basit uçurtmalar ile başlaman.
http://www.ucurtmaplanlari.com
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Dün ben de aynı şeyleri yazdım ama daha sonra göndermekten vazgeçtim. Arda'nın heyecanını kırmak istemedim. Ama görünen o ki hiç bilmediği bir uçurtmayı yapması halinde başarısız olacak ve hevesi kırılacak.
Benim tavsiyem başka çift ipli uçurtma bulsun ve ona bakarak aynısını yapsın. Yeşilköy etkinliklerinden birine katılacak olursa emaneten olsa bir çift ipli bulabileceğini sanıyorum.
Ama spectra ip, kenarlar için dacron kumaş, fittings (eklenti) parçaları biraz soun çıkarır.
B2 uçağı eğer tek ipli yapılacaksa zaten zor değil. Bildiğimiz delta formunda bir uçurtma olur. Halit Bey'in sitesi dahil bir çok siteden planını bulabilir.
Kolay gelsin.
Uçurtmanın mevsimi yoktur.
Rüzgarın estiği her zaman, uçurtma zamanıdır.
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

@arda_ozgen;
Şu an bu forumda sana yardımcı olmayan arkadaşların tavsiyelerine kulak vermeni acizane öneriyorum. Çünkü;
Ben uçurtma tekniğini ilk önce @Halit beyden öğrendim. Diğer arkadaşlarımın da bilgi ve tecrübelerini bu forumda paylaşarak bugüne geldim. Bu sayede onlardan öğrendiğimi öğrencilerime aktardım. Hem uçuyor hemi de uçuruyorum.
İlla kendi modelini inşaetmek istiyorsan forumu bir gez. Arşivlerde çok değişik çalışmalar var. Model, malzeme vb dökümanlara ait görüntüler var. Hatta 2 ipli konusunda alternatif çalışmalara başladım, onları birincele.
İlk 2 ipli uçuşlarında oldukça zorlandım. Uçurtmaya hakim olamadığım gibi istem dışı olaylarada sebep olabilirsin.
Azıcık sabır, biraz gayretle bu işi sen başarırsın.
Ben şu an 2 ipli, 3 ipli ve 5 metrelik 4 ipli modelleri uçuruyorum.
Başarılar.
arda_ozgen

gelen cevaplar üzerine

Post by arda_ozgen »

öncelikle ilgilendiğiniz için hepinize teşekkür ederim

anlaşılan gidip kendime 2ipli bir uçurtma alıp inceleyip uçurma konusunda uzmanlaştıktan sonra kendi uçurtmamı yapmam gerekiyor ozaman bende öyle yapayım kullanmayı öğrendikten sonra yaparım

model olarak yukarıda resimlerini koyduğum uçurtma tipi en çok hoşuma giden ve ilgimi çeken bu yüzden bu modellerden bir tane alıcam kullanmayı öğrenip sonra yapım üzerine yoğunlaşmayı düşünüyorum

peki boş zaman değerlendirme ve birazda olsa öğrenme için yapım çalışmaları yapsam ve kırılması kontrolu yada uçurması da önemli değil el alışkanlığı kazanmak için en azından

ip çıta ve kumaşı nerden bulabilirim ve hangilerini kullanmam gerekir bunlar konusunda yönlendirebilirmisiniz beni
Spectre

Post by Spectre »

Merhaba, benim söylemek istediğim senin kumadalı uçurtma yapamayacağın değildi. Uçurtma yapmak ayrı birşey, bu uçurtmanın dizaynını yapmak ayrı.

Internette hazır planlar var. Bunlardan yararlanabilirsin. Gayet basit olan iki ipli uçurtmalar var. Ancak mutlaka dikiş biliyor olman ya da dikiş makinası konusunda yardım alacağın birileri olmalı. Yanlış hatırlamıyorsam Fevzi bey naylondan bir kumandalı yapmıştı. Onun tecrübelerinden de faydalanabilirsin.

Basit iki ipli planları:
http://www.vientocero.com/kpb/cat_2/sub_20/
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
Fevzi
Site Admin

Post by Fevzi »

İlk iki iplim naylondu ve ahşap çıtalı idi hala duruyor hatıra olarak. Sana gönderebilirim.fotoğrafı burada:

Image
Bu linkteki uçurtmayı da İsmail arkadaşım naylondan yaptı
http://www.resimgalerisi.net/tavsanli/sergi.php?sid=420
Ayrıca bu diamond uçurtmayıda iki ipli ve tek ipli uçurabilirsin. Üstelik TR de rahatlıkla malzemelerini bulabilirsin.
http://fevzikir.herkez.com/4360.htm
Planı ise burada:
http://www.vientocero.com/kpb/planos/ace2/ace2.html[/img]
----------------------------------
http://fevzikir.name.tr/
http://picasaweb.google.com.tr/fevzikir
https://picasaweb.google.com.tr/kiteactivities
Post Reply