Damntronics KAP - Rig

Uçurtma İle Havadan Fotoğrafçılık - Kite Aerial Photography
Melih

Damntronics KAP - Rig

Post by Melih »

Uzun zamandır ortalarda yokum ama bu uçurtma konusunda hiçbir çalışma yapmıyorum demek değil tabi.
Mesela model uçak camiasına yaptığım sinsi bir saldırı sonucu şu anda 15-20 kadar iki ipli uçurtma sahibi model uçakcı var artık, rüzgar uçaklar için çok olduğunda bagajdan uçurtmalar çıkıveriyor.
Hatta kendilerine tüp kuyruk bile dikmeye başladılar, kuyruğu sarmanın zorluklarından falan yakınıyorlar :lol:

Neyse konuya dönelim, enteresan projelerimi ticari ürüne dönüştürebileceğim Damntronics ( http://www.damntronics.com/) isimli bir markam var bir süredir, aklıma gelen şeyleri bu marka altında üretip satmaya çalışıyorum, özellikle kafaya takılıp kafa hareketlerini model uçak üstündeki kameraya aynen yaptıran böylece uçaktaymışcasına etrafı izlemeyi sağlayan ürünüm yurtdışında güzel tepkiler alınca motive oldum, uzun zamandır sıkca karşıma çıkan "şu KAP işine nereden bulaşsam?", "fotoğrafcıyım ama servodan falan anlamam" diyenlere uygun bir KAP sistemi yapmaya karar verdim.

Şasi(Rig) 3mm iyi kalite kontraplaktan oluşuyor, tüm parçalar lazer kesim.
Image

Parçalar lego gibi birbirine geçirilip epoxy ile yapıştırılıyor
Image

Ve şasi hazır :) Ebadı Canon EOS 400 alacak şekilde tasarladım. ağırlık olarak da bu makinayı taşıyabilecke kadar sağlam.
Tüm servo dişlileri metal ve rulmanlı özel bir servo kullanıyorum böylece hem güçlü hem de sağlam bir sistem ortaya çıkıyor.

Image

Image

Image

Image

Bu ilk modelde bazı tasarım hataları farkettim, önümüzdeki hafta kusurları giderip bir takım daha kestireceğim.
Sonrasında kumandasız kullanacaklar için M+Kap modülünün yeni ve güçlü bir versiyonunu tasarlayıp üretecek ve bu malzemeleri bir kit haline getireceğim. Satılacak mı, ilgi çekecek mi bilmem ama ben yaparken zaten çok eğlendiğim için çok da önemli değil.
Altan
Site Admin

Re: Damntronics KAP - Rig

Post by Altan »

Melih hemen ben hazırım, ilk müşteri beni yaz.
Heyecanlandım tabi. Bu arada ben slr değil, mini boy makinalarla çekim yapacağım. Bugün Erol'la kap için fotoğraf makinası baktık. Hatta Kodak'ın 720 HD çeken bir makinasında karar kıldık.

İkinci heyecan nihayet senin şu müthiş fikirlerini ticarete dökebilmen oldu. Çok çok sevindim bu işe. Zaten bu işin ticaretini yapmaya başlamasaydın iki adam gönderip dizlerine sıktıracaktım su tabancasını. :twisted:

Sitedeki zamazingolar da ilgimi çekti.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Bu arada rüzgarsız günde uçurtmacıları sevindirecek mini aktüatörlü modeller iyi olmaz mı?
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

Malesef Altan,

Mini uçaklarım herkesin hoşuna gidiyor ama miniler aslında büyüklerden daha zor. Yapması zori uçurması zor ve inanmazsın daha pahalı çoğu zaman. Hep çocuklar benim mini uçaklara heves ediyor ben de hep 1.5 metreli birşeyle başlayın diyorum :)
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Melih ,

Eline sağlık. Güzel görünüyor.

KAP olayı aslında gerçekten çok eğlenceli. Benim Flare ve Ricoh kombinasyonu ile çok pratik ve iyi sonuçlar ( bana göre ) elde edebiliyor ve çok keyif alıyorum.

Senin rig 'i kit halinde satın alanlar epoksi ile birleştirmekte (sen birleştirip vermeyeceksen ) zorlanabilirler gibi geliyor. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla epeyce parça var. Daha az sayıda parça ile yapabilmek daha pratik olurdu .

Kontraplak böyle bir iş için uygun gibi görünse de zaman içinde nemden vb etkilenme ihtimali yüksek. EOS 400 gibi bir makineyi bağlamak için yeterince güvenli değil diye düşünüyorum.

KAP kit ile ilgili http://www.brooxes.com/newsite/BBKK/BBKK-PARTS.html adresini eminim bilirsin. Buradaki parçalar benim ilgimi çekiyor.
http://www.ucurtmaplanlari.com
Melih

Post by Melih »

Merhaba Halit Bey,

Parça sayısını dayanım ve hafifliği korumak için azaltamıyorum hatta 2-3 parça daha ekleyebilirim. Çok karışık değil tüm parçalar birbirine lego gibi geçiyor. Kullanılan kontraplak özel model kontrası oldukça sağlam sayılır, yaptıktan sonra verniklerseniz nemden vs etkilenme derdi olmadan yıllarca kullanabilirsiniz.
Linkini verdiğiniz siteyi biliyorum çeşitler oldukça bol ve parçalar tek başına ucuz ama bir araya getirince 250$ gözden çıkıyor, ana şasi çok ucuz geri kalan parçalar çok pahalı. Ve tabi bunlardan ihtiyacı seçmek de bambaşka bir problem, daha önce KAP yapmamış birisi için 100 değişkenli bilmece gibi :) Üstelik tüm parçalar metal ve alabildiğine ağır(standart servolara göre tasarlamışlar mesela) buna göre uçurtma bulmak da başka bir dert olacaktır.

Benim aklımdaki fikir, KAP ile değil fotoğrafcılıkla ilgilenen birisinin KAP yapabilmesi için gerekli basit bir donanım oluşturmak ve uçurtma hariç fiyatı da 100 doların altında tutmaya çalışmak. Bu gün 5 set yapmak için gerekli 10 adet metal dişli servoyu sipariş ettim. Bu servolar hem metal hem de çok hafifler(14 gram). 30$ servo 20$ lazer kesim ve malzeme maliyeti var, elektronik de 15 doları geçmez, makina montaj vidasıydı, ipiydi kancasıydı, pil kutusuydu almak ve kar etmek için hala 35$ yerim var, onları da halleder bir de bu 5 seti zaman içinde satabilirsem ne ala.
Satamazsam da artık o manzara senin bu manzara benim fotoğraf çeke çeke dolanırım :)
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Satamazsam diye bir şey olur mu Melih? İlk makineye Altan Bey talipse ben de ikincisine talibim.

Yanlız herkeste mutlaka değişik makineler olacaktır, bunu nasıl ayarlayacağız?

Ayrıca uzaktan kumanda konusunu nasıl olacak?

İşte her neyse, sen mutlaka bunların hepsini düşünmüşsündür. Ne zaman mümkün olursa hemen ilk mamüllerden birine talibim. Ona göre. Başkaları istemeden ben sıramı kapayım da sonra ne olur ne olmaz.
Uçurtmanın mevsimi yoktur.
Rüzgarın estiği her zaman, uçurtma zamanıdır.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Melih bu hafta içinde bir tane yetiştirebilir misin bana?
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Bir taneyi yetiştiren iki taneyi de yetiştirir. :lol: Mümkünse ben de acele ediyorum. :mrgreen:
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Altan wrote: Bugün Erol'la kap için fotoğraf makinası baktık. Hatta Kodak'ın 720 HD çeken bir makinasında karar kıldık.

:twisted:

Altan eminim seni daha ilginç düşüncelerin vardır ama fotoğraf makinesi alırken eğer mümkünse self timerı olan bir makine seçmeni öneririm. Ricoh ve Pentax'larda bu özellik varmış. Belki başka markalarda da vardır. Sende zaten bir Fled var. Melih'in rig ile beraber sistemi en basit hali ile hemen kullanıma alabilirsin.

@Melih , Erhan ,

TV8 , KAP ile ilgili çekim yapmak için sizden bir randevu bekliyor. İsterseniz bu yeni rig kullanılmaya başlandığında hemen ilk etkinlikte davet edin. Ahmet Bey listeye sizi de ekleyelim. :lol: :wink: :roll: :D
http://www.ucurtmaplanlari.com
Melih

Post by Melih »

ahmetbayar wrote: Yanlız herkeste mutlaka değişik makineler olacaktır, bunu nasıl ayarlayacağız?
Aleti büyük makinaya göre çizdim, ufak olanlar rahat rahat sığacaktır.
Uzaktan kumandalı yapmak isteyen model uçak alıcısı monte edip kullanabilir, ben otomatik kullanım için bir devre tasarladım, resimlerde görünen kırmızı şey. Bu devre servoları az az çevirip bir yandan da deklanşöre basacak(otomatik çekim olanlarda gerek yok) böylece uçururken her tarafın resmini çekecek sırası ile. İhtiyaca göre sadece panoromik veya küresel şekilde çekime ayarlanabilecek.

@Altan,
Malesef öyle bu haftaya yetişmesi mümkün değil. Henüz bu ilk prototip, kusurlarını gördüm bu hafta yeni bir kesim yaptıracağım.
Servoları sipariş ettim ama gelmesi 2 haftayı bulur. O arada ben de şasiyi ve yazılımı hallederim. Aslında bu devreyi başka bir iş için tasarlamıştım o yüzden biraz büyük, şimdi sırf bu iş için bir tasarım yaptım, 1 ay sonra üretilmiş olur orjinal devre.

@Halit Bey,
İmplant işinden yeni ayrıldım, son 3 senedir, implanttı dokunmatik ekrandı derken sevdiğim işi yapmayı özlemişim, tam gaz kendimi toparlıyorum, şu RIG bitsin çekim için hazır olurum hemen.
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Halit wrote: Ahmet Bey listeye sizi de ekleyelim.
[/quote]

Memnuniyetle katılırım.
Uçurtma olarak da Hollandalı arkadaşımız Henk'ten aldığım flowformu kullanırım. Kendi yaptığım sledler bana pek güven vermiyor. Geçen sene Erhan Bey'in Antalya'da başına gelenleri unutmadım. :? :shock:
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Melih wrote:
ahmetbayar wrote: Yanlız herkeste mutlaka değişik makineler olacaktır, bunu nasıl ayarlayacağız?
Aleti büyük makinaya göre çizdim, ufak olanlar rahat rahat sığacaktır.
Uzaktan kumandalı yapmak isteyen model uçak alıcısı monte edip kullanabilir, ben otomatik kullanım için bir devre tasarladım, resimlerde görünen kırmızı şey. Bu devre servoları az az çevirip bir yandan da deklanşöre basacak(otomatik çekim olanlarda gerek yok) böylece uçururken her tarafın resmini çekecek sırası ile. İhtiyaca göre sadece panoromik veya küresel şekilde çekime ayarlanabilecek.
Bunu sevdim. Kendi kendine işini yapacak.

Şu 1 aylık süre biraz kısalabilirse şahsen çok sevinirim. :wink:
Melih

Post by Melih »

Süreyi kısaltmayı denerim ama garanti vermeyeyim. :)
uygur

Post by uygur »

Altan wrote:..nihayet senin şu müthiş fikirlerini ticarete dökebilmen oldu. Çok çok sevindim bu işe. Zaten bu işin ticaretini yapmaya başlamasaydın iki adam gönderip dizlerine sıktıracaktım su tabancasını. :twisted:
+1 aynen katılıyorum
Said Özkan AKTUĞ
Erkek adam uçurur :)

Image Image Image Image
http://said.ozkan.org/kites
Post Reply