İstanbul malzeme

Uçurtma yapımında kullanılabilecek her türlü malzeme hakkında bilgi. Malzeme bulunacak yerler.
Post Reply
okane

İstanbul malzeme

Post by okane »

Merhaba,
Forumun en yeni üyelerinden biriyim. Çocukluğumdan beri hep klasik altıgen uçurtma yapıp uçurdum. Kağıttan şeytanlar sayılmazsa :) Forumda olan uçurtmaları görünce uçurtmadan keyif alan her insanda olacağı gibi bende de bir gaza gelme durumu söz konusu oldu. Hemen siyah plastik boru aldım bir kırtasiyeden 8 mm. (anlamadığım için karbon olduğunu sanmıyorum :)) fakat kumaş bulamadım çevrede. Kırtasiyelerin uçurtma kağıdı diye sattığı kağıtları ve burgulanıp beni çileden çıkartan uçurtma ipini aldım. http://www.ucurtmaplanlari.com/frenchmilitary.htm planını kullanarak uçurtmamı yaptım. Deneme sırasında uçurtmam hafif sağa çekiyordu ve çıtanın eğilmesinden dolayı kanatları kapanıyordu. Arkadaki çıtayı bantla tutturdum fakat bu seferde havadayken kağıt yırtıldı. Şimdi DC denemek istiyorum. İki uçurtmanında püf noktaları ve gerdirme ile ilgili fikirleriniz nelerdir? İstanbul'da nerelerden hangi malzemeler temin edilir? (öğrenci bütçesiyle) Ayrıca bambu çubuklar her uçurtmada kullanılabilir mi?
Okan ERKAN
Altan
Site Admin

Re: İstanbul malzeme

Post by Altan »

Hoşgeldiniz.

Kağıttan şeytan uçurtmalar sayılmaz olur mu, burada sayılıyor. :mrgreen:

Aslında şu an bulabileceğiniz en iyi malzeme çöp torbasıdır. Battal boy çöp torbaları güzel iş görecektir. Mavi renk almayın, gökyüzü de mavi olduğu için en zayıf görüneni mavi oluyor. Bulabilirseniz büyük marketlerde ve yapı marketlerde farklı renklerde torba olabiliyor. Çıta olarak tahta çıta kullanabilirsiniz. Yapı marketlerde 1 metrelik çıtalar 1 lira civarında. Bambu çıta bulabilirseniz gayet iyidir. Kalın gelirse dikey kesip ince çıtalar elde edebilirsiniz. Tabi kesmek zahmetli olur.

Plana uyarsanız başka bir şey yapmanıza gerek kalmayacak.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
okane

Post by okane »

Teşekkürler Altan abi. (abi dememde sakınca yoktur umarım) Bu torbaların kalınlığı ve kalitesi fark ediyor sanırım.
Bambu çıtalardan Ümraniye Praktiker'de bulmuştum. Kesilicek kadar kalın gelmediler, bugün bir tane Eddy yaptım 105 cm'lik çıtalardan büyük siyah çöp poşeti kullanarak. Yurtta bulduğum çöp poşetlerinden yaptığım için biraz ince oldu fakat ilk defa altıgen dışında bir uçurtma yapmış olmaktan büyük keyif aldım. Eğim vermek yerine kuyruklu yaptım. Uçurdum dengesi biraz uğraştırdı, hala tam olmadı sanırım, rüzgarda yeterli değildi bu yüzden emin olamadım. Çöp poşetleri kolay yırtılmaları nedeniyle tak çıkar uçurtmalar için kullanışlı mıdır? Ben uygun bir kumaş arıyorum Anadolu yakasında nerede bulurum bilgisi olan var mı? Ayrıca el için olan küçük dikiş makineleri ne kadar kullanışlı olur?

Suruga yapmak istiyorum. Çöp torbasından yapsam gerdirme sırasında sıkıntı olmaz mı sizce? Yoksa Suruga'da gerdirmeyip kuyrukla uçar mı? Çok sordum sanırım, acemiliğime ve heyecanıma verin. :)
Okan ERKAN
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Kumaş konusunda o kadar çok yazdık ki, hem de daha yeni yazılar var. Biraz foruma bakın, her türlü bilgiyi bulacaksın. Malzeme bölümünden başla istersen.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
okane

Post by okane »

Çok baktım ama çelişkiye düşüyor insan çok başlık olmasından dolayı ipin ucu kaçıyor. En güncel kumaşçılar tek bir başlık altında toplansa kullanmış olanlar tarafından, sizin tecrübeleriniz bizim gibi yeni başlayanlara yol gösterir.
Okan ERKAN
uzunboylucuce

Post by uzunboylucuce »

bir soruda benden sizin uçurtmalardaki gibi birbirine monteli çıtalar yapsam nasıl olur zira 4 çıtalı uçurtma yapacağım montede sıkıntı yaşayabilirim.
okane

Post by okane »

Connector gerekiyor sanırım onlar için. Daha yapı marketleri gezemedim fakat en yakın zamanda gezip endcap ve connector bakacağım. Umarım bulurum, olmadı soru olarak burada alternatiflerini aramaya devam.
Okan ERKAN
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Çıtaları ek yapmak için aleminyum borular kullanıyoruz. Büyük yapı marketlerde var. Ayrıca sanayi mahalleleri gibi yerlerde boru satan yerler bulunuyor. İstanbul'da Karaköy perşembe pazarı, Çağlayan'da aleminyum boru satanlar var.

End cap Türkiye'de bulunmaz. En iyi çözüm çıtanın kalınlığına denk bir hortum bulup kesmek, iğneyle hortumu delip ip geçirmek.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
okane

Post by okane »

Fakat bunlar sanırım çöp torbalarında çalışmaz değil mi?
Okan ERKAN
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Çok ince olmayan çöp torbalarında bile uçları koli bandı ile ya da duck tape denilen gri kalın bantlarla güçlendirilerek sökülüp takılabilen uçurtmalar yapılır. Fakat 5-6 sök tak sonrasında kopma, yırtılmalar başlar, çöp torbaları elektriklenip tozu toprağı çok toplar. Özellikle siyah. Kumaş olunca çok uzun süre sorunsuz kullanılır, daha renkli. daha düzgün görünen uçurtmalar yapılır.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
okane

Post by okane »

Siz nereden alıyorsunuz kumaş veya Tyvek kağıdı?
Okan ERKAN
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Tyvek yapı marketlerden bakabilirsin. Tafeta için Sirkeci'deki büyük postanenin arka sokağını gez. Orada tafeta kumaş satan yerler vardı.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Post Reply