Uçurtmayla başka şeyleri yükseltip sonra yukardan bırakmak

Uçurtmalar ile ilgili genel bilgiler.
Post Reply
cimcoz

Uçurtmayla başka şeyleri yükseltip sonra yukardan bırakmak

Post by cimcoz »

(Not: Bu yazıyı "Etkinlikler" forumunda bir mesaja cevap verirken yazmıştım, konu olarak buraya daha uygun olduğu için yeni bir başlık altında buraya da ekledim.)

@Halit
Paraşüt için derken; paraşütçüyü taşıyacak düzenek için, evet. Düzenek iki makarayla çalışıyor ve stor perde gibi bir tarafını çekince yükseliyor, diğer tarafını çekince alçalıyor. Niye uğraşıyorum ki, işte resmi:
Image

İplerin içinden geçtiği halkalar için perde halkası da olur herhalde ama pahalı ve bulunması zor bir şey değilse olta halkası da alabilirim.

:?: Bu arada bir acemi sorusu daha: tek ipli uçurtma için ne tür ip kullanılır? Ben spectralarımı kullanırım diye düşünmüştüm ama onları tek iplide kullanmak yazık olur herhalde değil mi? Çocukken Almanya'dan getirilmiş bir uçurtmam vardı, onun ipi naylondu mesela, misina gibi bir şeydi. Paraşütçü düzeneği için resimde de görüldüğü gibi uçurtmanın çıkmasını istediğim mesafenin iki katı ip gerekecek. Makul fiyata ne kullanabilirim?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Hüseyin Cimcoz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bir insanın bidiğini zannettiği şeyi öğrenmesi imkansızdır...
Epiktotes
cimcoz

Post by cimcoz »

@ Halit
Bir görüştüğümüzde konuşalım gerçekten ama benim bulduğum kaynaklar arasında (senin resmini gönderdiğin kitap sayfası da dahil) en pratiği buydu. Benim açımdan en önemli özellikleri:
1) İkinci bir uçurtmaya ya da yükseltici kanatlara vs. gerek duymuyor, kendin ipi çekerek yükseltiyorsun.
2) Düşme zamanını sen ayarlıyorsun. Resimdeki kırmızı renkli tel makaraya dayanacak kadar ipi çekip, sonra dilediğin zaman (rüzgara, uçurtmanın istediğin yere gelmesine filan göre) son hamleyi yapıp biraz daha çektiğinde düzenekteki nesne aşağıya düşüyor.
3) Hazırlaması çok kolay (gibi gözüküyor)

Sen niye beğenmedin?
(Not: Resim çok doğru değil aslında, makaralar arasındaki ip resimde göründüğü gibi kısa değil. Bir ucu uçuranda -ya da yere çakılı- diğer ucu da uçurtmaya bağlı. Yani makaranın biri yerde, diğeri uçurtmada.)
Hüseyin Cimcoz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bir insanın bidiğini zannettiği şeyi öğrenmesi imkansızdır...
Epiktotes
Post Reply