delta uçurtmam
- mustafa-topcu
Re: delta uçurtmam
Bir uçurtmaya özen göstermeliyiz her detayda 
Last edited by mustafa-topcu on Tue Jun 01, 2021 4:36 pm, edited 1 time in total.
MUSTAFA TOPCU____________________________________
ucurtmalar.wordpress.com
Mustafa selam
Sana da ha oncede soylediğim gibi dengeli ve iyi bir uçurtma yapmak istiyosan herşeye çok özen göstermelisin.
İp içinde forumda buna benzer sorular daha once bende sormuştum oradanda Ferruh Abilerin yazdıkların okuyabilrsin
(Aslında forumda Sık Sorulan Sorular(SSS) diye bir bölüm oluştursak iyi olacak gibime geliyor).
İp içinde daha öncesinde bende aşağıdaki ipten kullanıyordum.
Biz buna GIRNAP da diyoruz.

bu ip ucurtma yukselince ağırlıkdan dolayı BEL VERIYOR.
kendi tecrubelerimden anlatıyorum küçük kızım kırmızı cadı(fener ucurtma) yı yagmurlu havalarda ucururken GIRNAP ıslandığı için ağırlık yapıyordu(hoş GIRNAP kuru ikende AĞIR dır ya) ve bu yüzden epey denge problemi yaşıyorduk.
o yuzden ucurtmalarında ana ip olarak sana tavsiyem(en iyisi) 0.50 misina ip kullanman.
250 mt si 50 ytl ama emin ol çok rahat edersin.
Ha birde guzel bir el makarası ayarladın mı tadından yenmez.
GIRNAP en güzel kuyrukda iyi oluyor daha küçük bir kuyrukla daha fazla denge elde edebiliyorsun.
birde şöyle bir durum söz konusu.
bir ucurtma belli boyutlarda belli ağırlıklar taşıya bilyor.
örnek olarak fener uçurtmadan yola çıkarsak
15cmx15cmx100cm den 22500 cm3 hacimli bir fener ucurtma kendi ağırlığı + ekstradan 250gr(örnek deger) ağırlık(kuyruk,KAP, IŞIK vs)= 500 gr
taşıya biliyorsa ve sen üzerine (sadece) 500 gr agırlık ekleyip bir fener ucurtma uçurmayı planlıyorsan ucurtmanın boyutlarını(hacmini)
arttırmak zorundasın.
ki uçurtman uçması için gerekli eşik degerini gecebilesin.
tabi bu degerlerde sınırlıdır.
yani çok büyük bir fener uçurtma içinde çok kuvvetli rüzgarlar gerekmektedir.
rüzgar kuvveti arttıkca bu seferde daha dayanıklı malzeme kullanman gerekiyor
buda uçurtmanın kendi ağırlığının artması demek oluyor
(BU TEZ BENI NE HALE GETİRDİ YAW...)
kısaca uçurtmandan kendi haliyle çok fazla şeyler beklememen gerekiyor.
hele ki NPW ler gibi çıtasız bir uçurtma türü kullanmıyorsan pek kolay değil bunları yapmak.
Kolaylıklar "SARI"
Sana da ha oncede soylediğim gibi dengeli ve iyi bir uçurtma yapmak istiyosan herşeye çok özen göstermelisin.
İp içinde forumda buna benzer sorular daha once bende sormuştum oradanda Ferruh Abilerin yazdıkların okuyabilrsin
(Aslında forumda Sık Sorulan Sorular(SSS) diye bir bölüm oluştursak iyi olacak gibime geliyor).
İp içinde daha öncesinde bende aşağıdaki ipten kullanıyordum.
Biz buna GIRNAP da diyoruz.

bu ip ucurtma yukselince ağırlıkdan dolayı BEL VERIYOR.
kendi tecrubelerimden anlatıyorum küçük kızım kırmızı cadı(fener ucurtma) yı yagmurlu havalarda ucururken GIRNAP ıslandığı için ağırlık yapıyordu(hoş GIRNAP kuru ikende AĞIR dır ya) ve bu yüzden epey denge problemi yaşıyorduk.
o yuzden ucurtmalarında ana ip olarak sana tavsiyem(en iyisi) 0.50 misina ip kullanman.
250 mt si 50 ytl ama emin ol çok rahat edersin.
Ha birde guzel bir el makarası ayarladın mı tadından yenmez.
GIRNAP en güzel kuyrukda iyi oluyor daha küçük bir kuyrukla daha fazla denge elde edebiliyorsun.
birde şöyle bir durum söz konusu.
bir ucurtma belli boyutlarda belli ağırlıklar taşıya bilyor.
örnek olarak fener uçurtmadan yola çıkarsak
15cmx15cmx100cm den 22500 cm3 hacimli bir fener ucurtma kendi ağırlığı + ekstradan 250gr(örnek deger) ağırlık(kuyruk,KAP, IŞIK vs)= 500 gr
taşıya biliyorsa ve sen üzerine (sadece) 500 gr agırlık ekleyip bir fener ucurtma uçurmayı planlıyorsan ucurtmanın boyutlarını(hacmini)
arttırmak zorundasın.
ki uçurtman uçması için gerekli eşik degerini gecebilesin.
tabi bu degerlerde sınırlıdır.
yani çok büyük bir fener uçurtma içinde çok kuvvetli rüzgarlar gerekmektedir.
rüzgar kuvveti arttıkca bu seferde daha dayanıklı malzeme kullanman gerekiyor
buda uçurtmanın kendi ağırlığının artması demek oluyor
(BU TEZ BENI NE HALE GETİRDİ YAW...)
kısaca uçurtmandan kendi haliyle çok fazla şeyler beklememen gerekiyor.
hele ki NPW ler gibi çıtasız bir uçurtma türü kullanmıyorsan pek kolay değil bunları yapmak.
Kolaylıklar "SARI"
- mustafa-topcu
Levent hocam senin toplamda ne kadar uçurtman var?
ucurtmalar.wordpress.com
herkese merhaba,
Mustafa bu soruyu neden sordugunu anlamadım
Ama eger uçurtmalar konusunda nekadar uzman olup olmadığımı ölçmeye çalışıyorsan,
Altan, Ferruh, Emin ve daha adını sayamadığım(abilerim beni affetsin) bir çok abimin yanında,
ben ancak yeni okula başlamış bir talebe adayıyım.
Ha neye dayanarak sana bunca cevabı yazdıgımı soruyorsan( ki ben oyle anlıyorum),
benim yaklaşık 3 adet ucurtmam var ve malunuz 3 u de fener ucurtma
Yaklaşık 1 yıldır fener uçurtmalr ve bir kaç ucurtma ile kendimi ve KAP ı uçurmaya çalıştığım için,
bu ağırlık ve denge konusunda epey bir tecrübe edindim
öyleki arada NPW5/9- DOUBLE PARASED- DC CONY-SLED-double star uçurtmalarınıda yaptım.
hatta duble star a arkdasın sony kamerasını bile bağlayıp uçurmaya çalıştım ama pek başarılı olamadım.
gerçi ben hep bir meteoroloji balaonu yapmaya çalıştım ama oda olmadı.
neyse işte bir gün başara bilirsem fener ucurtma ile kendim uçacağım.
(nereden nereye geldik yahu...)
kısaca ben çok bilgili yada tecrübeli bri adam degilim
sadece şu 1 yıl içerisinde birşeyler yaparken edindiğim tecrübelerimi ve bunlardan öğrendiklerimi anlatıyorum.
zaten yanlış bişey yazıyorsam abilerim beni düzeltisin.
Ha sağlam bir uçurtma koleksiyoncusu arıyorum diyorsan buradaki abilermiziden daha zengin çeşide sahip kimseyi bulmazsın.
yalnız zahit mungan ın gecen yıl mardinde buyuk bir sergi açtığını bilyorum.
neyse özetle ben sadece fener ucurtmalar konusunda biraz tecrubeliyim diye bilrim.
(bilyorum demek haddim değil.)
onun haricinde bende senin gibi öğreniyorum...
bir kaç güzel makale hazırlmaya çalışıyorum ama dediğim gibi bu ara hiç vaktim yok.
bu arada ben genelde yazın değil kışın ve fırtınalı yağmurlu havalarda uçurtma uçurduğum için malzeme konusunda biraz daha tecrübeliyim.
keza gecenyıl bir ara havadaki şimşeği deniz kenarındaki kuma çekip oradan cam kristalleri elde etmeye çalıştım ama olmadı bir sakatlık çıkmazsa bu sene kesin yapacağım...
hadi iyi geceler....
Mustafa bu soruyu neden sordugunu anlamadım
Ama eger uçurtmalar konusunda nekadar uzman olup olmadığımı ölçmeye çalışıyorsan,
Altan, Ferruh, Emin ve daha adını sayamadığım(abilerim beni affetsin) bir çok abimin yanında,
ben ancak yeni okula başlamış bir talebe adayıyım.
Ha neye dayanarak sana bunca cevabı yazdıgımı soruyorsan( ki ben oyle anlıyorum),
benim yaklaşık 3 adet ucurtmam var ve malunuz 3 u de fener ucurtma
Yaklaşık 1 yıldır fener uçurtmalr ve bir kaç ucurtma ile kendimi ve KAP ı uçurmaya çalıştığım için,
bu ağırlık ve denge konusunda epey bir tecrübe edindim
öyleki arada NPW5/9- DOUBLE PARASED- DC CONY-SLED-double star uçurtmalarınıda yaptım.
hatta duble star a arkdasın sony kamerasını bile bağlayıp uçurmaya çalıştım ama pek başarılı olamadım.
gerçi ben hep bir meteoroloji balaonu yapmaya çalıştım ama oda olmadı.
neyse işte bir gün başara bilirsem fener ucurtma ile kendim uçacağım.
(nereden nereye geldik yahu...)
kısaca ben çok bilgili yada tecrübeli bri adam degilim
sadece şu 1 yıl içerisinde birşeyler yaparken edindiğim tecrübelerimi ve bunlardan öğrendiklerimi anlatıyorum.
zaten yanlış bişey yazıyorsam abilerim beni düzeltisin.
Ha sağlam bir uçurtma koleksiyoncusu arıyorum diyorsan buradaki abilermiziden daha zengin çeşide sahip kimseyi bulmazsın.
yalnız zahit mungan ın gecen yıl mardinde buyuk bir sergi açtığını bilyorum.
neyse özetle ben sadece fener ucurtmalar konusunda biraz tecrubeliyim diye bilrim.
(bilyorum demek haddim değil.)
onun haricinde bende senin gibi öğreniyorum...
bir kaç güzel makale hazırlmaya çalışıyorum ama dediğim gibi bu ara hiç vaktim yok.
bu arada ben genelde yazın değil kışın ve fırtınalı yağmurlu havalarda uçurtma uçurduğum için malzeme konusunda biraz daha tecrübeliyim.
keza gecenyıl bir ara havadaki şimşeği deniz kenarındaki kuma çekip oradan cam kristalleri elde etmeye çalıştım ama olmadı bir sakatlık çıkmazsa bu sene kesin yapacağım...
hadi iyi geceler....
- mustafa-topcu
Hayır Levent hocam.Beni çok yanlış anladın.
Uzman olup olmadığını ölçmeye çalışmıyorum.
Yalnızca bir merak.
Sen kutu uçurtma konusunda uzmanlaşmaya çalışıyorsun,biliyorum.
Yalnızca farklı uçurtmaların varsa,onlarla yaşadığın anıları bizimle paylaşmanı isteyecektim.
Bu arada,illaki uçurtma ile uçmak istiyorsan sana tavsiyem şu:
Çok büyük bir altıgen yap.(altıgen uçurtmanın çekme kuvveti çok fazladır)Altıgenlerden 10 adet(yada daha fazla)yap.
Güvenlik önlemlerini al.(kask,dizlik vb.)
NPW5/9'dan daha fazla çekme kuvveti üreteceğinden eminim.
Tüm altıgenleri(sanırsam NPW5/9 4 ipli veya kaç ipliyse)4 ip üstünde birleştir.NPW5/9 gibi altıgenleri kullanmaya çalış.(uçurtma ile uçmak için)

Uzman olup olmadığını ölçmeye çalışmıyorum.
Yalnızca bir merak.
Sen kutu uçurtma konusunda uzmanlaşmaya çalışıyorsun,biliyorum.
Yalnızca farklı uçurtmaların varsa,onlarla yaşadığın anıları bizimle paylaşmanı isteyecektim.
Bu arada,illaki uçurtma ile uçmak istiyorsan sana tavsiyem şu:
Çok büyük bir altıgen yap.(altıgen uçurtmanın çekme kuvveti çok fazladır)Altıgenlerden 10 adet(yada daha fazla)yap.
Güvenlik önlemlerini al.(kask,dizlik vb.)
NPW5/9'dan daha fazla çekme kuvveti üreteceğinden eminim.
Tüm altıgenleri(sanırsam NPW5/9 4 ipli veya kaç ipliyse)4 ip üstünde birleştir.NPW5/9 gibi altıgenleri kullanmaya çalış.(uçurtma ile uçmak için)

ucurtmalar.wordpress.com
- Altan
- Site Admin
Altıgenler bu şekilde bağlanamaz Mustafa. Tren uçurtma konusuna bak biraz.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
- mustafa-topcu
Ben tren uçurtmaları biliyorum.
Bu güne dek bir çok tren yaptım.
En son yaptığım trende(2li tren,normalde daha fazla yaparım)delta conyne ve altıgen saldım.Rüzgar çok fazla esiyordu.
İpi çekerken altıgenin tüm çıtaları ortadan 2ye bölünmüştü.Delta conynede bir hasar yoktu.
Çizdiğim resimde benim amacım şuydu:
Uçurtmalar üst üste geldiği için,öndeki uçurtma arkadaki uçurtmanın rüzgarını birazda olsa keser ve uçurtmanın çıtalarının kırılma olasılığı daha fazladır.Bir yandanda arkadaki uçurtma,öndeki uçurtmanın dengesini bozar.
Benim amacım daha fazla çekiş gücü üretmesini sağlamaktı.
Bu güne dek bir çok tren yaptım.
En son yaptığım trende(2li tren,normalde daha fazla yaparım)delta conyne ve altıgen saldım.Rüzgar çok fazla esiyordu.
İpi çekerken altıgenin tüm çıtaları ortadan 2ye bölünmüştü.Delta conynede bir hasar yoktu.
Çizdiğim resimde benim amacım şuydu:
Uçurtmalar üst üste geldiği için,öndeki uçurtma arkadaki uçurtmanın rüzgarını birazda olsa keser ve uçurtmanın çıtalarının kırılma olasılığı daha fazladır.Bir yandanda arkadaki uçurtma,öndeki uçurtmanın dengesini bozar.
Benim amacım daha fazla çekiş gücü üretmesini sağlamaktı.
ucurtmalar.wordpress.com
- yigitkahraman
Mustafa topcu, genç kardeşim, kesinlikle hevesinin kırılmasını istemem, forumu takip etmeye ve birşeyler öğrenmeye çalışıyorum,ama Yaklaşık bir haftadır, bilmediğin konularda tavsiyeler ve yazılar yazıyorsun, Örneğin (Oya ipi kullanmanız daha iyi olur gibi.) Bilmediğin ve uygulamadığın hiçbir konuda bence tavsiyelerde bulunma, Bu başkasının zarar görmesine sebep olabilir,
Herdafasında belki önemli bir bilgidir diye sana verilen cevapları okuyarak açıkçası oldukça basit konulara bile uzun zamanımı ayırmak zorunda kalıyorum.
30 yaşında olduğumu (daha önce yiğitcim dediğin için yazmak zorunda hissettim.) belki uçurtma konusunda az ama hayatta biraz daha fazla tecrübe kazandığımı düşünerek sana küçük bir kaç tavsiyede daha bulunmak isterim. Dinlersin dinlemezsin elbette senin tercihin, Herkezin Forumda yanlışları olabiliyor, Bende uçurtmaya olan heyecanımla, anlatılmaması gereken bazı olayları burada anlatmış, kendi kendime aa çocukluk yapmışım demiştim. Başkası ne düşünecek diye yaptığım uçurtmalar en kötü yanlışımdı ki bu tarzda yaptığım uçurtmalardan keyif almadığımı, açıkça itiraf edebilirim. (Gösteriş olmalı ama ikinci planda kalmalı) Sorulmaması gereken olayları yani benim araştırarak öğrenebileceğim şeyleri çaba sarfetmeden öğrenme isteğim gibi, bence araştırabileceğin konuları sormadan iyice araştır. Ve en son çaresiz kaldığında foruma başvur. Sen her karnın ağrıdığında veya başın ağrıdığında sanırım doktora gitmezsin, burayıda bence en son yardım alabileceğin yer gibi düşünmen sana yardım edebilecek kişilerin ve üyelerin sabrını zorlamayacaktır, Bak bende senin gibi hatalar yapmışım. Ama önemli olan bunlardan hiçkimsenin sabrını zorlamadan ders çıkarmak.
Herdafasında belki önemli bir bilgidir diye sana verilen cevapları okuyarak açıkçası oldukça basit konulara bile uzun zamanımı ayırmak zorunda kalıyorum.
30 yaşında olduğumu (daha önce yiğitcim dediğin için yazmak zorunda hissettim.) belki uçurtma konusunda az ama hayatta biraz daha fazla tecrübe kazandığımı düşünerek sana küçük bir kaç tavsiyede daha bulunmak isterim. Dinlersin dinlemezsin elbette senin tercihin, Herkezin Forumda yanlışları olabiliyor, Bende uçurtmaya olan heyecanımla, anlatılmaması gereken bazı olayları burada anlatmış, kendi kendime aa çocukluk yapmışım demiştim. Başkası ne düşünecek diye yaptığım uçurtmalar en kötü yanlışımdı ki bu tarzda yaptığım uçurtmalardan keyif almadığımı, açıkça itiraf edebilirim. (Gösteriş olmalı ama ikinci planda kalmalı) Sorulmaması gereken olayları yani benim araştırarak öğrenebileceğim şeyleri çaba sarfetmeden öğrenme isteğim gibi, bence araştırabileceğin konuları sormadan iyice araştır. Ve en son çaresiz kaldığında foruma başvur. Sen her karnın ağrıdığında veya başın ağrıdığında sanırım doktora gitmezsin, burayıda bence en son yardım alabileceğin yer gibi düşünmen sana yardım edebilecek kişilerin ve üyelerin sabrını zorlamayacaktır, Bak bende senin gibi hatalar yapmışım. Ama önemli olan bunlardan hiçkimsenin sabrını zorlamadan ders çıkarmak.
Yiğit KAHRAMAN
Söylediklerinizi duyurmak için hiç kimseyi kolundan tutmayın,
Dinlemeye istekli değillerse, onları tutacagınıza çenenizi tutun.
http://yigitkahraman.wordpress.com
- mustafa-topcu
Ben sizi benim yaşlarımda birisi sanıyordum.Yiğitcim lafını o yüzden kullanmıştım.
Özür dilerim.
Size şunu söyleyebilirim ki,ben denemediğim,deneyipte başarısız olduğum şeyleri bir başkasının denemesini istemem,fikirleride vermem.
Zannedersemki ben bu lafı 2 ipli uçurtma konusunda söylemiştim ve kendi tasarladığım 2 ipli uçurtmada "kullanılması daha uygun olur" demiştim.
Siz galiba şunu anladınız:
Ben uçurtmayı uçururken ip kopacak,o anda benim hevesim kırılacak.
Uçurtma boyutu pek fazla büyük olmadığı için ince ipler uygun oluyor.
Ben size önerdiğim plandan en az 5 tane yaptım,ve hiç birinde sorun yaşamdım.
En yakın zamanda 1 tane daha yapacağım ve resimlerini size koyacağım.
Özür dilerim.
Size şunu söyleyebilirim ki,ben denemediğim,deneyipte başarısız olduğum şeyleri bir başkasının denemesini istemem,fikirleride vermem.
Zannedersemki ben bu lafı 2 ipli uçurtma konusunda söylemiştim ve kendi tasarladığım 2 ipli uçurtmada "kullanılması daha uygun olur" demiştim.
Siz galiba şunu anladınız:
Ben uçurtmayı uçururken ip kopacak,o anda benim hevesim kırılacak.
Uçurtma boyutu pek fazla büyük olmadığı için ince ipler uygun oluyor.
Ben size önerdiğim plandan en az 5 tane yaptım,ve hiç birinde sorun yaşamdım.
En yakın zamanda 1 tane daha yapacağım ve resimlerini size koyacağım.
ucurtmalar.wordpress.com
- mustafa-topcu
Sizin için koyacağım.
Yanlış anlamayın.
Yanlış anlamayın.
ucurtmalar.wordpress.com
- yigitkahraman
mustafa-topcu wrote:Sizin için koyacağım.
Yanlış anlamayın.
Mustafacım özür dilemene de hiç gerek yok. Sen konu uçurtma olunca sanırım genelde küçük insanlardır diye düşündün. Ama burda çoğu kişinin yaşı 30 ve üstü. Hatta 40-50 yaş gurubu insanlar var. En küçük sensindir demek bile doğru olur. Ve çoğuda profosyonel, Bence onlardan öğrenecek çok şey var. Sen çok yetenekli ve iyi bir arkadaşsın. Sled uçurtman da süper olmuş, Tavsiye vermekten çok tavsiyeleri dinlersen daha da mükemmel uçurtmalar yapabilirsin.
Yiğit KAHRAMAN
- mustafa-topcu
Dövüşcü uçurtmalar dikkatimi çekti.
Altan abi sitesinde anlatmış ama ben tam olarak anlayamadım.
İpi bir anda çektiğinde dalışa geçebiliyorlarmış.
Anlamadığım kısım arkasındaki eğimli çıta.Eğimli çıtayı serbest mi bırakıyoruz,yoksa tamamen naylona(ne kullanıyorsan)sabitliyor muyuz?
Altan abi sitesinde anlatmış ama ben tam olarak anlayamadım.
İpi bir anda çektiğinde dalışa geçebiliyorlarmış.
Anlamadığım kısım arkasındaki eğimli çıta.Eğimli çıtayı serbest mi bırakıyoruz,yoksa tamamen naylona(ne kullanıyorsan)sabitliyor muyuz?
ucurtmalar.wordpress.com
- Altan
- Site Admin
İpi çekince dalışa geçmiyor, hangi yöne dönükse o tarafa doğru gidiyor.
Her iki çıta da kağıda ya naylona yapıştırılmış durumda.
Her iki çıta da kağıda ya naylona yapıştırılmış durumda.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.