merhaba arkadaşlar resimde görülen bağlantı setini ve karbon çıta alıp kendi uçurtmamı yapmayı denemek istiyorum ancak 4-6-8mm lik çıtalardan hangisini almam gerektiğini bilmiyorum.çıta kalınlıkları ne ölçüde ve ne şekilde önemli acaba.
not:fiyatlar pahallı gibi ama isteyen carbon çıtların 1.6metre olanları 15ytl, fotograftaki bağlantı setini de 20 ytl ye getirtebilirim.
arkadaşlar bir sorum daha olucak.kanat açıklıklarının farklı olması ne özellikler katıyor uçurtmalara.yani daha uzun kanat açıklığı ya da daha kısa kanat açıklığı bize hangi özellikleri sunuyor acaba..buyuk kanat açıklığı daha çok rüzgar istiyor sanırım uçurmak için.
mesela 170cm kanat açıklığı 3-20km/s 200cm kanat açıklığı 6-40km/s rüzgar aralığında uçuyor yazıyor incelediğim stunt delta uçurtmalarda.
bunun dışında hareket kabiliyeti gibi başka nelere etki ediyor acaba..
4-6 veya 8 mm'lik karbon seçimi yapacağınız uçurtmanın büyüklüğüne/modeline göre değişir ve elinizdeki planda bu belirtilir. Ortalama standart bir uçurtma 6 mm kullanır. İki ipli uçurtma dikmek biraz zor ve çokça deneme yanılma gerektiren bir iş, bu konuda Ferruh ve Özkan'ın deneyimlerinden faydalanmanız yerinde olacaktır.
Kanat açıklığının fazla olması, uçurtmanın daha yavaş ve stabil olmasını sağlar, sahip olduğum uçurtmalar ortalama 2.10-2.40 arası kanat açıklığına sahip. Küçük uçurtmalar son derece hızlıdır ve dönüşleri de bu hızla yaptıklarından zor kontrol edilirler. Büyük kanat açıklığından ziyade, uçurtmanın ağırlığı uçmak için ihtiyaç duyacağı rüzgarı belirler. Kanat açıklığının dolayısı ile alanının büyük oluşu aslında kaldırma (aslında rüzgara karşı koyan alanın büyük oluşu demeliyiz, çünkü uçurtmalar kanadın kaldırma kuvveti ile degil, rüzgara karsi durarak uçuyorlar, iki ipliler havada mesafe katettikleri zaman kaldirma kuvveti olustururlar) kuvvetini arttırdığından iyi birşeydir. Düşük rüzgarda uçurtmak için tam boy uçurtmaların ultralight versiyonları bulunur, bunlarda hem kullanılan kumaş daha ince, hemde karbonlar çok daha hafiftir. Bu sayede çok düşük bir rüzgarda uçurtmayı uçurmak mümkün olur.
Uçurtmalar, rüzgarın durumuna göre üçe ayrılır. Ultralight, normal, vented, Ultralightlar adı üzerinde hafifletilmiş, vented versiyonlar ise yüksek rüzgarda uçurmak için üzerine delikler açılmış halidir.
bilgiler benim için çok aydınlatıcı oldu teşekkür ederim.
merak ettiğim bir de şu konu var.zamanım oldukça delta uçurtmaların videolarını izliyorum.birçoğunda parafoilde yapılan hareketlerden ziyade sanki uçurtma havada asılı kalıyor ve taklılar attırıyorlar kendi etrafında ön/arka yuzlerini çeviriyorlar..bu hareketler için kanat açıklığının önemi yok değil mi..bu tamamen bizim uçurtma üzerindeki kontrol kabiliyetimize ve hareketleri bilmemize mi bağlı oluyor..
O harektlere Trick deniyor . Videolarda gördüğünüz uçurtmaların kanat açıklıkları 2 metre veya 2 metrye yakın kanat açıklıkları . Bildiğim kadarıyla kanat açıklığı çok olmayan uçurtmalarda trick yapılamıyor . Tabii burada kanat açıklığını 1 metre değil tabii . Bunun dışında uçurtmanın Trick kite olması gerek . 2 ipliler kategorilere ayrılır . Precision , Trick , competition , indoor ... Bunlardan bazıları trick hareketlerini yapmaları için daha değişik şekilde üretilirler . Takım için veya sadece kontrol için olan uçurtmalar ise daha yavaş uçarlar . Bende ilk başladığım kullanduığım bir uçurtma var kanat açılığı 1 metre gibi bir şey ama deli gibi hızlı uçuyor ve trcik yapmasının imkanı yok . Trick yapmanın ilk kuralı kontrolü mükemmelleştirmektir . Ne kaar fazla uçarsanız o kadar iyi olur kontrolünüz . Tricklre geçmeden köşeli dönüşler dediğimiz dönüşleri yapmalısınızki stall a girerken eliniz kolay alışsın .Ben o dönüşlerde iyi olmadığım için ellerimi ileri ittiğimde bir adımda ileri atıyorumki stall a girsin diye . Bunları yaparak daha iyi anlayabilirsiniz .
buradan bakarak çizimli şekildede görebilirsiniz . Axel gibi basic tricklere başlarken rüzgar penceresinin dışına yakın bölümlerde başlamıştımki düşünce uçurtmaya zarar gelmesin diye .
Kitehouse.de sitesinden video bölümüne girip videolarıda izleyebilirsiniz.Veya ben size eğitim videolarından birkaçını atabilirim . Elleriniz alışınca daha güzel olacağından eminim .Uçurtma sitelerinden bakarsanız FREESTYLE yazanlar trick içindir . Precision yazanlar kontrol uçuş içindir . Beginner kitelarda trick yapabilme şansı nedir onu bilmiyorum ama trick beginner ise istediğiniz her hareketi deneyebilirsiniz .
Rüzgarı Bol Adam .
Güvenli Uç Güvende Ol ( Fly Safe Be Safe )
Gökyüzünde Herkesin Eşit Hakkı Vardır .
Tabiiki ahmet bey ne demek . Her zaman birlikte uçabiliriz . Herkesin birbirinden öğreneceği bir çok şey var . Siz acaba hangi trick den bahsediyorsunuz ?
küçükçekmece festivalinde bayaa bir şey öğrendim onları gösterebilirim ama adını verirseniz anlatabilirimde . 2 hafta önce pazar günü yeşilköyde çok güzel rüzgar vardı . Gayet güçlüydü Altan abinin mor parafoili atlama yaptım . İnanılmaz güzel bir şey ama yer iniş çok önemli çünkü bacakların eklem yerlri biraz ağrıyor . Ben kumda yaptığım için pek zorlanmadım ama babam denediği vakit dengesini kaybedip yerde bayaa kötü bir sürüklendi . Rüzgar pencersinin üst noktasına çıkıp yana doğru kayıyorum ve oradan içeri dönüşle rüzgar pencerinden geçerken zaten maksimum kuvvet biniyor orada ileri koşup ipleri kendime çekip ayaklarımı kaldırıyorum ve havadayım . Güçlü bir rüzgar şart . Sizin 5 metrelik foil ile güçlü rüzgar rahat olur sanırım . Benim uçutuğumda fren yoktu bu arada .
Rüzgarı Bol Adam .
arkadaşlar sayenizde ben bu işe hızla sardım.daha önceki yazımda belirttiğim arkadaşın amerikadan dönmesini beklemeden alıcam galiba bir tane stunt..ama onların kategorize edilişini öğrenmem iyi oldu.teşekkürler serkan.
yamaç paraşütleri düşmek, parafoil uçurtmalar ise uçmak için tasarlanmışsa uçuştan çıkarılmış 11metrelik bir yamaç paraşütünü evirip çevirip 4 ipli haline getirebilirmiyiz.belki 2 tane 4 metrelik 1 tane 3 metrelik parafoil yapmak mümkünmüdür.
aranızda böyle bir tecrubesi, bilgisi, fikri olan varmı?
Dönüştürmek çok zor olabilir . Şahsen böyle bir şeyi ben duymadım ama güçlü bir rüzgarda çok güçlüğ bir çekişi olacağı kesindir . 5 metrelik foiller bile güçlü rüzgarda bayaa zorluyorlar . Bende küçültüp bir kaç tane yapmak bana mantıklı geliyor . Şahsi fikrim bu yöndedir .
Rüzgarı Bol Adam .
Trick Serkan wrote: Rüzgar pencersinin üst noktasına çıkıp yana doğru kayıyorum ve oradan içeri dönüşle rüzgar pencerinden geçerken zaten maksimum kuvvet biniyor orada ileri koşup ipleri kendime çekip ayaklarımı kaldırıyorum ve havadayım .
Serkan'cım bu araba sürmek gibi bir şey galiba. Anlatmakla olmuyor. Bizzat kurs görmeden olmayacak. 103 kg olan bendenizi kaldıracak uçurtmanın da bayağı bir cüsseli olması lazım aslında.
Geçenlerde (ismini şimdi hatırlayamadığım) bir arkadaş beni aradı ve ücreti karşılığında zıplama dersleri almak istediğini söyledi. Tabi benim öyle bir maharetim olmadığı için yardımcı olamadım. Ama yapabiliyor olsaydım tabiki ücret falan talep etmeden memnuniyetle öğretirdim.
Ama şu varki, insanlar her geçen gün bu spora daha fazla merak salıyor.
Uçurtmanın mevsimi yoktur.
Rüzgarın estiği her zaman, uçurtma zamanıdır.
arkadaşlar bugun parafoilimi uçurmak için çıktığım alanda yer eğitimi alan yamaç paraşütçüleri gördüm.yamaç paraşütünü yakından inceleme fırsatı buldum.4-4-3 metrelik 3 tane yapmak yerine denge iplerinin yerlerini değiştirmeden paraşütü ortadan ikiye bölerek 5.5 ar metrelik iki uçurtma yapmak olanaklı gibi..
yamaç paraşütünde sağ ve sol kontroller var.her ikisi de kenarlardan başlayıp ortada buluşuyor.her iki tarafta da 4 er ip fren ve diğer kontrol ipleri mevcut.bu 4 fren iplerinin her biri 2 ye daha sonra tekrar ikiye ayrılıyor. paraşütü ortadan böldüğümüzde örneğin sağ tarafı düşünecek olursak sağa gelen 4 adet fren ipini uçurtma için ikiye bölerek 4 ipli uçurtmamızın sağ alt ve sol alt fren kontrollerini bağlamış oluruz.
aynı yöntemi yön iplerine de uygularsak eğer bir paraşütten iki uçurtma çıkarabiliriz diye düşünüyorum.böylece paraşütün kendi sistemini bozmamış oluruz.bu arada paraşüt hocası hava geçirgenliğini azaltmak için tutkal yada slikon sürmemi tavsiye etti kumaşa..
yine de bu konu hakkında bilgisi olan varsa tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.paraşüt şuan Bursa' da.ben Adana' ya bugun döndüm.haziran sonu temmuz başı gibi almış olurum paraşütü.final haftasına giriyoruz.bursaya dönünce yapmaya çalışıcam paraşüt-uçurtmayı.o zamana kadar sizlerin tecrübelerinden yararlanarak kafamda şekillendirmek istiyorum..
4 metrekarelik bir uçurtma için . Gerekli oranda büyütülebilir . Frenli modelinin grafiklerini buldum frenli yazdığınız için ama isterseniz frensizinide bulabilirim .
[/URL]
Rüzgarı Bol Adam .