forum'un özellikleri

Uçurtmalar ile ilgili genel bilgiler.
Post Reply
ahmetbayar

forum'un özellikleri

Post by ahmetbayar »

Bildiğim kadarıyla IP numarası denen bir şey var. Bu nedir? Forum yöneticileri isteseler üyelerin yaklaşık adreslerini belirleyebilirler mi? Forum yönetimi nasıl yapılır? Forum yöneticilerinin değişik sıfatları var. (Mod. gibi) Bunlar nelerdir? Yetkiler nasıl belirlenir?
Bilgisi olanların paylaşmasını talep ediyorum. :)
Altan
Site Admin

Re: forum'un özellikleri

Post by Altan »

Bildiğim kadarıyla IP numarası denen bir şey var. Bu nedir? Forum yöneticileri isteseler üyelerin yaklaşık adreslerini belirleyebilirler mi?
İnternete bağlanan her makina bir numara alır. Forum yöneticileri ip nolarından bağlantı yapanın nereden olduğunu şehir ya da ülke olarak anlayabilir. Tam adresin alınması için kanuni işlem gerekir. Bağlantıyı sağlayan kurum bağlantı saatindeki ip nosundan, kimin bağlandığını verebilir.
Forum yönetimi nasıl yapılır? Forum yöneticilerinin değişik sıfatları var. (Mod. gibi) Bunlar nelerdir? Yetkiler nasıl belirlenir?
Forum yönetimi kullanılan yazılımla ilgili olarak değişiklik gösterir. Forum yönetiminde admin ve moderatörler vardır. Admin tam yetkili kişidir. Moderatörler forumun düzenini sağlayan kişilerdir. Yetki düzeyleri değiştirilebilir. Mesajları silme, taşıma gibi işlemleri yaparlar. Forumun admin paneline yetkili kişiler girerek yönetim işlemlerini yaparlar. Moderatör yönetimi, yedek alma, kullanıcı yönetimi, kısıtlamalar, izinler, yetkiler, konular, başlıklar üzerinde işlem yapılabilir. Bu düzenlemeleri forum kullanıcıları göremez.

http://www.phpbb.com/
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
ahmetbayar

Re: forum'un özellikleri

Post by ahmetbayar »

" Forum yöneticileri ip nolarından bağlantı yapanın nereden olduğunu şehir ya da ülke olarak anlayabilir. Tam adresin alınması için kanuni işlem gerekir. Bağlantıyı sağlayan kurum bağlantı saatindeki ip nosundan, kimin bağlandığını verebilir. "
Kanuni işlem nasıl bir şeydir. Savcılıktan izin gibi mi? IP numarası anladığım kadarıyla bilgisayarla ilgili. Aynı kişi başka bilgisayardan girse durum anlaşılmaz doğru mu?
Şimdi siz benim şu anda hangi şehirden bağlandığı biliyor musunuz mesela?
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Ahmet bey moderatör olduğum başka bir forumda kişilerin ip nosuna bakarak nereden bağlandıklarını şehir olarak biliyorlardı. Sanırım Telekom'un sitesinden böyle bir bilgi edinilebiliyor. Bağlanan kişi internet kafe'den bağlanmışsa kimlik belirlemek tabii ki pek mümkün değil. Eğer foruma saldırı yapılmışsa savcılığa başvuruluyor. Savcılık takibi yaparak bağlantı adresini buluyor.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

IP adresi sizin bilgisayarınız ile ilgili birşey değil, size internet veren kurumun (türk telekom gibi) sizin bağlı olduğunuz modemin internet üzerindeki diğer cihazlar arasında tanınabilmesi için üretilen bir numara. Bu numara dünya üzerinde internete yapılan her bir bağlantı için farklıdır. Ama aynı bağlantıyı kullanan iki bilgisyaar için aynıdır. Yani bir internet kafede hangi bilgisayardan işlem yapıldığı tespit edilemese de kafe tespit edilebilir.

Bir IP adresinin tam adresinin tespiti için savcılık kararı gerekiyor, bu drumda Türktelekom o IP adresinin belirtilen gün ve saattte hangi ADSL hattına verildiğini kayıtlarından çıkarıp söyleyebiliyor. Yani suç varsa tespit mümkün.

Şehir falan bulmaya gelince çözüm şu şekilde. IP adresleri telekom firmalarına bloklar halinde veriliyor. Yani Türktelekom tarafındna verilen adreslerin neler olabileceği zaten belli. Ek olarak da birtakım firmalar kayıt tutarak o IP lerin hangi bölgelerde verildiğini bir veri tabanında topluyor böylece yaklaşık yer tespiti yapabiliyorsunuz.

Örnek olarak;
Yukarıdaki mesajı atarken 85.103.228.92 IP adresli bağlantıyı kullanmışsınız (bunu forum yönetcisi olarak görebiliyorum)
http://www.ip2location.com/free.asp adresine giriyorum ve bu adresi yazıp bul diyorum.
Sonuç olarak şu çıkıyor,
IP:85.103.228.92
Ülke:TURKEY
Servis Sağlayıcı:KOCAELI TURK TELEKOM ADSL-ALCATEL

Bu son satırda Türktelecom tarafından verilen ADSL bağlantısı kullandığınız ve bağlantıyı sağlayan ADSL sunucunun ALCATEL marka olduğunu anlıyoruz :)
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Teşekkürler.
Forum sayfalarının çalışma şeklini hep merak etmişimdir. Büyük ölçüde öğrenmiş oldum. :D
Post Reply