Bugün Ateş bey ile buluştuk ve Merter'e gittik. Toptancılardan birinden polyester kumaş bulduk. 100 metrelik toplar halinde veriyorlarmış. Kesemeyiz dediler. Renklere ve kumaşlara bakmak için bizi depoya gönderdiler. Depoda parça kumaş, yarım top gibi parçalar kaldığını gördük. Depocu Hasan bey bu kumaşları verebileceğini söyledi. Ondan bundan derken bize bazı toplardan 4-5 metrelik parçalar bile verdi. Sonuçta 90 metreye yakın kumaş ile çıktık. Metresi 110 yeni kuruştan yani 1.100.000 liradan işi hallettik. 85 cent metresi. Artık fazla kumaş derdimiz olmayacak. Tek dert fazla renk olmayışı. Mont, şemsiye, çanta gibi şeyler için kullanıldığından çok canlı renkler yok. Gördüğüm renkler kırmızı, bordo, koyu mavi, açık mavi, beyaz, siyah, haki yeşil, krem rengi, sarı, turuncu, uçuk pembe, tuhaf açık yeşil, lacivert, kahve rengi. Floresan renkler pek yok. Ripstop kumaş da ellerinde var. Fakat kumaşın alt kısmına bir kaplama yapılmış. Bu nedenle fazlaca ağır kalıyor. Ripstop kumaşın çizgili olmayanı da varmış. Tabi o da kaplamalı idi. Sanki zorlasak, biraz daha kalabalık olsak, birleşip her kumaşı alabileceğiz.
Bölgede başka pek çok tekstil firması var. Anladığımız kadarı ile bir dolaşsak bir çok yerde kumaş bulabileceğiz.
Haftaya tekrar gideceğim. Daha çok zaman ayırmayı düşünüyorum. Başka yerlere de bakacağım. Ripstop var ama kaplama yapılmıştı. Çok ağır. Yine de ripstop bulma ihtimallerimiz artıyor. Fakat renk sorununu aşamayacağız gibi. Özellikle ripstop için.
Zaten gittiğimiz yer Merter'den Güngören'e uzanan yol. Bütün tekstil firmaları orada. Haftaya daha çok bilgi edinmiş olurum.
Ufak ufak listelerinizi hazırlayın. Kesilmiş top varsa istediğimiz kadar kesiyorlar. Ama açılmamış topları kesmeye pek yanaşmadılar. 50 metre istenirse çok rahat kestirebiliriz. Her renkten 25 metre istersem herhalde kestirebilirim.
Ben cuma günü yanına (*) olan telefondan orada bir arkadaş la konuşmuştum toptan satış yapıyorlar ancak eğer depolarında parça varsa yardımcı olabileceklerini söylemişlerdi.
Bu arada pazar günü Sanıyorum Halit Bey di kumaş boyası ile ripstop ta süslemelerden bahsetmişti.
Diyorum ki Aradığımız özellikte ripstop bulabilirsek toplu halde beyaz top alsak renklendirmemiz mümkün olur mu ?
İnternette ripstop boyama ile ilgili bir sayfa vardı. Hatta yazı doğrudan bir dergiden taranıp konmuştu. Yazıya şöyle bir bakmıştım, detaylı incelememiştim.
Beyaz ripstop almak için top olarak sipariş vermemiz gerekecek. Aslında 4 renkten birer top sipariş verebilsek fena olmaz. 1 top 100 metre.
fiyat ürün araştırması ile birlikte ortak ripstop alımı ile ilgili organize de olabilirsek iyi olur derim .Beyaz ripstop alırsak boya işinin altından kalkabilirmiyiz ? eğer boya işi de olursa
Bence boyama işine hiç girmemek lazım. Boya ile iyi bir renk elde etmek mümkün değil.
Tafeta türü kumaşlar ile bir çok uçurtmayı (özellikle başlangıç) yapmak mümkün. Türkiye'de üretilen ripstop yok. Olanlar aşırı derecede ağır. Uçurtma yerinden kalkamıyor.
kumaş ile ilgili bu kadar yoğunlaşmışken kumaş ve uçurtma yapımında kullanılan diğer aksam için ;
- Uçurtma için ideal ripstop mertekarede kaç gram olmalı ?
- yurt dışından temin edildiğinde hangi ölçüler ile (hazır tabaka şeklinde mi?yoksa metre ile ıstenen ölçülerde mi ) elde ediliyor ? maliyet ne kadar ?
bir de
ince fiber çubukları ve ahşap çıtaları birleştirmek için aliminyum boruları istanbul da nerelerde , hangi isimle temin edebiliriz.
ripstop ağırlığı sanırım 30-40 gr/m2 (imperteks 100 gr/m2 civarı)
rulo halinde satılıyor. 1 ve 1.5 metre enlerinde.
Alu ek parçası konusunda Erhan Bey uzman.
Fiber çubukların bir tek Balacan uçurtmada olduğunu duyduk. Ne yazık ki onlar da artık pek dışarı vermiyorlar ya da fazla pahalı satıyorlar. Aleminyum borular yapı marketlerde bulunuyor.
Yurt dışında ripstop sanırım feet olarak satılıyor. feet 90cm. civarında bir şey idi galiba. Eni 1 metre ya da biraz daha fazla oluyor. Ferruh daha doğru açıklar.
Genelde 54inch, ya da 48 inch gibi enlerde satiliyor ripstop. 1 inch 2.54 cm. Yani enler yaklasik 130-140 cm. Fiyatlar da yard basina dusen fiyatlar. Bir yard (ya da 3 feet) asagi yukari 91 cm. Agirliklarda gozuken 3/4 oz, 1/2 oz, 1 oz gibi rakamlar da yard kare basina dusen agirliklar. Bir oz/yard kare = 34 gram/metre kare.. Sanirim ucurtmalar icin en yaygin kullanilan malzeme 3/4 oz. Ben en azindan kuyrugum icin o malzemeyi kullandim. Cok ince bir malzeme (dikmesi bence zordu biraz), ama 36 metrelik kuyruk sadece 450-550 gram civarinda cikti ve 11-13 km ruzgarlarda rahatlikla havalandi.. Aslinda tek ipli ucurtmalar icin ne kullaniliyor pek bilmiyorum. Tabi bu bahsettigimiz naylon kumaslar. Bir de polyesterler var, onlar ayri, onlar hakkinda da pek bir bilgim yok dogrusu.