fırtınalı hava ve 2 ipli foil (kanat) uçurtmalar
- Altan
- Site Admin
fırtınalı hava ve 2 ipli foil (kanat) uçurtmalar
Şu anda hava çok rüzgarlı. Bu hava küçük boy iki iplileri denemek için çok ideal havalar. Ne yazık ki yetiştirmem gereken işler var. Fakat bütün hafta minik foilim yanımda olacak ve çok rüzgar altında bir deneme yapmak istiyorum.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
Re: fırtınalı hava ve 2 ipli foil (kanat) uçurtmalar
Altor, firtinali havada kucuk bir foil yerine buyugunu denersen yetistirmen gereken isler icin yeterli hiza ulasacagin kanaatindeyim
, hem pilot brovende var, denemeyi yapacagin zamani haber verirsen kameramla orada olmaktan mutluluk duyarim...
Erol Dinneden
http://www.adammarka.com.tr
Bu nacizane eğlencenize beni de kabul ederseniz benden de Altan'a 4.1 metrekarelik bir Peter Lynn uçurtması,
Maksat eğlenceye doysun
Maksat eğlenceye doysun
- Halit
- Site Admin
Altan bazı üyelerin seni göndermek gibi bir eğilimi hissediliyor. 
http://www.ucurtmaplanlari.com
- Altan
- Site Admin
Yeterince geniş ve düz bir alan bulduğumda ben hazırım arkadaşlar.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
O zaman "Fırtınalı havada foil uçurmak suretiyle başımızı belaya sokalım" etkinliği yapalım, en son yerlerde sürünmemin üzerinden bayağı zaman geçti doğrusu...
Erol Dinneden
Erol,
Aldığım duyuma göre bir foil ile olan mücadeleni foil kazanmış, yaralayıp berelemiş seni, geçmiş olsun
Valla benim de belimden biryerlere bağlayıp kendimi şöyle doyasıya hoplayıp zıplayasım var, ama kilo ve kondüsyon müsait değil, tırsıyorum.
Evet bu başlığı dışarıdan okuyacak arkadaşlarımız için de not düşelim.
2 ipli uçurtmalar frenleri olmadığı için tehlikeli durumlarda durdurulamıyorlar, bu yüzden uygun olmayan hava koşullarında kullanılmaları çok tehlikeli olabilir, çevrenizdekilere veya kendinize zarar verebilirsiniz.
Bu uçurtmaların, hızın karesi ile orantılı güç ürettiği hep akıldan çıkıyor sanırım yaşanan tatsız olayların çoğu da bu beklenmeyen güç artışından oluyor.
Aldığım duyuma göre bir foil ile olan mücadeleni foil kazanmış, yaralayıp berelemiş seni, geçmiş olsun
Valla benim de belimden biryerlere bağlayıp kendimi şöyle doyasıya hoplayıp zıplayasım var, ama kilo ve kondüsyon müsait değil, tırsıyorum.
Evet bu başlığı dışarıdan okuyacak arkadaşlarımız için de not düşelim.
2 ipli uçurtmalar frenleri olmadığı için tehlikeli durumlarda durdurulamıyorlar, bu yüzden uygun olmayan hava koşullarında kullanılmaları çok tehlikeli olabilir, çevrenizdekilere veya kendinize zarar verebilirsiniz.
Bu uçurtmaların, hızın karesi ile orantılı güç ürettiği hep akıldan çıkıyor sanırım yaşanan tatsız olayların çoğu da bu beklenmeyen güç artışından oluyor.
+1Melih wrote:
Tecrübeyle sabit.
Eray Kara
- ahmetbayar
Geçen sene Orhanlı'da Altan Bey bana şöyle demişti :
-Foil ile zıplamak istiyorsanız hafif rüzgarda büyük uçurtmayı tercih edin. Eğer sert rüzgarda küçük uçurtmayı tercih ederseniz sonu kötü olur.
Fakat sert rüzgarda büyük uçurtmayı tercih edersek ne olacağını söylememişti. Hep merak ederim.
-Foil ile zıplamak istiyorsanız hafif rüzgarda büyük uçurtmayı tercih edin. Eğer sert rüzgarda küçük uçurtmayı tercih ederseniz sonu kötü olur.
Fakat sert rüzgarda büyük uçurtmayı tercih edersek ne olacağını söylememişti. Hep merak ederim.
Uçurtmanın mevsimi yoktur.
Rüzgarın estiği her zaman, uçurtma zamanıdır.
Sert rüzgarda büyük uçurtma, 95 kiloyu havaya kaldırıp yere vuruveriyor, strapleri bırakmazsan veya belinden bağlı isende ise yerde sürükleniyorsun, ondan sonrası şansına kalmış gelip kurtaran olursa ne ala...
Erol Dinneden
- Altan
- Site Admin
İşte bu nedenle biraz büyükçe uçurtmalar aldığında durdurucu sistem olmazsa perişan olursun. uçurtmayı beline bağlıyorsun. 4 ipli uçurtmanın 2 ipi (fren ipleri) beline sabit bağlı. Diğer iki ip asıl uçuş ipleri. Bunlar bir bara bağlı ve bu barı bıraktığında uçurtma hemen iniyor. Aslında iki iplilerde bile yapılacak çok basit bir şey var. İplerden birini bırakmak. Bilirsiniz acemiler iki ipli deltalarda uçurtma çakılırken serbest bırakmak yerine daha çok geri çekip uçurtmayı yere daha da hızlandırararak çarktırırlar. Galiba bunun güç uçurtmalarındaki karşılığıda aşırı çekiş anında iplerden birini ya da barı bırakmak yerine daha güçlü tutunmak. İnsanların düşerken bir yere tutunma refleksi ile bağlantılı mıdır nedir? Erol'un başına gelen de bu olmuştu.
Güç uçurtmalarına yeni başladığınızda öğrenilmesi gerekenler. (üç teker (buggy) kullanmadan ayaküstü çalışmalar)
1- ipleri gevşek tutma alıştırması (rüzgar ataklarında ip elinizden sıyrılsın gitsin. Fren iplerini bileğinize ya da belinize bağlayın bir yere kaçmasın.)
2- Rüzgar penceresinin en güçlü noktasına göre fren iplerinin ayarlanması. (Bende 4 ip yok, sadece 2 ip var. O halde korkma o uçurtma yeterince güç üretmiyordur.)
3- Rüzgar penceresinin en güçlü noktasından uzak durmayı öğrenme. (üç teker kullanırken sürekli güç noktasında uçuracağız.)
4- Acil durumda ipi bırakmayı refleks haline getirme çalışması.
5- 2 ipli delta uçurmadığınızı hatırlama. (Dur şunla bir sekiz çizeyim demeyin. Uçurtma dansını mini foillere ya da iki ipli deltalara bırakın.)
En önce doğru uçurtma ile başlamak gerekir. Buggy'ye uygun uçurtmaları yaya olarak kullanmak akıllıca değil. Buggy yaparken rüzgar artışları sizi sadece eğlendirir. Rüzgar ataklarında da sıkıntı çekmezsiniz. Düz giderken sorun yok. Ama dönüşlere dikkat. Kaskınız var değil mi?
Buggy kullanmadan yani ayaklarınızın üzerinde uçuş yapacaksanız; rüzgar sürekli aynı hızda esiyorsa güçlü olmasından korkmaya gerek yok. 4 iplilerde frenleri ayarlar yine uçarsınız. Rüzgar çoksa ve değişkense, ani ataklar yapıyorsa, en iyisi eve dönmek ve teorik uçurtma çalışmalarına zaman ayırmaktır.
Not: Güç uçurtmaları hakkında çok güzel bir eğitim filmim var.
Güç uçurtmalarına yeni başladığınızda öğrenilmesi gerekenler. (üç teker (buggy) kullanmadan ayaküstü çalışmalar)
1- ipleri gevşek tutma alıştırması (rüzgar ataklarında ip elinizden sıyrılsın gitsin. Fren iplerini bileğinize ya da belinize bağlayın bir yere kaçmasın.)
2- Rüzgar penceresinin en güçlü noktasına göre fren iplerinin ayarlanması. (Bende 4 ip yok, sadece 2 ip var. O halde korkma o uçurtma yeterince güç üretmiyordur.)
3- Rüzgar penceresinin en güçlü noktasından uzak durmayı öğrenme. (üç teker kullanırken sürekli güç noktasında uçuracağız.)
4- Acil durumda ipi bırakmayı refleks haline getirme çalışması.
5- 2 ipli delta uçurmadığınızı hatırlama. (Dur şunla bir sekiz çizeyim demeyin. Uçurtma dansını mini foillere ya da iki ipli deltalara bırakın.)
En önce doğru uçurtma ile başlamak gerekir. Buggy'ye uygun uçurtmaları yaya olarak kullanmak akıllıca değil. Buggy yaparken rüzgar artışları sizi sadece eğlendirir. Rüzgar ataklarında da sıkıntı çekmezsiniz. Düz giderken sorun yok. Ama dönüşlere dikkat. Kaskınız var değil mi?
Buggy kullanmadan yani ayaklarınızın üzerinde uçuş yapacaksanız; rüzgar sürekli aynı hızda esiyorsa güçlü olmasından korkmaya gerek yok. 4 iplilerde frenleri ayarlar yine uçarsınız. Rüzgar çoksa ve değişkense, ani ataklar yapıyorsa, en iyisi eve dönmek ve teorik uçurtma çalışmalarına zaman ayırmaktır.
Not: Güç uçurtmaları hakkında çok güzel bir eğitim filmim var.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
- ahmetbayar
Görmek isterim.Altan wrote: Not: Güç uçurtmaları hakkında çok güzel bir eğitim filmim var.
Uçurtmanın mevsimi yoktur.
Hayır Altan, benim yerlerde sürüklenme sebebim yüksek çekiş üreten bir uçurtmayı geriye meylederek uçururken belimin ağrıması sonucu "yahu biraz dikileyim" dememdir. Bu esnada uçurtma beni kaldırdı ve düşmeme sebep oldu. Karadan denize rüzgarda dolayısı ile denize doğru uçan uçurtmayı bırakacak halim olmadığından da yerlerde sürüklendim.
Eğlenceli olmasına eğlenceli o ayrı
Eğlenceli olmasına eğlenceli o ayrı
Erol Dinneden
- Altan
- Site Admin
Yukarıda yazdığım gibi iplerden sadece birini bırakmak gerekiyor.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.