Jaws uçurtmam için ip.

Tek ipli uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Post Reply
emrebardak

15 yıl aradan sonra Uçurtma in Dertler out

Post by emrebardak »

Merhabalar,

23 Nisan Cumartesi günü, şans eseri Caddebostan'dan geçerken Kadiköy Belediyesi'ne ait bir afiş gördüm. Caddebostan Migros yanında "Uçurtma Şenliği". Doğru şenliğin yapılacağı yere gittim. birçok insan uçurtma uçuruyordu.Nerden aldıklarını sordum, Migros dediler.Doğruca Migros'a koştum. Son kalan uçurtma olan Balacan!ın Jaws2'ysini aldım
Eşimle saatlerce uçurduk,çok eğlendik, zor ve stresli günler geçiriyorduk o güne kadar, inanılmaz stres attık.
29 yaşındayım, 7-12 yaşları arasında bayağı bir uçurtma yapıp uçurmuştum ama yaklaşık 15 senedir uçurtma uçurmamıştım, gerçekten çok hoşuma gitti. Ertesi gün Kağıthane Sadabad'da tekrar uçurduk. Bir anda uçurtma ya da şpş yetmemeye başladı!!:) İpin 60metre olduğu yazıyor ama sanki daha az gibi..neyse bu ip uzunluğu beni kesinlikle kesmedi...Aşağıda özellkileri olan böyle bir uçurtma için nasıl bir ip almalıyım? Nereden? İpin sarıldığı tutamak da pek iyi ip salmıyor, bunu nereden temin edebilirim?

Bir de şu anki ip ile parmaklarım kesildi,bunu nasıl engellerim?

Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Uçurtmalı Mutlu Günler,
Emre

-----------------------------------------------------------------------------------
MODEL: Jaws 2
EBAT: 300 x 210 cm.
RÜZGAR HIZI: 8 - 17 km/h.
RENK: Siyah
BASKI: Dişli
TREN ÖZELLİĞİ: -

YELKEN: 1. kalite tafetta kumaş
İSKELET: Yüksek dayanımlı ahşap
İSKELET: f2.2 mm fiberglas çubuk
TUTAMAK: Moblen enjeksiyon ergonomik tutamak
UÇURMA İPİ: 15# 60 m. naylon ip
KUYRUK: -
FITTINGS: Fiber şapkası
_ Yuvarlak yay
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Tahminen ipiniz ince geliyordur. Bu nedenle elinizi kesmiştir. Yapı marketlerden bahçe için kullanılan eldivenlerden alırsanız eliniz kesilmez. Rüzgarın güçlü olduğu havalarda biz mutlaka kullanırız.

Balık av malzemesi satan yerlerden ip bulabilirsiniz. Ağ tamiri için kullanılan ipler bunlar. Sirkeci de Doğubank işhanından tren garına doğru giderken soldaki küçük dükkandan almıştım. Tahtakale'de ayakkabı yapımında kullanılan ipler de var. Farklı kalınlıklarda bulabilirsiniz. Yine balık av malzemesi satan dükkanda dairesel makaralar var.

Hafta sonlarında buluşuyoruz. Genellikle pazar günleri Yeşilyurt deniz feneri önünde oluyoruz. Bekleriz.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
emrebardak

Post by emrebardak »

Süper hızlı cevabınız için çok teşekkürler. Eldiveni mutlaka deneyeceğim, ipi çok rahat tutup, kontrol edemem gibi geliyor ama deneyeceğim.
İp için en kısa zamanda dediğiniz gibi Sirkeci-Tahtakale taraflarına gideceğim. Dayanamadım bu öğlen, nalburdan Şentürk Marka %100 Sentetik Duvarcı İpi aldım. Bilmiyorum işimi görür mü, bir denemek istiyorum. Böyle bir ip uygun mudur sizce?

Bir haftasonu Yeşilyurt'ta görüşmek üzere,

Çok teşekkürler,
Emre
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Tek ipli uçurtmalarda ip çok sorun olmaz. Bir şekilde iş görürsünüz. 2 ipli, 4 ipli uçurtmalarda ipler özeldir. Hatta duruma göre farklı ipler takılabilir.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
emrebardak

İlk tatsız deneyim ve malzeme ihtiyacı

Post by emrebardak »

100 Sentetik Duvarcı İpini kullandığımdan beri başarılı olamadım. Denge ipinin farklı, diğer ipin farklı olmasından mı kaynaklanıyor acaba? Kalın olan yeni aldığım ip, denge ipinin üzerine dolanıyor.

Cumartesi akşamüstü, çok fazla rüzgar vardı, Jaws uçurtmam çok kolay havalanıp, çok hızlı birşekilde sola doğru 2 kere başaşağı çakıldı...
3.denememde ise, çok kuvvetli bir şekilde havalandı, bu esnada yatay olan çubuğu (f2.2 mm fiberglas çubuk) havada kırıldı ve 2 parça halinde düştü...:(( Eşim ile beraber bayağı üzüldük...Sizce problem neydi?
f2.2 mm fiberglas çubuğu nereden temin edebilirim? (Şu an çubuk yanımda değil ama 1m uzunluğumda yanlış hatırlamıyorsam)

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler,
Emre
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Sorun ipte değil uçurtmanın dengesinde gözüküyor. Sanırım uçurtmanız Balacan uçurtma. Ne yazık ki Balacan uçurtmaların çok dengeli uçurtmalar olduğunu söylemek zor. Ayrıca bazı uçurtmalar için rüzgar fazla olabilir. Dengesi düzgün bir uçurtma biraz rüzgar arttığında istenmeyen hareketler yapıyor. Başınıza gelen bu olmalı. Fiber kırıldığına göre rüzgar sertmiş. Unutmayın bulunduğunuz yer ile yukarısı arasında rüzgar şiddeti farklıdır.

Kırılan fiber için Balacan uçurtmayı arayabilirsiniz. Ücreti karşılığı size yenisini vereceklerdir.

Uçurtmadan keyif aldığınıza göre neden hafta sonu bize katılmıyorsunuz. Ayrıca kendi uçurtmanızı yapıp onu uçurmanın zevki inanın çok büyüktür. Bizler için de yeni bir uçurtma (ve uçurtmacı) görmek büyük bir keyif.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
led

slm

Post by led »

@Altan
balacan uçurtmadan kaybolan tutamak,kırılan jaws çubuğu vs istemiştim...ama mesaja cevap bile alamadım :(
@emrebardak
sanırım problem çok kuvvetli rüzgar...
eğer istanbuldaysanız sevgili Altan'ın teklifini ciddi şekilde düşünün...çok hoş bir grupları var...kesinlikle katılın
Eray Kara
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Acaba maillere mi bakmıyorlar? Telefon ettiniz mi? Çok zor bir şey değil bir iki malzeme yollamak.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
led

slm

Post by led »

tlf etmedim...ama ilk aldığım jawsıda maille istedim...hemen cevap gelmişti :D ...
Eray Kara
emrebardak

Post by emrebardak »

Altan Bey, Eray Bey cevaplarınız için çok teşekkürler.
Tek farklılığın ip olduğunu düşünüyordum ama dediğiniz gibi sorun çok sert rüzgardan kaynaklanmış gibi..(Balacan uçurtmayı aradım, kırılan çubuğu gelip alabilirsiniz dediler.)

2-3 haftadır sizlere katılmayı çok istiyoruz ama haftasonlarına sıkıştırdığımız onlarca özel işimiz yüzünden fırsat bulamıyoruz. Bu yüzden evimizin önündeki park çok daha kolayımıza geliyor..Fakat tabii ki, sizlerle uçurtma uçurmanın zevkini (+sizlerden öğreneceklerimiz) tek başına almamıza imkan yok. 8-10 yaşlarımda uçurtmalarımı babamla birlikte yapardık. Geçen gün kardeşime anlattım ve o zamanlar yapıştırmak için un ve su kullandığımızı söylediğimde, kardeşim çok şaşırdı..:) Şimdilik biraz hazıra konup, uçurtma uçurmak istiyorum, işlerim biraz rahatlarsa tekrardan kendi uçurtmamı kendim yapmayı da çok isterim.

Sevgi ve Saygılarımla,
Emre
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Bu aralar festivallere gitmekteyiz. Bize katılmadan önce foruma göz atın. Bu hafta sonu Eskişehir'de olacağız.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Post Reply