Online NPW5 (Nasa Para Wing) yapımı

Beraber uçurtma yapıyoruz.
Melih

Post by Melih »

Öncelik ile kumaşların genel genişliği 150cm, bu genişliği en uygun şekilde kullanmak için ben uçurtmanın burun kısmındaki içe katlı parçayı 15cm lik bir parçadan A panelinin alt kısmınıda 150cm lik kumaştan dikerek kat payı yüüznden 162cm lik bir A paneli yüksekliği elde ediyorum. bu durumda uçurtmamız 3.2metre kare oluyor.

bu adresten program indirilebilir, ancak bu programdaki gibi 7 parçadan bir uçurtma yapmaya gerek yok, ki biz yapmayacağız.

http://members.shaw.ca/kyrawhite/Visual ... ulator.exe

sağ ve sol kanatları birer parça kumaştan yapabilirsiniz. Bu parçalar 150cm lik kumaştan yüksekliği 150cm, tabanı 124cm olan bir üçgen olarak kesilebiliyor. Programın yaptığı gibi parçalar halinde yapmanın avantajı en az kumaş kaybı ile uçurtma yapabilmeniz ancak bu durumda uçurtmanız 150cm lik kumaş için 2.7 metrekare olacaktır.

biz programa A yüksekliği olarak 162 veriyor ve çıkan ölçüleri toplayarak, kanatları yekpare (150cm yüksekliğinde 124cm genişliğinde üçgenler) orta alanı ise 15cmx81 cm ve 147cmx81cm olarak iki parçadan yapıyoruz. tabi bu ölçülere dikiş payları dahil değil en iyisi dikiş için her kumaşın etrafında 2 cm lik paylar bırakmak.

Öndeki parçada üçgenler ile gösterilen yüzeyler biribirlerine dikilerek yelpaze benzeri bir şekil elde ediliyor. daha sonra bu parça orta parçaya dikilerek uçurtmamıısn burnunu oluşturacak. Dikişte kolaylık olmasını istiyorsanız önce tüm parçaları dikip sonra katlama işini yapınız.

iplari classic bridle kısmında verilen ölçülere göre yapın , cascade kesinlikle önerilecek gibi değil. eğer gerçek bir NPW yapıyor olsanız 40 metrelik bir kanat için gerekli olabilir ama 3.2 metrekare için klasik en iyisi.

koşum(bridle) iplerinin gövde ile birleşeceği yerlerde kumaşı kıvırıp içerisine sağlamlaştırmak maksadı ile dakron veya uygun başka bir ip dikmelisiniz. bunun için önce kumaşı katlayıp kendi üzerine dikiyor sonra bir tel vasıtası ile oluşan tüpün içerisinden ipimizi geçiriyor, daha sonra içinde ip olan kumaşı zigzag dikerek ipi kumaşa sabitliyoruz, yassı bir ip kullanıyorsanız zigzag yapmadan ip boyunca makina ile ipi kumaşa dikebilirsiniz.

eğer yapmaya başlayan olur ise, yapımın her aşamasında çıkabilecek sorun ve soruları zevkle cevaplarım,

kolay gelsin
led

slm

Post by led »

@Melih
elinize sağlık...bilgi ve tecrübelerinizi paylaştığınız içinde ayrıca teşekkürler...
anladığım kadarıyla gerek iplerin kumaş içine dikilmesi, gerekse koşum iplerinin uzunluklarının mmlik ayarlanması ve kumaşa dikilmesi biraz dikkat istiyor...bunlarla ilgili fotoğrafları buraya koymanız mümkün olurmu acaba?
Eray Kara
etobur

Post by etobur »

Ben bu sayfadaki teknigi kullandim:
http://freedom2000.free.fr/NPW_voile_eng.html

Bu teknikle kenarlar icin 2, kumas birlesimleri icin 1.5 cm dikis payi birakmak gerekiyor. Kumas birlesimleri icin "technics: stitch with reinforcement cord", kenarlar icin ise biraz daha asagida "rolled seam with reinforcement cord". Gayet kolay oluyor eger kesimleriniz duzgun ise.

Kosumlar icin ise bir kosum tahtasi yaparsaniz hem cok kolay hazirlarsiniz iplerinizi, hem de simetrik iplerin esit oldugundan emin olursunuz (cunku kesimde ayni anda karsilikli iki ip elde ediyorsunuz).. onun icin de bu adrestekine benzer birsey yapabilirsiniz:

http://members.cox.net/npwbill/Bridles.htm

yeterince uzun mezro bulamadigimdan ben elimle cizmistim tahtanin uzerine olcumlerini..

Toros
Melih

Post by Melih »

Bu aralar yeni NPW dikmediğim için elimde resim yok ama etoburun dediği gibi bir adet kalas alıyorve bir ucuna yakın bir yere bir çivi çalıyorsunuz. daha sonra şerit metre ile, koşumlar için gerekli boyları işaretliyorsunuz.

Aman dikkat, programın verdiği ölçüler bağlamadan sonraki boy. bu yüzden öncelik ile bir parça kumaşa sağlamlaştırma iplerinin dikim tekniğini deneyin, sonra bu denemenize, bir de koşum bağlamak için güzel bir koşum ipi parçasını düğümleyin. düğümün dip noktasına işaret koyup düğümü açın. Böylece düğüme nekadar ip ziyan ettiğinizi görürsünüz. Koşum iplerini hazırlarken, programın verdiği değere bu düşüm payını da ekleyip ona göre tahtaya işaret koyun.

Ölçüp kesme için benim önerim ve en kullanışlısı şu
Image

bu düğüm tekniği ile ipin ucuna bir halka yapın, bu halka yaklaşık 3 cm kadar olsa kafi. daha sonra halkayı ölçüm tahtasındaki çiviye takın ve diğer uçtaki düğüm payı ile beraber ölçüp ipi kesin. Böylece ölçüm sırasında sadece bir taraf için düğüm payı bırakmanız kafi olacak ve çok daha az hata yapacaksınız. Uçurtma bittikten sonra, koşumları bu halkalardan geçirdiğiniz kalın ve sağlam bir halat (3-4mm çapında 40 cm boyunda) geçirip bir araya getiriyor ve bu halatın ucunada 3-5 cm ara ile düğüm atıyoruz. güç ipleri ve frenler bu halata bağlanıyor ve bu düğümler aracılığı ile güç iplerinin konumunu ayarlıyoruz.

bir yapmaya başlayın gerisi çorap söküğü gibi gelir.
led

slm

Post by led »

@Melih
@Toros
teşekkürler...biz yarın başlıyoruz...umarım sorularımızla sizleri sıkmadan bitirebiliriz...
Eray Kara
Sercin

Post by Sercin »

Selamlar;
Ben koşum tahtası işin bahaus'tan uzunca bir tahta alıp iki ucuna matkapla delik delip 8'lik tahta çıbık taktım. öyle kaydırmalı falan gerek yok bence. Üzerine ploterden çıktı aldığım şerit metreyi şeffaf koli bandıyla yapıştırınca misler gibi oldu. Bu şekilde keçeli kalemle koyduğunuz işaretler kolonyalı pamukla silinince çıkabiliyor.

Image

Image

Resimler pek net değil ama idare eder herhalde.
Herkeze kolay gelsin.

Serçin...
etobur

Post by etobur »

Eger kaydirilabilen bir parca yoksa bir kesimde tek bir ip mi aliyorsunuz? O zaman ayni uzunlukta olmasi gereken iki ipi ayri ayri mi isaretleyip kesiyorsunuz? Eger boyleyse, kayabilecek bir parca yapip (cok kolay yapmasi.. ben normal bir parca tahtayi oburunun uzerine mengene ile sıkıştırıp yaptım.) bir olcude, bir isaretlemede ve bir kesimde birbirinin aynisi iki ip elde ediyorsunuz. daha kolaymis gibi geliyor. ayni zamanda da yapilan ipler birbirinin aynisi oldugundan uzunluklarda ve isaretlemelerde farklar gostermiyorlar.

resim burada: http://community.webshots.com/photo/310 ... 8182rqylqc

Toros
led

slm

Post by led »

@idle,@Toros
bilgi ve fotolar için teşekkürler...
elinizde koşumların, kumaş ve içindeki dikilmiş destek ipine ve kolonlara nasıl bağlandığı ile ilgili fotoğraf varsa epey bilgilendirici olacaktır ve ilerde npw yapacak arkadaşlara yol gösterecektir
Eray Kara
Melih

Post by Melih »

serçin beyin dediği gibi kaydırılabilir bir parçaya ihtiyaç yok, hatta oynak parçalar ile başınıza iş açmanız bile mümkün. serçin bey mühendisliğini konuşturup plotterdan çıkış almış tabi ama işin basiti, tahtaya çiviyi çakıyor, sonra şerit metrenin ucunu çiviye yaslayıp, topu topu 12+6 tane ip için tahtaya birer çizik atıyor çiziklerin üzerine A1..B5 gibi ne olduklarını yazıyorsunuz.

Her gün yapacağınız birşey değil altı üstü 36 tane ip keseceksiniz ve aynı ipten de 2 tane kesinde işiniz bitecek. ipin bir tarafını halka yapıp çiviye geçirdikten sonra hata töleransı diye bişey yok birbirinin aynısı olması gereken iki ip tam da birbirinin aynısı olur. yeterki siz ipi kumaşa düğümlerken aynı standartı tutturun. bunu yapmak için de keçeli kalemle bir nokta koyuyorsunuz olup bitiyor.

tabi serçin beyin yaptığı gibi kendinden metreli yaparsanız hem başka uçurtmalarda da işinize yarar hemde gerektiğinde kumaş ölçmek için bile kullanılır. Plotter mulmanız ve autocad bilmeniz düşük ihtimal, iyisimi siz bunu, 200 bin liraya alabileceğiniz en ucuz ve adi mezuroyu işportacıdan alıp tahtaya bally ile yapıştırarak yapın. İş görecektir.
Melih

Post by Melih »

bir de hem kolaylık hem de bir hile öğreteyim buradan. ipi halka yapıp çiviye geçirirken, ipi makaradan biraz uzunca açıp, (A1=180 A2=170 diyelim) halkayı ipin ucundan 180 cm ileriye yapıp bu halkayı çiviye geçirirseniz,A1 i ipin makara tarafından, A2 yi de ipin fazla olan ucundan kesebilirsiniz. Fazla kısım israf olur ama 36 ipte olsa olsa 2 metre bişey boşa gidiyor, iki avantajı var;
1. iki ip aynı halkadan çıktığı için ortalıkta dolanan ip sayısı azalıyor
2. düğüm resminde gördüğünüz halkada ip bir taraftan uçurtmaya bağlı bir ucu ise açıkta boşa sallanıyor, bu yöntem hem görüntüyü kurtarıyor, hemde iki ucuda uçurtmaya bağlı olduğu için, kayma ve açılma riski sıfır. Kopma dayanımında bir değişiklik olmuyor.

tavsiye ederim.
etobur

Re: slm

Post by etobur »

led wrote:@idle,@Toros
bilgi ve fotolar için teşekkürler...
elinizde koşumların, kumaş ve içindeki dikilmiş destek ipine ve kolonlara nasıl bağlandığı ile ilgili fotoğraf varsa epey bilgilendirici olacaktır ve ilerde npw yapacak arkadaşlara yol gösterecektir
NPW9b icin bu fotograflar ama teknikler ayni ya da yakin olacak sonucta..

http://community.webshots.com/album/310598268zVhuht

Dikis detaylari bundan once gonderdigim fotografta cok iyi veriliyor. Link tekrar burda: http://freedom2000.free.fr/NPW_voile_eng.html

Kolay gelsin

Toros
Last edited by etobur on Fri May 06, 2005 6:40 pm, edited 1 time in total.
etobur

Post by etobur »

Eray,

Yanlis okumusum demin. Pardon. Kosumlarin baglanis fotograflari benim yok.. Ama yine bir onceki link'te var guzel fotograflar. Sag ust kosedeki menu'den Bridling secersen gorebilirsin. Bazen de delik delmek yerine bir igneyle arkadaki kumasi delmeden ondeki kumastan, ve sonra da icerdeki ipin arkasindan geciriyorlar. Biraz zor bu sanki. Ben oyle yapmadim. Baglama yontemi ile ilgili de ben dugumsuz (inside loop - yine menu'den Useful Nodes secersen gorebilirsin) bagladim. Cok temiz ve rahat ayarlanabilir oluyor. Su ana kadar daha hic kayma olmadi ve cok agir yukler tasidigini soyleyebilirim. Biraz zahmetli, ama bence degiyor - zaten alistiktan sonra cok kolay devami geliyor. Neyse daha var o asamaya gelmeye. Hele bir kumaslar dikilsin..

Toros
led

slm

Post by led »

@Toros
teşekkürler...dediğiniz gibi hele kumaş işini bitirelim bir şekilde ipleride bağlarız:))...buarada dönüş yaklaştı galiba :D
Eray Kara
etobur

Post by etobur »

Birsey degil. Yapim asamasinda da ufak tefek sorular cikacaktir zaten. Onlari da ciktikca cevaplariz burada. Biraz teze bagli donus. Ama haziran ortasi gibi bir aksilik cikmazsa.. o zamana kadar eger birsey lazim olursa gelirken getirebilirim yine.

Toros
led

slm

Post by led »

olmazmı?? :D ...haber veririm size
Eray Kara
Post Reply