Ziya Bey, geçen hafta bana flowform yapmak istediğini söyledi. Ziya Bey'in flowform konusunda bana danışması çok gurur verici. Dolayısıyla Kendisine bu konuda yardım etmekten zevk duyacağım.
Belki başka yapmak isteyen olabilir o yüzden, Flow Form Uçurtmalar konusunda bildiklerimi buradan özetlemek istiyorum;
FLOWFORM

Bu tür uçurtmalar esas olarak internette iki şekilde yer alıyor.
Flowform FF03A (http://members.aol.com/hprinzler1/ff03a_e.htm)
Flowform FF04A (http://members.aol.com/hprinzler1/ff04a_e.htm)
Uçurtmanın Şekli;
Bunlardan ilki 4 odacıklı. (Benim yaptığım) İkincisi ise 8 odacıklı. Eğer kumaşınız ve sabrınız yeterliyse 8 odacıklı olandan yapmanızı öneririm. Aslında İkisininde prensibi aynı. Hatta uçurtmaların şekillerinin çizimlerde verilen şekilde de olması şart değil. Odacık sayısını keyfinize göre belirleyebilirsiniz. Hatta uçurtmanın şeklini istediğiniz biçimde yapmanız mümkün. (Bkz. Emin Bey'in Ahtapotu)
Profiller;
Uçurtmanın şekli belirlendikten sonra, sıra uygun bir profil bulmaya gelir. Burada önemli olan profil şekli. Uçurtmayı kaç odacıklı yaparsanız yapın profilde denenmiş bir profil kullanmanız gerekir. Her profilin kendine has özellikleri var. (Kaldırma ve sürükleme kuvvetleri gibi) Bu profiller rüzgar tünellerinde deneniyor. Bu konuda detaylı bilgi sahibi olan kişi Melih 'tir.
Ayrıca profil seçim aşamasında, uçurtmayı hangi rüzgar hızların da ve hangi açıyla uçurmak istediğiniz önem taşır.
Flowform uçurtmalar genelde yüksek rüzgar hızlarında uçarlar ve kalın profillidirler. Bu noktada şu saptamayı yapmak istiyorum;
Eğer esnemeyen bir kumaştan (ripstop gibi), ince işçilikle bir flowform yapmayı göze alıyorsanız, internette verilen kalın profilli planlardan biraz daha ince bir profil kullanabilirsiniz. Profil inceldikçe sürükleme azalacağından uçurtma daha dik açıyla uçacaktır.
Odaçıkların ağız şekli;
Ben odacıkların ağızının iç kısımlarına kalın bir misina geçirdim. Bu şekilde ağızının devamlı açık kalacağını zannediyordum. Ama pek gereği yokmuş En iyisi, içe kıvırma aşamasında içine ince bir dakron şerit dikilmesi galiba.
Bir de odacık ağızlarının üstüne tül gibi bir parça dikme durumu var. Sanırım bunun da amacı, uçuş anında ağız şeklini korumak. Bu amaç için gelin tülü denilen bir malzeme var. Ancak uygun şekilde kesilmesi ve dikilmesi işkence gibi.
Uçurtmanın orasında-burasındaki delikler;
Odacıkları birbirinden ayıran iç profillere kesinlikle delinmesi gerekiyor. Amacı her odacıktaki basıncı eşitlemek. Yerleri çok mühim değil. Ama profilin mukavemetini etkilemeyecek ve uçurtma içindeki basınç dağılımını sağlayacak şekilde her profile 2-3 tane delinmeli.
Alt ve üstündeki deliklerin ise ne işe yaradığını ne siz sorun ne ben söyliyeyim. Bu konuya mantıklı bir açıklama getirmek isteyen varsa buyursun.
Fakat bu delikleri açmak çok zevkli. Elektrikli havya ve uygun büyüklükte bir bardak ile çok çok kolay. Delikleri deldikten sonra elinizde bol bol yuvarlak kumaş parçacığı oluyor. Sonra bunlardan ne yapsam diye düşünüyorsunuz.
Uçurtmanın Firar kenarının şekli.
Bazı çizimlerde tüm odacıkların firar kenarları açık oluyor. Bazılarında hepsi kapalı, bazılarında ise hem kapalı hem açık kenarlar bulunuyor. Kapalı ve açık olmasının da uçurtmanın uçtuğu açıyla alakası var. Kapatınca açının dikleşmesi gerektiği gibi bir şey hissediyorum ama, benimkinde ortadaki açık hücreleri kapatıp (toplu iğneyle) denediğimde pek bir şey farketmemişti.
Kuyruk.
Süper lazım bir şey. En azından benim yaptıklarıma.
Keeller ve ipler;
Keeller, sanırım kuyruk kadar önemli. Uçurtma uçarken kuyruk nasıl sağa sola yalpayı azaltıyorsa keeller 'de aynı şekilde uçurtmanın altındaki yüksek basınçlı havayı yönlendirip dengeyi sağlıyorlar. Koşum uzunlukları ise, Halit Bey'in dediği gibi; "Ne kadar uzun, o kadar iyi."
Aşağıdaki adreslerde Flow form için bazı materyaller var. Biri word dosyası, biriside benim yaptığım flowform'un Autocad çizimleri.
http://www.alfa-mar.com/flowform/flowform.doc
http://www.alfa-mar.com/flowform/flowform.dwg
Serçin...
Not:
@Ziya Bey; Yapmak istediğiniz şekli bir kağıda karalayıp, boyutlandırısanız, ben autocad te çizebilirim. Tüm parçaları, 1-1 paftalar halinde çıkartabiliriz. Bu şekilde sizin için çok kolay olur.