fırtınalı hava ve 2 ipli foil (kanat) uçurtmalar

Kumandalı uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Post Reply
Altan
Site Admin

fırtınalı hava ve 2 ipli foil (kanat) uçurtmalar

Post by Altan »

Şu anda hava çok rüzgarlı. Bu hava küçük boy iki iplileri denemek için çok ideal havalar. Ne yazık ki yetiştirmem gereken işler var. Fakat bütün hafta minik foilim yanımda olacak ve çok rüzgar altında bir deneme yapmak istiyorum.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
erol

Re: fırtınalı hava ve 2 ipli foil (kanat) uçurtmalar

Post by erol »

Altor, firtinali havada kucuk bir foil yerine buyugunu denersen yetistirmen gereken isler icin yeterli hiza ulasacagin kanaatindeyim :), hem pilot brovende var, denemeyi yapacagin zamani haber verirsen kameramla orada olmaktan mutluluk duyarim...
Erol Dinneden
http://www.adammarka.com.tr
Melih

Post by Melih »

Bu nacizane eğlencenize beni de kabul ederseniz benden de Altan'a 4.1 metrekarelik bir Peter Lynn uçurtması,
Maksat eğlenceye doysun :lol:
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Altan bazı üyelerin seni göndermek gibi bir eğilimi hissediliyor. :roll:
http://www.ucurtmaplanlari.com
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Yeterince geniş ve düz bir alan bulduğumda ben hazırım arkadaşlar.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
erol

Post by erol »

O zaman "Fırtınalı havada foil uçurmak suretiyle başımızı belaya sokalım" etkinliği yapalım, en son yerlerde sürünmemin üzerinden bayağı zaman geçti doğrusu...
Erol Dinneden
Melih

Post by Melih »

Erol,
Aldığım duyuma göre bir foil ile olan mücadeleni foil kazanmış, yaralayıp berelemiş seni, geçmiş olsun :|
Valla benim de belimden biryerlere bağlayıp kendimi şöyle doyasıya hoplayıp zıplayasım var, ama kilo ve kondüsyon müsait değil, tırsıyorum. :)

Evet bu başlığı dışarıdan okuyacak arkadaşlarımız için de not düşelim.

2 ipli uçurtmalar frenleri olmadığı için tehlikeli durumlarda durdurulamıyorlar, bu yüzden uygun olmayan hava koşullarında kullanılmaları çok tehlikeli olabilir, çevrenizdekilere veya kendinize zarar verebilirsiniz.

Bu uçurtmaların, hızın karesi ile orantılı güç ürettiği hep akıldan çıkıyor sanırım yaşanan tatsız olayların çoğu da bu beklenmeyen güç artışından oluyor.
led

Post by led »

Melih wrote:
2 ipli uçurtmalar frenleri olmadığı için tehlikeli durumlarda durdurulamıyorlar, bu yüzden uygun olmayan hava koşullarında kullanılmaları çok tehlikeli olabilir, çevrenizdekilere veya kendinize zarar verebilirsiniz.

Bu uçurtmaların, hızın karesi ile orantılı güç ürettiği hep akıldan çıkıyor sanırım yaşanan tatsız olayların çoğu da bu beklenmeyen güç artışından oluyor.
+1
Tecrübeyle sabit. :) Ama çok keyifli :)
Eray Kara
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Geçen sene Orhanlı'da Altan Bey bana şöyle demişti :
-Foil ile zıplamak istiyorsanız hafif rüzgarda büyük uçurtmayı tercih edin. Eğer sert rüzgarda küçük uçurtmayı tercih ederseniz sonu kötü olur.

Fakat sert rüzgarda büyük uçurtmayı tercih edersek ne olacağını söylememişti. Hep merak ederim. :mrgreen:
Uçurtmanın mevsimi yoktur.
Rüzgarın estiği her zaman, uçurtma zamanıdır.
erol

Post by erol »

Sert rüzgarda büyük uçurtma, 95 kiloyu havaya kaldırıp yere vuruveriyor, strapleri bırakmazsan veya belinden bağlı isende ise yerde sürükleniyorsun, ondan sonrası şansına kalmış gelip kurtaran olursa ne ala...
Erol Dinneden
Altan
Site Admin

Post by Altan »

İşte bu nedenle biraz büyükçe uçurtmalar aldığında durdurucu sistem olmazsa perişan olursun. uçurtmayı beline bağlıyorsun. 4 ipli uçurtmanın 2 ipi (fren ipleri) beline sabit bağlı. Diğer iki ip asıl uçuş ipleri. Bunlar bir bara bağlı ve bu barı bıraktığında uçurtma hemen iniyor. Aslında iki iplilerde bile yapılacak çok basit bir şey var. İplerden birini bırakmak. Bilirsiniz acemiler iki ipli deltalarda uçurtma çakılırken serbest bırakmak yerine daha çok geri çekip uçurtmayı yere daha da hızlandırararak çarktırırlar. Galiba bunun güç uçurtmalarındaki karşılığıda aşırı çekiş anında iplerden birini ya da barı bırakmak yerine daha güçlü tutunmak. İnsanların düşerken bir yere tutunma refleksi ile bağlantılı mıdır nedir? Erol'un başına gelen de bu olmuştu.

Güç uçurtmalarına yeni başladığınızda öğrenilmesi gerekenler. (üç teker (buggy) kullanmadan ayaküstü çalışmalar)
1- ipleri gevşek tutma alıştırması (rüzgar ataklarında ip elinizden sıyrılsın gitsin. Fren iplerini bileğinize ya da belinize bağlayın bir yere kaçmasın.)
2- Rüzgar penceresinin en güçlü noktasına göre fren iplerinin ayarlanması. (Bende 4 ip yok, sadece 2 ip var. O halde korkma o uçurtma yeterince güç üretmiyordur.)
3- Rüzgar penceresinin en güçlü noktasından uzak durmayı öğrenme. (üç teker kullanırken sürekli güç noktasında uçuracağız.)
4- Acil durumda ipi bırakmayı refleks haline getirme çalışması.
5- 2 ipli delta uçurmadığınızı hatırlama. (Dur şunla bir sekiz çizeyim demeyin. Uçurtma dansını mini foillere ya da iki ipli deltalara bırakın.)

En önce doğru uçurtma ile başlamak gerekir. Buggy'ye uygun uçurtmaları yaya olarak kullanmak akıllıca değil. Buggy yaparken rüzgar artışları sizi sadece eğlendirir. Rüzgar ataklarında da sıkıntı çekmezsiniz. Düz giderken sorun yok. Ama dönüşlere dikkat. Kaskınız var değil mi?

Buggy kullanmadan yani ayaklarınızın üzerinde uçuş yapacaksanız; rüzgar sürekli aynı hızda esiyorsa güçlü olmasından korkmaya gerek yok. 4 iplilerde frenleri ayarlar yine uçarsınız. Rüzgar çoksa ve değişkense, ani ataklar yapıyorsa, en iyisi eve dönmek ve teorik uçurtma çalışmalarına zaman ayırmaktır.

Not: Güç uçurtmaları hakkında çok güzel bir eğitim filmim var.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Altan wrote: Not: Güç uçurtmaları hakkında çok güzel bir eğitim filmim var.
Görmek isterim. 8)
Uçurtmanın mevsimi yoktur.
Rüzgarın estiği her zaman, uçurtma zamanıdır.
erol

Post by erol »

Hayır Altan, benim yerlerde sürüklenme sebebim yüksek çekiş üreten bir uçurtmayı geriye meylederek uçururken belimin ağrıması sonucu "yahu biraz dikileyim" dememdir. Bu esnada uçurtma beni kaldırdı ve düşmeme sebep oldu. Karadan denize rüzgarda dolayısı ile denize doğru uçan uçurtmayı bırakacak halim olmadığından da yerlerde sürüklendim.

Eğlenceli olmasına eğlenceli o ayrı :)
Erol Dinneden
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Yukarıda yazdığım gibi iplerden sadece birini bırakmak gerekiyor.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Post Reply