Revolution I

Kumandalı uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
PiLoT

Revolution I

Post by PiLoT »

İlk olarak Freedom2000 modelini yaptığım malzemelerle biraz daha değişiklik yaparak Revolution I modelini yaptım. Yapım aşaması ile ilgili resim yok malesef. Değişiklik yapılanlar çıta kanalı ve file. Çıta kanalını Freedom da kullandığım malzemeyle yapmak istedim fakat ondan malesef bulamadım. O malzemede çok hafif ve oldukça sağlamdı. Alüminyum tarzı bir film. Bir tarafı altın diğer tarafı gümüş rengi ve kol,i bandı genişliğinde olan bir malzeme. Ne olduğunu bilmiyorm. Evde kapıların üstüne falan süs yapmak için almıştım:). O malzeme olmadığı için yerine esnekliğinden istifade etmek için ince suni deri kullandım. Yine freedom da kullandığım 2cm lik çift taraflı bant yerine bu sefer 1cm lik olanını kullandım. Daha önce sağlamlık için çok fazla kullandığım koli bandını bu sefer hiç kullanmadım. Yani Deri parça ve aralıklı bastığım zımbalar dışında ekstra bir ağırlık yok ve daha büyük kitlesine rağmen ripstop olanından daha hafif.
İşte resimler:
http://img194.imageshack.us/img194/9363/fotoraf0487.jpg
http://img338.imageshack.us/img338/9106/fotoraf0489.jpg
http://img846.imageshack.us/img846/8667/fotoraf0490.jpg
http://img843.imageshack.us/img843/4556/fotoraf0491.jpg
http://img88.imageshack.us/img88/941/fotoraf0498b.jpg
PiLoT

Re: Revolution I

Post by PiLoT »

Resim boyutları için kusura bakmayın. İmageshack bilmemnesini kullanmadım daha önce boyutlandırmayı sonradan farkettim.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Çok güzel. Daha uçmadı değil mi?
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
PiLoT

Post by PiLoT »

Yok daha bağlantıları çıtaları dengesi ipi vs bir sürü işi var. Aslında iş azda zaman dar :)
Turgay TERZİ

Post by Turgay TERZİ »

Yeni uçurtman hayırlı olsun.Çıta olarak ağaç kullanaçaksın herhalde.Ağaç çıta kırılma ihtimali yüksek,eğerki kırılırsa bambu öneririm.Bambu çok sağlam sadece esnediği zaman şekil alıyor diye biliyorum.
Ben bugün pratikerden 180 lik aldım taneside 3.99tl.
PiLoT

Post by PiLoT »

Turgay uçurtmanın sadece ipleri çıtaları falan kalmıştı ama şu an için çalışmaları rafa kaldırdım. şu anki görev yerim farklı bir yer. Bütün malzemelerimi ve uçurtmaları yanımda getirdim ama gerçekten berbat bir yerdeyim. Uçurtma için 10m lik ip olsa yere çarpmadığım sürece uçurabileceğim küçük bir alan var. Fakat bulunduğum yer dağlık bölge. Rüzgar istikameti belli olmuyor. Bunun dışında ne şiddette eseceğide kestirilemiyor. Geldiğim ilk gün revo 1.5 ile bir deneme yaptım. Rüzgar yerine fırtına vardı. Uçurtmayı dar alandan ötürü kaldırması çok kolay olsada indirmesi çok çok zor oldu. Çıtaları patlatmamak için mecburen fırtına dinene kadar havada tam tepede süzmek zorunda kaldım. Çok iğrenç bir durum. Zaten şu an görevlerde çok yoğun. Felaket bir sis var ve ıslanmak içn yağmura gerek yok. Sabırlı olup beklemek lazım. Giresuna dönersek sanırım sahilde sürekli esen rüzgarlarda başlamıştır. Nasip. Beklicez artık :) Çıtaların dayanacağını bilsem fırtınada uçurmanın çok eğlenceli olacağını düşümüyorum. Bu arada geçen gün arazide bir arkadaşa şaka yaptık. Sanırım eşşek şakası oluyor. :roll: Bizim pançoları bilirsiniz. Yanımda götürdüğüm 2 kişilik bir çadırım var. Onunda yere sabitlemek için ipli kancaları var. Öğle saatlerinde soğuk havadan ve gece nöbetlerinden yorgun düşen bir arkadaşı hedef seçtim. Bulunduğumuz yerde ara ara şiddetli rüzgar vardı. İlk olarak pançodan paraşüt tarzı birşey yapayım dedim(bu olay aklıma Turgayın NASA sından ötürü geldi:)). Baktım çok güzel oluyo, rüzgarın dingin olduğu bir zamanda ipleri bağladığımçıtaları arkadaşın met inin(bizim arazi yatağımız) ayak kısımlarına sabitledim. Sonra rüzgarı bekledik. Beklediğimizden birazcık baya bir fazla bir rüzgar esti malesef. Eleman bir amuda falan kalktı ama nasıl oldu biz bile anlayamadık. Tekrarını vidoya çekmeye çalışıcam.
abdullah

Post by abdullah »

Aman diyim böyle şakalar yapmayın.Kötü sonuçlar doğurabilir. :?:
uçurtmayı vurmasınlar
PiLoT

Post by PiLoT »

Revo 1 tamamlandı. Daha erken tamamlanması gerekiyordu fakat geçtiğimiz günlerde hayatta en çok korktuğum olaylardan biri başıma geldi. Malesef canımdan çok sevdiğim annem vefat etti. Aslında hobi ile olan bütün alakalarımı kesmeyi düşünüyordum fakat bu ağır yüükü atlatmak için bir şeylerle uğraşmak şart. 10 günlük izinden sonra görev yerime geri döndüm ve tekrar uçurtmalarla uğraşmaya başladım. Revo 1 de üst çıtaların girdiği kısımda ilk olarak mulinex deri kullanmıştım ama sonra onu dupon tyvek ile değiştirdim. Denge iplerinin düğüm noktalarında ve end cap kısımlarında değişiklikler yaptım. Düğüm yerine küçük metal kıskaçlar kullandım. End capleride plastik takozlarla yaptım. Alüminyumlar gibi sert olmadığından iplerin ve lastiklerin kesilmeden uzun süre dayanacağına eminim. Ayrıca görüntü açısından daha bir orjinal oldu. En küçük bir ölçü hatası(milimetrik) olmamasına rağmen beklediğim gerginlik olmadı. Dikey çıtaların pozisyonuyla alakalı sanırım. Bir kaç resmini çektim ama henüz atamadım. muhtemelen bu gece yüklerim.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Başınız sağolsun. Allah sabırlar versin. Mekanı cennet olsun.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
PiLoT

Post by PiLoT »

Allah razı olsun. Dostlar sağolsun.
Fevzi
Site Admin

Post by Fevzi »

Başınız sağolsun.
----------------------------------
http://fevzikir.name.tr/
http://picasaweb.google.com.tr/fevzikir
https://picasaweb.google.com.tr/kiteactivities
Erhan

Post by Erhan »

Başınız sağolsun.
Halil

Post by Halil »

Başınız sağolsun,
Sabır dilerim.
Halil Bayülker/Ankara
PiLoT

Post by PiLoT »

Allah hepinizden razı olsun. Eksik olmayın.
Resimleri henüz ekleyemedim kusura bakmayın. Bugün kısa bir süre için Revo 1 i uçurma imkanım oldu. 12-15m kadar ip kullandım. Karakol yumurta şeklinde bir tepenin üstünde. Rüzgar sağlı sollu üstlü altlı vuruyor. Neticede test yapmama yetecek kadar uçurabilme imkanım oldu. Ölçülerde en küçük bir hata yok. İp olarak dyneema spectra falan kullanmadım. Şeklen ona benzeyen ayakkabıcıların kullandığı türden bir ip kullandım. Turgaya bu ipleri göstermiştim. Bana bunlar esner demişti ama esnemeleri spectra kadar bile değil. Kötü yanı biraz daha yassı oolması. Uygun rüzgar olmadığı için revoyu 3 tur kadar çevirdim bir sıkıntı görmedim. Diğer revolardan daha büyük olduğu için ferruh bey biraz daha hantal olur demişti ama hiçte hantal çıkmadı. Denge iplerinde düğüm kullanmadım. Küçük metal kelepçelerle halletttim. Ölçüleri tutturmak ve bağlantıları yapmak bu sayede çok daha kolay, hızlı ve istikrarlı. Rüzgar hızlı eserse metal parçacıkları kırabilir diye düşünebilirsiniz ama çok zor. Çünkü penseyle bile zor açılıyorlar. Yinede zamanla kontrol etmekte fayda var. Daha az rüzgarlarda uçurmak konusuna gelince evt, revo 1.5 a göre daha iyi. Ama sert rüzgarda da uçurtmak düşünceniz varsa çıtaları kalınlaştırmakta fayda var. Ben yatayda 8 dikeyde 6mm lik çıtalar kullandım. Uçurtmanın gerginliği süper. Hareketler çok daha hassas. 1.5tan daha hoşuma gitti. Bunlar 10-15 dk lık bir test ile gözlemlediklerim. Yalnız bir şüphemn var, uçurtmanın denge ipleri ve ölçüleriyle ilgili bir sıkıntı var sanırım. Onu anlayabilmek içinde buradaki bir pc ye solidworks kurup yeniden bir değerlendirme yapmam lazım yada uçurtmayı duvar gibi bir yere sabitleyerek, iplerinide tam gerdirip uçurtmanın üzerinden bakarak gözlemlemek gerek. Yapma düşünmcesi olan arkadaşlara tavsiye ederim. Benden tam puan aldı. Şimdi sırada revo 2 var. Malum bazen rüzgar fazla sert oluyor.
PiLoT

Post by PiLoT »

Resimler geldi. Karanlık ortamda telefonla çekildiler. Net olmasada belli oluyorlar.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Video için biraz daha beklemeniz gerekecek.
Post Reply