Sarmaşık Çocuk Eğitim Destek Projesi kapsamındaki 100'e yakın öğrenci, bu sefer de ilkbahar pikniğinde buluştu. Yeni arkadaşlıklar kurup, doyasıya oyun oynayan çocuklar, uçurtma uçurmanın keyfini de yaşadılar.
“Bugün çok fazla eğlenmesem de ilk kez uçurtma uçurdum. Ve bunu yaparken çok heyecanlandım. Eskiden uçurtma uçurmak yasaktı. Ama bugün bunu yapabilmek çok güzel ve çok özeldi. Özgürlüğü simgeleyen uçurtmayı bugün uçurdum.”
Sarmaşık çocuklarından biri, Devegeçidi alanında düzenlediğimiz piknik sonrası düşüncelerini bu şekilde ifade etti.
Sarmaşık Derneği, YGS, LYS ve SBS gibi sınavlar için ter dökecek Eğitim Destek Projesi kapsamındaki çocukları için 19 Mayıs günü bir piknik düzenledi. Pikniğe, ilkokuldan liseye kadar 100’e yakın çocuk katıldı.
Piknik alanında ilk olarak çocuklarla beraber drama etkinliği yapıldı. Çocukların oyun aracılığıyla birbirleriyle tanışması hedeflenen etkinlikte, uzman öğretmenler kimi araçlarla farklı drama oyunları öğreterek çocuklarla beraber oynadılar. Tanışmanın ardından çocuklardan bir kısmı uçurtma atölyesine katılırken, diğerleri de serbest etkinliklere katıldılar.
Uçurtma atölyesi için Mardin’de yaşayan ve yıllarca yaptığı uçurtmalarla tanınan Zahit Mungan çocukların misafiri oldu. 18 yaşındaki genç Mungan, atölyesinde, ilk olarak çocuklara uçurtmanın nasıl yapılacağını öğretti. Gruplar eşliğinde çıtalara ve kaplamalara sarılan çocuklar heyecanla uçurtmalarını bitirdiler. Bu arada diğer çocuklar da saz eşliğinde şarkı söylediler, top oynadılar veya piknik alanında gezintiye çıktılar.
Öğle yemeğinin ardından bu sefer uçurtma atölyesinde tamamlanan uçurtmalar ile piknik alanının yamaç kısmına yürünerek uçurtma uçuruldu. Çocuklar kendi yaptıkları uçurtmaları uçurtmanın heyecanıyla yarışırken, Zahit Mungan da tasarımı kendisine ait olan farklı şekillerdeki uçurtmaları uçurdu. Çocukların büyük kısmı hayatında ilk kez uçurtma uçururken, gökyüzüne salınan uçurtmaları izleyerek keyifli anlar geçirdiler. Uçurtma atölyesinin de tamamlanmasıyla bu sefer gruplar halinde farklı oyunlar oynandı.
Pikniğin ardından Sarmaşık Çocukları, Diyarbakır’da ilk kez açılan TÜYAP Kitap Fuarı’nı topluca ziyaret etti. Yayınevlerinin kitaplarını bir saat boyunca inceleyen çocuklar, şair Ahmet Telli’nin dinletisine de katıldılar. Burada yazar ve şairlerle tanışma imkanı bulan çocuklara bazı yayınevleri tarafından kitaplar hediye edildi.
Etkinlik sonunda, çocuklara, yaşadıkları günü değerlendirmeleri için kısa notlar yazdırıldı. Çocuklar üzerindeki etkisinin ölçülmesi ve olumluluk ve olumsuzlukların değerlendirilmesi amacıyla yazılan görüşlerden bazıları şöyle;
“Bugün piknik çok güzeldi. Çok eğlendim. Yemekleri çok güzel. Bizleri düşündükleri için onlara çoook teşekkür ederim”.
“Güzel bir etkinlikti. Ben büyük bir zevk aldım. Toplu bir arkadaşlık içinde güzel bir vakit geçirdim. Huzur verici bir yerdi.”
“Her ne kadar eğleniyor gibi görünmesem de aslında çok eğlendim. Bence hiçbir eksiklik yoktu. Her şey çok güzeldi. Çok eğlendik. Bizlere bunları yaşatanlara çok teşekkür ederiz. En güzel günlerimden biriydi.”
“Diyarbakır gibi şehirleşme oranı hızla yükselmekte olan bir yerde insanlar için dinlenme ihtiyacı doğar bazen. Kuş seslerine, ağaçların o muhteşem daveti eklenince çok harika bir etkinlik düşünülmüş.”
“Etkinliklerin yapılmasının devamını istiyoruz. Her şey için teşekkür ederim. Hayatımda ilk defa uçurtma yapmayı öğrendim. Onun coşkusunu yaşadım. Teşekkür ederim”
“Bu gezi bizim için gerçekten çok iyi oldu. Gerçekten de ihtiyacımız vardı… Bugünkü geziyi gerçekten hiç unutmayacağım, neden mi? Çünkü çok farklı bir gezi oldu. Beni çocukluğuma götürdü. Çocukluğumda bile yapma fırsatım olmayan uçurtma uçurtmayı elde ettim. Ve beni çok etkiledi. Gerçekten harika bir gündü. Sizlere çok teşekkür ederim”
Fotoğraflar
Diğer Fotoğraflar
http://picasaweb.google.com.tr/mardinuc ... iDiyarbakR#