Tuz Gölü

Uçurtma Festival duyuruları, festival fotoğrafları ve yorumları.
Melih

Post by Melih »

Şimdi Coşkun Aral ile konuştum, ayın 6 sına kadar şehir dışında olacakmış, 9 unda tekrar van2a gidiyor aradaki 3 günde görüşmeye çalışacağız.

Tuz gölü Ağustosta tam olarak kuruyormuş, o tarihe kadar 5-20 cm su olur diyor üzerinde. Ağustos sonunda tuz şirketleri giriyormuş göle, o arada çok daha uygun gibi. Manzara herşey müthiş diyor. Yolda olduğu için fazla konuşamadım konaklama vs yi gelince soracağım.

Ben konaklama işini çadır ile halletmeyi düşünüyorum, bol miktarda içme suyu gerekeceği kesin, tuz cildi mahvedebilir. göe kaçarsa yakar falan filan :) Buggy istiyenler için kask fiyatı aldım, kaykay için kullanılan sertifikalı kasklar bu iş için uygun gibi fiyatları da 70 milyon. Dizlik dirseklik eldiven gibi malzemeler de de indirim yaptırabilirim.

Buggy isteyen arkadaşlar için kite buggy yapalım başlığı altına birşeyler yazdım okunması tavsiye olunur.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Arama motoruna Tuz gölü yazdım. Çıkanların çoğu kötü haberler. Tuz gölünde ciddi bir kirlilik var.

http://www.sifiryokolus.org/?sayfa=29&id=75

Tuz gölü fotoğrafları:

Image

Image

Image

http://www.sereflikochisar.gov.tr/TuzGolu.html

Tuz gölü, jeolojik olarak teknotik çukurdan oluşuyor. Uzunluğu 90 km. olan gölün genişliği 35 km. 1100 kilometrekarelik bir alanı kapsayan gölden TEKEL Tuz İşletmesi tarafından tuz hammadde olarak çıkarılarak satılıyor. Türkiye'nin 3.5 milyon ton olan yıllık tuz ihtiyacının 2.5 milyon tonu Tuz Gölü'nden karşılanıyor. Dünya'da iki adet olan Tuz Gölü için TBMM'de "Özel Çevre Koruma Kurulu" oluşturuldu. Kurul, Tuz Gölü'ndeki kirlenmenin önlenmesi için çalışma yapıyor.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

Evet tuz gölü hızla kirleniyor, sebebi de arıtma tesisi olmadan çalışan işletmeler, tabi bu kadar sığ bir gölde kirliliğin etkileri çok daha hızlı görülebiliyor, konu ile ilgili çok yazı var. Bu festivali yapmaktaki amaç zaten Buggy yapacak alan olmaması değil, Bu gölün dünyadaki 2. büyük tuz gölü olması ve eşsiz manzarasına ramen, diğer tuz gölünün dünyanın buggy gibi farklı sporlar için merkez olmasına ramen, avrupanın burnunun dibinde olan bizimkininden, bu ülkedeki çoğu insanın bile haberinin olmaması.

Böyle böyle başlayacağız bence. Şu an turist kafilelerinin uğrak yerinden başka bir işe yaramıyor, 2 dakika gölde yürüyüş sonra çık evine dön tarzı bir yer. Şerflikoçhisar turistik olmak için biraz olsun çaba harcıyor, sadece insnalara duyurmakta sorunları var bence. Umarım bir faydamız olur.

Tuzdan ziyade çölleşmiş kıyıları bizim için daha uygun olabilir aşağıda bir resmi var, altı tuz üstü bitki garip birşey.

Image
Sercin

Post by Sercin »

Bu gün böyle bir mail geldi. Konu ile ilgilenenler var. Böyle bir aktivasyon yapılırsa çevre üniversitelerden de gelen olur kanaatimce....

Serçin...

> > Sofra tuzu gerçeði
> > >
> > > Tuz Gölü, Van Gölü'nden sonra ülkemizdeki ikinci büyük
> göldür...
> > Uzunlugu 80 kilometre kadar olan Tuz Gölü'nün genisligi 48
> kilometreyi
> > bulur... Genis bir alani kapsamasina karsilik çok sig bir göldür...
> > Dünyanin en tuzlu göllerinden biridir... Litresinde 329 gram gibi
> > çok yüksek oranda tuz ihtiva etmektedir... Gölün bu özelligini
> > degerlendirerek tuz elde etmek amaciyla kiyilarinda çok sayida tuzla
> > kurulmustur... Bu tuzlalardan elde edilen tuz Türkiye'nin
> > gereksinimi olan tuzun büyük bölümünü karsilamaktadir... Türkiye'nin
> > oldukça
> kurak
> > bir yerinde yer almasi nedeni ile bu sig bölgelerde çok yogun bir
> > sekilde buharlasma görülür... Dogu kismindaki körfez disinda tümüyle
> > kuruyan gölün tabaninda, kalinligi yer yer 30 santimetreyi bulan
> > mevsimlik bir tuz katmani olusmaktadir... Tuz Gölü'nün en derin yeri
> > sadece 2 metredir. Öteki kesimlerin derinligi sadece santimetrelerle
> > ölçülebilmektedir...
> > > Göle dökülen en önemli akarsular "Peçenekozu Deresi" ile
> > > "Melendiz
> > Çayi"dir.
> > > Cografya bilgileri aynen böyle diyor. Cografya bilgilerine
> > > girmemis
> > aci gerçek ise sudur:
> > > Tuz gölüne dökülen en büyük akarsu Konya' nin sehir
> > kanalizasyonudur...
> > > Çumra yönüne verilen kanalizasyon bu dogrultu üzerinden
> maalesef
> > herhangi bir aritmaya tabi tutulmadan dogrudan Tuz Gölü'ne
> > akitilmaktadir...
> > > Bir milyonu geçen sehir nüfusunun sanayi artiklarini da
> > > tasiyan sehir
> > kanalizasyonu bizlere iyotlu ya da iyotsuz tuz olarak geri
> > dönmektedir... Bu faciaya dur demek ve tuzun kokmasina firsat
> vermemek
> > için her sorumlu vatandasin üzerine düsen görevi yerine getirmesi
> > gerektigi inanci ile bu mesaji ulasabilecegimiz her kisiye
> > gönderelim ve ilgilileri göreve davet edelim... Yoksa hepimizin
> > yemeginde Konyalilarin katkisi olmaya devam edecek.."
> > >
> > > Yrd. Doc. Dr. MUSTAFA DURAN
> > > PAMUKKALE UNIVERSITESI
> > > FEN-EDEBIYAT FAK.
> > > BIYOLOJI BOL.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Anlaşılan yaptığımız festivalin çevreci bir yanı olması da çok önemli. Bence bu konuya kirliliğe karşı bir eylem olarak katılmakta fayda var. Hiç olmazsa toplumsal bir faydamız da olur.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

Arkadaşlar, işlerden bulabildiğim tek tatil F1 yarışlarının türkiye ayağına raslayan hafta sonu. İş ortağım Bora(kendisi yelkencidir) il eberaber gideceğiz.

Biraz acele ve acemice olacak ama, 18 ağustos Perşembe akşamı yola çıkıp, tuzgölüne gidip, 20 si gibide dönmeyi düşünüyoruz. 2 buggymiz var ama sadece bir tane götüreceğiz, çünkü hala tekerlek siparişi vermedik malum.(özür) Ayrıca ne olduğunu bilmediğimiz biryere 2 kat malzeme ile gitmeye de gerek yok, daha hangi kıyı daha iyi onu bile bilmiyoruz, gidip pansiyon bulup sonra bir yolunu bulup göle gideceğiz.

Etkinlikten çok keşif turu olacak bu olaya isteyen herkezi bekleriz. Pek birşey vaadedemiyorum çünkü bildiğiniz gibi temmuz ayında yapacağım keşif turunu yapamadığımdan bu bir organizasyon olamıyor. İnşallah bu sene, omazsa seneye artık daha deneyimli olacağız bu konuda.

Gelmek isteyenlere, mutlaka güneş kremi ve büyük şapkalar gibi koruyucular öneririm tuzda kavrulmak işten bile değil.
Melih

Post by Melih »

Bu haftasonu F1 olması, F1 de RedBull takımınında yarışıyor olması ve benim de aksi gibi RedBull da çalışıyor olmamın sonucunda, bu haftasonu tuzgölüne gitme hayallerim yalan oldu. :cry: :cry: :cry: :cry:

Bu gidişle buggyler tuz gölünü ancak gelecek seneye görecek. Bu arada Altan ve Serçin hala tekerlekleri sipariş etmediğim için beni öldürmezse tabi :shock:

Utanç ve üzüntü içerisindeyim. Bir yere gidemeyeceğimi anlayınca kendime ucuz bir kano aldım, iş çıkışı zaman buldukca bari denizde kürek çekerim diye ama aklımda uçurtma ile kano kullanmak var şimdide, madem ben tuza gidemiyorum, burnumun dibindeki denizle idare edeceğim sanırım.

Şimdilik işi kapmak için istanbul civarlarındaki düzlüklere göz atmaktan başka şansım kalmadı.
Kartal

Post by Kartal »

Melih, bir alemsin vallahi.

İstersen sana irtibatlarını bildireyim., şöyle 2 metrelik falan uzaktan kumanda sürat teknesi de yap. hazır denize gitmişken oyalanırsın....
:)

Sevgiler

Coulthard amca gece rüyamam girdi. İstanbul Park da yırtacakmış....
Murat K. ÇETİN

"Gökyüzü Özgürlüktür"
Melih

Post by Melih »

1 metrelik kumandalı yelkenlim var ve geçen 2 hafta önce 60cm lik kumandalı bir sürat teknesi yaptım ama hiç de süratli olmadı :)

tanıyanlar zaten gülmekten birhal oluyor. enson 3.5 metrelik kanoyu evde boyayıp, modifiye edicem diye eve merdivendne sokamayınca, mutfan camındna sokmak zorunda kaldım, mutfağa giren gülmekten ölüyordu, neyseki aynı yoldan çıkarıp denize indirdim de artık mutfak boşaldı :) :lol: :lol:

Şaka maka bu aralar hobilerimin birkısmını hayatımdna çıkartmam gerkecek, yoksa ev üstüme devriliyor resmen. Bir mezat yapıp satışa mı çıkarsam ne yapsam.

Not: Ben bir süre giremeyeceğim, herkese saygılar sevgiler
Post Reply