Online Paraşütlü Ayı(Geyik) Yapımı

Beraber uçurtma yapıyoruz.
Post Reply
Melih

Online Paraşütlü Ayı(Geyik) Yapımı

Post by Melih »

Uçurtma uçururken hep uçurtmanın olduğu yerde olmak istemişimdir, bu yüzden kamera uçurtmak peşindeyim zaten.

Malum, 23 Nisanda benim için ilk defa büyük bir organizasyonda yer alma fırsatı olmuşken bende ilginç birşeyler getireyim dedim ve geçen sene yapıp, elim bir kaza sonucu deize düşürdüğün paraşütlü kangurumdan sonra bu seferde paraşütlü geyik ile karşınızdayım :) evde ayı olmadığı için normalde ayı ile yapılan bu oyuncağı ha bire farklı hayvanlar ile yapmaktayım.

Paraşütlü ayımız 4 parçadan oluşuyor,
  • 1-Ayıyı yukarı çıkarıp bırakacak olan asansör uçurtma
    2-Oyuncak ayı
    3-paraşüt
    4-paraşüt çantası
<b>Asansör Uçurtma ve Bırakma Mekanizması</b>
Asansör uçurtma ve bırakma mekanizmasını tek parça yaptım. Siz sadece bırakma mekanizmasını yapıp, normal bir uçurtma ile de yıkarı çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Image

resimlerin ayrıntıları için resimlerin üzerine tıklayayınız.

Bırakma mekanizmasının çalışma şekl şöyle;
yukarıda duran güçlü bir uçurtmanın ipine helezon şeklinde kıvrılmış tel vasıtası ile mekanizmayı tutturuyoruz. Image bırakacağımız ayıyı ve asansör uçurtmanın denge ipini mekanizmaya bağlıyoruz ve serbest bırakıyoruz, kılavuz ip üzerinden asansör uçurtmamız vasıtası ile mekanizma ve ayı yukarı çekiliyor. en yukarya ulaşdığında ip üzerinde duran u şeklindeki tel, düğüme çarpıyor ve boruların içindeki teli itiyor, böylece mekanizma ayımızı ve denge ipini serbest bırakıyor. Ayı aşağı düşerken dengesi olmayan asansör uçurtma, klavuz ip üzerinden kayarak size geri dönüyor.
Image

<b>AYI</b>
Ben geyik kullandım ama siz bir ayı alın daha şirin.

<b>Paraşüt</b>
Bunu anlatmayacağım, çünkü üşendiğim için sadece 4 parçadan oluşan ve 4 ipli kötü bir paraşüt yaptım, bir ara güzelini yaparım, internette bolca plan var.
<b>Paraşüt Çantası</b>
Image
Paraşüt çantasını dakrondan yaptım çünkü nekadar sert olursa okadar derli toplu duracağını düşünüyorum. Çanta temel olarak artı şeklinde kesilmiş bir parça dakron, benim elimdeki dakron küçük olduğu için 3 parçadan yaptım.
Açıldığında böyle görünüyor
Image

haçın 3 tarafına delik açıyor bir tarafınada bir parça ipten halka yapıyoruz.
Paraşütü katlayıp çanta içerisine koyup ilk olarak bu ipli tarafı kapatıyor ve diğer tarafları deliğin içerisindne ipi geçirip kapatıyoruz. en sonunda da ipin içinden pimimizi geçiriyoruz ki açılmasın. Pimi çektiğiniz anda çanta 4 parçaya ayrılıyor ve paraşüt fırlıyor.

Çanta ayarlı olsun diye kayış kısmına ince cırtcırtlar diktim. paraşütün iplerinide her iki kayışın üzerine açtığım deliklere tutturdum. Oyuncağımızın sırtındaki kavis yüzünden dakron esneyip çanta bükülmesin diye, çantanın sırt kısmında kayışların dikildiği yerde iki adet metal tel bulunuyor. Dağcı çantalarında olduğu gibi çantanın düzgün durmasını sağlıyor.

Şu anda çanta harika çalışıyor. Ayımızı mekanizma ile yukarı kaldırırken, pime bağladığınız 30 cm civarında ipi de bırakma sistemindeki bir yere sabitliyoruz, böylece ayımız önce atlıyor 30 cm uzaklaştıktan sonra pimi çekiyor ve paraşüt açıyor.

Çok gerçekci oldu biliyorum ama harika oldu valla. Şimdi birde uçuş gözlüğü yapıcam pet şişeden, birde kask yapabilsem süper olacak :)
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Teşekkürler. Çok güzel olmuş. Festivalde oldukça ilgi toplayacağı kesin.
8)
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

ben teşekkür ederim, şöyle birkaç kişi daha da yapsada arada aktivite olsa diyorum. yurt dışında sadece bu konu ile uğraşan uçurtma grupları varmış. biraz arayınca adam kadar ayılar atanlar bile bulunuyor :)
cimcoz

Post by cimcoz »

Melih, bu süper oldu. Kaç aydır niyetleniyorum, bir sürü malzeme de aldım ama henüz vakit ayırıp başlayamadım. Bende bir tane paraşütçü panda var (hazır aldım :oops: ).
Image
Paraşüt hariç, pandanın boyu 15 cm. kadar.

Halit pratik değil dese de şu mekanizmayı yapmaya niyetliyim: http://www.xs4all.nl/~pdj/bears.htm

Gerçekten de bu işle uğraşan çok adam var. Mesela Kitebuilder'in forumunda şu topic var (üye olmak gerekiyor, üşeniyorsanız okumasanız da olur):
http://www.kitebuilder.com/forums/viewtopic.php?t=1440

Yazın işlerim hafifler muhtemelen, o zaman mekanizma işini de halledeceğim. Beraber düşürürüz artık paraşütçülerimizi :) .
Hüseyin Cimcoz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bir insanın bidiğini zannettiği şeyi öğrenmesi imkansızdır...
Epiktotes
Melih

Post by Melih »

Merhaba, bu bırakma mekanizması oldukça hoş, ancak tek boru değil 2 boru ile yapınca tel çok daha rahat hareket ediyor içinde. Benim asansör uçurtma biraz küçük ve geyik ağır olduğu için festivalde bir türlü yukarı çıkmayı başaramadı :)

Bu makara ile yukarı çekme sistemi de gayet hoş tabi ama bu makaraların bağlanacağı ipi ayrıca kurmak katlamak vs gerekiyor ve yüksekliği keyfiniz değil makaralar arası mesafe belirliyor. asansör uçurtma oldukça iyi iş görüyor ama biraz büyükce olması lazım anlaşılan. Birde tekne malzemesi dükkanlarında satılan, pimini çekince ikiye ayrılan kilitler var, pime ip bağlayarak aşağıdan müdahale etmek de mümkün, ama asansör ile yukarı çıkıp ayrı ayrı geri dönen bir sistem sanırım daha iyi, mükemmelleştirmek lazım
erol

Post by erol »

Çok güzel ve eğlenceli görünüyor. Uçurtmadan atacak gerçek büyüklükte ayı lazımsa ben gönüllüyüm :)

Havada görme fırsatımız olmadı ama fotoğraflarını paylaşırsınız artık :)
Erol Dinneden
http://www.adammarka.com.tr
led

slm

Post by led »

@erol
:D :D :D
Eray Kara
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Erol seni kaldıracak uçurtmanın çooook büyük olması gerekiyor. :twisted:
Ama en azından mekanizma gerekmiyor.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
cimcoz

Post by cimcoz »

:lol: :lol: :lol:
Hüseyin Cimcoz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bir insanın bidiğini zannettiği şeyi öğrenmesi imkansızdır...
Epiktotes
Post Reply