Dünya yükseklik rekorunu kırmak

Tek ipli uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Post Reply
Melih

Dünya yükseklik rekorunu kırmak

Post by Melih »

Merhaba arkadaşlar, tek uçurtma ile dünya yükseklik rekoru 3800 metre ile bir Richard Synergy'e ait. Ben bir yerlerde bir 3D türevi ile 4800 metreye çıkıldığınıda okumuştum. Abartmış olabilirim bilmiyorum ama beraber biraz kafa yorarak bu rekor kırılabilirmiş gibi görünüyor.

Bu forumda, konuyu tartışalım konuşalım ve 500 metre 1 kilometre derken kendimizi geliştirip deneyimlerimizi artıralım diyorum.

Şu an elimde 6000 metre boyunda ve 60 kg taşıyabilen kevlar halat(örülmemiş lif halinde) mevcut, toplam ağırlığı 3.5 kilogram, yani ilk 1.5 kilometreyi bu gün bile geçmemiz mümkün aslında. Tabi ilk başt bol bol hata yapacağımız için ucuz misina bile iş görebilir.

Geçen sene, bir panflüt uçurtma ve 1.000 metre boyunda 3kg lık misina ile yaklaşık 500 metreye çıktım, panflüt okadar düşük bir açı ile uçuyor ki, ipin çoğu bu açı yüzünden yüksekliğe değil uzaklığa gidiyor.

Birde yaşadığım, kasnak problemi var. içi boş kasnalar ile uzun mesafeler uçurmak imkansız. ipi açarken hiçbir sorun yok, ancak ger sararken, ip kasnağı her turda biraz daha fazla sıkıyor. 1.000 metre boyunda yumruk büyüklüğünde bir misina ipini, geri sarmaya çalışırken 1 adet metal, 4 adet plastik kasnak kırıldı. her 200 metre için 1 kasnak harap oluyor. Çözüm içi dolu metal bir makara kullanmakta sanırım.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Yükseklik denemesi için uygun bir yer bulmak gerek. Yeşilköy'de yapmak kesinlikle mümkün değil. Havaalanı ve uçaklar düşünüldüğünde sorun yaşanabilir.

Melih, yükseklik rekoruna ilişkin linkin var mı?
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

Konu ile ilgili linkler google da "single kite altitude record" diye aratılınca çıkıyor ama dolaşmak lazım tabi.

Rekor ile ilgili bilgi
http://www.kitelife.com/archives/sep00/newworld.htm

Kumandalı Uçak ile yüksek uçuş
http://members.shaw.ca/sonde/testing.htm
cimcoz

Post by cimcoz »

İçi dolu metal makara araba jantı olur mu ki? Çok mu abarttım? Uçurtmanın hangi yüksekliğe çıktığını nerden anlıyoruz. Üzerine yükseklik ölçer mi takılıyor?

Gördüğünüz gibi foruma döndüm arkadaşlar. Eksik olmasın Halit emaille yoklama yapınca ne kadar uzak kaldığımı anladım. Bu aralar pek boş vaktim olmuyor, o yüzden yazamadım ama aklım hala uçurtmalarda. Daha fenerimi bile uçuramadım. Yokluğumda Melih katılmış foruma ve bayağı bir bilgi birikimi ve tecrübe ile süper fikirler getirmiş. Hoşgeldin Melih.
Hüseyin Cimcoz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bir insanın bidiğini zannettiği şeyi öğrenmesi imkansızdır...
Epiktotes
Melih

Post by Melih »

Hoşbulduk, araba cantını düşünmemiştim ama iyi fikirmiş doğrusu. Çapı büyük olduğu için, çevirmek için çok büyük tork gerekecektir. Dolayısı ile özel motorlu bir mekanizma veya irice bir kol takmamız lazım. Bu tür rekorları el vinci ile kırmak mümkün değil. her denemede ipi sürekli sarmak için deli olmak lazım. Ben o 1 kilometreli misina ile yaptığım denemede, 20 dakikada açtığım misinayı tam 4 saate sarabildim ve ellerim soğuktan donduğu için 1 hafta yazı yazamadım.

Çözüm basit. 12 volt ile çalışan cam sileceği motoru ve küçük çaplı ama uzun bir göbeği olan bir makaradan oluşan küçük bir vinç. Makina mühendisi arkadaşlar(örneğin ben) bu konuda çalışıp bişeyler yapabiliriz. İyisi mi hazır şeylerden uygun birşey çıkarmak. Ben şarjlı matkabımı bu uğurda seve seve feda edebilirim :)

Yüksekliği ölçmek için iki yöntem var.
1. yöntem metematik.
2. yöntem ise hazır satılan çok küçük dijital altimetreler. Altimetreyi uçurtmaya monte ediyor ve maximum yükseklik bilgisini okuyorsunuz.

Matematik yöntemde ise, uçurtmanın ipinin yer yüzeyi ile yaptığı açının sinüsü ile verdiğiniz ip boyunu çarpıyorsunuz sonuç, oluşan üçgenin yüksekliğini verecektir :)
cimcoz

Post by cimcoz »

Herhalde altimetre daha hassas sonuç verecektir. Uçurtmanın ipi (hele öyle ağır bir ip) muhtemelen bel verecektir ve uçurtmaya yaklaştıkça açısı artacaktır. Dolayısıyla matematik yöntemle elde edilecek yükseklik aslında uçurtmanın çıktığı yükseklikten daha düşük bir sonuç verecektir. Yanılıyor muyum?
Hüseyin Cimcoz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bir insanın bidiğini zannettiği şeyi öğrenmesi imkansızdır...
Epiktotes
Melih

Post by Melih »

evet haklısınız, 1 kilometre ve üstü mesafeler için ip bir miktar bel verecektir ama tabi o da hesaplanabilir bir parabol oluyor. Altimetre uygun ama çok kesin sonuç vermesi mümkün değil çünkü hava basıncını ölçerek çalışıyorlar ve basınç sıcaklık ve neme bağlı olarak değişiyor. Tabi pahalı bir altimetre ile çok daha kesin sonuç mümkün.

En doğru sonuç, gps ile elde edilebilir, ancak gps de pek hafif birşey değil. kesin ölçüm için bir tek yöntem var, o da tapu kadastrcuların kullandığı ölçüm cihazları. zaten rekor ölçümü için bu tür birşey ile kesin sonuç alınabiliyor ancak. üstelik uçurtmaya da ek ağırlık getirmeden :)

biz öncelikle ülkemiz için bir rekor kıralım, gerisi zaten gelir .
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Rekoru kırdığımızı nasıl belgeleyeceğiz.
http://www.ucurtmaplanlari.com
Melih

Post by Melih »

guinnes in resmi web sitesi
http://www.guinnesworldrecords.com

rekor kırmanın ki yolu var ilki, guinnes den heyet istemek, ki konaklama masraflarını konu ile ilgili vs gerekli işlemleri biz ödüyoruz, bu 4-5 bin$ kadar tututyor. ikinci ve en çok kullanılanı ise, video ve bir noter arcılığı ile rekoru belgeleyerek, guinnes e göndermek.

Guinnes bu konuda otorite ama uçurtam akonusunda sadece 2 rekor kayıtlı , bir tanesi dünyanın en küçük uçurtması 10mmx8mm ebadında imiş. ki daha küçüğünü bu gün bil yaparız, yani gerçek rekor bu değil.(birisi 5mmx6mm yapmış ve uçurmuştu)

ikinci rekor da, antartikadaki en uzun solo yolculuk. bu rekorda NPW5 uçurtma kullanıldığı için kayda geçmiş.

Yani, yükseklik ile ilgili hiç rekor yok, 10 metre bile rekora geçebilir :))

şu an var olan yükseklik rekoru resmi değil zaten, ama tabi noter kayıtlıdır. Biz de rekorumuzu kırıp bunu AKA ya bildirirsek sanırım birileri kayıtlara geçecektir.

Daha öncede bahsettiğim gibi, rekoru kırmak hedef ama amaç becerilerimizi geliştirmek ve beraber bir şeye imza atmak olmalı bence. Ben ufak ufak başlayacağım, sanırım ilk model bir 3D olacak çünkü rüzgar değişimlerine karşı dayanıklı görünüyor. Her türlü fikri ve yardımı bekliyorum.

Şöyle internet sitelerinde "yükseklik rekoru 5000m ile Türkiyeden martı uçurtma kulübüne ait" diye yazsa fena mı olur.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Melih, birden bire ufkumuzu açtın. Kendimizi geliştirmek konusunda çok haklısın.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Spectre

Post by Spectre »

Bu tek uçurtma ile olan dünya rekoru, bir de tren uçurtma yükseklik rekoru var.

1 Ağustos 1919 da Lindenburg'da 8 uçurtma ile kırılan rekor tam 9740m.

Tam emin değilim ama uçurtmaların French Military Conyne olması lazım.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Pes, atmosfer dışına az kalmış.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

Fransız askeri uçurtması, uygun olurmu dersiniz? iki kanadı ve üçgen box gövdesi ile oldukça stabil bir uçurtma, biraz araştırdım, telsiz antenlerini kaldırmak için kullanılıyormuş.
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Bence iyi bir seçim.
http://www.ucurtmaplanlari.com
Post Reply