Uçurtmadan Fotoğraf Çekmek (KAP)

Uçurtma İle Havadan Fotoğrafçılık - Kite Aerial Photography
Post Reply
Halit
Site Admin

Uçurtmadan Fotoğraf Çekmek (KAP)

Post by Halit »

Daha önce KAP ile ilgili bir yazı yazmıştık ama forumdaki problem yüzünden kayboldu.
Bu hafta sonu KAP denemesi yapmayı düşünüyorum.
http://www.ucurtmaplanlari.com
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Bu benim ilgimi çekiyor. Osman'la biz çok önceden fotoğraf ile ilgili linklerden kap sayfalarına ulaşmıştık. Osman fotoğrafçıdır. Sonra rafa kalkmış projeler arasında yerini aldı. Konuyu geliştirmek gerek. Tüm detayları fotoğraflamak iyi olacak.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Ali

Post by Ali »

Ben de bu hafta sonu ucurtmadan kamera ile cekimi deneyecegim.
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Deneme yapabildiniz mi ?
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Böle bir düzenekle fotoğraf çekmek mümkün mü acaba

Image
Last edited by Halit on Sun Oct 26, 2008 12:12 am, edited 1 time in total.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Halit bu düzenek çok kontrolsüz görünüyor.
Uçurtma üzerinde kameranın bir şekilde kontrol edilebilmesi gerek.
Uzaktan kumandalı bir devre ile en az iki yönde hareket ettirmek ve vericili bir mini kamera şahane olurdu.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
led

slm

Post by led »

http://media.animal.discovery.com/conve ... dtech.html

Click on "continue" and then "Mini cam in action".
...buda denenebilir:)))))
Eray Kara
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Aşağıdaki düzeneği yapalı neredeyse 2 yıl oluyor ama yeterince vakit bulup denemek fırsatı olmadı. Uçurtma uçurmaktan sıra fotoğraf çekmeye gelmiyor.
Taşıyıcı kasayı balsa ağcından yaptım. Hafif herhangi bir ağaçtan yapabilirsiniz.
Zamanlayıcı bulmak en zor kısmı. Ben yurt dışından (USA) sipariş ettim. Kargo ile hemen gönderiyorlar. Resimdeki adresi girip hemen fiyat alabilirsiniz.
Fotoğraf makinası bir kere kullanılıp atılanlardan. Başına bir şey gelse de üzülmezsiniz.
Kasayı ip bağlamak için yaptığım düzenek tesadüfen elime geçmiş bir oyuncak parçası. Siz herhangi iki çıtayı çapraz tutturup yapabilirsiniz.

İyi sonuç alana kadar üzerinde uğraşılması gereken bir düzenek.

Benim sistemdeki gibi mekanik zamanlayıcı kullandığınız zaman her seferinde uçurtmayı indirip zamanlayıcıyı kurmanız lazım. Aslında uzaktan kumanda sistemler kullanılıyor ama bana göre fazla karışık. Ama bu işe kaptıranlar uzaktan kumandayı tercih ediyorlar.

Ferruh 'un uzaktan kumandalı düzenek yapma girişimi vardı ama bitirip bitirmediğini bilemiyorum.

İşte beni fotoğraflarım. Sormak istedikleriniz olursa cevaplamaya çalışırım.

http://picasaweb.google.com/cebecihalit/20041215KAP# tıklayın.

Yaşadığınız şehrin havadan fotoğraflarını çekmek ve sergilemek güzel olurdu. Yakında bu konuda fotoğraflar görmeyi umuyorum. Hatta ilk fotoğrafı kim çekecek merak ediyorum
Last edited by Halit on Sun Oct 26, 2008 12:10 am, edited 1 time in total.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

1- Mutlaka vericili bir video kamera isterim, çekeceğim görüntüyü görmeliyim.
2- Dijital kamera bağlanmalı. Yoksa görüntü kalitesi iyi olmayacak. Film masrafı, pozlama sorunu vb. olmasın.
3- Uzaktan kumanda olsun ki kameradan görerek yönlendirme yapalım.

Bu aşamada maliyet ve maharet sorunu var.

1- Vericili kamera pahalı değil ve ağır sayılmaz.
2- Yönlendirmeyi tek bir eksende yaparak maliyeti ve teferruatı azaltırız.
3- Gerisi iyi bir rüzgara ve büyük bir uçurtmaya bakıyor.
4- Anlamlı hava fotoğrafı çekebileceğimiz, uçurtma uçurmaya engel olmayacak yerlere ihtiyaç var.

Ya da başka bir düzenek aklıma geliyor.
Sistem 360 derece dönüş yapacak ve bu sırada kamera otomatik olarak eşit aralıklarla çekim yapacak. 12 kare çekim genellikle panoramayı tamamlar.

En ucuz sistem ise sadece deklanşöre basacak bir mekanizma kurmak ki bu Halit'in gösterdiği timer ile olur. Kabaca yerde kamera açısını ve yönünü sabitleyip uçurtma ile bir kare almak, uçurtmayı yere indirip, yeni bir yön ve açı ile yeni bir kare çekmek ve bu yöntemle devam etmek.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Halit
Site Admin

Post by Halit »

KAP ile ilgili aradığınız herşeyi

http://www.kaper.us

adresinde bulabilirsiniz.
Melih

Post by Melih »

Merhaba arkadaşlar, bende uuzn zamandır düünüyordum ki, bu sabah hadi yapayım dedim, yarın bir arkadaşım, sabit pili bozulduğu için kullanamadığı muste kamerasını getiriyor, 50gr gibi hafif bir kamera, 600x800 de açık havada fena değil. arkasında ekran yok, ki zaten bu iş için gerek de yok. Laptop ile yerde bakmak daha iyi.

Belki biliyorsunuzdur, ben modelciyim, gerçi pek uğraşmasamda, evde 6 kanal verici alıcı setim vs herşey var. dünyanın en küçük ve hafif servo sistemide mevcut ki her servo 6gr ağırlığında. uzatmayayım malzememiz var, uçurtma olarak 1 metrelik power sled sanırım yeterli olur şu anda.

Kablosuz kamera iyi bir fikir ama kötü bir haberim var, minimum 9V ve yaklaşık 300-500mAh elekrik harcıyorlar, ki bu uuzn süre havada kalacaksanız yetersiz bir süre, bana 1 saat yeter derseniz tabi sorun yok, 9 voltluk ek bir pil ile çalışabilir. Asıl sorun yerdeki alıcı için, 12voltluk akü taşımanız gerekmesi, alıcıyıda bağlamak için ayrıca bir LCD monitör gerekiyor, gerçi bunlar 300milyona bile var artık ama hepsi ek masraf.

iyisimi, ilk başta kamerayı bile sabit yapmak. dijital kameralar 3.7Volt Li-İon pil ile çalışıyorlar ki bu gerilim, radyo alıcısın ve servoları çalıştırmaya da yeter.

En basit ve iyi yol, 555 zamanlayıcı entegresi ile yapılmış elektronik bir deklanşörü, dijital kameranın deklanşör kablosuna doğrudan bağlamak olacak sanırım. 10 saniye aralık ile otomatik çeksin, beğenirsek, radyo ekler, kumandalı yaparız, devamı gelirse, kablosuz kamera da bende mevcut, iyice geliştiririz işi.

Ben bu hafta sonu kötüde olsa bişeyler çekip size ileteceğim, elektroniği kötü olup, zamanlayıcı yapmak isteyen varsa, bende her türlü malzeme mevcut, küçükyalıya yolu düşene yapımını öğretebilirim :)

meraklı iseniz, burada da anlatmam mümkün?
Last edited by Melih on Sat May 28, 2005 11:26 pm, edited 1 time in total.
led

slm

Post by led »

@melih
siz isterseniz başlayın bildiğiniz herşeyi anlatmaya , bira işini istanbula yolumuz düşünce hallederiz:)))...hemde galonla...sözümüz söz:)))
Eray Kara
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

Arkadaşlar bu da son numaram :)
Bu desen ve uçurtma güzelliklerinde size yetişemeyeceğime artık ikna oldum, zaten biliyorsunuz tek iplilerden çok 4 ipli şeylere meyilim var. Dedim ki, ben de sizin güzel uçurtmalarınızı daha güzel fotoğraflamaya ağırlık vereyim. Bu ilk kumandalı KAP cihazım, inşallah yakın zamanda para ayırıp LCD televizyon alıp, yerden kamera ile çekeceğim görüntüyü görebileceğim, tabi o zaman çok daha şık bir cihaz yaparım.

Bu yaptığım makina 2 mini 1 mikro servo ile çalışıyor, deklanşör için mikro, X-Y ekseni için mini servo kullandım. 160 mA lik mini bir pil ve süper mikro 6 kanal alıcı kullandım. İskelet olarak kullanacak aluminyum levha hala edinemediğim için, iskeleti alçıpan evlerde köşelerde kullanılan "köşebent" denilen malzemeyi kullandım 2 metresi 1.25 YTL, alt parçada açık olarak, üst parçada ikiye katladım.

Şu an gayet iyi çalışıyor, ama uçurtma ipine asmak için gerekli dörtgen ayak henüz yok, artık haftaya tamamlamış olurum. Tek sorunum kullandığım AKITA marka dandik kamera, pek birşey çekebildiği söylenemez ama ilk KAP işi için idare edeceğiz artık.Eğer işi iyi kıvırır güzel bir şase hazırlarsam, benim Kodak'ı takabilirim :)

Bu kış güzel geçecek.

Image

Image

Image
Post Reply