Model Planör

Uçurtmalar ile ilgili genel bilgiler.
Post Reply
Sercin

Model Planör

Post by Sercin »

Herkese Merhaba,

Malum, Doğaç doğduktan sonra, Emel salonu işgal edip dikiş dikmemi yasaklayınca, modelciliğe yani model planörcülüğe başladığımı söylemiştim daha önce.

Geçen hafta nihayet model planörümü (Albatros) bitirdim. Cuma akşamı ise Birol Bey ve Gültekin Bey'in atelyesine götürüp gösterdim. Bazı ufak tefek düzeltmeler haricinde palnörümü beğendiler. Cumartesi bu düzeltmeleri yaptım.

Bu arada Model Planörcülerden bahsetmek istiyorum. Aynı bizim klüpteki gibi aralarına yeni birisi katılınca çok seviniyorlar. Ve çok yardımseverler. Ellerinden gelen her türlü desteği esirgemiyorlar. Bizim klüpten haberdarlar ve beraber etkinlik yapmak istiyorlar.

Herneyse dün, yani pazar günü için planım; sabahtan model planörümü uçurmak için Birol Bey ile Orhanlı'ya gitmek, akşamüstü ise Bahçeşehir'deki etkinliğe katılmaktı.

Sabahtan Birol bey ile buluştuk. Ve Orhanlıya vardık.

Orhanlıdaki alan çok geniş. Tam Gökçen havaalanının arkalarında kalıyor. Dün alandaki rüzgar uçurtma için çok elverişliydi. Sabit hızda yaklaşık 10-15 Knot ve yön değiştirmeden saatlerce esti. Kesinlikle uçurtma için çok elverişli. Etrafta (Yakınlarda) Elektrik direği, yol ve ağaç yok. Sadece etrafta otlayan birkaç inek var. Alan geniş olduğu için modelcilere engel olunmadan bir bölümünde rahatlıkla uçurtma uçurulabilir. Birol Bey'in dediğine göre bu alan, otların yeşil olduğu bahar aylarında en güzel haline geliyormuş. Yaza ise otlar kuruyor ve etrafa dikenler hakim oluyor. Ha birde inek pastalarına dikkat etmek gerekiyor. Burayı bir haftasonu mutlaka denemeliyiz. Kesinlikle yapılan kilometreye değer.

Planörümü önce Birol Bey uçurdu. Uçuşu gayet güzeldi ancak acemiliğimden olsa gerek dikey stabilözörü tam 90° yapıştıramadığım için biraz sola çekme eğilimi vardı. Biraz trimle o işi hallettik. Birol Bey'in kumandasına trainer kablosu ile bağlı kumandayı elime aldığımda çok heyecanlandım. İlk sortide havada kontrol etmeyi öğretti Birol Hocam bana. İkinci sortide ise çıkışı yapabildim. Sonraki sortilerde ise inişe yaklaşmayı ve iniş yapmayı öğrendim. Hatta iki kere loop bile attım. Sonunda da planörü yere çakmayı bile başardım. Allahtan çok fazla hasar yok. Basit bir işlemle yeniden uçuşa hazır hale gelebilecek Albatrosum.

Birazda Planörden bahsedeyim. Havalandırma mantığı aynı bizim uçurtmalarda olduğu bibi. Yerdeki kazığa bağlı 30m. Lastik ve 100m. Misina ile planörü gerdirip bırakıyorsunuz. Havaya çıkarken, eğer planör iyi yapılmışsa kumanda etmeye gerek olmuyor. Havada burnu aşağıya verip kancadan kurtarıyorsunuz ve uçuşumuz başlıyor. Bu işlemi geçtiğimiz mayıs ayında İnönü'ye gelenler iyi bilirler.

Kendi yaptığınız bir şeyin havada uçuşunu görmek zaten uçurtmalardan alışık olduğum bir keyif. Ancak işin içine birazda radyo konrol girince adrenalinin zevkine doyamıyorsunuz. Hele ilk rc uçuşunuz ise...

Alana Ateş Bey'de gelince günümüz iyice şenlendi. Ateş Bey bu işi epeyce ilerletmiş. 2 tane planörü var. Mükemmel uçuş yapıyor. Bu planör işine bulaşacak bizim klupten bir kaç kişi daha olur diye konuştuk. Ben diyorum zaten "Martı Uçurtma Klubü" değil, "Martı Havacılık Klubü" olsun şu isim.

Biz alandan saat 2 gibi ayrıldık. Ateş Bey birkaç sorti daha yapmak için kaldı. Aslında bol bol fotoğraf çekilesi bir gündü. Makinem de yanımdaydı ama vizörden bakmayı değil, orada geçirdiğim saatlerin keyfini çıkarmayı tercih ettim. O yüzden fotoğraflar bir başka haftaya kaldı kusura bakmayın.

Eve geldiğimde saat 3 olmuştu ve uçurtmalarımı alıp Bahçeşehir'e varmam saat 5'i bulacaktı. Bir de yol gözümde çok büyüdü ve etkinliğe gelemedim. Umarım güzel bir etkinlik olmuştur. Fotoğrafları merakla bekliyorum.

Herkese sevgilerimle
Serçin Basut
Last edited by Sercin on Mon Sep 17, 2007 2:00 pm, edited 3 times in total.
Melih

Post by Melih »

Hocam hayırlı olsun martınız.
Martınız diyorum zira planöre de bir martı türü olan albatros ile başlamanız gözümden kaçmış değil. :lol:

Yahu 2 yıldır diyorum diyorum Orhanlıyı kimseye yaranamıyorum, bu vesile ile o tarafada gitmeler başlar umarım. Gerçi bana pek faydası yok, Malezyadan bir hayli uzak kalıyor gelmek için :D

Hayırlı olsun.
Kırımsız uçuşlar dilerim.
Last edited by Melih on Mon Sep 17, 2007 5:06 pm, edited 1 time in total.
erol

Post by erol »

Çok keyifli olmuş, kendi adıma Orhanlıya gelip uçurtma uçurmak, göz ucuyla sizin uçağa bakmak, farketmediğiniz bir an atılıp Albatros'un bağlantı noktalarını gevşetecek bir takım aksiyonlara girişmek isterim doğrusu :)

Bir dahakine Fotoğraflı isteriz :)

Tekrar hayırlı olsun, Güle güle uçurun.
Erol Dinneden
http://www.adammarka.com.tr
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Hikaye güzel, fotoğrafların eksikliğini de günün keyfi nedeni ile affediyorum. :twisted:
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
abdullah

Post by abdullah »

Hayırlı olsun Serçin , :lol: Albotros'unda nice taklalara ... :lol: :lol:
uçurtmayı vurmasınlar
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

@Serçin; 40 senelik bir modelci olarak hayırlı olsun diyorum. Birol, Gültekin ve dğerlerine (Fatih, Saim, Hakan, Caner gibi çok değerli arkadaşlarda var) benden selam söylerseniz sevinirim.
Ben model uçak bilgi ve tecrübelerime Martı Uçurtma Kulübü sayesinde uçurtmayıda kattım. Daha sonra her ikisinden edindiğim bilgi ve tecrübelerimi katarak çok güzel bir sentezle Yamaç Paraşütü Pilotu oldum.
Uçurmak gibi uçmakta çok güzelllllllllllll.
Post Reply