4 ipli foiller hakkında

Kumandalı uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Post Reply
emrebayar

4 ipli foiller hakkında

Post by emrebayar »

Herkese meraba. Ben küçük bir uçurtmacıyım. Yaşım 13. Birçok uçutmam
var.İlk sıralar sadece tek iplilerle uğraşırken artık sadece kumandalı uçurtmaları uçuruyorum.

Bazı sorularım var:

Foil 4 ipli ama alttaki 2 ip ne işe yarıyor anlayamadım :roll:

İpi sararken hepsi karışıyor daha sonra uçurtmayı tekrar açarken ipleri ayarlamak yarım saate yakın vaktimi alıyor. Bir çözümü varmı?

Herkese teşekkürler :P
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

4 ipli uçurtmalarda bildiğin gibi 2 üst ip sağ-sol yönlendirmesinin yanı sıra havalanması içindir.
Senin sorduğun alt 2 ip ise frendir. Uçurtmanın havalanmasını ve sürüklemesini durdurur.
Gelelim ipin karışması olayına; İpleri sarmadan önce sağ ve sol iplerini gruplandır. Uçuş hazırlığında ise sol ve sağ ipleri yere ser ve alt-üst ayırımına yap. Hafızam beni yanıltmıyorsa alt ip uçları siyah üst ipler ise renklidir. Sağ ve sol ayrı renkte olup benzeri uçurtmanda olması gerekir.
İyi uçuşlar.
karagoz528

Post by karagoz528 »

@Rafet

Teşekkürler ... Bilgilendirdiğin için iyi oldu.Bende Öğrenmiş Oldum
Gökhan Karagöz...

İlk 2 ipli uçurtma serüvenim

http://www.ucurtmakulubu.com/forum/viewtopic.php?t=811
emrebayar

Post by emrebayar »

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Melih

Post by Melih »

Eğer 2 veya 4 ipli uçurtma kullanıyorsanız ipler için tek kural var, sardığınızın tersi biçimde açacaksınız. Sarma hareketini hep aynı şek,lde yapıp, tersi biçimde hareketle açarsanız hiçbir karışıklık olmuyor.

Bir de diğer yöntem her 4 ipli ile beraber gelen sarma aparatını kullanmak, bu aparata aşağıdaki resimdeki gibi çapraz sararsan (sararken elinle 8 şeklinde bir hareket yaparak bir ters bir düz sarılıyor) açarken herhangi bir ek harekete gerek olmadan hem hızlı hem de sorunsuz açabilirsin. Bu şekilde sardığında yanlış açılma ihtimali yok , sadece üstteki halkaya parmağını geçirip geriye doğru yürümen yeterli açılması için.

Image

2. Soruya gelince; 4 iplilerdeki ilk 2 ip güç, arkadaki 2 ip de fren diye geçer ancak fren ipi aslında sadece fren değil gücü kontrol ipidir. Tamamen serbest burakırsan uçurtmayı kontrol edemezsin ve gücü oldukça az olur, bir miktar gergin olduğunda uçurtma rüzgarın içinde olması gereken en iyi şekli alır ki o durumda güç maksimum olur, bu miktardan fazla çektiğinde ise şekil tekrar bozularak gücü azaltır. yani fren ipleri tam olarak fren değildir bir miktar gergin olmaları da gerekir. Ayrıca sağa sola yönlendirmeleri de bu ipleri kontrol ederek yapmanı öneririm, normal pozisyonda 4 ipli uçurtmalar güç ipleri nde eşit güç olacak şekilde tasarlandığından uçurtmanın yönünü frenleri kontrol ederek değiştirmek hem daha verimli hem de daha kolay olur.
emrebayar

Post by emrebayar »

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ediyorum. Linkteki resimlerime bakın

http://ahmetbayar.herkez.com/
Melih

Post by Melih »

Emre sitendeki diğer sayfalar da süper :)
basketciye bayıldım, anlatım da güzel, iş de, resimler de.
Tebrikler :D
emrebayar

Post by emrebayar »

@Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Melih abi.
Post Reply