Basit Uçurtma (Kumaştan ve dikişsiz)

Beraber uçurtma yapıyoruz.
Post Reply
Altan
Site Admin

Basit Uçurtma (Kumaştan ve dikişsiz)

Post by Altan »

Planın orjinali bu sayfada.
http://www.vientocero.com/kpb/planos/bird/bird.html

Image

Image

Image

Image

Yapımın tamamı için bu bağlantıya tıklayın.

Bu uçurtmayı arkaya gerdirmemek için asıl plandakinden daha geniş yapıyorum. Bakalım gerdirmeden uçacak mı?
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Re: Basit Uçurtma (Kumaştan ve dikişsiz)

Post by Melih »

Merhaba Altan,

İçimden bir ses, gerdirmezsen fighter olur diyor. :D
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Melih o içindeki ses haksız sayılmaz. Fakat bunu da bu konuya özellikle eklemek istedim. Bu uçurtma yeni başlayanlar için. Uçurtmanın kuyruksuz uçması için arkaya gerdirilmesi konusu vurgulanmış oluyor. Diğer yandan eğer bu şekilde uçabiliyorsa gerdirme gibi bir teferruattan kurtulmuş olacaklar.

Uçurtmayı arkaya gerdirmemek için genişliği fazla tuttum. Tafeta fazlaca esneyecek ve bir anlamda gerdirme görevi görecek diye umuyorum. Yatay çıtayı ince bir çıtadan yapmak da iyi olabilirdi. Rüzgar ile kendiliğinden arkaya esner. Benim avatarımdaki uçurtma da gerdirmeden uçuyor. Bu uçurtma rüzgar ile biraz arkaya esniyor ve durumu kurtarıyor. Şimdi yaptığım uçurtma biraz da işin sınırlarını anlamamı sağlayacak.

Bu uçurtmayı gerdirmeden uçurmak konusunda bir cesarette Mehmet Oflaz'ın fighter niyetine yaptığı uçurtmalardan aldım. Alt kısımları gevşek ve arkaya fazla esnediği için dümdüz uçuyorlardı. Mehmet hocanın "Bak fighter böyle uçar, nokta duruş yapar." demesi de cabasıydı.

Bu denemeler biraz da tasarım konusunda esnek düşünmeyi teşvik etmek amacı taşıyor. Var olan uçurtmalardan yola çıkıp tıpkı Fled gibi uçurtmaların tasarlanmasında biraz daha girişken olabiliriz. Kendimize uçurtma kulübü diyorsak sadece var olan planları uygulamaktan öteye adımlar atmaktan çekinmemeliyiz. Çünkü bu çok zor bir iş değil. Aslında senin gibi cin fikirli bir adamın hala yeni bir uçurtma icad etmemiş olması garip. Tasarım konusunda da diğer projelerinde olduğu gibi bizi şaşırtacak güzel bir şeyler yapabileceğine eminim. Hem benim gibi çoğunlukla şekilsel olan denemeler yapmaktan öteye uçurtmanın fizik olanaklarında bile geliştirmeler yapabileceğini umuyorum.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Ben daha önce buna benzer bir EDDY yapmıştım. Çok güzel uçtuğu için kuyruğunu çıkarma cesaretini göstemiştim. Problemsiz uçmuştu. Aynen dediğiniz gibi geriye doğru esneyen tafetta, (Melih'ten öğrenmiş olduğum) dihedral açısını kendiliğinden yaptı ve uçurtma mükemmel uçtu.
Muhtemelen sizin bu güzel uçurtmanız da kuyruksuz uçacaktır.
Uçurtmanın mevsimi yoktur.
Rüzgarın estiği her zaman, uçurtma zamanıdır.
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Altan ,
Ne tür kumaş kullanıyorsun. Kullandığın kumaş tafeta ise gerdirmede sorun yaşayabilirsin.

Yapım aşamalarını fotoğraflaman çok iyi olmuş.

Eğer gerdirmeden uçamasında sorun olursa gerdirmek yerine aluminyum borudan bir dihedral ( yaklaşık 150 derece bükülmüş bir konnektör ) yapabilirsin. Yada yatay çıtanın bükülecek orta kısmını ıslatıp bir süre ıslak bekletip daha sonra elle yavaş yavaş büküp sonra saç kurutma makinesi ile de kurutarak 150 derece bükülmüş olarak kalmasınısağlayabilirsin.

Bir de yuvarlak olarakkestiğin bölümü , 1-2 cm lik şeritler halinde keserek püsküllü yapmak da kuyruk etkisi yapabilir.

2 çıtalı basit bir uçurtmada bile ne kadar çok alternatif var değil mi ?

@Zahit

Sen de bu uçurtmadan yaparsın bir tane :roll:
http://www.ucurtmaplanlari.com
Melih

Post by Melih »

Altan wrote: Bu denemeler biraz da tasarım konusunda esnek düşünmeyi teşvik etmek amacı taşıyor. Var olan uçurtmalardan yola çıkıp tıpkı Fled gibi uçurtmaların tasarlanmasında biraz daha girişken olabiliriz. Kendimize uçurtma kulübü diyorsak sadece var olan planları uygulamaktan öteye adımlar atmaktan çekinmemeliyiz. Çünkü bu çok zor bir iş değil. Aslında senin gibi cin fikirli bir adamın hala yeni bir uçurtma icad etmemiş olması garip. Tasarım konusunda da diğer projelerinde olduğu gibi bizi şaşırtacak güzel bir şeyler yapabileceğine eminim. Hem benim gibi çoğunlukla şekilsel olan denemeler yapmaktan öteye uçurtmanın fizik olanaklarında bile geliştirmeler yapabileceğini umuyorum.
Valla ne desen haklısın :oops:
Ama insan mühendis ve takıntılı olunca, sadece renk konusunda karar veremediği için 2 hafta oturup kumaşlara bakıp en sonunda "boşver güzeli, hangi rengi sevmiyorsam ondan yapayım da bitsin" diyerekten kendini kısırdöngüden kurtarıyor :)
Bir de tabi ben görsel güzellikler değil hep teknik kabiliyet konusuna yoğunlaştığım için onlarca deneme yapmaktansa, denenmiş ve beğenilmiş modellere gidiyor hep elim. Ama söz bir gün kendim de birşey tasarlayacağım :)
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Altan

Bitti mi ?
http://www.ucurtmaplanlari.com
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Halit bitmedi. Yatay çıtayı bantla boydan boya kumaşa yapıştaracağım. Fakat dikey çıtayı söküp takılabilir yapmak istiyorum. Bunun için pratik bir çözüm var mı? Herkesin yapabileceği cinsten bir çözüm olmalı.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Spectre

Post by Spectre »

Birkaç kat tafeta ve tel zımba.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
Post Reply