Bilgi paylaşımı ve üretim

Uçurtmalar ile ilgili genel bilgiler.
Post Reply
natumeke

Bilgi paylaşımı ve üretim

Post by natumeke »

Merhaba arkadaşlar uzun zamandan beri bu siteyi izliyorum ben de sizler gibi uçurtma sevdalısıyım. Uçurtmalarımı oğlumla beraber yaparak ona da bu sevgiyi aşıladım. Uzun zamandır yurt dışından gelen uçurtma malzemeleri ve uçurtmalar konusunda sıkıntılar olduğunu görüyorum. Biz bu malzemeleri ve uçurtmaları neden kendimiz yapıp bu güzelliği yeni nesile sevdirmiyelim ki diye düşündüm. ( Kendi açımdan bakınca mesleki bilgim etrafımdaki ve elimdeki imkanlar çok geniş her tür plastik ve metal kalıp, pres, plastik enjeksiyon,polyester, sanayi türü dikiş makinalarına kadar bu işin alt yapısını oluşturacak imkan var. ) Aklıma gelen hem bu konuda ucuz üretim yapıp böyle bir firma oluşturulur hem de küçük de olsa birkaç kişiye daha iş alanı yaratılabilir diye düşündüm. Sayın Ferruh bey sizler ve bu işe gönül vermiş arkadaşlar fikirlerini ve yardımcı olabilecekleri konuları aktarabilirseniz sevinirim. Herkesin Kurban Bayramını kutlar sağlık ve mutluluklar dilerim.
abdullah

Re: Bilgi paylaşımı ve üretim

Post by abdullah »

Öncelikle Martı ailesine hoşgeldiniz.Nereden katıldığınızı belirtirseniz seviniriz..
uçurtmayı vurmasınlar
natumeke

Post by natumeke »

Hoşbulduk arkadaşlar ben aranıza İzmir Karşıyaka dan katılıyorum.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Hoşgeldiniz. Niyetiniz çok güzel. Bildiğim kadarı ile plastik kalıp yapmak için o parçalardan binlerce yapılması gerekiyor. Böyle bir işe girmek için Türkiye'de henüz yeterli potansiyel yok. Yurtdışı pazarına da satış yapılması şartı ile bu işe girilebilir. Ya da az sayıda üretim yapmak için uygun yeni teknoloji oluştuysa harika olur tabi. Bizim için daha çok kumaş ve çıta sorun. Onların üretimi de oldukça zor ve özel. Örneğin ripstopu yelkenciler de kullanıyor. Eğer üretimi kolay olsaydı yelken için olan talep bu sistemi kurmaya yeterdi. Geçenlerde Balacan uçurtmanın kapandığını duydum. Demek ki bu iş fabrikasyon düzeyde pek iyi yürümüyor. Belki tek kişilik atölye düzeyinde yan iş olarak bir şeyler yapılabilir. Dileriz Türkiye'de uçurtma talebi artar ve iş yapılır hale gelir.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
natumeke

Post by natumeke »

Sayın Altan zaten ben de bu konuyu önce yan uğraş veya bir hobi şeklinde düşünüyorum. Tabi bu arada bir iki kişi de bundan faydalanırsa ne mutlu bize. Üretime yıllarını vermiş birisi olarak plastik parçalarda eskiden el presi tabir ettiğimiz kendi yaptığımız plastik enjeksiyonlarda basit kalıplarla parçalar basardık sayı binlerce değil istediğimiz sayıda olabilir. Hala elimizde bu basit makinalardan var atıl duruyor. Kalıp yapmak da bizler için çok sorun teşkil etmiyor . Gördüğüm bazı parçalar var bunların da kalıpları zor değil . Hatta iki ipli uçurtmaların metel ayar kısımları bile üretim kabiliyetlerimiz arasında. Benim dikkatimi çeken ithal uçurtmaların fiyatlarının yüksek olması. Ben genelde çıta olarak kamış veya ağaç çıta kullanıyorum. Kaplama olarak kağıt veya plastik tercih ediyorum. Şu ana kadar kumaş kullanmadım.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Natumeke eğer isim yazarsanız daha uygun bir şekilde hitab edebiliriz. Basit bir şekilde parça üretilebiliyorsa bizim için güzel olur. Uçurtmaların çıta uçlarına veya açılı ekleme yerlerine göre parçalar yapılabilir.

Küçük boy uçurtmalar için tahta çıta ve kağıt pratiktir ve yeterlidir. Fakat uçurtmanın boyutları büyüdükçe tahta çıtalar kolayca kırılır. Kırılmazsa yamulurlar. Kalın çıta kullanmaya kalktığınızda ağırlık sorunu ile karşılaşırsınız. Karbon çıtalar sağlam olduğundan ve yamulmadığından büyük boyutlu uçurtmalar için zorunluluk halini alıyor.

Kağıt yine küçük boy uçurtmalar için iyidir. Boyut büyüdükçe kaplama malzememiz yelken olmak dışında yapının parçası olurlar yani uçurtmayı bir arada tutan malzemedir. Kağıt uzun süre dayanmaz. Bu nedenlerle büyük boy uçurtmalar için kumaş kullanmak daha iyi oluyor. Boyut büyüdükçe kumaşın esnekliği de sorun olmaya başlıyor. Özellikle iki ipli uçurtmalar için esneme büyük sorun. Piyasada bulabildiğimiz en uygun kumaş polyester tafeta. Bu kumaşın esnemesi fazla ve dikim sırasında zorluk çıkarıyor. Ayrıca ağırlığı da ripstoplardan fazla. Ripstop kumaş hafif, sağlam, esnemez, yırtılmaya dayanıklı. Üstelik bu işler için tasarlandığı için daha uygun renk seçenekleri var ve kolay kolay solmuyorlar.

Uçurtmayı biraz yüksekte uçurmaya başlarsanız gökyüzünde gittikçe görünmez olurlar. Bizim hobimiz sadece uçurtmanın uçuşu değil aynı zamanda onun güzelliği. Daha etkileyici olmaları için daha büyük yapmaya başlıyorsunuz. Zamanla denemeler sonunda görüyorsunuz ki karbon çıta ve ripstop önemliler. İki ipli uçurtmalar için daha önemliler. Özellikle ileri seviye pilotluk hevesiniz varsa, akrobasi yaptırmaya başlamışsanız size gereken uçurtma en iyi malzeme ile yapılmış, geliştirilmiş uçurtmalar oluyor. İki ipli uçurtmalarda hassasiyet önemli olduğu için iplerin esnemesi istenmez. Sıradan ipler değil, esnemeyen ipler kullanılır. Tüm bunlar sonunda iki ipliler pahalı oluyor. Zaten malzemeleri alıp kendiniz dikmeye kalksanız bile ki o kadar iyi dikiş yapamıyorsunuz fiyat çok farketmiyor.

Bulduğumuz her malzemeyi denemeye çalıştık ve hala gözlerimiz gittiğimiz, baktığımız her yerde uçurtma malzemesi arıyor. Henüz çok iyi alternatifler yakalamış değiliz.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Post Reply