İkinci olarak Diamond uçurtma yapmaya karar verdim,
ama detaylı bir plana ihtiyacım var. Özellikle denge iplerinin
bağlantı noktaları ve kullanılacak çıtaların ebatları.
Düşündüğüm 1 Metrelik ağaç çıta ile yapmak
1 Metrelik çok mu büyük olur ? Daha küçük mü yapsam acaba kararsız kaldım
@Ferruh
Bende büyük yapmak istiyorum ama burda yapı marketlerde
çıtaları(yuvarlak) 1 metre satılıyorlar. Boyu 2,40 olanları var
ama onların çapı 2 cm 'den başlıyor ve uçurtma için biraz ağır
olacagını düşünüyorum, onun için en fazla 1 metrelik yapabilirim.
Çıta için model merkezi ne gidebilirsiniz . Orada karbon çıta satılıyor . Galiba tek orası satııyor . Sanırım planlarda detaylı olarak plan bölümünde vardır .
Koçtaş'larda bambu çıtalar var. Paketler halinde satılıyor, tahta çıtadan daha sağlamlar ve tahta çıtadan daha ucuza geliyor. Aleminyum boru satan yerlerden (Karaköy, Çağlayan) 5 mm., 6 mm. gibi kalınlıklarda parçalar kestirin. Bu aleminyum borular bağlantı parçaları olacak ve iki adet 1 metrelik çıtayı birleştirmeye yarayacaktır. Bambu alırsanız 120 cm. boyunda olanlar da var. Bahaus'ta uzun bambular var, fakat boy ve kalınlıklar çok farklı. Seçerek alabilirsiniz.
Karbon çıta alırsanız çok pahalıya gelecektir. Ayrıca yeterli kalınlıkta bulamazsanız kırılma riski olacak.
@Altan
Aslında ben elektrikçilerin kullandığı PVC boruyu düşünmüştüm
olabilir mi ? Ayrıca bağlantı parçası olarak yine tesisatçıların
kullandığı Mavi boru'ya ne dersiniz ?
Aleminyum parçaları nasıl kullanacağım, bu konuda bilgim yok
@Altan
Pis su tesisatlarında veya oluklarda kullanılan tarzda
sert olanları var, onların olabilileceğini düşündüm.
Bu akşam Bahaus'a gidip bakmak istiyorum ama vakit
meselesi tabiyki. Bahsettiğiniz aleminyum borunun resmini
görebilirsem daha fazla fikir sahibi olabilirim.
Etkinliğe gelmek istiyorum ama zaman problemi var fakat ayarlamaya çalışacağım.
Bu uçurtmayı yaparken enine olan çıta düz mü olacak , yoksa geriye doğru gerilecek mi ?
Su borusu benzeri PVC elektrik boruları oldukça iyi malzemeler ancak fazla dayanıklı değil, çıtasında çok fazla bükme yükü olmayan uçurtmalar için kullanılabilir (mesela DC nin kanat ucu ve gövdesindeki dikine çıtada, powersled uçurtmaların düzgün durmasını sağlayan iç çıtalarda). Bauhouse da 3 metrelik parçalar halinde satılıyor bu PVC borular 15mm den 30mm ye kadar muhtelif çaplarda vardı.
Mavi boru denilen plastik su boruları ise birhayli ağır ve kalın, ancak ben yarım parmaklık su borusundan 1.5 ar metrelik 3 adet kullanarak irice bir 2 gövdeli sled yapmış ve Zeytinli uçurtma festivalinde bununla dev gibi bir türk bayrağını kaldırmıştım, bol rüzgar olduğu için plastik boruların ağırlığının hiçbir önemi kalmamıştı. Yani kullanılabilir ama ağır bir malzeme.
Bu akşam Bahaus'dan çıtaları (yuvarlak) aldım, dikey çıta 12mm
yatay çıta 10mm.
Kullanacağım plan
Bu planda yatay çıta ile dikey çıta birbirine eşit, bu doğrumudur?
Bağlantı noktasını 15 cm gösteriyor onu 20 cm yatay çıtayıda 80 cm yapsam dengede herhangi bir bozulma olur mu?
http://www.cit.gu.edu.au/~anthony/kites/diamond/
adresine bir göz atmanızı öneririm.Diamond yatay çıtasını arkadan eğmeniz veya bir konnektör kullanmanız gerekecektir. Diamond düz (flat ) bir uçurtma değildir. Arkaya doğru bükülmüş ( bowed ) bir uçurtmadır. Bu uçurtmayı büyük yapmak ne kadar doğru bilmiyorum doğrusu.
Büyük yapacaksanız taşımak için sökülebilir olsa daha iyi olur.