delta uçurtmam

Tek ipli uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
mustafa-topcu

Re: delta uçurtmam

Post by mustafa-topcu »

MUSTAFA TOPCU____________________________________

Image ucurtmalar.wordpress.com
Spectre

Post by Spectre »

Musyafa imageshack de resmi açtığın zaman sağ tarafda link yo yhis imafein altında direct linki var. O linki bana resim gönderdiğin de yaptığın gibi sayfaya koyabilirsin.
Image
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
mustafa-topcu

Post by mustafa-topcu »

Image

Spectre

Post by Spectre »

Yeni uçurtma ne yapim diye sormuştun. Bence biraza daha büyük bir delta yap. Ama busefer desenli olsun. Sanırım yaptığın uçurtmalar hep bu lşekilde desensiz.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
mustafa-topcu

Post by mustafa-topcu »

Hayır hepsi desensiz değil.
Last edited by mustafa-topcu on Sat Oct 02, 2010 1:57 pm, edited 1 time in total.

mustafa-topcu

Post by mustafa-topcu »

Pocket sled de nasıl bir desen uygulaya bilirim?
Yaklaşık 2 hafta önce pocket sled yapmıştım.Çok güzel desen yapmıştım.ama bir miktar ağır olmuştu.o yüzden havalandiramadim.2 katını yapmayı düşünüyorum.Buralarda uzun çıta bulmak kolay değil,kendir adında bir çıta var.hem çok çok sağlam,hemde çok hafif.İzmir'in tire ilçesinde bulunuyor.Zaten Tire uçurtma ilçesi.Benim orada halamlar var.Gittiğimizde alıyorum.Uçurtma ipleri de satılıyor.İp beyaz oluyor.Sizler hangi ipleri kullanıyorsunuz.Ben uçurtma yaparken kamış kullanıyorum.O da hafif ve sağlam.En kötü ihtimalle haşaş bitkisi sapları kullanıyorum.iyi akşamlar...
Last edited by mustafa-topcu on Thu Aug 27, 2015 5:35 pm, edited 1 time in total.

Spectre

Post by Spectre »

Yüksekliği 90cm kadar olan Deltalarda 6mm gürgen/çam yada 3mm cam fiber (Gergi çıtası 8 yada 6mm gürgen) kullanıyorum. Ayrıca bazı arkadaşlar bambu da kullanıyor. Deltalar hafif rüzgardauçtuğu için ağırlık çok önemli değil. Önemli olan dayanıklılık çünkü genelde bunları arkadaşlarımıza hediye ediyoruz ve dayanıklı olması bizim için daha önemli. Büyük şehilrlerde senin kullandığın malzemeleri bulmak pek mümkün değil.

Büyük uçurtmalarda ise carbon ve cam fiber kullanıyoruz. Kaplama olarakda daha önce yazdığım gibi kumaş kullanıyoruz. Çünkü bizim için önemli olan dayanıklı olması. Bir uçurtmayı en az on yıl uçuruyoruz.

İpe gelince 5-10 kilo çeken bir ipi bile elle koparman pek mümkün değil. Bizim orta boy uçurtmalar için kullandığımıız ipler ya bayrak ipi yada dacron ip. 3,5 ntrelik Heksebeest uçurtmlar için 90kg taşıyan ip kullanıyoruz. Daha büyük uçurtmalar için se 5-6 mm halat kullanıyoruz. En son Tavşanlı da çok rüzgar da bu ipler bile koptu ki bu ipler 250-300 kilo taşıyan iplerdi.

Image

Sanırım kendir ip dediğin üstteki resimdeki ip. Ben de bu iplerden var. Arkadaşlara uçurtma verirken bazen bu ipii veriyorum. Eskiden denge de bu ipi kullanıyordum. Hala da elimd bir miktar var. Ucuz olması ve naylon ipler gibi dağılıp burulmaması yüzünden tercih ediyordum.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
mustafa-topcu

Post by mustafa-topcu »

Ben kendir ipini biliyorum.Ama benim demek istedigim kendir cıta. Delta conyne yapmak için yeterince çıtam yoktu.Bende altıgen yapmak için kullandım.Çıtası çok hafifti.En rüzgarsız havalarda dahi havalanıyordu.Çıta boyu 1m 10 cm'di.Yine bir gün havalandırmıştık.Uçurtmanın ipi koptu..Uçurtma havalandığında yılan gibi hareket ediyordu.İlk başta uçurtmanın dengesiz olduğu aklıma gelmişti.Kendirden yapılan uçurtmalrın hepsi böyle oluyormuş.Bu arada ben Denizli'nin Çivril ilçesindeyim.Ama yinede kamış vb şeyleri bulmak kolay olmuyor.
Last edited by mustafa-topcu on Thu Aug 27, 2015 5:38 pm, edited 1 time in total.

Spectre

Post by Spectre »

Çıtaların çok bükülmei ve yamuk olması uçurtmanın dengesini etkiler. Ama elinde bu malzeme varsa yapacak birşey yok.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
mustafa-topcu

Post by mustafa-topcu »

Ferruh abi, heksebeest uçurtmalar, zannedersem ki 3 adet delta conyne'nin üst üste konulmuşu gibi birşey.
Dikkatlice bakıldığında insana o hissi veriyor.

Spectre

Post by Spectre »

Evet 3 adet delta kanat var. Ancak Conynden asıl farkı salma'sının kapalı olması.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
mustafa-topcu

Post by mustafa-topcu »

Salmasının kapalı olduğunu söylemişsiniz.Tam olarak anlayamadım.

Altan
Site Admin

Post by Altan »

Yani iki adet üçgen prizma olan bölüm tek bir üçgen şeklinde ve uçurtmanın ortasında boşluk yok.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
mustafa-topcu

Post by mustafa-topcu »

Denge yeri ,delta'da olduğu gibi yani.Image
Delta conyneler ,kuyruk ihtiyacını ortasındaki boşluk sayesinde sağlıyor.
Peki heksebeest kuyruk ihtiyacını nasıl sağlıyor?

Spectre

Post by Spectre »

Delta Conyne dengesini ortadaki boşluk sayesinde sağlamıyor. O boşluk yardımcı oluyor. Dengeyi öndeki V şekli sağlıyor. Dikkat edersen kutu uçurtma da önde bir V şkli oluşturuyor. Bu Heksebeest içinde geçerli.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
Post Reply