kuyruk
- ahmetbayar
kuyruk
uzun kuyrukların uçurtmaya yararları nelerdir? kuyruk çeşitleti nelerdir?
AhmetBey,
Ana sayfa girişindeki karikatürde anlatıldığı gibidir.
Uzun kuyruklu uçurtmalar daha çok mutlu olurlar, mutlu olduklarını daha iyi ifade edebilirler, kuyruk uzadıkça mutlulukta doğru orantılı olarak artar.
Genelde denge sağlamak için kullanıldıkları gibi, yeterli denge sağlayıcı uzunluk sağlandıktan sonra, gerisi tamamen görseldir.
Ana sayfa girişindeki karikatürde anlatıldığı gibidir.
Uzun kuyruklu uçurtmalar daha çok mutlu olurlar, mutlu olduklarını daha iyi ifade edebilirler, kuyruk uzadıkça mutlulukta doğru orantılı olarak artar.
Genelde denge sağlamak için kullanıldıkları gibi, yeterli denge sağlayıcı uzunluk sağlandıktan sonra, gerisi tamamen görseldir.
Uçurtmalarımı,
Özgürlüğe salardım,
Küçük bir çocukken.
Düşler ülkesine uçsun,
Düşlerimi bulsun diye,
Her akşam,
Bırakırdım ipini,
Uçurtmamın.
Gitsin özgür ülkelere,
Özgür çocuklarla tanışıp,
Bütün çocuklar yaşasın diye,
Uçurtmamın kuyruğuna,
Umutlarımı bağlardım,
Salına salına giderdi,
Gecenin koynuna doğru,
Ve ben ger gece,
Pencerenin kenarından,
Bakardım ay’a,
Göz kırpan yıldızlara,
Gecenin koynuna bıraktığım,
Uçurtmamı sorardım,
Kuyruğunda yeşeren umutlarımı,
Kuyruğunda cocukluğumu
Düşlerimin ülkesine,
Vardı mı? uçurtmam diye.
İşte uçurtma ve kuyruklar böyle birşeydir...

Özgürlüğe salardım,
Küçük bir çocukken.
Düşler ülkesine uçsun,
Düşlerimi bulsun diye,
Her akşam,
Bırakırdım ipini,
Uçurtmamın.
Gitsin özgür ülkelere,
Özgür çocuklarla tanışıp,
Bütün çocuklar yaşasın diye,
Uçurtmamın kuyruğuna,
Umutlarımı bağlardım,
Salına salına giderdi,
Gecenin koynuna doğru,
Ve ben ger gece,
Pencerenin kenarından,
Bakardım ay’a,
Göz kırpan yıldızlara,
Gecenin koynuna bıraktığım,
Uçurtmamı sorardım,
Kuyruğunda yeşeren umutlarımı,
Kuyruğunda cocukluğumu
Düşlerimin ülkesine,
Vardı mı? uçurtmam diye.
İşte uçurtma ve kuyruklar böyle birşeydir...
uçurtmayı vurmasınlar
- Altan
- Site Admin
Şunu ekleyelim, kuyruk bizim de mutluluğumuzu ifade eder.levent wrote: Uzun kuyruklu uçurtmalar daha çok mutlu olurlar, mutlu olduklarını daha iyi ifade edebilirler, kuyruk uzadıkça mutlulukta doğru orantılı olarak artar.
Taaa uzaklardan görenleri çağırır, onları da mutlu eder.
Anlaşılan kuyruğun teknik işlevi çok önemli değilmiş.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
@Altan
Edirne Ucurtma Festivalinde bizi de uçurtmalara ceken Halit Beyin iki iplisinin pesine baglayip havada dört döndürdügü kuyruk degilmiydi?
Bence kuyruklar manyetik objelerdir, yüksek cekim etkileri vardır. Özgürlük dendiğinde kuyruklar uçurtmalara fark atar çünkü ortalama bir kuyrugu paketleyip kaldirmak yarım saatten fazla sürer
Edirne Ucurtma Festivalinde bizi de uçurtmalara ceken Halit Beyin iki iplisinin pesine baglayip havada dört döndürdügü kuyruk degilmiydi?
Bence kuyruklar manyetik objelerdir, yüksek cekim etkileri vardır. Özgürlük dendiğinde kuyruklar uçurtmalara fark atar çünkü ortalama bir kuyrugu paketleyip kaldirmak yarım saatten fazla sürer
Erol Dinneden
http://www.adammarka.com.tr
http://www.adammarka.com.tr
- ahmetbayar
Kuyruk deyince herkesin gönül teline dokunmuş gibi hissettim kendimi. Nedendir, herkes derinden gitmiş.
Malum, uçurtma özgürlüğü simgeler. Ama ben de geçenlerde şöyle bir şey duydum. Buna ne diyeceğinizi merak ediyorum.
Kendimi uçurtma gibi özgür hissediyorum
Özgürüm ama
İplerim başkasının elinde
Bıraksa iplerimi, uçamam bile, savrulur giderim
Sanırım bu sözler konuya olan yaklaşımımıza balta vurmakta.
Malum, uçurtma özgürlüğü simgeler. Ama ben de geçenlerde şöyle bir şey duydum. Buna ne diyeceğinizi merak ediyorum.
Kendimi uçurtma gibi özgür hissediyorum
Özgürüm ama
İplerim başkasının elinde
Bıraksa iplerimi, uçamam bile, savrulur giderim
Sanırım bu sözler konuya olan yaklaşımımıza balta vurmakta.
Kuyruk Tipleri
Bu başlığın ilk açılış mesajındaki sorulardan biri de "kuyruk tipleri nelerdir?" idi. Deneyimli büyüklerim hevesle bu sorunun cevabını bekliyorum ben.
Benim aklıma fotografını gördüğüm şunlar geliyor:
1 şerit kuyruklar
2 tüp kuyruklar
3 hareketli, rüzgar tribünü şeklinde olanlar
Var mıdır başka?
Bir de Altan Bey'in resim galerisinde eski resimlere bakarken "kuyruğu yukarı yolladık." diye bir ibare gördüm geçende. Bir imâ mıdır, gerçek midir pek merak ediyorum.
Benim aklıma fotografını gördüğüm şunlar geliyor:
1 şerit kuyruklar
2 tüp kuyruklar
3 hareketli, rüzgar tribünü şeklinde olanlar
Var mıdır başka?
Bir de Altan Bey'in resim galerisinde eski resimlere bakarken "kuyruğu yukarı yolladık." diye bir ibare gördüm geçende. Bir imâ mıdır, gerçek midir pek merak ediyorum.
- Altan
- Site Admin
Evet kuyruğu yukarı yolladık. Çocukken mektup yollardık. Şu an not kağıdı olarak kullandığımız kare blok kağıtlar vardır ya, işte o boyutta kağıtları ipe geçirirdik ve rüzgar o kağıtları yukarı taşırdı. Kuyruk yollamak da böyle bir şey. Biz kazık çakıp ipleri bu kazığa bağlıyoruz. Sonra ip boyunca ipi aşağı indirerek yürüyoruz ve yaklaşık 10 metre sonrasında ipe çengel yardımı ile kuyruk bağlıyoruz. İpi bıraktığımızda iple birlikte kuyruk da yükseliyor. Sonrasını rüzgar hallediyor, kuyruk yavaş yavaş yukarıya çıkıyor.
Kuyruk tiplerini güzel sıralamışsınız. Şerit ve tüp kuyruk. Aslında dönen diğer şeyler çamaşır olarak adlandırılıyor. Onlar kuvvetli bir uçurtmanın ipine bağlanıyorlar. Kuyruk olarak da dönenler var tabi.
Kuyruk tiplerini güzel sıralamışsınız. Şerit ve tüp kuyruk. Aslında dönen diğer şeyler çamaşır olarak adlandırılıyor. Onlar kuvvetli bir uçurtmanın ipine bağlanıyorlar. Kuyruk olarak da dönenler var tabi.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
Non-woven dan tüp kuyruk olur mu?
Elimdeki ince uzun kumaş parçaları bir işe yarasın hem de biraz biraz dikiş dikemeye alışayım diye elimdeki non-woven (çiçekçi elyafı) parçalarından bir kuyruk diktim, amaç elim alışsın diye. Ama diktikten sonra hava geçiren bu kumaşın başarısız olacağını düşünmeye başladım. Sorum şöyle
1- Kuyruğun rüzarın girdiği ağzının çapı ne kadar olmalı?
2- Rüzgar geçirmeyen bir kumaş mı tercih etmeliyim?
Sonuçta ben denediğim herşeyle birşeyler öğreniyorum ki kârım büyük demektir, kuyruk bir işe yaramasa da...
1- Kuyruğun rüzarın girdiği ağzının çapı ne kadar olmalı?
2- Rüzgar geçirmeyen bir kumaş mı tercih etmeliyim?
Sonuçta ben denediğim herşeyle birşeyler öğreniyorum ki kârım büyük demektir, kuyruk bir işe yaramasa da...
Last edited by yucelgun on Fri Apr 28, 2006 11:33 pm, edited 1 time in total.
- ahmetbayar
Bazı uçurtmaların kuyruğu 25-30m. Nerdeyse uçurtmanın ipi kadar. Uçurtma havalndıktan sonra kuyruğun tamamının havalanması için uzun zaman geçiyor. Görüntü çok güzel oluyor. Eminim denge için de işe yarıyor. Bir taşla iki kuş.
Ama bazı uçurtmalarda hiç kuruk yok. Ben de bunu anlamıyorum. Dengeyi nasıl sağlıyor?
Ama bazı uçurtmalarda hiç kuruk yok. Ben de bunu anlamıyorum. Dengeyi nasıl sağlıyor?
Kuyruksuz uçurtmalarda denge genelde, yatay yüzeylerdeki dihedral sayesinde sağlanıyor. Dihedralin ne olduğunu şöyle anlatayım, kanatların hafif yukarı doğru bükük olması demek. hani güvercinler süzülürken kanatlarını yukarı doğru kaldırırlar ya işte o açıya deniyor.
Etkisi ise şöyle, hava V şeklindeki kanatlardan geriye doğru akarken bir kısmı da V formu yüzünden kanatların uçlarına doğru kaçıyor, böylece gövde ortada dengede kalıyor. Dart okunun tüyünun arkada kalıp, ağır ucunun önde kalması gibi bunlar da hava üstlerinden akarken stabil bir şekilde kalabiliyorlar. Bu etkiden eğitim uçaklarında da faydalanılır, uçağın kumandasını bıraksanız bile, gövde kendiliğinden dengeye gelir bu açı yüzünden.
Bizim DC model uçurtmalarda bu V şekli hem gövdenin ortasında, hem de kanatların esnemesi ile oluşuyor, dolayısı ile kuyruğa gerek yok. Fener uçurtmalarda da dengenin bir çıtaya bağlanması sonucunda gövde V şeklinde uçuyor, onda da kuyruğa gerek yok.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Etkisi ise şöyle, hava V şeklindeki kanatlardan geriye doğru akarken bir kısmı da V formu yüzünden kanatların uçlarına doğru kaçıyor, böylece gövde ortada dengede kalıyor. Dart okunun tüyünun arkada kalıp, ağır ucunun önde kalması gibi bunlar da hava üstlerinden akarken stabil bir şekilde kalabiliyorlar. Bu etkiden eğitim uçaklarında da faydalanılır, uçağın kumandasını bıraksanız bile, gövde kendiliğinden dengeye gelir bu açı yüzünden.
Bizim DC model uçurtmalarda bu V şekli hem gövdenin ortasında, hem de kanatların esnemesi ile oluşuyor, dolayısı ile kuyruğa gerek yok. Fener uçurtmalarda da dengenin bir çıtaya bağlanması sonucunda gövde V şeklinde uçuyor, onda da kuyruğa gerek yok.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
- ahmetbayar
Deltaların kanat uçları ve orta çıtaları kafi miktarda esnediği ve bollaşan kumaş bir V şekli oluşturduğu için normal delta uçutmalara kuyruk gerekmez. Sizinkiler kuyruksuz uçmuyorsa, kanatdaki çıtaları daha inceltmek iyi bir çözüm olabilir diye düşünüyorum, çünk delta dediğin kuyruksuz uçar zaten 
Açının bir sınırı yok, rüzgar hızına göre değişebilir çünkü dihedral arttıkça uçurtma stabil olsada bu seferde kaldırma gücü düşer.
Eddy gibi modellerde dihedral orta göbekler var veya rokakularda arkadan gerdirilerek dihedral sağlanıyor. Uçurtmalarda 15-30 dereceye kadar yeterlidir diye düşünüyorum, denemek iyi olacaktır. Sizin deltalarda kanatlar arasındaki gergi çıtasını çok az kısaltmak veya inceltmek iyi sonuç verebilir. Benim aldığım çin malı deltlarda incecik plastik çıtalar var gayet güzel uçuyorlar. Bildiğimiz balon çubuğu, hem ucuz hem hafif. tabi kolay kırıldığı için tercih etmemek lazım.
Açının bir sınırı yok, rüzgar hızına göre değişebilir çünkü dihedral arttıkça uçurtma stabil olsada bu seferde kaldırma gücü düşer.
Eddy gibi modellerde dihedral orta göbekler var veya rokakularda arkadan gerdirilerek dihedral sağlanıyor. Uçurtmalarda 15-30 dereceye kadar yeterlidir diye düşünüyorum, denemek iyi olacaktır. Sizin deltalarda kanatlar arasındaki gergi çıtasını çok az kısaltmak veya inceltmek iyi sonuç verebilir. Benim aldığım çin malı deltlarda incecik plastik çıtalar var gayet güzel uçuyorlar. Bildiğimiz balon çubuğu, hem ucuz hem hafif. tabi kolay kırıldığı için tercih etmemek lazım.