Herkese merhabalar,
Sonunda tezi verdim şimdi cevap bekliyorum.
tabi bu süre zarfında uçurtmalara kaldığım yerden devam.
su sıralar harıl harıl kutu(box)-fener - uçurtmalar ile ilgili guzel bir makale hazırlıyorum
3-4 gunden once bitecege benzemiyor ama bitince herkesin agzında lezzetli bri tad bırakacağına inanıyorum.( biraz fazla mı iddalı oldu ne?)
Neyse gelelim uçurtma ile balıkçılığa;
Sanırım konu daha oncede forumda tartışılmıştı.
Hal boyle olunca bende epey merak ettim ve dayanamayıp bu işi box(kutu) kite(ucurtma) ile nasıl yaparız diye) biraz daha araştırdım.
Ancak gordugum kadarı ile bu isi yurt dışında profesyonlece uygulayan balıkçı arkdaşlar gercekten buyuk avlar elde etmekde ve sıklıkla pocket sled kullanmaktalar.
Kendi kendime gaza gelip olur mu olmaz mı derken birazda onların yaptıkları avları gorunce "Ulengh millet pocket sled ile camgoz yakalayiii biz box kite ile marmara denizin de neden ZARGANAK yakalamayak" diyerekden başadım bu iş nasıl yaprım diye araştırmaya.
Biraz balıkçılık birazda yurt dışındakinsanların bu işi nasıl yaptıkları ile ilgili videoları izleyince konuyu çözdüm.
Öyleki uçurtma ile kıyıdan balık avı yapmak için kullanacağımız uçurtma;
+ çok haiff ruzgarda bie uçabilmeli,
+yukselmekten ziyade kıyıdan cok fazla açılabilmeli,
+belli bir irtifaya çıkabilmeli ve bu yukseklikte kalabilmeli
+kuyruk vs fazla bir teferruata ihtiyac duymamalı,
+çok kolay ve yuksek kapasitede kontrol edile bilmeli;
(iki ipli gibi)
şimdi bu kriterleri goz onun alınca bizim için en ideal uçurtmanın delta uçurtma oldugu anlaşılıyor.
bknz.
http://www.ucurtmaplanlari.com/delta.htm
Forumda benden daha tecrubeli ve bilgili abilerim(özellikle 2 boyutlu delta ların uzmanı Emin Abi) varken saygısızlık yapmak istemem ama yukarıdaki sartları max olcude sağlayabilmek için yer ve deniz duzlemine max olcude parelel ucabilen bir uçurtmaya ihtiyacımız var.
E bunuda en iyi 2 boyutlu deltalar sağlıyor.
Keza pocket sled ve box kite ler yere parelel değil aksine dikleme uçan uçurtmalardır.
benim uzmanlık alanımbox (kutu ) uçurtmalar oldugu için ben box kite yere nasıl parelel ucurabilrim diye araştırdım ve balıkçılık bilgimden marmarada kıyı balıkçılığı için en ideal 250 gr kurşun kullanıldıgı bilgisi ile misinayı uçurtmanın tepe naoktasına yerleştitdigim fırdonduye entegre ettim boylece box kite2 boyutlu deltalar gibi yere parelel uçmaya başladı.
Öyleki ilk denemelerimi Karakoydeki Denizcilk İşletmelerinin oönündeki limandan yaptım.
Burada bir kaç denemede istavritden başka bişey yakalayamadım.
Yalnız ters giden nokta; ruzgardan misnadaki gerilimin balıklardan mı yoksa ruzgardan mı oldugunu kestiremedim.
O yuzden ilk başlarda uçurtmayı erken toparladım haliyle balıkolmadı.
Daha sonrada daha fazla bekleyip misinayıda biraz daha fazla saldım bu seferde epey istavrit tuttum ama uçurtmayı kıyıya cekerken hepsini denize geri serptim.
Kısaca benim yaptığım duzenekte ufak tefek eksiklikler oldu o yuzden tuttugum balıkar temiz temiz boğaz havası alıp denize geri donduler.
Sanırım bu iş buyuk balıklar için daha ideal aksi takdirde buyuk avlarda serpme olgusu oluşmuyor.
Bilmiyorum bunlar benim tecrubelerim.
Belki daha olumlu sonuclar elde eden arkdaslar olmuştur.
kolaylıklar "SARI"