kutu uçurtma dengesini söyleyebilecek olan varmı
- Altan
- Site Admin
Re: kutuuçurtma dengesini söyleyebilecek olan varmı
Levent kolay gelsin.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
Kutu uçurtman kullandığın çıtalardan dolayı biraz yamuk olmuş. Ama sanırım başka malzeme bulman zor oluyor.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

- mustafa-topcu
Uçurtmaları elimden geldiğince eksiksiz yapmaya çalışıyorum.
Daha önce de söylediğim gibi malzeme imkanlarım kısıtlı.
Uçurtma kabı olarak genellikle şeffaf kaplık kullanıyorum.
MUSTAFA TOPCU____________________________________
ucurtmalar.wordpress.com
sağolasın Altan Abi...Altan wrote:Levent kolay gelsin.
mustafa-topcu wrote:Uçurtmaları elimden geldiğince eksiksiz yapmaya çalışıyorum.
mustafa hocam kap kağıdı değilde bu kroplast ın mavi buyuk boy cop posetleri var onları kullanabilrsin.
birde çıtalarını olabildiğince ince kullanmanda fayda var.
kutu uçurtmanın içine ruzgaz girmesi çok onemli yoksa uçmuyor.
onun için kutu seklinde yapacaksan bile ortasında ruzgar tunelleri bırak...
kolaylıklar....
- mustafa-topcu
Şu anlık zaten çöp poşetleri kullanıyorum.Çıtaları da elimden geldiğince ince yapıyorum.Rüzgar tüneli bırak demişsin.galiba şunu demek istedin:

ucurtmalar.wordpress.com
mustafa hocam merhaba,mustafa-topcu wrote:Şu anlık zaten çöp poşetleri kullanıyorum.Çıtaları da elimden geldiğince ince yapıyorum.Rüzgar tüneli bırak demişsin.galiba şunu demek istedin:
ruzgar tunelleri diye bunu kast etmiştim.
birde bu resimde dikkat ettiysen eger ucurtmanın kesimleri oldukca keskin ve purussuz.
ilk basta belki gereksiz gelecek ama(bana oyle geliyordu) emin ol kesimlerin nekadar milimetrik olursa yaptığın uçurtmadan okadar verim ve tad alırsın.
oyuzden agzı yeni ve temiz bir maket bıcağı kullanmanda fayda var.
birde yazmayı unutmuşum bu resimin oldugu planlardaki gibi çıtaların altlı ustlu olsun.
sen orta kısımları bantlamışsın onları oyle yapma.
guzel ve dengeli bir kutu uçurtma istiyorsan kesimlerin çok duzgun, milimetrik olmalı.
Ayrıca ucurtmanın gerekli kısımları için kullancağın bantın oldukça kalitelli olmasına dikkat et.
çünkü sen hava denen çok hafif bir nesneyi kullanıyorsun bu yuzden uçurtmanda gereksiz bant vs den kaçınmalısın.
nekadar az agırlık okadar stabilizasyon demek.
kumas yada poset (artık nasıl bir malzeme kullanıyorsan ) onun olabildigince gergin olmasında fayda var, esneme payını çok az bırak.
ben tafettalarımı kumaşçıdan aldıktan sonra 40 dercede yıkatıp sonra utuluyorum ve temiz bir parke zeminde ucurtmamı yapıyorum.
bu sayede kesimlerim çok daha duzgun oluyor.
(tafetta lar yıkanıp utulendikten sonra kendini topluyor bu sayaede o abuk subuk esnemey payı ortadan kalkmış oluyor.)
bunları anlatıyorum sanma ben bunları bir seferde öğrendim bu anlattıklarımın hepsi kendi tecrubelerim.
ilk başta sıkılacaksın ama emin ol ucurtmana nekadar ozenli olursan havda okdar harika ucuyor.
he he ben kutu uçurtmalara aşık mıyım neyim...
- mustafa-topcu
Aslına bakarsan Levent hocam,rüzgar tüneli yapmak benim aklımdan geçti.
Rüzgar tünelinin ölçüsü verilmediği için yapmadım.Ben maket bıçağı kullanmıyorum.Ama tavsiye edersen en yakın zamanda kullanmaya başlıyacağım.Ben milimetrelik kesim yapmak için kalıpını çıkarttım.
Altlı üstlü çıtaları bantlamamı söylemişsin.Çıtalarla tam bir kare yapmam gerektiğini düşündüm.Çıtaları bantlamasam tam bir kare olmuyordu.Tam bir kare olmadığı için uçurtmanın dengesini bozacaktı.Ben ne zaman bir uçurtma yapsam artıkları atıyorum.Senin dediğin gibi "ne kadar hafif,o kadar iyi".Komik gelebilir ama esnemenin tam olarak anlamını bilmiyorum.Anlamını yazarsan çok sevinirim.(Zannedersemki esneme,kullandığın uçurtma kabının hacminin artması.)kutu uçurtmalarda naylonu(ne malzeme kullanıyorsan)gergin tutamıyorum.Nasıl gergin tutabilirim?
Rüzgar tünelinin ölçüsü verilmediği için yapmadım.Ben maket bıçağı kullanmıyorum.Ama tavsiye edersen en yakın zamanda kullanmaya başlıyacağım.Ben milimetrelik kesim yapmak için kalıpını çıkarttım.
Altlı üstlü çıtaları bantlamamı söylemişsin.Çıtalarla tam bir kare yapmam gerektiğini düşündüm.Çıtaları bantlamasam tam bir kare olmuyordu.Tam bir kare olmadığı için uçurtmanın dengesini bozacaktı.Ben ne zaman bir uçurtma yapsam artıkları atıyorum.Senin dediğin gibi "ne kadar hafif,o kadar iyi".Komik gelebilir ama esnemenin tam olarak anlamını bilmiyorum.Anlamını yazarsan çok sevinirim.(Zannedersemki esneme,kullandığın uçurtma kabının hacminin artması.)kutu uçurtmalarda naylonu(ne malzeme kullanıyorsan)gergin tutamıyorum.Nasıl gergin tutabilirim?
ucurtmalar.wordpress.com
ruzgar tunelinin boyutunu üç aşşağı beş yukarı buradan hesaplaya bilrsin...mustafa-topcu wrote:Aslına bakarsan Levent hocam,rüzgar tüneli yapmak benim aklımdan geçti.
Rüzgar tünelinin ölçüsü verilmediği için yapmadım.
illa maket bıçağı kullanmak zorunda değilsin ben mimar bıçağı(neşter) kullanıyorum.mustafa-topcu wrote:Ben maket bıçağı kullanmıyorum.Ama tavsiye edersen en yakın zamanda kullanmaya başlıyacağım.
yeterki kesimde kullanacağın aletin agzı temiz ve keskin olsun
ama tafetta yı kesinlikle sıcak havya ile kesiyoruz bunu unutma
kalıp çıkartmakla iyi yapmışsın buradaki planları ozalitciden buyukce çıkart sonra malzemene uygula.mustafa-topcu wrote:Ben milimetrelik kesim yapmak için kalıpını çıkarttım.
denge konusunda epey sorun yaşadığının farkındayım ama bak doğrusu boyle olacakmustafa-topcu wrote:Altlı üstlü çıtaları bantlamamı söylemişsin.Çıtalarla tam bir kare yapmam gerektiğini düşündüm.Çıtaları bantlamasam tam bir kare olmuyordu.Tam bir kare olmadığı için uçurtmanın dengesini bozacaktı.
http://www.ucurtmaplanlari.com/20031007 ... sbox98.JPG
bak şimdi atıkları atmak değil olay.mustafa-topcu wrote:Ben ne zaman bir uçurtma yapsam artıkları atıyorum.Senin dediğin gibi "ne kadar hafif,o kadar iyi"
kutu uçurtma yaparken eklem yerlerini yapıştırıken kaliteli bir bant kullan ve bu bantı oldukça az kullanmaya çalış.
belki inanmayacaksin ama sna yerde(karada) 0.01 gr basit gelen şey yukarıda(havada) 1 mt yukseklik kazandırıyor.
ayrıca nekadar stabil bir kutu uçurtma yaparsan emin ol hem en ufak ruzgarda bile uçurma şansını elde edersin hemde kutu uçurtmanın fırtına da (tabir caizse) horon teper, halay ceker.
bak eseneme şu demek.mustafa-topcu wrote:Komik gelebilir ama esnemenin tam olarak anlamını bilmiyorum.Anlamını yazarsan çok sevinirim.(Zannedersemki esneme,kullandığın uçurtma kabının hacminin artması.)Kutu uçurtmalarda naylonu(ne malzeme kullanıyorsan)gergin tutamıyorum.Nasıl gergin tutabilirim?
şimdi 120x30 cm boyutlarında bir kutu uçurtma yapacaksın ya bunu keserken 120x30 şeklinde kesersen eklem yerlerini birleştirriken sıfıra sıfır birleştirirsin buda kutu uçurtmanın aşırı gergin olmasına neden olur.
ha gergin olursa ne olur; yukseldikce basınçdan patlar,
basıncdan patlamasa bile fırtına kırıp dağıtır.
onun için 120x30 luk bir kutu uçurtma yapacaksan 123x33 cm lik kesim yap
boylece 3x3= 9 cm2 esneme payın olur
eskiden ben ölçüleri sıfıra sıfır kesiyordum sonra ya fırtına yada kutu uçurtmanın içine giren martılar uçurtmamı patlatıyordu.
ama şimdi kutu uçurtmamı en az 5x5= 25cm2 esneme payı ile yapıyorum boylece çakıldığında bile pek fazla zarar gormuyor.
inan bana şmdi değil ama biraz daha işi ilerletince havada estetigin nedemek oldugunu çok iyi anlayacaksın.
sana sorma fırsatım olmaı ama bak ip içn forumda guzel makaleler var onlarıda oku.
ip de çok önemli çünkü.
birde bu lafımı unutma ben herkesinbir uçurtması olduguna inanıyorum.
sana en cok hangi ucurtma zevk veriyorsa ne olursa olsa once onda uzmanlaş sonra digerlerini yaprken daha cok zevk alırsın.
- mustafa-topcu
Ben büyük bir tane delta yapmayı düşünüyorum.Tüm ölçülerini belirli bir sayıyla büyültürsem dengesinde problem yaşar mı?
ucurtmalar.wordpress.com
MUSTAFA SELAM,
bu akaşamki son mesajımdır. 2 eylue tez yetiştirmem gerek beni affet.
benim elimde şuan bir tek kızım doraty var ha birde kırmızı cadım var ikiside box kite
ama malesef resim koyamam fazla vaktim yok.
yalnız az kaldı 6 eylulden sonra bol bol resim koyacağım.
(tezim problemsiz sonuclanırsa)
hatta aklımda sadece kutu uçurtma ile ilgili birkaç makale hazırlama fikride var.
birde yukseklik denemesi yapmayı planlıyorum.
aklımda birde http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:First_flight3.jpg
buna benzer bir kutu uçurtma yapma fikri var
bakalım ne olacak bir zmanlar beni ucurması için EMIN ABİ den NPW5/9 almaya çalışırken şimdi kutu uçurtma ile uçmaya çalışıyorum.
annem sonumu hiç iyi gormuyor bu arada
oğlum okulda sana ne yaptılarda boyle oldun diyor.
neyse....
bu arda delta için ERHAN ABI ye danışa bilirsin
kendisnin 2 boyutlu turuncu bir deltası vardı hem çok basit ti hemde çok harika bir deltaydı
benim pek fazla fikrim yok deltalarda
dediğim gibi benim uzmanlık alanım kutu uçurtma
(BURADAKİ USTALARIN AFFINA SIĞINARAK....)
herkese hayırlı akşamlar ve hayırlı ramazanlar....
"SARI"
bu akaşamki son mesajımdır. 2 eylue tez yetiştirmem gerek beni affet.
benim elimde şuan bir tek kızım doraty var ha birde kırmızı cadım var ikiside box kite
ama malesef resim koyamam fazla vaktim yok.
yalnız az kaldı 6 eylulden sonra bol bol resim koyacağım.
(tezim problemsiz sonuclanırsa)
hatta aklımda sadece kutu uçurtma ile ilgili birkaç makale hazırlama fikride var.
birde yukseklik denemesi yapmayı planlıyorum.
aklımda birde http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:First_flight3.jpg
buna benzer bir kutu uçurtma yapma fikri var
bakalım ne olacak bir zmanlar beni ucurması için EMIN ABİ den NPW5/9 almaya çalışırken şimdi kutu uçurtma ile uçmaya çalışıyorum.
annem sonumu hiç iyi gormuyor bu arada
oğlum okulda sana ne yaptılarda boyle oldun diyor.
neyse....
bu arda delta için ERHAN ABI ye danışa bilirsin
kendisnin 2 boyutlu turuncu bir deltası vardı hem çok basit ti hemde çok harika bir deltaydı
benim pek fazla fikrim yok deltalarda
dediğim gibi benim uzmanlık alanım kutu uçurtma
(BURADAKİ USTALARIN AFFINA SIĞINARAK....)
herkese hayırlı akşamlar ve hayırlı ramazanlar....
"SARI"
- Altan
- Site Admin
Levent uzmanlık alanın olacaksa şuna box kite değil de kutu uçurtma de. Yazılardaki tüm "box kite" kelimelerini tek tek "kutu uçurtma" olarak düzelttim. Forumumuzu bir kütüphane olarak görün ve yazılanlara özen gösterin ki bundan sonra okuyacak kişiler için işe yarar bir kaynak olsun. Özellikle arama motorları açısından bu konular önemli.
Mustafa oranlı olarak tüm uçurtmaları büyütüp, küçültebilirsin.
Mustafa oranlı olarak tüm uçurtmaları büyütüp, küçültebilirsin.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
- mustafa-topcu
Ben mini deltalardan uçurtma treni yapmak isiyorum.
Deltanın boyunu en az ne kadar yapabilirim?
Deltanın boyunu en az ne kadar yapabilirim?
ucurtmalar.wordpress.com
- Altan
- Site Admin
Ne kadar istersen. Ama her zaman büyük uçurtma daha iyi uçar.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
- mustafa-topcu
50x50 boyutları iyimidir?
ucurtmalar.wordpress.com