Double Rhomboid Box Yapımı

Beraber uçurtma yapıyoruz.
Spectre

Double Rhomboid Box Yapımı

Post by Spectre »

Arkadaşlar, biraz daha komplex uçurtmalara geçelim diyorum. Sanırım artık bu seviyeye geldiniz.

Benim daha önce yapmış olduğum DRB patladığı için tekrar yapma kararı almıştım. Bunun biraz daha basit olanını birlikte yapabiliriz sanırım.
Image
Patlayan Uçurtmamı yukarıda görebilirsiniz. Bu 600 parça idi bunun biraz daha basitleştirilmişini yapalım diyorum. Bİr desen örneği koyuyorum. Katılmak isteyenler bildirirse 1 haftaya kadar böyle bir projeye başlıyalım diyorum.
Desenimiz:
Image
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
Spectre

Post by Spectre »

Biraz daha fazla.
Desen de 21 parça var. 16da panel. 21x16=336 parça.
12 de kanat var. 336+12=348. Bİrde diğer ıvırzıvırlar var. yani 350parçadan fazla olucak.
Ama gözünüz korkmasın. Günde 1 panel kesseniz, diğer günde yapıştırıp dikerseniz, 2 günde bir panel. Bir ayda paneller bitmiş olur. Tabi ben daha çabuk bitirmeyi yada 2 tane yapmayı düşünüyorum. Muhtemelen farklı bir desende daha yapacağım.

Parçaları kesmek problem olmıyacak. Çünkü dikkatle bakarsanız parçalar ya kare, ya karenin 1/2si yada karenin 1/4 ü. Onun için öncelikle kareleri kesicez. Daha sonra da bir kısmını 2ye bölücez. bir kısmınıda 4e. Yani çok kolay olucak. Ayrıca parçalar küçük olacağı için rahatlıkla bir masanın üzerinde çalışabilirsiniz.

Uçurtmanın boyutu konusunda da bilgi verim. 150cm uzunluğu,100cm yüksekliği ve 200 cm kanat açıklığı olucak. Paneller 50x50cm. 6mm carbon yada 8mm ahşap çıta, ve 8mm Carbon yada 10mm ahşap çıtaya ihtiyacımız olucak. Ben herikisindende birer tane yapmak istiyorum.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
Halit
Site Admin

Post by Halit »

Ferruh çok iyi bir uçurtma seçmişsin.
- Bu uçurtma çiçekçilerden aldığımız elyaf ile yapılabilir mi ?
Ben küçük parçaları keserken her değişik parça için kesinlikle bir karton kalıp hazırlanıp bu kalıpla parçaları çizip kesmeyi öneriyorum. Her seferinde ölçüp kesildiğinde arada mutlaka birkaç hatalı çıkabiliyor.
http://www.ucurtmaplanlari.com
ates

Post by ates »

kullanılacak malzeme konusunu ben de açacaktım . Bu çalışmada kullanılacak kaplama malzemesinin dayanıklı,kolay işlenen ,elde etmesi kolay ve hesaplı bir malzeme olması özellikleri açısından ne önerebilirsiniz.
ates

Post by ates »

yine ben :)

uçurtmanın iskeletinde kullanılacak köşe çıtalarının boyu ile ilgili;

eğer paneller 50*50 olursa iç köşe çıtaları ~121 cm.uzunluğunda olmalı.Ben bauhaus beylikdüzünden çıtaları alırken ,yuvarlak işlenmiş çıtalar için standart boy 100 cm .di.

ölçüler 40*40 üzerinden olsa ağırlık /yüzey bakımından bir problem
çıkar mı?
Spectre

Post by Spectre »

Halit, elbette elyaf ile yapılabilir. Ama elinde ripstop naylon olnalar onu tercih etsin. Çünkü ripstop çok daha sağlam ve uzun ömürlü bir malzeme ve böyle bir uçrutma yapınca insan birşey olmasını istemiyor. Kalıp işine gelince, uçurtmayı anlatmaya başladığımda zaten bunları detaylı olarak anlatmayı düşünüyorum.

Ateş, eğer ripstop naylon bulamıyorsan en uygunu Halitin söylediği malzeme. Hatta bütün uçurtmalarınızda o malzemeyi kullanabilirsiniz. Hem çok ucuz, hem kaplama kağıtlarından çok daha sağlam hemde dikilebiliyor.

Çıta ölçülerine gelince, sanırım yukarda yazdıklarımıdikkatli okumadın. Uçurtmanın boyutlarını yazmıştım. 150x100x200 cm. Yani çıtalarda bu boyda olucak. 150cm için iki adet 75 cm uzunluğunda 6mm carbon yada 8mm ahşap çıta. 100cm için 100cm uzunluğunda 6mm carbon yada 8mm ahşap çıta. 200cm için 2 adet 100cm uzunluğunda 8mm carbon yada 10mm ahşap çıta.

Çıtaları birbirine aluminyum bağlantı ile bağlıyabilirsiniz. Bulamıyanlara ben gönderebilirim.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
M. Rafet ÖZALP

Post by M. Rafet ÖZALP »

Arkadaşlar Merhaba.
Gençlerimi bir yarışmaya götürdüğüm için bir süre online uçurtma yapımına katılamadım.
Ferruh Bey;
Güzel bir model seçmişsiniz BEN DE VARIM.
Çiçekci naylonundan: Sarı, Mavi, Beyaz, Eflatun renklerim var. Renk şartı getirirseniz o renkleri temin etmeğe çalışırım.
Kaplıklardan ise her rengim var.
4 adet 5 lik 100 cm uzunluğunda karbon buldum ve aldım.

Ayrıca katıldığım yarışmada ekibim 4 kupa aldı. Bunların içinde Bora'da var. Kendisini online uçurtma yapımından tanırsınız.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Ferruh renk seçiminin yapımla ilgisi var mı? Ben oturup bir hesap kitap yapacağım. Elimdeki malzemenin başka düşündüğüm uçurtmalara yetip yetmeyeceğine göre davranacağım.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Spectre

Post by Spectre »

Evet Altan var. 3 adet renk tonu olacak. Açık,orta ve koyu. Ben Sarı, kırmızı ve siyahı yapmayı düşünüyorum. Kumaş kesimi ona göre olacak.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
ates

Post by ates »

3D ve double rhonboid box için çıtaları aldım. Hafta sonu da bir aksilik olmazsa kaplama malzemesi için unkapanı imç / eminönü turuna çıkacağım haftaya malzememin tamamı hazır olacak diyebilirim.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Biz Erol ile birlikte Bahçelievlerden kumaş almaya gideceğiz. Size de haber veririm.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
ates

Post by ates »

iyi olur sevinirim

iletişim için telefon ve e-mail bilgilerimi size gönderdim.
Erhan

Post by Erhan »

Benim renklerim de : beyaz, kırmızı, yeşil (ağırlıklı)
Spectre

Post by Spectre »

Öncelikle bu uzun ara için özür diliyorum. Ancak bu uçurtması için yeni dikiş makinemin gelmesini bekledim. İki gün önce kesime başladım. İlk akşam 80 ikinci akşam ise 96 parça kestim. Yani toplamda 176 parça.
Paneller için toplam 336 parça olacak. +12 kanat ve diğer ufak tefek parçalar. Sanırım kesim işini Cumartesi olmadan bitirebilirim.

Aşağıdaki resimde(Şekil-1) detaylı bir şekilde parçaların nasıl kesileceğini çizmeye çalıştım.
3 tip rengimiz var, açık, orta ve koyu renk. Parçaları yapıştırırken açık renklerin arkada kalması tercih sebebi. O yüzden parçaları keserken arkada kalacak kısımları hesaplayıp kumaşları ona göre kesmek gerekiyor.
Aşağıdaki resimde Sarı açık, Turuncu orta ve Lacivert de koyu renk.
A4 kağıt üstüne panelleri yazıcıdan çıktı alabilir, yada bir cetvelle rahatlıkla çizebilirsiniz. En büyük panel 25x12,5 cm olduğu için A4'e rahatlıkla sığabiliyor. İster bir kalıp hazırlayıp kalıp üzerinden çizebilir, isterseniz benim yaptığım gibi kağıdı kumaşın altına koyup bir kurşun kalem yada sabunla kumaşa çizebilirsiniz.

Eğer günde 1 saat ayırıp 32 parça kesebilirseniz 2 hafta da bütün panelleri kesmiş olursunuz.

Tavsiyem bulabilirseniz Ripstop Naylon kullanmanız. TAffeta'yı pek önermiyorum. Çünkü sizi hayli zorlayacaktır. 32 parça için muhtemelen 1 saatten çok daha fazla vakit harcamanız gerebilir. İkinci seçenek olarak çiçeklerin kullandığı bir kağıt var, bazen kağıt çantalarda da bu malzeme kullanılıyor. Ama ismini bilmiyorum. Metresi en son 35YKR idi. Ama bulabilirseniz mutlaka ripstop la yapın, çünkü bu kadar emek harcayıp güzel bir uçurtma yaptıktan sonra ömrünün kısa olmasını istemeyiz.
Hoş benim ripstop ve carbon dan yaptığım 600 parçalık bir önceki DRB uçurtmam elektrik tellerinin üstüne konarak havaya uçtu (Şekil-2).

Image
Şekil-1

Image
Şekil-2
Last edited by Spectre on Thu Jun 30, 2005 11:04 am, edited 1 time in total.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu

Image
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Aman diyorum. Bu ne korkunç olmuş böyle???
:shock:
Last edited by Altan on Thu Jun 30, 2005 10:36 am, edited 1 time in total.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Post Reply